De ondersteuning van Windows 10 stopt op 14 oktober 2025. En dan?

Vraag:

Kan ik mijn Windows 10 pc na 14 oktober 2025 nog gebruiken?

Antwoord:

Bij de introductie van Windows 10 beloofde Microsoft dat dit besturingssysteem voor altijd ondersteund zou worden, mits deze up-to-date wordt gehouden. Bij de introductie van Windows 11 werd echter duidelijk dat de ondersteuning van Windows 10 toch gaat eindigen, en wel op 14 oktober 2025. De upgrade naar Windows 11 wordt weliswaar gratis aangeboden, maar kan vanwege de strenge hardware-eisen van Microsoft (waaronder de verplichte TPM-chip) op lang niet alle Windows 10-pc's worden geïnstalleerd. Zeker twee derde van alle Windows-pc's draait daarom nog op Windows 10...

De TPM-afvalberg van Microsoft

Ik heb al vaker gewaarschuwd dat die hardware-eisen ervoor gaan zorgen dat de meeste Windows 10-pc's over enkele jaren massaal afgedankt moeten worden. Wereldwijd gaat het om honderden miljoenen pc's, waarvan een groot deel nog prima functioneert (en vaak zelfs razendsnel is). Persoonlijk vind ik dit een onnozele verspilling van kostbare grondstoffen, en in de huidige tijd te zot voor woorden. Vandaar dat ik het al gekscherend 'de TPM-afvalberg van Microsoft' noem. Gaat Microsoft onze maatschappij daadwerkelijk met deze enorme afvalberg opzadelen, of nemen ze hun verantwoordelijkheid en komen ze alsnog met een passende oplossing?

De oplossing van Microsoft...

Al dan niet bewust van de ontstane onrust heeft Microsoft onlangs via een blog-post aangegeven hoe ze met het einde van de ondersteuning van Windows 10 om zullen gaan. Microsoft gaat twee opties aanbieden om Windows 10 veilig te houden:

  • Een abonnement op de beveiligingsupdates voor Windows 10. Deze beveiligingsupdates zullen tot oktober 2028 (dus voor een periode van drie jaar) beschikbaar gesteld worden. Microsoft moet de prijs nog vaststellen maar gezien het prijskaartje dat in het verleden aan een vergelijkbaar abonnement voor Windows 7 werd gehangen, is de verwachting dat het de consument al snel enkele honderden euro's gaat kosten.
  • Een abonnement op Windows 365. Met dit abonnement is Windows 11 op een virtuele pc in de cloud uit te voeren. Om dit abonnement ook op een Windows 10-installatie te kunnen gebruiken, worden de beveiligingsupdates tot oktober 2028 gratis meegeleverd. Ook hiermee is Windows 10 voorlopig dus nog veilig te gebruiken, er zit echter wel een stevig prijskaartje aan van minimaal 31,30 euro per gebruiker per maand. Het is maar de vraag of er überhaupt Windows 10-gebruikers zijn die daar gebruik van gaan maken...

Als het aan Microsoft ligt, gaat het veilig houden van Windows 10 vanaf 14 oktober 2025 dus flink wat geld kosten. Aangezien Windows 10 ook zonder die veiligheidsupdates 'gewoon' blijft werken, is het maar de vraag of de doorsnee gebruiker daadwerkelijk zo'n duur abonnement gaat afsluiten. Doorwerken op een onveilige pc is natuurlijk niet aan te raden, de verwachting is echter dat velen dat toch gaan doen. Het mag duidelijk zijn dat dit op termijn een groot veiligheidsprobleem gaat worden, waarvoor de maatschappij de prijs gaat betalen!

Het kan ook klantvriendelijk!

Is er dan geen andere oplossing? Jawel! De ervaring leert dat Windows 11 prima kan functioneren op een 10 jaar oude pc waarbij de hardware-eisen zijn omzeild. Het is dus niet zo dat Windows 10-pc's per definitie ongeschikt zijn voor Windows 11! Microsoft heeft de hardware-eisen gewoonweg onnodig hoog gelegd, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen. Als veiligheid de reden is dan zit er echter geen logica achter de handelswijze van Microsoft. Aangezien van elk merk en type moederbord de gegevens bekend zijn, kan het verplicht activeren van de TPM-chip en het beveiligd opstarten ook gewoon worden beperkt tot de pc's waarbij deze functionaliteit daadwerkelijk aanwezig is. Een up-to-date Windows 11 zonder TPM is immers nog altijd veiliger dan een Windows 10-installatie zonder beveiligingsupdates...

Blijkbaar vindt Microsoft de winst voor aandeelhouders belangrijker dan de schade die zij de maatschappij berokkenen. Wordt het niet tijd dat de EU met passende regelgeving komt zodat de consument zelf kan beslissen wanneer de pc aan vervanging toe is?

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring