25+ Tips voor de browser Microsoft Edge (hardop voorlezen, leeslijst, leesweergave, webnotities, wachtwoordbeheer)

Windows 10 is uitgerust met de browser Microsoft Edge. Het minimalistische ontwerp van Edge is gebaseerd op het universal-principe waarbij de gebruikerservaring altijd hetzelfde is, ongeacht het type apparaat (mobiele telefoon, tablet, laptop, desktop,...). Verder is de mogelijkheid toegevoegd om teksten hardop voor te laten lezen en is er ondersteuning voor het openen van PDF- en ePub-bestanden. Edge wordt met elke onderdelenupdate van Windows 10 verder doorontwikkeld, er worden dan ook regelmatig nieuwe functies toegevoegd. Vanwege het minimalistische ontwerp en de beperkte mogelijkheden geven velen echter de voorkeur aan Chrome of Firefox...


Microsoft Edge, de standaard browser van Windows 10

TIP: De interface kan licht of donker worden ingesteld via de knop Instellingen en meer (de knop rechtsboven met de drie puntjes), optie Instellingen, optie Een thema kiezen.

Startpagina

Standaard opent Edge met de MSN-pagina. Deze startpagina kan worden gewijzigd via de knop Instellingen en meer, Instellingen, selecteer bij Uw startpagina instellen de optie Een specifieke pagina, geef de gewenste pagina op (bijvoorbeeld www.google.nl) en bevestig deze met de naastgelegen knop Opslaan. Via de optie Nieuwe pagina toevoegen kunnen extra pagina’s worden toegevoegd (elk in een eigen tabblad).

TIP: Wordt een webpagina vanwege verouderde standaarden niet correct weergegeven dan kan deze in Internet Explorer worden geopend via de knop Instellingen en meer, optie Meer hulpmiddelen, optie Met Internet Explorer openen.

Tabbladen

De knop met het plusteken bovenin het venster opent een extra tabblad. De invulling van deze tabbladen is in te stellen via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, optie Nieuwe tabbladen openen met. Helaas is het niet mogelijk om deze tabbladen met de startpagina te laten openen, maar gelukkig kan de startpagina toch snel via het huis-icoontje (links naast de adresregel) worden geopend. De knop met het naastgelegen naar beneden gerichte pijltje opent een overzicht met alle openstaande tabbladen (dit kan het navigeren vergemakkelijken wanneer meerdere tabbladen met hetzelfde icoontje worden weergegeven).

De knop Deze tabbladen opzij zetten (links van het eerste tabblad) slaat geopende tabbladen tijdelijk op, met de knop Al uw tabbladen weergeven zijn ze op een later tijdstip weer in te zien. Door middel van slepen is de volgorde van de tabbladen te wijzigen: sleepeen tabblad naar het bureaublad om deze in een nieuw venster te openen. Wil je juist één van de openstaande tabbladen behouden en de rest afsluiten, klik dan met rechts op dit tabblad en kies Andere tabbladen sluiten.

De volgende sneltoetsen zijn interessant bij het gebruik van tabbladen:

Hardop voorlezen

Een onderbelichte feature van Edge is het hardop voorlezen van webpagina's en (de meeste) PDF-bestanden. Ideaal voor dyslectici en slechtzienden, maar ook handig om het voorlezen te combineren met andere werkzaamheden! De spraakfunctie wordt als volgt geactiveerd: selecteer met een dubbelklik het eerste woord van de voor te lezen tekst, klik er met rechts op en activeer via het contextmenu de optie Hardop voorlezen. Met het activeren van de voorleesfunctie wordt een werkbalk aan Edge toegevoegd (rechts bovenin het venster), met opties voor het pauzeren, voor- of achteruit spoelen en hervatten. Via de knop Instellingen voor stem zijn de voorleessnelheid en de voorleesstem te wijzigen. Vooralsnog bevat Edge slechts één Nederlandse stem, alternatieve stemmen kunnen eventueel via derden worden aangekocht.

Edge: hardop voorlezen

Stemmen voor andere talen zijn toe te voegen via Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Taal. Is de betreffende taal nog niet geïnstalleerd, voeg deze dan toe via de optie Een voorkeurstaal toevoegen. Let bij het kiezen van de taal wel op dat deze beschikt over de optie Tekst naar spraak (zie de icoontjes in het venster)! Is het taalpakket al geïnstalleerd maar ontbreken de spraakbestanden, installeer deze dan met een klik op de reeds geïnstalleerde taal, knop Opties, knop Downloaden (bij kopje Spraak; indien aanwezig). Na een herstart van de computer zijn de toegevoegde talen ook beschikbaar in de voorleesfunctie van Edge.

zie instructievideo nieuwsbrief #94 op 6:12

Zoeken

Met de toetscombinatie CTRL-F of via de knop Instellingen en meer, Op pagina zoeken wordt de zoekbalk geopend waarmee de geopende webpagina eenvoudig is te doorzoeken (via de knop Opties op de zoekbalk kan het zoekresultaat worden verfijnd). Door de zoekopdracht in de adresbalk te typen, wordt een zoekactie op internet uitgevoerd. De standaard ingestelde zoekmachine Bing is eventueel te vervangen door die van Google. Open hiervoor de zoekmachine www.google.nl in de browser en stel deze als standaard in via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, onderdeel Geavanceerd, knop Zoekmachine wijzigen, selecteer de gedetecteerde zoekmachine en vervolg met de knop Als standaard instellen.

Automatisch afspelen van media

Het kan nogal gênant zijn wanneer bij het openen van een webpagina automatisch audio of video wordt opgestart waardoor het geluid onbedoeld uit de speakers knalt. Dit kan worden geblokkeerd, toegestaan dan wel worden gelimiteerd (zodat wel beeld maar geen geluid wordt afgespeeld) via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, onderdeel Geavanceerd, optie Media automatisch afspelen. Deze instelling is ook op individuele basis per website te wijzigen via een rechter muisklik op het icoontje in de adresbalk, links naast het websiteadres (doorgaans het slotje van het veiligheidscertificaat), kopje Websitemachtigingen: via de link Machtigingen beheren zijn eerder toegewezen machtigingen in te zien, te wijzigen dan wel te wissen.

Hub (voor favorieten, leeslijst, browsegeschiedenis en downloads)

Via de Hub-knop (de knop met de ster achter drie horizontale lijnen rechts van de adresbalk) is de verzamelplaats voor de Favorieten, Leeslijst, Geschiedenis (de browsegeschiedenis) en Downloads (de van internet gedownloade bestanden, standaard opgeslagen in de map C:\Gebruikers\inlognaam\Downloads). Het legen van de browsegeschiedenis gaat via onderdeel Geschiedenis, link Geschiedenis wissen.

Microoft Edge geschiedenis wissen

Favorieten en leeslijst

Via Toevoegen aan Favorieten of leeslijst (de knop met de ster rechts in de adresbalk) zijn interessante webpagina's toe te voegen aan de lijst met favoriete webpagina's of de leeslijst met nog te lezen pagina's. Opgeslagen favorieten en de leeslijst zijn via de Hub-knop toegankelijk. Maak eventueel mappen aan om de favorieten te ordenen: klik met rechts op een leeg gedeelte van het favorieten-overzicht, optie Nieuwe map maken en versleep de opgeslagen favorieten hiernaartoe.

Zelf geef ik er de voorkeur aan om veel geraadpleegde pagina's toe te voegen aan de Werkbalk Favorieten (te activeren via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, optie Werkbalk Favorieten weergeven): deze werkbalk wordt direct onder de adresbalk weergegeven zodat de daaraan vastgepinde favoriete webpagina’s snel geopend kunnen worden. Nieuwe pagina's worden aan de werkbalk toegevoegd via de knop Aan favorieten of leeslijst toevoegen (de ster in de adresbalk, onderdeel Favorieten), kies bij Opslaan in voor Werkbalk Favorieten (een submap van Favorieten), knop Toevoegen. Klik desgewenst met rechts op een opgeslagen favoriet, optie Alleen pictogram weergeven om alleen de iconen van de vastgepinde favorieten weer te laten geven. Interessante pagina's kunnen eventueel ook aan de taakbalk of Start worden vastgemaakt (via de knop Instellingen en meer, optie Deze pagina vastmaken aan de taakbalk respectievelijk optie Meer hulpmiddelen, optie Deze pagina aan Start vastmaken).

FAVORIETEN IMPORTEREN EN EXPORTEREN

De in Internet Explorer (of andere browser) opgeslagen favoriete pagina's en opgeslagen wachtwoorden kunnen in Edge worden geïmporteerd via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, knop Importeren of exporteren, selecteer de browser met de te importeren favorieten, knop Importeren. Met de knop Naar bestand exporteren zijn de favorieten (en ook de leeslijst) van Edge naar een HTML-bestand te exporteren zodat ze op een andere computer in Edge kunnen worden geïmporteerd (knop Uit bestand importeren). Als alternatief kunnen de favorieten en de leeslijst ook met andere apparaten worden gesynchroniseerd, mits het gebruikersaccount op beide apparaten is gekoppeld aan hetzelfde Microsoft-account en de synchronisatie-optie van Edge is geactiveerd (via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, optie Uw favorieten, leeslijst, populaire sites en andere instellingen uit Microsoft Edge op uw apparaten synchroniseren).

LET OP: Microsoft Edge slaat de favoriete pagina's op in de map C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Local\Packages\ Microsoft.MicrosoftEdge_ 8wekyb3d8bbwe\AC\MicrosoftEdge\ User\Default\DataStore. De favorieten worden opgeslagen in het bestand spartan.edb van de submap Data\nouser1\120712-0049\DBStore (de bijbehorende icoontjes worden opgeslagen in de submap Data\nouser1\120712-0049\Favorites). De map DataStore is niet naar een aparte datapartitie te verplaatsen (noch vanuit Edge, noch via een symbolische link) en zal dus door middel van exporteren veiliggesteld moeten worden voordat Windows opnieuw wordt geïnstalleerd.


Leesweergave

Met de knop Leesweergave (de knop met het opengeslagen boek; niet bij elke website te activeren!) wordt alle onrustig ogende opmaak van een webpagina verwijderd zodat alleen de kale tekst overblijft. De lay-out, navigatiestructuur en advertenties worden verwijderd en er wordt één standaard lettertype toegepast zodat de teksten beter leesbaar zijn. De versobering van de content zorgt soms wel voor wat leesproblemen, zo worden bij de tekst behorende afbeeldingen nogal eens verwijderd en wordt sommige inhoud weergegeven als HTML-code.

Extensies

Door extensies te installeren (via de knop Instellingen en meer, optie Extensies, link Ontdek meer extensies) zijn extra functies aan Edge toe te voegen. Voor elke extensie wordt goedkeuring gevraagd, zoals in de afbeelding is te zien voor de extensie AdBlock (voor het blokkeren van advertenties, als alternatief voor het aanpassen van het HOSTS-bestand). Activeer desgewenst de optie Toestaan voor InPrivate-navigatie zodat de extensie (in dit geval AdBlock voor het blokkeren van advertenties) ook in de InPrivate-modus actief is.

Edge extensie AdBlocker

Webnotities maken

Naar mijn weten is Microsoft Edge de enige webbrowser waarbij een (op een aanraakscherm geopende) webpagina als tekentafel gebruikt kan worden. Zo is het kinderlijk eenvoudig om met kleurrijke markers en tekstboxen aantekeningen aan een openstaande webpagina toe te voegen (met de knop Notitie toevoegen, herkenbaar aan het icoontje met de pen). De 'bewerkte' pagina kan vervolgens via Webnotitie opslaan (de knop met diskette) als afbeelding in de leeslijst (of elders) worden opgeslagen, altijd handig voor de momenten dat er geen internetverbinding is. De handigste optie is wellicht de knop Knippen waarmee een zelfgekozen selectie uit een webpagina naar het klembord wordt gekopieerd om vervolgens weer in een ander programma (bijvoorbeeld e-mail) te plakken. De bewerkte pagina kan vervolgens via de knop Webnotitie delen per e-mail of via social media met kennissen worden gedeeld.

Microsoft Edge: webnotities maken

Openen van en afdrukken naar een PDF-bestand

Edge is de standaard PDF-lezer van Windows 10, er hoeft dus geen alternatieve software meer geïnstalleerd te worden voor het lezen van PDF-bestanden (zoals Adobe Acrobat of Foxit Reader). Omdat Windows 10 tevens over een ingebouwde PDF-printer beschikt, kunnen webpagina's eenvoudig als PDF-bestand worden opgeslagen (via de knop Instellingen en meer, optie Afdrukken, printer Microsoft Print to PDF). Het is wel jammer dat de PDF-bestanden niet kunnen worden beveiligd en de kwaliteit niet kan worden aangepast, zoals alternatieve PDF-printers dat wél kunnen.

Privacy-gerelateerde instellingen

Via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, onderdeel Browsegegevens wissen, knop Kies wat u wilt wissen kunnen de browsegeschiedenis, cookies en vele andere zaken worden gewist. Verderop zijn nog een aantal privacygerelateerde instellingen te vinden, zoals het verzenden van Do Not Track-aanvragen naar adverteerders, het weergeven van zoek- en websitesuggesties, de zoekgeschiedenis en het gebruik van paginavoorspellingen (waarbij nog niet opgevraagde pagina’s alvast worden geladen om de snelheid van browsen te verhogen). Tevens zijn hier opties voor het blokkeren van pop-ups en het uitschakelen van het SmartScreen-filter.

Edge kan wachtwoorden voor websites opslaan in de beveiligde omgeving (kluis) van het Microsoft-account zodat deze niet meer op elk afzonderlijk apparaat ingevoerd hoeven te worden. De opgeslagen wachtwoorden (maar ook invoergegevens van formulieren, gegevens van creditcards e.d.)  zijn te beheren via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, onderdeel Wachtwoorden en automatisch invullen. Let op: dit is een andere wachtwoordkluis dan die van Windows zelf (toegankelijk via het configuratiescherm, onderdeel Referentiebeheer, onderdeel Webreferenties).

InPrivate-navigatie

De InPrivate-navigatie-functie zorgt ervoor dat de tijdens een internetsessie ingevoerde gegevens niet worden opgeslagen en alle gegevens over bezochte websites (zoals cookies, tijdelijke internetbestanden, etc.) na afsluiten van Edge weer worden gewist. Zo wordt voorkomen dat andere gebruikers van de computer kunnen achterhalen welke websites zijn bezocht (in de volksmond wordt deze optie nog wel eens 'de pornoknop' genoemd...). Een InPrivate-sessie is eenvoudig te activeren via de knop Instellingen en meer, optie Nieuw InPrivate-venster. Links in de menubalk van het nieuw geopende Edge-venster is te zien dat InPrivate-navigatie actief is.

Microsoft Edge: InPrivate navigatie

INPRIVATE-NAVIGATIE BIEDT GEEN WATERDICHTE BEVEILIGING!

Hoewel InPrivate-navigatie het lastiger maakt te achterhalen welke websites zijn bezocht, is het niet waterdicht. Het surfgedrag kan namelijk ook op andere manieren worden herleid. Zo kunnen opgevraagde IP-adressen zijn vastgelegd in de logbestanden van een softwarematige firewall, modem en/of router. Ook de eigenaar van de bezochte website kan via de door de webserver aangemaakte logbestanden achterhalen met welke IP-adressen de website is bezocht. Tot slot houden ook de internetproviders nog een logbestand van het surfgedrag bij.


Snelkoppeling naar een webpagina maken

Microsoft Edge kan webpagina’s eenvoudig als snelkoppeling vastmaken aan de Werkbalk Favorieten (knop met de ster), aan de taakbalk (knop Instellingen en meer, optie Deze pagina vastmaken aan de taakbalk) of aan Start (knop Instellingen en meer, optie Deze pagina aan Start vastmaken). Helaas heeft Edge (in tegenstelling tot andere populaire browsers) zelf geen optie om snelkoppelingen op het bureaublad te plaatsen, maar via de volgende omweg is dat toch mogelijk: klik met rechts op het bureaublad, optie Nieuw, Snelkoppeling, geef de locatie %windir%\explorer.exe microsoft-edge:https://www.schoonepc.nl op (in dit voorbeeld wordt een snelkoppeling gemaakt voor de website www.schoonepc.nl) en geef in het volgende scherm aan hoe de snelkoppeling moet heten.

Snelkoppeling Edge naar een webpagina maken

De snelkoppeling wordt automatisch voorzien van het Verkenner-icoontje met de gele map, deze kan eventueel worden veranderd in die van Edge. Klik hiervoor met rechts op de snelkoppeling, optie Eigenschappen en wijzig de Doel-map in C:\Windows\ SystemApps \Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe \MicrosoftEdge.exe. Of gebruik het icoontje van de betreffende website (zoals het rode boek-icoontje van de SchoonePC-website): voeg de website toe aan de favorieten van Edge en navigeer vervolgens naar de map C:\Gebruikers \inlognaam \AppData \Local \Packages\ Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe \AC \MicrosoftEdge\ User\ Default\ DataStore\ Data\ nouser1\ 120712-0049\ Favorites (ontbreekt het icoontje, voeg de website dan eerst toe aan de favorieten).

Sneller internetten door het aanpassen van het HOSTS-bestand

De op websites getoonde advertenties worden steeds vaker in omvangrijke videoberichten gebracht. Sommige advertenties zijn zo zwaar dat ze het laden van een webpagina hinderlijk vertragen. Omdat de website en de getoonde advertenties van verschillende webservers worden gedownload, is het mogelijk de advertenties te weren door simpelweg de advertentieserver te blokkeren. Een eenvoudige manier om dit te realiseren is het aanpassen van het HOSTS-bestand.

Problemen met Edge oplossen

Start Edge niet meer op of zijn er andere onoplosbare problemen, reset Edge dan naar de standaard instellingen.

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring