Diverse gratis software (freeware/shareware)

 

Gratis software? Voorkom malware

let goed op tijdens de installatie van freeware om een besmetting te voorkomen. Lees de teksten van elk setup-venster zorgvuldig en zoek naar knoppen als Decline en Skip zodat u na installatie van gratis software niet wordt opgescheept met malware!

Dropbox: bestanden synchroniseren met online opslagruimte

Zelden ben ik zo enthousiast over een programma als het online opslagprogramma Dropbox! Dropbox biedt zo veel mogelijkheden dat er voor elke computergebruiker wel een interessante toepassing te bedenken is. Voor degenen die het programma nog niet kennen: deze synchronisatie- en back-uptool biedt gratis online opslagruimte en synchroniseert de inhoud hiervan snel en efficiënt met de lokaal opgeslagen bestanden. Maar er is nog meer: een Dropbox-account kan vanaf meerdere computers worden beheerd waardoor online opgeslagen bestanden vanaf meerdere locaties kunnen worden benaderd! Hoewel er ook alternatieve synchronisatie- en back-uptools zijn, is geen enkele zo gebruiksvriendelijk als Dropbox. Eenmaal verslingerd aan Dropbox vraag je je af hoe je het ooit zonder hebt kunnen doen...

Leren werken met Excel

Het programma Excel (onderdeel van het MS Office-pakket) is een zogenaamde spreadsheet: een rekenblad waarin gegevens kunnen worden opgeslagen, bewerkt en/of tot presentatiemateriaal verwerkt. Excel kan een grote diversiteit aan bewerkingen op efficiënte wijze uitvoeren. Zo is het programma zeer geschikt voor het maken van simpele of juist ingewikkelde berekeningen (bijvoorbeeld voor bedrijfsadministratieve doeleinden), het bijhouden van adressenlijsten, urenstatistieken (bijvoorbeeld voor projectadministratie), grafieken en modellen (bijvoorbeeld voor het presenteren van de jaarcijfers), etc.

Schermafdruk maken

Het maken van een schermafdruk heeft diverse voordelen. Zo kan iemand gemakkelijk per e-mail op de hoogte worden gebracht van een bepaalde foutmelding.

EarTrumpet: controle over het geluid per app en afspeelapparaat

Het geluidsniveau dat via de luidsprekers of koptelefoon wordt afgespeeld, kan in Windows 10 alleen via de schuifregelaar in het systeemvak worden afgesteld. Wil je het geluidsniveau van elk proces (systeemgeluiden en specifieke apps) afzonderlijk kunnen instellen, kijk dan eens naar de app EarTrumpet! Met deze app kunnen systeemgeluiden bijvoorbeeld op nul worden gezet, en geluiden van specifieke apps op hun eigen geluidsnvieau afgespeeld worden.

PDF-bestanden lezen, maken en bewerken

Hoe om te gaan met PDF-bestanden (een bestandsformaat dat op elke computer leesbaar is): lezen, maken en bewerken.

ClipboardFusion: sneltoetsen en shortcuts

Met sneltoetsen kunnen vaak terugkerende bewerkingen snel en efficiënt worden afgehandeld. Met name het invoegen van teksten in bijvoorbeeld een e-mail is voor veel mensen een toegevoegde waarde.

SyncBack: automatische back-up

Het maken van back-ups van persoonlijke gegevens wordt door veel mensen op de lange termijn geschoven, en uiteindelijk vergeten. Door dit proces te automatiseren is er geen excuus meer en kan op elk gewenst moment snel een back-up worden gemaakt van de gewijzigde bestanden.

John's Background Switcher: rouleren bureaubladachtergrond

Saai, elke dag weer diezelfde afbeelding op het bureaublad? Met een gratis tool kan de bureaubladachtergrond met een vooraf in te stellen frequentie automatisch worden gerouleerd. Op deze pagina staat beschreven hoe het automatisch rouleren van de bureaubladachtergrond kan worden gerealiseerd.

Find.Same.Images.OK: dubbele foto's opsporen en verwijderen

Heb je een grote verzameling foto's dan zitten er hoogstwaarschijnlijk wel dubbelingen tussen. Het handmatig opsporen van dubbelingen is een uitdaging, met een geavanceerde tool als Find.Same.Images.OK is het echter goed te doen.

Alternatieve TWAIN/WIA-scannersoftware (met OCR-tekstherkenning voor PDF's)

Stelt de fabrikant van je oude scanner geen nieuwe drivers en bijbehorende software voor Windows 10 beschikbaar, dan kan je compatibiliteitsproblemen verwachten. Dit ondervond ik aan den lijve met mijn all-in-one printer: ik kreeg de scanfunctie niet meer aan de praat, waardoor het apparaat alleen nog kon functioneren als veredelde printer en kopieermachine. Voor velen (inclusief mijzelf) is dit een grote ergernis! In de meeste gevallen is dit met alternatieve scannersoftware als NAPS2 (met OCR-tekstherkenning!) op te lossen!

Input Director: één toetsenbord en muis voor meerdere computers

Staan er twee of meer computers onder het bureau dan kan de bijbehorende verzameling muizen en toetsenborden voor behoorlijk wat irritaties zorgen. Ze nemen veel ruimte in beslag en om de haverklap hanteer je de verkeerde muis of toetsenbord. Zelf heb ik drie computers staan en weet er dus alles van! Gelukkig bestaan er diverse oplossingen voor het aansturen van meerdere computers met slechts één set toetsenbord en muis, geen enkele beviel me echter zo goed als Input Director!

Windows 10 PowerToys: Shortcut Guide, FancyZones en PowerRename

In navolging op de populaire PowreToys voor Windows XP heeft Microsoft via het ontwikkelingsplatform GitHub nieuwe PowerToys voor Windows beschikbaar gesteld: Shortcut Guide, FancyZones en PowerRename. De op dit platform gemelde problemen en voorgestelde nieuwe functies worden door ontwikkelaars geïmplementeerd in nieuwe tools die vervolgens als PowerToy beschikbaar worden gesteld.

(Gratis) freeware/shareware software

Er zijn vele interessante gratis freeware en shareware tools te vinden op het internet, ook op deze website worden er veel besproken. Op deze pagina staan nog een groot aantal gratis tools besproken, tools die op veel computers niet zou mogen ontbreken!

ALGEMENE INSTALLATIETIP

Installeer de belangrijkste softwarepakketten (inclusief updates) en pas de instellingen van alle software naar wens aan vóórdat een systeemback-up wordt gemaakt. De software (inclusief instellingen) worden zo automatisch meegenomen in de systeemback-up van de Windows-partitie (de C:-schijf). Na het maken van deze systeemback-up kunnen overige programma's (zoals trial-software en zelden gebruikte programma’s) gerust worden uitgeprobeerd zonder daarmee in de narigheid te komen: bij problemen kan namelijk gewoon weer de systeemback-up worden teruggeplaatst!

LET OP: Zorg ervoor dat alle persoonlijke gegevens op een aparte locatie (bijvoorbeeld een aparte partitie voor persoonlijke data) worden opgeslagen. Worden deze naar de C:-schijf weggeschreven, dan zullen ze overschreven worden bij het terugzetten van een systeemback-up.


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring