Wat te doen als u van internet wordt afgesloten

Op deze pagina bevat tips hoe te handelen wanneer uw internetverbinding door de provider van internet wordt afgesloten. Hoewel het niet vaak voorkomt, is het een zeer vervelende aangelegenheid wanneer het juist ú overkomt. En die mogelijkheid is reëel! Voor velen is een dag zonder internet inmiddels ondenkbaar, daarom is het maar beter goed voorbereid te zijn.


Hoe voorkomt u afsluiting van de internetverbinding?

Het gebeurt toch nog regelmatig dat internetgebruikers afgesloten worden van internet omdat een van hun computers besmet is geraakt met een virus of trojan. De betreffende computer kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld grote hoeveelheden spam en/of virussen te versturen. De computer kan buiten uw weten om ook deel uitmaken van een zombienetwerk voor het laten uitvoeren van een DoS-aanval (Denial of Service) op een bepaalde server zodat bijvoorbeeld een specifieke website onbereikbaar wordt.

Een besmette aansluiting wordt snel van het internet afgesloten

De server wordt door bovengenoemde activiteiten belast met oneigenlijk gebruik waardoor de kwaliteit van de internetverbinding van alle overige klanten en internetgebruikers er aanzienlijk op achteruit gaat. Het is dus logisch dat een internetprovider stappen onderneemt en de besmette computer/internetaansluiting direct afsluit.

Let op de signalen: een onhandelbare computer en een trage internetverbinding

Afgesloten van internet en bent u zich van geen kwaad bewust? Het probleem zit hem meestal in de onwetendheid. Signalen als een trage, onhandelbare computer in combinatie met een bijzonder trage internetverbinding worden meestal genegeerd. Veel computergebruikers weten namelijk niet wat ze moeten doen om dergelijke problemen op te lossen. Totdat het te laat is en de internetverbinding daadwerkelijk wordt afgesloten.

Ter voorkoming: zorg voor de juiste beveiliging

Het is noodzakelijk dat alle computers in het netwerk goed zijn beveiligd met een softwarematige firewall en een up-to-date virusscanner. Op deze website is meer te lezen over de gratis varianten van firewall software en antivirus software. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vinden besmettingen zelden plaats via e-mail, internetproviders verwijderen besnette berichten namelijk al voordat ze in de mailbox belanden. De grootste bronnen van ellende zijn de verschillende filesharing-netwerken voor het downloaden van populaire muziek, films en software. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de activiteiten van de kinderen voor een afsluiting van de zakelijke internetverbinding veroorzaken...

U bent afgesloten, wat nu?

Sommige providers sturen vóór afsluiting een waarschuwende e-mail dat de verbinding afgesloten gaat worden, maar helaas is dat niet altijd de gangbare procedure. In sommige gevallen wordt de melding pas getoond bij een poging een internetpagina te openen. Eenmaal van internet afgesloten hoeft u bij de meeste providers niet te verwachten snel weer online te zijn! Het heeft weinig zin om te bellen met de helpdesk aangezien zij niet veel meer kunnen doen dan instructies geven over de te doorlopen stappen.

Het komt er op neer dat alle computers in het netwerk volledig moeten worden gescand met een virusscanner en/of malware verwijdertools (zoals Malwarebytes en Windows Defender). Doe dit in de veilige modus en herhaal deze procedure meerdere malen. Installeer daarnaast een firewall om al het uitgaande internetverkeer te analyseren en zo nodig te onderscheppen.

LET OP: Het heeft weinig zin om op het moment van een afsluiting over te stappen op een andere provider zonder de hierboven beschreven maatregelen te nemen. Heeft u echter altijd al eens op een zwarte lijst willen staan, dan zal niemand u tegenhouden ;-).

Schrijf een e-mail naar het opgegeven e-mailadres (meestal iets als abuse@provider.nl) wanneer het zeker is dat alle computers weer schoon zijn. Vertel daarbij welke handelingen ondernomen zijn om het probleem op te lossen. Ze willen ook graag weten welke virussen er gevonden en verwijderd zijn. Denkt u het probleem opgelost te hebben terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is, dan heeft u een probleem! Zorgen de computers na reactivering van de internetverbinding nog steeds voor problemen, dan kan het goed zijn dat de internetprovider u voorlopig niet meer online laat...

Maar hoe doet u dat zonder internetverbinding?

Tot nu toe was het theoretisch. Het is namelijk erg lastig een computer te controleren zonder de beschikking te hebben over een internetverbinding! De behulpzame buurman zal vast niet staan te springen om een besmette computer op zijn internetverbinding te laten controleren met het risico zelf ook afgesloten te worden. Het versturen van een e-mail is ironisch genoeg ook niet mogelijk zonder internet, daarvoor zal de hulp van een kennis of buurman moeten worden ingeschakeld. En dan nog, na een schoonmaakbeurt is het eigenlijk nooit zeker dat de computer ook daadwerkelijk schoon is.

In veel gevallen is het daarom handiger (lees: noodzakelijk) Windows opnieuw te installeren (of een systeemback-up terug te zetten). De computer is daarna met zekerheid weer 100% schoon! Er moet vervolgens alleen nog bij een kennis een e-mail naar de provider worden verstuurd voor het ongedaan laten maken van de afsluiting. Meld daarbij dat de interne schijf is geformatteerd (zonder uit te zoeken wat de besmetting was) en Windows opnieuw is geïnstalleerd. Vergeet ook niet te vermelden met welke recente virusscanner en bekende firewall de computer is beveiligd. Dit moet toereikend zijn om de internetverbinding weer te laten activeren door de internetprovider.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring