Alternatieve TWAIN/WIA-scannersoftware met OCR-tekstherkenning voor PDF's


Stelt de fabrikant van je oude scanner geen nieuwe drivers en bijbehorende software voor Windows 10 beschikbaar, dan kan je compatibiliteitsproblemen verwachten. Dit ondervond ik aan den lijve met mijn all-in-one printer: ik kreeg de scanfunctie niet meer aan de praat, waardoor het apparaat alleen nog kon functioneren als veredelde printer en kopieermachine. Voor velen (inclusief mijzelf) is dit een grote ergernis!


Scanner NAPS2 (Not Another PDF Scanner)

Vele scanners zijn aan te sturen met de (via de Store te downloaden) app Windows Scanner, deze biedt echter nauwelijks tot geen afstelmogelijkheden. Ben je op zoek naar een uitgebreide scantool, maak dan gebruik van NAPS2 (download: www.naps2.com). NAPS2 staat voor 'Not Another PDF Scanner' (oftewel: 'niet nog een PDF-scanner'). Een aparte naam, want slechts enkele tools kunnen een scan naar PDF omzetten. NAPS2 ondersteunt vele scanners en kan scans in vele bestandsformaten opslaan (waaronder TIFF, JPEG, BMP en PNG).

Scannersoftware NAPS: afbeelding scannen naar PDF met OCR tekstherkenning

Wordt voor de eerste keer op de knop Scannen geklikt dan opent het venster Profielinstellingen om een profiel voor de aangesloten scanner te maken. Met de knop Apparaat kiezen wordt de scanner automatisch herkend, zelfs wanneer deze als all-in-one printer via het netwerk is aangesloten. Wijzig in dit venster eventueel het papierformaat in A4 en verhoog de resolutie naar bijvoorbeeld 600 dpi (voor meer detail in de scan). Na het activeren van de optie Automatisch opslaan inschakelen worden scans automatisch opgeslagen, handig als je veel scans achter elkaar moet uitvoeren. Via de knop Geavanceerd zijn nog enkele andere interessante instellingen aan te passen, waaronder de mate van compressie (de kwaliteit van de afbeelding) en het automatisch rechtzetten van scans.

Scannersoftware NAPS profielinstellingen: WIA, TWAIN, DPI, A4

Gemaakte scans komen in het overzichtsvenster te staan, van waaruit ze direct kunnen worden opgeslagen als JPEG-, PNG-, BMP-, TIFF-, EMF-, EXIF-afbeelding (knop Afbeeldingen opslaan) of als PDF-bestand (knop PDF opslaan). Voordat een scan wordt opgeslagen, kan deze eerst nog worden gedraaid, rechtgezet en/of bijgesneden. Verder kunnen de helderheid, het contrast, de tint, de verzadiging en de scherpte worden aangepast.

Opslaan als PDF-bestand

Voordat een scan met de knop PDF opslaan als PDF wordt opgeslagen, kunnen de PDF-instellingen (zoals de standaard opslaglocatie, titel, auteur en het onderwerp) via het naastgelegen pijltje, optie PDF instellingen worden aangepast. Desgewenst kan het PDF-bestand direct worden versleuteld met 265 bits AES, waarbij diverse beveiligingsopties beschikbaar zijn om aan te geven wat de ontvanger wel en niet met het PDF-bestand mag doen.

OCR-tekstherkenning

De meest interessante feature is wellicht OCR, oftewel tekstherkenning. Tekstherkenning zorgt ervoor dat de met NAPS2 opgeslagen PDF's doorzoekbaar zijn en de teksten gekopieerd kunnen worden. Activeer via de knop OCR de optie PDFs doorzoekbaar maken middels OCR en stel de OCR taal in op Dutch zodat bij tekstherkenning een Nederlands woordenboek wordt gebruikt. Genereer vervolgens met de knop PDF opslaan een PDF-bestand van een scan om het resultaat te zien. Hoewel OCR zelden feilloos werkt, is het resultaat van hoog niveau. De omgezette teksten zijn vervolgens vanuit het aangemaakte PDF-bestand te selecteren (Ctrl-A), te kopiëren (Ctrl-C) en in een tekstverwerkingsprogramma te plakken (Ctrl-V). Wordt de tekst in een Office-programma als Word geplakt, dan is het wellicht verstandig om dat zonder opmaak te doen. Wordt met opmaak geplakt, houd er dan rekening mee dat witte tekst op een witte achtergrond niet direct is te zien.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring