Apps en de Windows 10 Store

De benaming ‘app’ is een afkorting van het woord ‘applicatie’. Als we spreken over een app, dan denken we vaak aan een programma die dankzij de sobere vormgeving en uitgeklede mogelijkheden eenvoudig met een aanraakscherm te bedienen is. Microsoft hanteert de benaming ‘app’ echter ook voor ‘bureaublad’-programma’s, wordt over een app gesproken dan kan dat dus ook om een ‘ouderwets’ programma gaan.

TIP: In de tabletmodus worden apps standaard schermvullend weergegeven. Door de bovenrand van de app met een veegbeweging helemaal naar beneden te trekken, wordt deze afgesloten.


Windows 10 Store

Via de Store (te openen via de tegel Store in Start of op de taakbalk) worden vele apps (zoals Twitter, Buienradar, apps voor internetbankieren, Ziggo GO, Fresh Paint, Microsoft Solitair Collection, Fokke & Sukke, Woordenboek, Netflix, Spotify Music, Adblock Plus, Instagram, WhatsApp Desktop, Dropbox) gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. Hoewel de Store nogal onoverzichtelijk oogt, gaat het zoeken naar apps vrij eenvoudig met de zoekfunctie (rechts bovenin).

Voor elke toegevoegde app wordt een tegel aan de app-lijst van Start toegevoegd. De laatst geďnstalleerde app wordt tevens aan de linker zijde van Start vermeld bij Recentelijk toegevoegd. Ongewenste apps zijn te verwijderen met een rechter muisklik op de bijbehorende tegel (of via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen). Verwijderde apps zijn via de Store altijd weer opnieuw te installeren.

Windows Store (apps)

TIP: Veel websites (zoals https://www.ziggogo.tv) kunnen ook als app functioneren door ze vanuit Edge te openen, en vervolgens te installeren via Instellingen en meer (de drie puntjes rechtsboven), optie Apps, optie Ziggo GO installeren.

Store-instellingen

Via de menu-knop (rechts bovenin), optie Instellingen zijn de instellingen van de Store aan te passen. De weergave van de Live-informatie op de tegels van geďnstalleerde apps is eventueel uit te schakelen met de optie Producten op tegel weergeven. Zit er regelmatig iemand anders achter je computer (bijvoorbeeld je kind), zorg dan dat de optie Ik wil zonder wachtwoord kopen om sneller te kunnen afrekenen is gedeactiveerd zodat de Store eerst om het wachtwoord van het betreffende Microsoft-account vraagt voordat apps kunnen worden gekocht of in-app aankopen gedaan.

Volgens de Windows Store-instellingen worden alle apps automatisch bijgewerkt, dus ook de apps die niet van Microsoft afkomstig zijn. Het enige dat je dus nog zelf moet bijhouden, zijn de updates voor programma’s die niet via de Store zijn geďnstalleerd (voor zover ze niet zelf over een automatische updatefunctie beschikken). Moet het automatisch bijwerken worden uitgeschakeld, deactiveer dan de optie Apps automatisch bijwerken.

Apps en in-app aankopen

Aangekochte apps zijn verbonden aan je Microsoft-account, niet aan het betreffende apparaat! Ze kunnen dus op alle pc’s (tablets, smartphones...) worden geďnstalleerd waarop je met je account aanmeldt. Verwijderde apps kunnen op een later tijdstip altijd weer opnieuw worden geďnstalleerd via de menu-knop, optie Mijn bibliotheek (hier staan alle via het Microsoft-account gedownloade apps, dus óók apps die met hetzelfde account op andere apparaten zijn geďnstalleerd).

De Windows Store bevat zowel gratis als commerciële apps. Voordat apps kunnen worden gekocht of in-app aankopen gedaan, moet eerst het scherm met betaalinstellingen worden doorlopen. Dat kan via de menu-knop, optie Instellingen, optie Betalingsopties (er kan met iDeal, incasso, creditcard, PayPal of mobiele telefoon worden betaald). Je betalingsgegevens worden aan je Microsoft-account gekoppeld.

LET OP: Zijn inmiddels tien verschillende apparaten aan het Microsoft-account gekoppeld dan moet er eerst één ontkoppeld worden voordat er weer apps uit de Store gedownload en geďnstalleerd kunnen worden. Dat gaat vanuit de Microsoft Store, menu-knop, optie Instellingen, sub Offline machtigingen, link Jouw apparaten beheren.

Rekening houden met veiligheid en privacy

Veel apps maken gebruik van privacygevoelige informatie (zoals de accountnaam, de accountafbeelding e.d.) en aangesloten apparatuur (zoals de webcam, microfoon en GPS voor de geografische locatie). Is het ongewenst dat apps hier toegang toe hebben, schakel de betreffende opties dan uit via Instellingen, onderdeel Privacy. Hoewel alle apps door Microsoft worden gecontroleerd, zijn problemen met de privacy (of zelfs oplichting) niet uit te sluiten. Wees dus voorzichtig en installeer apps alleen wanneer de maker voldoende vertrouwen uitstraalt, lees zo nodig eerst de recensies van andere gebruikers.

Problemen met de Windows Store oplossen

De Windows Store is dé plek om apps opnieuw te installeren. Soms echter moet de Store zelf opnieuw worden geďnstalleerd (bijvoorbeeld omdat deze problemen vertoont of geheel is verdwenen). Dat kan Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, selecteer Microsoft Store, link Geavanceerde opties, knop Opnieuw instellen. Verwijder eventueel ook alle bestanden in de map C:\Gebruikers\ inlognaam\ AppData\ Local\ Packages\ Microsoft.WindowsStore_8wekyb3d8bbwe\LocalCache (maak hiervoor eerst de verborgen bestanden zichtbaar). Is het probleem hiermee niet opgelost, dan kan de Store alleen nog met een door Microsoft gedistribueerd PowerShell-scriptbestand worden hersteld (directe downloadlink: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=619547). Pak het ZIP-bestand uit in de (zelf aan te maken) map C:\Store (oftewel de map Store op de C:-schijf) en open via een rechter muisklik op Start de Windows PowerShell (Admin). Geef in het PowerShell-venster achtereenvolgens de volgende commando's, elk gevolgd door ENTER (zoals in de afbeelding):

Set-ExecutionPolicy Unrestricted (beantwoord de vraag met A)
CD C:\Store
.\reinstall-preinstalledApps.ps1 *Microsoft.WindowsStore* (beantwoord de vraag met R)
WSRESET

Met het commando wordt de Store opnieuw geďnstalleerd en met het laatste commando wordt de Store gereset zodat oude bestanden geen problemen kunnen veroorzaken. Tot slot kunnen de voorheen geďnstalleerde apps met het volgende commando opnieuw worden ingesteld:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage –DisableDevelopmentMode –Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

Al met al nogal wat commando's, maar daarmee moet de Store wel weer zijn hersteld.

Windows Store herstellen

DE WINDOWS STORE BLOKKEREN

zie instructievideo nieuwsbrief #90 op 11:28

Zelfs een gebruikersaccount zonder administratorrechten heeft toegang tot de Microsoft Store en kan naar believen apps installeren. Dit is te voorkomen door de Store te blokkeren, hetgeen het makkelijkst gaat met de Editor voor lokaal groepsbeleid: open de editor en navigeer naar Computerconfiguratie, Windows-instellingen, Beveiligingsinstellingen, klik in het rechter deelvenster met rechts op Softwarerestrictiebeleid en voeg met de optie Nieuwe softwarerestrictiebeleidsregels extra opties toe. Klik vervolgens met rechts op de toegevoegde map Extra regels, optie Regel voor nieuw pad en geef Pad de volgende waarde:

%programfiles%\WindowsApps\Microsoft.WindowsStore*

Moet de Store toegankelijk blijven voor administratoraccounts (en dus alleen in geval van standaard gebruikersaccounts worden geblokkeerd), wijzig dan de optie Beveiligingsniveau van Niet toegestaan naar Basisgebruiker.

Store blokkeren vanuit de editor voor lokaal groepsbeleid

Nadat Windows opnieuw is opgestart, is het niet meer mogelijk een nieuwe app via de Store te installeren. Probeer je dat toch, dan toont Windows de melding Deze app is geblokkeerd door de systeembeheerder:

Deze app is geblokkeerd door de systeembeheerder

Wil je de toegang tot de Store herstellen dan moet je de aangemaakte padregel eerst weer verwijderen (of de optie Beveiligingsniveau wijzigen in Onbeperkt) en Windows opnieuw opstarten. Vergeet dus niet hoe de blokkade is aangebracht, anders wordt het een tijdrovende zoektocht om deze weer ongedaan te maken!


Met Windows 10 meegeleverde apps

Bij de installatie is Windows 10 al voorzien van een aantal apps, waaronder Mail, Agenda en Personen. Hier komen nog enkele interessante met Windows 10 meegeleverde apps aan bod. Doorloop bij elke app waarin je geďnteresseerd bent eerst even de instellingen (vaak te openen via het tandwieltje). Heb je geen behoefte aan de standaard met Windows 10 meegeďnstalleerde apps zoals 3D-viewer, Agenda, Mail, Camera, Groove Muziek, Kaarten, Films en TV, Nieuws, Sport, Weer, OneNote, Xbox e.d.? De meeste van deze apps zijn (net als bij apps uit de Store) te verwijderen met een rechter muisklik op de bijbehorende tegel (of via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen). Verwijderde apps zijn via de Store altijd weer opnieuw te installeren.

App Foto's

De app Foto’s is ingesteld als standaard fotoviewer. Via de knop Bewerken en maken is een geopende foto eenvoudig te bewerken: draaien, rechtzetten en bijsnijden, verbeteren van de belichting, rode ogen verwijderen, retoucheren, kleuren aanpassen, filters toepassen e.d.

TERUG NAAR WINDOWS PHOTO VIEWER

Hoewel de app Foto’s op zich prima is, verlangen velen terug naar de Windows Photo Viewer die we kennen van eerdere Windows-versies. Photo Viewer is in Windows 10 wel aanwezig, maar alleen toegankelijk na een registeraanpassing: download het bestand photoviewer.zip, pak het uit en voeg het registerbestand photoviewer.reg (middels een dubbelklik) toe aan het register (negeer de foutmelding). De Photo Viewer is nu toegankelijk via een rechter muisklik op een afbeelding, optie Openen met. Met de optie Kies een andere app, Altijd deze app gebruiken voor het openen van .xxx-bestanden kan Photo Viewer eventueel als standaard app worden ingesteld.


App Films en tv

Videobestanden (MPG, AVI e.d.) worden standaard geopend door de app Films en tv, de mediaplayer van Windows 10. Met deze mediaplayer zijn niet alleen de eigen video's te beheren maar ook bekende films online te kopen.

TERUG NAAR WINDOWS MEDIA PLAYER

Wil je liever de oude vertrouwde Windows Media Player als standaard mediaplayer? Klik in de Windows Verkenner met rechts op een videobestand (bijvoorbeeld MP4, MPEG, AVI etc.), kies in het contextmenu de optie Openen met, optie Kies een andere app, activeer de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .<xxx>-bestanden en selecteer de Windows Media Player (staat deze er niet tussen, zoek dan naar het programmabestand via de link Meer apps).

Ontbreekt de Windows Media Player dan is deze te installeren via het configuratiescherm, onderdeel Programma’s en onderdelen, taak Windows-onderdelen in- of uitschakelen, activeer onderdeel Mediaonderdelen. Ontbreekt dit onderdeel dan kan de Windows Media Player alsnog gedownload en geďnstalleerd worden via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, link Optionele onderdelen, link Een onderdeel toevoegen, knop Installeren.


App Knippen en aantekenen

Met de app Knippen en aantekenen kunnen delen van het scherm op eenvoudige wijze naar het klembord worden gekopieerd, en van daaruit geplakt. Gebruik de knop Nieuw om een selectie te maken. Je kan kiezen uit een rechthoekige selectie, een vrije vorm, de geselecteerde vensters of het volledige scherm. Nadat de selectie is bepaald, kan deze desgewenst nog worden bewerkt met de balpen, marker en/of gum. Voor strakke lijnen kan handig gebruik worden gemaakt van de liniaal en de gradenboog (de stand is met het scrollwieltje van de muis aan te passen). Sla het bewerkte knipsel op met de knop Opslaan als of kopieer het naar het virtuele klembord (met CTRL-C). Vanaf het klembord kan het vervolgens op elke gewenste locatie worden geplakt (met CTRL-V of Win-V) of gedeeld (knop Delen rechts bovenin het venster). Maak je regelmatig gebruik van deze app, pin hem dan vast aan de taakbalk zodat deze snel toegankelijk is.

App Knipsel en aantekening

App Rekenmachine

Windows beschikt over de app Rekenmachine, een geavanceerde wetenschappelijke rekenmachine. Er zijn diverse modi: standaard, wetenschappelijk, grafisch, programmeren en datumberekening. Veel mogelijkheden dus! Zo kan je in de grafische modus grafieken van meerdere formules tegelijk weergeven. Met behulp van de schuifbalk kan met de variabelen worden 'gespeeld', handig om het effect op de grafiek te onderzoeken. Een interessante optie voor middelbare scholieren!

Windows app Rekenmachine

App Skype (Nu vergaderen)

zie instructievideo nieuwsbrief 104 op 14:29

Met de knop Nu vergaderen (het camera-icoontje in het systeemvak) kunnen groepsvergaderingen worden opgestart of bijgewoond, waarbij gebruik wordt gemaakt van de in Windows geďntegreerde app Skype. Vergaderen kan met groepen tot 100 personen, met een maximale tijdsduur van 24 uur per sessie. Wil je zelf een vergadering opzetten, klik dan op de knop Nu vergaderen, geef je naam op, kopieer de getoonde link (knop Link kopiëren) en deel deze met andere deelnemers, bijvoorbeeld via e-mail. Klik vervolgens op het afgesproken tijdstip op de knop Vergadering starten. Wil je als deelnemer meedoen aan een vergadering, klik dan op de toegezonden link of geef via de knop Deelnemen aan een vergadering de door de initiatiefnemer verzonden link op, de vergadering start dan automatisch op.

Skype: nu vergaderen

Wil je actief meedoen aan de vergadering dan moet je computer wel voorzien zijn van een werkende microfoon en camera! Zonder deze hardware kan je wel aanmelden, maar zijn de mogelijkheden beperkt tot meekijken, meeluisteren en eventueel communiceren via de chatfunctie... Wordt met meerdere personen vergaderd dan kan het prettig zijn om tijdelijk de microfoon te dempen (knop Dempen/Dempen opheffen) en/of de camera uit te zetten (knop Video uitschakelen/Video inschakelen). Is de microfoon of de camera ontoegankelijk, controleer dan bij de privacy-instellingen of de app Skype toegangsrechten heeft (via Instellingen, onderdeel Privacy, sub Camera en/of Microfoon). Standaard is de Rasterweergave actief zodat alle deelnemers in beeld zijn, deze weergave is eventueel te wijzigen in Sprekersweergave (via de optie rechts bovenin beeld).

Maak je geen gebruik van Skype dan kan de app worden verwijderd via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, zoek Skype in de lijst met apps, knop Verwijderen. De widget Nu vergaderen blijft dan behouden zodat een vergadering altijd nog via de online omgeving Skype for Web (https://web.skype.com) kan worden bijgewoond. Heb je ook hier geen behoefte aan dan kan de widget verborgen worden via een rechter muisklik op het icoontje, optie Verbergen (weer zichtbaar maken gaat via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Taakbalk, link Systeempictogrammen in- en uitschakelen).

App Plaknotities

zie instructievideo nieuwsbrief #91 op 15:09

Met de app Plaknotities kan je de bekende papieren geeltjes ook virtueel gebruiken op je werkblad. Meld via het tandwiel aan met je Microsoft-account zodat de plaknotities online worden opgeslagen en zodoende op al je apparaten beschikbaar zijn.

Plaknotities

 

KLASSIEKE WINDOWS 7-SPELLETJES IN ERE HERSTELLEN

Je kent ze vast nog wel: de zogenaamde 'ontspannende' spellen uit Windows 7: Mijnenveger, Patience, FreeCell, Hartenjagen, Purble Place, Spider Solitaire, Chess Titans, Mahjong Titans, Backgammon, Checkers en Spades. Met de invoering van de Store zijn ze vervangen door zelf te downloaden apps (zoals de Microsoft Solitair Collection). Deze moderne apps zijn echter lang niet zo leuk als de klassieke Windows 7-spelletjes. Met Windows 7 games for Windows 10 (download: https://win7games.com/#games; deactiveer tijdens de setup de optie om de WinAero Tweaker te installeren) zijn de originele spellen echter eenvoudig in ere te herstellen (te openen via de app-lijst in het menu Start).

LET OP: Na de installatie van een onderdelenupdate zijn de spelletjes steevast verdwenen en moeten ze opnieuw geďnstalleerd worden!

Windows 7 spellen: Mijnenvegen, Patience, FreeCell, Hartenjagen, Purble Place, Spider Solitaire, Chess Titans, Mahjong Titans, Backgammon, Checkers en Spades
 


Problemen met apps oplossen

Functioneren apps niet meer naar behoren terwijl wel wordt voldaan aan de basisvoorwaarden (zoals een geactiveerde Windows 10-installatie, een minimale resolutie van 1024*768 pixels, ingelogd met een Microsoft-account en een ingeschakeld Gebruikersaccountbeheer) dan is er wat anders aan de hand. Problemen met de standaard met Windows meegeleverde apps (zaosl Mail, Agennda etc.) zijn het snelste op te lossen door ze allen in één keer opnieuw te installeren met het onderstaand commando in de Windows PowerShell (Admin) (te openen met een rechter muisklik op Start). Neem het commando secuur over om foutmeldingen te voorkomen:

Get-AppxPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml" -DisableDevelopmentMode}

Is het probleem hier niet mee opgelost of betreft het een uit de Store gedownloade app, dan kan een van de volgende opties mogelijk helpen:

WORDEN APPS IN EEN ANDERE TAAL WEERGEGEVEN?

In Vlaams België wordt vaak als voorkeurstaal Nederlands (België) ingesteld, en als tweede taal Français (Frans). Na een update kan het gebeuren dat de voorkeurstaal opeens niet meer wordt ondersteund door de standaard met Windows meegeleverde apps. De betreffende apps gebruiken dan automatisch de eerstvolgende taal uit het rijtje, in dit geval dus de Franse taal. Om deze apps weer in het Nederlands te krijgen, moet via Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Taal het taalpakket Nederlands (Nederland) worden geactiveerd en met de pijltjestoets naar boven worden verplaatst totdat deze direct onder de voorkeurstaal Nederlands (België) komt te staan (of desgewenst helemaal bovenaan als eerstgebruikte taal).Is het taalpakket Nederlands (Nederland) nog niet geďnstalleerd dan is deze met de knop Een taal toevoegen alsnog toe te voegen.

TIP: Staat Nederlands al als voorkeurstaal ingesteld en wordt er desondanks nog steeds een andere taal gebruikt? Herstel de betrefende app dan eens naar de standaard instellingen via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, activeer de app (bijvoorbeeld Mail en Agenda), link Geavanceerde opties, knop Opnieuw instellen.


STANDAARD-APP VOOR BESTANDSTYPE WIJZIGEN

Bepaalde bestandstypes zijn alvast aan een Windows 10-app gekoppeld, zo worden afbeeldingsbestanden (PNG, JPG, BMP e.d.) geopend door de app Foto’s. Desgewenst kan het standaard te gebruiken programma voor de betreffende extensie vanuit de Windows Verkenner worden gewijzigd (in bijvoorbeeld Windows Photo Viewer): klik met rechts op een bestand, kies in het contextmenu de optie Openen met, optie Kies een andere app, activeer de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .<xxx>-bestanden en selecteer de app (staat de gewenste app er niet bij dan kan via de link Meer apps verder worden gezocht).


© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring