Windows 8.1 archief: 1.001 tips en trucs

Dit is het Windows 8.1 archief met 1.001 tips en trucs over het installeren en optimaal gebruiken van Windows 8.1. Download eventueel ook het gratis SchoonePC e-boek voor Windows 8.1.

 

Windows 8 in vogelvlucht

Hoewel het werken met de nieuwe interface eenvoudig aan te leren is, zal het zelfs voor de doorgewinterde computergebruiker toch echt even wennen zijn. De startknop is vervangen door een overzichtelijk startscherm met nogal groot uitgevallen tegels (knoppen voor het activeren van tools, apps, weblinks, e.d.) en een prima functionerende zoekfunctie. Apps (programma's die gebruik maken van de nieuwe, eenvoudige interface) kunnen alleen nog schermvullend worden weergegeven en afsluiten met het kruisje is er niet meer bij. De nieuwe Windows 8-interface bevat dan ook geen windows meer...

Via het bureaublad functioneert alles nog als vanouds

Het aantal direct beschikbare instelmogelijkheden is zeer beperkt. Gelukkig zitten de geavanceerde instellingen nog grotendeels op dezelfde plek als voorheen, maar daarvoor moet wel eerst naar de oude vertrouwde interface worden geschakeld: het bureaublad. Ook voor de programma's "oude stijl" moet worden teruggekeerd naar het bureaublad, deze kunnen namelijk niet overweg met de nieuwe Windows 8-interface. En dan blijkt gelukkig al snel dat alles nog als vanouds functioneert, de startknop en de doorzichtige vensters behoren alleen tot het verleden.

Workarounds voor de dubbele gebruikersinterface

Het regelmatig schakelen tussen de nieuwe en de oude interface begon mij al snel te irriteren en zorgde af en toe zelfs voor verwarring. Het startscherm is echter niet zomaar uit te schakelen, ook al wordt deze nauwelijks gebruikt. Ik verwacht daarom dat desktop-gebruikers massaal een alternatieve startknop gaan installeren om daarmee de oude vertrouwde startknop en bijbehorend startmenu weer in ere te herstellen. Met zo'n tool kan Windows tevens automatisch naar het bureaublad worden doorgestart en eventueel de navigatiehoeken van het Windows 8 bureaublad (de hotspots) worden uitgeschakeld.

De toegevoegde waarde van een Microsoft-account

In plaats van het gebruikelijke lokale gebruikersaccount wordt in Windows 8 geadviseerd om met een Microsoft-account (een e-mailadres van Hotmail, MSN, Live of het nieuwe Outlook) in te loggen zodat instellingen online opgeslagen kunnen worden.

Windows 8 bevat daarmee een mooie oplossing om de instellingen van Windows 8-apparaten (al dan niet openbare computers, laptops, tablets, smartphones, e.d.) met elkaar te synchroniseren. Denk daarbij aan instellingen aangaande de Windows 8-interface, bureaubladinstellingen, taalvoorkeuren, browserinstellingen, instellingen van apps en... wachtwoorden (zie afbeelding). Door tevens de online opslagdienst OneDrive te integreren, kunnen de persoonlijke bestanden online worden opgeslagen zodat ook deze overal toegankelijk zijn.

Er zijn wel twee nadelen: het Microsoft-account wordt min of meer verplicht gesteld omdat anders geen enkele app via de Windows App Store gedownload kan worden. En wanneer alle instellingen (inclusief de wachtwoorden) online worden opgeslagen, komt een potentieel veiligheidsprobleem om de hoek kijken. Ook al vindt voor elk apparaat een controle per SMS plaats en is het synchroniseren van de afzonderlijke instellingen uit te schakelen, blijft het in privacygevoelige situaties verstandiger om alleen met een lokaal account te werken. De voor- en nadelen moeten dus voor elk apparaat afzonderlijk zorgvuldig worden afgewogen.

Tot slot

Technisch gezien is Windows 8 een hele verbetering ten opzichte van Windows 7, naast de nieuwe interface zitten er namelijk nog tal van nieuwe features en verbeterpunten in. Daarnaast start het besturingssysteem veel sneller op en stelt het minder hoge eisen aan de hardware. De kanttekeningen zitten hem echter in de visuele elementen, deze gaan ten koste van de gebruikersvriendelijkheid. Daar is echter wel overheen te komen, mits men bereid is om nieuwe gewoontes aan te leren en/of een alternatieve startknop te installeren. Dankzij dergelijke workarounds kan ook de op productie gerichte desktop-gebruiker snel en efficiŽnt met Windows 8 werken.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring