Apps en de Windows 10 Store

In Windows 8 werden apps ge´ntroduceerd, eenvoudige versies van programmaĺs of websites die dankzij de robuuste vormgeving en uitgeklede mogelijkheden eenvoudig met touchscreen te bedienen zijn. Vanwege de beperkte functionaliteit, de schermvullende weergave en het schaarse aanbod in de Windows Store waren de apps echter nauwelijks een succes te noemen. Microsoft heeft aanpassingen gemaakt zodat de vensters niet meer standaard schermvullend openen. Ook het aanbod zal naar verwachting aanzienlijk groeien omdat het voor app-ontwikkelaars nu veel makkelijker is geworden hun populaire iOS- en Android-app (van respectievelijk Apple en Google) ook geschikt te maken voor Windows.

Apps afsluiten in de tabletmodus

In de tabletmodus zijn apps eenvoudig te sluiten door de bovenrand van de app met een veegbeweging helemaal naar beneden te trekken (of door op het pijltje in de taakbalk te tikken) wordt deze op non-actief gezet: de app lijkt afgesloten maar staat nog steeds in het app-overzicht (dat verschijnt door vanaf de linker rand van het scherm naar het midden te vegen) en in Windows Taakbeheer. Apps kunnen ook definitief worden afgesloten door de bovenrand op dezelfde wijze naar beneden te trekken en onderaan het scherm iets langer vast te houden totdat de app vanzelf verdwijnt.

Met Windows 10 meegeleverde apps

Hierna passeren enkele met Windows 10 meegeleverde apps de revue. Deze apps zijn snel toegankelijk via Start. Doorloop bij elke app waarin u ge´nteresseerd bent eerst even de instellingen (vaak te openen via het tandwieltje). De apps zijn zo eenvoudig dat het gebruik vrijwel voor zich spreekt...

App Foto's

In Windows 10 is de app Fotoĺs ingesteld als standaard fotoviewer. Met de knop Bewerken zijn eventueel eenvoudige aanpassingen te maken, zoals het draaien, rechtzetten en bijsnijden, de belichting verbeteren, rode ogen verwijderen, retoucheren, kleuren aanpassen, filters toepassen e.d. Hoewel dit een prima app is, verlangen velen terug naar de Windows Photo Viewer die we kennen van eerdere Windows-versies. Photo Viewer is in Windows 10 wel aanwezig, maar ontoegankelijk gemaakt. Met het volgende trucje is het programma echter weer te activeren: download het bestand www.schoonepc.nl/windows10/photoviewer.zip, pak het uit en voeg het registerbestand photoviewer.reg (middels een dubbelklik) toe aan het register. Daarna is de Photo Viewer toegankelijk via een rechter muisklik op een afbeelding, optie Openen met, optie Kies een andere app. Het zip-bestand bevat tevens een registerbestand om de originele situatie te herstellen.

App Skype

Met de in Windows 10 ge´ntegreerde app Skype kan met contacten worden gechat en gebeld.

App Telefoonassistent

Nieuw is de app Telefoonassistent waarmee diverse persoonlijke gegevens niet alleen met een Windows-telefoon maar ook met Android, iPhone of iPad gesynchroniseerd kunnen worden. Zie de pagina over MyPhoneExplorer voor een alternatieve methode om een Android-telefoon met Outlook te synchroniseren.

App Telefoonassistent

Apps Mail, Agenda en Personen

Nadat is aangemeld met een Microsoft-account kan direct gebruik worden gemaakt van de apps Mail, Agenda en Personen, zonder dat daar ingewikkelde instellingen aan te pas komen. De app Mail kan naast IMAP- ook POP-accounts beheren, hetgeen een hele verbetering is ten opzichte van zijn voorganger uit Windows 8. De e-mailberichten, agenda-items en contactpersonen worden online opgeslagen op de servers van Microsoft. Wordt met een bestaand Microsoft-account op een andere Windows 10-computer ingelogd dan zijn de opgeslagen e-mailwisselingen, agenda-items en contactpersonen dus direct zichtbaar.

De instellingen van de app Mail zijn te wijzigen via het tandwieltje links onderin het venster. Via Accounts beheren zijn extra e-mailadressen toe te voegen. De automatisch aan verzonden berichten toegevoegde tekst Verzonden vanuit Mail voor Windows 10 kan via Opties, onderdeel Handtekening worden verwijderd of gewijzigd. Voor elk nieuw ontvangen bericht wordt een melding aan het actiecentrum toegevoegd, deze instelling kan bij het onderdeel Meldingen worden aangepast (voeg eventueel een geluidje toe bij ontvangst van een nieuw e-mailbericht). Kunt u niet aan de app Mail wennen, installeer dan een volwaardig e-mailprogramma zoals Windows Live Mail of Outlook.

Met de app Personen is het bij het Microsoft-account behorende adresboek te beheren. De app bevat helaas geen optie om contacten in een groep samen te voegen. Moet regelmatig een e-mailbericht worden verzonden aan een vaste groep mensen, voeg deze dan als ÚÚn nieuw contactpersoon toe en geef alle e-mailadressen in ÚÚn keer op, gescheiden met een puntkomma (;).

VERGEET DE APPS, WERK DIRECT ONLINEů

De via de apps Mail, Personen en Agenda beheerde items van Microsoft-adressen zoals Hotmail, Live en Outlook worden online opgeslagen en kunnen ook via de online interface www.outlook.com worden beheerd. Deze online omgeving maakt ook gebruik van de voor Windows 10 karakteristieke tegels (via de knop in de linker bovenhoek) waarmee eenvoudig tussen de verschillende onderdelen van de gratis te gebruiken online versie van Office kan worden geschakeld.

Office Online: Outlook

De online interface werkt vele malen prettiger dan de apps, reden genoeg dus om direct over te stappen! Start Microsoft Edge (of een andere browser), open www.outlook.com en maak deze pagina vast aan Start via Meer (de drie puntjes rechtsboven), optie Aan Start vastmaken. Er is nu een nieuwe tegel aangemaakt die direct naar de webinterface van het e-mailaccount gaat. Ben je eenmaal gewend geraakt aan en tevreden met de webinterface? Verwijder de apps Mail, Agenda en Personen dan met een rechter muisklik op de betreffende tegels in Start, optie Van Start losmaken zodat ruimte wordt vrijgemaakt voor andere apps (ze kunnen altijd weer worden teruggeplaatst via Start of anders via de Store).

TIP: Wat velen niet weten, is dat via deze interface niet alleen e-mailadressen van Microsoft maar tegelijkertijd ook POP-accounts kunnen worden beheerd. Dat kan worden ingesteld via het tandwieltje, onderdeel Accounts, sub Verbonden accounts, optie Andere e-mailaccounts en geef het e-mailadres en wachtwoord op. Standaard worden nieuwe mappen aangemaakt, het is echter praktischer om de berichten aan de bestaande mappen toe te voegen. Het is niet nodig om de accountinstellingen handmatig te configureren, zijn er meer inloggegevens benodigd dan wordt daar vanzelf om gevraagd (gebruik de TAB-toets om de invoervelden te bereiken die buitenbeeld liggen). Na het toevoegen van dit e-mailadres is het verzendadres per bericht aan te passen met de keuzebox onder de knop Van.


STANDAARD-APP VOOR BESTANDSTYPE WIJZIGEN

Bepaalde bestandstypes zijn alvast aan een Windows 10-app gekoppeld. Zo worden afbeeldingbestanden (PNG, JPG, BMP e.d.) geopend door de app Fotoĺs en videobestanden (MPG, AVI e.d.) door de app Films en tv. Desgewenst kan het standaard te gebruiken programma voor de betreffende extensie vanuit de Windows Verkenner worden gewijzigd (in bijvoorbeeld de hierboven besproken Windows Photo Viewer en/of Windows Media Player): klik met rechts op een bestand, kies de optie Openen met, optie Kies een andere app, activeer de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .xxx-bestanden en selecteer de app (staat de gewenste app er niet bij dan kan via de link Meer apps verder worden gezocht). De standaard app kan overigens ook worden gewijzigd via het configuratiescherm, onderdeel Standaardprogrammaĺs, taak Uw standaardprogrammaĺs instellen, selecteer het gewenste programma en rond af met Dit programma als standaard instellen (via de optie Selecteren wat standaard met dit programma wordt geopend kunnen bestandstypen selectief worden gekozen).


APP VOOR ONBEKENDE EXTENSIE ZOEKEN

Windows heeft niet voor alle bestandstypen een passende tool. Kan een bestand om deze reden niet worden geopend, dan wordt een pop-upvenster getoond waarmee eenvoudig en snel in de Windows Store kan worden gezocht naar een geschikte applicatie (zie onderstaand voorbeeld voor een ePub-bestand). Er zal niet voor elk bestands-formaat een geschikte app te vinden zijn, het is echter het proberen waard.

Bestand openen: een app in Windows Store zoeken voor extensie
 


STANDAARD-APPS VERWIJDEREN

Hoewel de standaard in Windows 10 aanwezig apps (zoals 3D Builder, Agenda, Mail, Camera, Groove Muziek, Kaarten, Films en TV, Nieuws, Sport, Weer, OneNote, Xbox, Office downloaden, e.d.) handig kunnen zijn, vinden velen ze overbodig. Op de officiŰle manier (via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Apps en onderdelen) kunnen slechts enkele van de standaardapps worden verwijderd. Dat is niet voor niets, het verwijderen van de standaardapps kan namelijk problemen veroorzaken bij andere Windows-onderdelen die gebruik maken van de verwijderde app.

Zitten de apps u niet in de weg? Laat ze dan gewoon staan en sla de rest van dit artikel over. Wilt u toch standaard apps verwijderen dan kan dat met een aantal ingewikkelde PowerShell commando's. Het kan echter ook met de tool 10AppsManager (download: www.thewindowsclub.com/10appsmanager-windows-10). Met deze tool zijn de standaard-apps eenvoudig te verwijderen (de zoekassistent Cortana en de browser Edge worden niet vermeld omdat ze teveel in Windows 10 zijn ge´ntegreerd). Maak uit voorzorg wel eerst een systeemherstelpunt (via het configuratiescherm, onderdeel Herstel, link Systeemherstel configureren, knop Maken). Op de app Store na kunnen verwijderde apps altijd weer via de Store worden hersteld.

TIP: Zoals de via de knop Reinstall weergegeven informatie aangeeft, zijn de verwijderde apps opnieuw vanuit de powershell (te openen via het Win-X menu, optie Opdrachtprompt (als administrator), commando POWERSHELL) te installeren met het commando Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}.


Windows 10 Store

Naast de standaard met Windows meegeleverde apps zijn er ook talloze externe apps ontwikkeld (zoals Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, Twitter, Facebook, Buienradar, NOS, NPO Uitzending Gemist, KIJK, Trein, apps voor telebankieren, Fresh Paint (leuk voor kinderen), Microsoft Solitair Collection, Fokke & Sukke, Woordenboek, NU.nl, Netflix, Dropbox...). Deze worden gratis of tegen een (kleine) vergoeding aangeboden via de Windows Store (tegel Store in Start of op de taakbalk). De Store is nogal onoverzichtelijk, het zoeken naar apps gaat echter eenvoudig met de zoekfunctie (rechts bovenin de Store), of anders via de verschillende categorieŰn (zie afbeelding). Voor elke ge´nstalleerde app wordt een tegel in de app-lijst van Start geplaatst. De laatst ge´nstalleerde app is tevens zichtbaar aan de linker zijde van Start bij Recentelijk toegevoegd. Veelgebruikte apps kunnen desgewenst ook worden vastgepind aan Start (via een rechter muisklik op de tegel, optie Aan Start vastmaken) of de taakbalk (optie Aan taakbalk vastmaken).

Windows Store (apps)

KLASSIEKE WINDOWS 7-SPELLETJES IN ERE HERSTELLEN

U kent ze vast nog wel: de zogenaamde 'ontspannende' spellen uit Windows 7: Mijnenvegen, Patience, FreeCell, Hartenjagen, Purble Place, Spider Solitaire, Chess Titans, Mahjong Titans, Backgammon, Checkers en Spades. Met de invoering van de Store en het Microsoft-account zijn ze vervangen door zelf te downloaden apps (zoals de Microsoft Solitair Collection). Deze moderne apps zijn echter lang niet zo leuk als de klassieke Windows 7-spelletjes. Met Windows 7 games for Windows 10 (download: www.winaero.com/download.php?view.1836; negeer de tweaktool aan het einde van de setup) zijn de originele spellen echter eenvoudig in ere te herstellen.

Windows 7 spellen: Mijnenvegen, Patience, FreeCell, Hartenjagen, Purble Place, Spider Solitaire, Chess Titans, Mahjong Titans, Backgammon, Checkers en Spades
 


Store-instellingen

Via het account-icoontje (links naast de zoekfunctie), optie Instellingen zijn de instellingen van de Store aan te passen. Standaard worden alle apps automatisch bijgewerkt (optie Apps automatisch bijwerken), je hebt er dus geen omkijken naar. De weergave van de Live-informatie op de tegels van ge´nstalleerde apps is eventueel uit te schakelen met de optie Producten op tegel weergeven (volgens de bijbehorende instelling standaard worden de tegels alleen bijgewerkt wanneer sprake is van een wifi-verbinding). Door de optie Mijn aankoopervaring stroomlijnen te activeren, wordt eerst om het wachtwoord van het betreffende Microsoft-account gevraagd voordat apps kunnen worden gekocht of in-app aankopen gedaan. Wel zo veilig als regelmatig iemand anders achter uw computer zit...

Apps en in-app aankopen

De Windows Store bevat zowel gratis als commerciŰle apps. Voordat apps kunnen worden gekocht of in-app aankopen gedaan, moet eerst het scherm met betaalinstellingen worden doorlopen. Dat kan via het account-icoontje, optie Gekocht, knop Betalingsopties weergeven (er kan met iDeal, incasso, creditcard of PayPal worden betaald). Uw betalingsgegevens worden aan uw Microsoft-account gekoppeld.

LET OP: Aangekochte apps kunnen op maar liefst 81 pc's (tablets, smartphones...) worden ge´nstalleerd! Verwijderde apps kunnen op een later tijdstip altijd weer opnieuw worden ge´nstalleerd via het account-icoontje in de Windows Store, optie Mijn bibliotheek (hier staan alle via het Microsoft-account gedownloade apps, dus ˇˇk apps die met hetzelfde account op andere apparaten zijn ge´nstalleerd).

Rekening houden met veiligheid en privacy

Veel apps maken gebruik van privacygevoelige informatie (zoals de accountnaam, de accountafbeelding e.d.) en aangesloten apparatuur (zoals de webcam, microfoon en GPS voor de geografische locatie). Is het ongewenst dat apps hier toegang toe hebben, schakel de betreffende opties dan uit via Instellingen, onderdeel Privacy. Hoewel alle apps door Microsoft worden gecontroleerd, zijn problemen met de privacy (of zelfs oplichting) niet uit te sluiten. Wees dus voorzichtig en installeer apps alleen wanneer de maker voldoende vertrouwen uitstraalt, lees zo nodig eerst de recensies van andere gebruikers.

Problemen met apps oplossen

Functioneren de apps niet meer naar behoren terwijl wel wordt voldaan aan de basisvoorwaarden (zoals een geactiveerde Windows 10-installatie, een minimale resolutie van 1024*768 pixels, ingelogd met een Microsoft-account en een ingeschakeld Gebruikersaccountbeheer) dan is er wat anders aan de hand. Mogelijk kan een van de volgende opties het probleem tackelen:

 
 
 
 

ę 2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands