Het configuratiescherm (Windows 8.1)

De mogelijkheden die de charm Instellingen biedt zijn vrij beperkt, gelukkig zijn de meeste geavanceerde instellingen nog steeds terug te vinden in het oude vertrouwde configuratiescherm (ondanks de nieuwe interface is er onder de motorkap dus niet veel veranderd).

Het configuratiescherm is op vele manieren te openen, bijvoorbeeld via de charm Instellingen (vanuit de bureaubladinterface), via het Win-X startmenu, via het App-overzicht (groep Systeem), met het commando CONTROL in het venster Uitvoeren (te openen met de toetscombinatie Win-R) of zelfs door te zoeken naar CONFIG (via de charm Zoeken of direct vanuit het Startscherm). Maar het makkelijkst is wellicht het configuratiescherm vast te pinnen aan de taakbalk van het bureaublad (op het moment dat hij is geopend) en/of vastmaken aan het Startscherm (via het App-overzicht). Volgens de standaard instellingen worden de verschillende onderdelen van het configuratiescherm weergegeven in categorieŽn. In het vervolg van dit boek wordt er echter van uitgegaan dat de onderdelen van het configuratiescherm worden weergegeven als grote of kleine pictogrammen zodat alle opties direct beschikbaar zijn.

DE GODMODE: UITGEBREID CONFIGURATIESCHERM

Windows 8 kan met een simpel trucje worden voorzien van een uitgebreid configuratiescherm dat enkele honderden taken bevat. Deze in de volksmond onder de naam GodMode bekendstaande tweak bevat niet alleen de gangbare, vanuit het traditionele configuratiescherm bekende, maar ook de lastiger vindbare taken. De GodMode wordt simpelweg geactiveerd door een nieuwe map aan te maken met de naam: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} (de locatie is niet relevant en de naam GodMode mag ook worden gewijzigd in een meer aansprekende naam, bijvoorbeeld UitgebreidConfiguratiescherm). Nadat de naam van de map is gewijzigd, verandert het icoontje en worden automatisch vele honderden taken toegevoegd! En door de map met behulp van de Windows Verkenner te verwijderen, is de GodMode net zo snel weer verdwenen...

Omdat het uitgebreide configuratiescherm zů veel verschillende taken bevat, wordt de lijst nogal onoverzichtelijk waardoor de meerwaarde naar mijn mening wel wat tegenvalt. Er kunnen nu echter wel veel eenvoudiger snelkoppelingen naar favoriete (wellicht lastig te vinden) taken worden gemaakt: open de map in de Windows Verkenner en sleep de interessante taken naar de gewenste locatie ůf klik er met rechts op en selecteer Snelkoppeling maken zodat automatisch een snelkoppeling op het bureaublad wordt geplaatst.


 
 
 
HOME
Windows 8.1
Windows 7
Windows XP
BEVEILIGEN
AVG virusscanner
Comodo Internet Security
HOSTS-bestand
SOFTWARE
Dropbox
Bestandssynchronisatie
Gratis software
NETWERK/INTERNET
Draadloos netwerk
Bestanden delen
Outlook
HERINSTALLATIE
10 stappenplan
Back-up gegevens
Partitioneren
SYSTEEMBEHEER
Opstartproces
Windows register
Mijn docs verplaatsen
 

© 2001-2014 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands