Apps en de Windows 10 Store

Een app is een eenvoudige versie van een programma of website die dankzij de sobere vormgeving en uitgeklede mogelijkheden eenvoudig met een aanraakscherm te bedienen is. Vanwege de beperkte functionaliteit, de schermvullende weergave en het schaarse aanbod in de Windows Store waren de apps echter nauwelijks een succes te noemen. Microsoft heeft aanpassingen gemaakt zodat de vensters niet meer standaard schermvullend openen (met de toetscombinatie Win-SHIFT-ENTER wordt een app alsnog schermvullend weergegeven). Ook het aanbod zal naar verwachting aanzienlijk groeien omdat het voor app-ontwikkelaars nu veel makkelijker is geworden hun populaire iOS- en Android-app (van respectievelijk Apple en Google) ook geschikt te maken voor Windows.

TIP: In de tabletmodus zijn apps eenvoudig te sluiten door de bovenrand van de app met een veegbeweging helemaal naar beneden te trekken (of door op het pijltje in de taakbalk te tikken) wordt deze op non-actief gezet: de app lijkt afgesloten maar staat nog steeds in het app-overzicht (dat verschijnt door vanaf de linker rand van het scherm naar het midden te vegen) en in Windows Taakbeheer. Apps kunnen ook definitief worden afgesloten door de bovenrand op dezelfde wijze naar beneden te trekken en onderaan het scherm iets langer vast te houden totdat de app vanzelf verdwijnt.

Met Windows 10 meegeleverde apps

De apps Mail, Agenda en Personen zijn elders besproken, hierna passeren nog enkele andere met Windows 10 meegeleverde apps de revue. Deze apps zijn snel toegankelijk via Start. Doorloop bij elke app waarin je ge´nteresseerd bent eerst even de instellingen (vaak te openen via het tandwieltje). De apps zijn zo eenvoudig dat het gebruik vrijwel voor zich spreekt...

App Foto's

In Windows 10 is de app Fotoĺs ingesteld als standaard fotoviewer. Met de knop Bewerken zijn eventueel eenvoudige aanpassingen te maken, zoals het draaien, rechtzetten en bijsnijden, de belichting verbeteren, rode ogen verwijderen, retoucheren, kleuren aanpassen, filters toepassen e.d. Hoewel dit een prima app is, verlangen velen terug naar de Windows Photo Viewer die we kennen van eerdere Windows-versies. Photo Viewer is in Windows 10 wel aanwezig, maar ontoegankelijk gemaakt. Met het volgende trucje is het programma echter weer te activeren: download het bestand www.schoonepc.nl/windows10/photoviewer.zip, pak het uit en voeg het registerbestand photoviewer.reg (middels een dubbelklik) toe aan het register. Daarna is de Photo Viewer toegankelijk via een rechter muisklik op een afbeelding, optie Openen met.

App Paint 3D

Windows 10 is voorzien van de app Paint 3D voor het creŰren van driedimensionale afbeeldingen. Het is een leuke app om te experimenteren met 3D-tekeningen, de mogelijkheden zijn echter beperkt waardoor je al snel naar meer geavanceerde software verlangt. De oorspronkelijke app Paint (voor 2D-tekeningen) wordt overigens in Start vermeld onder Accessoires.

Paint 3D

App Skype

Met de in Windows 10 ge´ntegreerde app Skype kan worden gechat en gebeld.

App Telefoonassistent

Nieuw is de app Telefoonassistent waarmee diverse persoonlijke gegevens niet alleen met een Windows-telefoon maar ook met Android, iPhone of iPad gesynchroniseerd kunnen worden. Zie de pagina over MyPhoneExplorer voor een alternatieve methode om een Android-telefoon met Outlook te synchroniseren.

App Telefoonassistent

STANDAARD-APP VOOR BESTANDSTYPE WIJZIGEN

Bepaalde bestandstypes zijn alvast aan een Windows 10-app gekoppeld. Zo worden afbeeldingbestanden (PNG, JPG, BMP e.d.) geopend door de app Fotoĺs en videobestanden (MPG, AVI e.d.) door de app Films en tv. Desgewenst kan het standaard te gebruiken programma voor de betreffende extensie vanuit de Windows Verkenner worden gewijzigd (in bijvoorbeeld de hierboven besproken Windows Photo Viewer en/of Windows Media Player): klik met rechts op een bestand, kies de optie Openen met, optie Kies een andere app, activeer de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .<xxx>-bestanden en selecteer de app (staat de gewenste app er niet bij dan kan via de link Meer apps verder worden gezocht). De standaard app kan overigens ook worden gewijzigd via het configuratiescherm, onderdeel Standaardprogrammaĺs, taak Uw standaardprogrammaĺs instellen, selecteer het gewenste programma en rond af met Dit programma als standaard instellen (via de optie Selecteren wat standaard met dit programma wordt geopend kunnen bestandstypen selectief worden gekozen).


APP VOOR ONBEKENDE EXTENSIE ZOEKEN

Windows heeft niet voor alle bestandstypen een passende tool. Kan een bestand om deze reden niet worden geopend, dan wordt een pop-upvenster getoond waarmee eenvoudig en snel in de Windows Store kan worden gezocht naar een geschikte applicatie (zie onderstaand voorbeeld voor een ePub-bestand). Er zal niet voor elk bestands-formaat een geschikte app te vinden zijn, het is echter het proberen waard.

Bestand openen: een app in Windows Store zoeken voor extensie
 


STANDAARD-APPS VERWIJDEREN

Hoewel de standaard in Windows 10 aanwezig apps (zoals 3D Builder, Agenda, Mail, Camera, Groove Muziek, Kaarten, Films en TV, Nieuws, Sport, Weer, OneNote, Xbox, Office downloaden, e.d.) handig kunnen zijn, vinden velen ze overbodig. Op de officiŰle manier (via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen) kunnen slechts enkele van de standaardapps worden verwijderd. Dat is niet voor niets, het verwijderen van de standaardapps kan namelijk problemen veroorzaken bij andere Windows-onderdelen die gebruik maken van de verwijderde app.

Zitten de apps je niet in de weg? Laat ze dan gewoon staan en sla de rest van dit artikel over. Wil je toch standaard apps verwijderen dan kan dat met een aantal ingewikkelde PowerShell commando's. Het kan echter ook met de tool 10AppsManager (download: www.thewindowsclub.com/10appsmanager-windows-10). Met deze tool zijn de standaard-apps eenvoudig te verwijderen (de zoekassistent Cortana en de browser Edge worden niet vermeld omdat ze teveel in Windows 10 zijn ge´ntegreerd). Maak uit voorzorg wel eerst een systeemherstelpunt (via het configuratiescherm, onderdeel Herstel, link Systeemherstel configureren, knop Maken). Op de app Store na kunnen verwijderde apps altijd weer via de Store worden hersteld.


 


OPLOSSING VOOR VELE PROBLEMEN MET STANDAARD APPS

Problemen met standaard-apps (waaronder het niet kunnen opstarten) zijn het snelste op te lossen door ze allen in ÚÚn keer opnieuw te installeren met het onderstaand commando in de Windows PowerShell (Admin) (uit het Win-X menu). Neem het commando secuur over om foutmeldingen te voorkomen:

Get-AppxPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml" -DisableDevelopmentMode}


 


Windows 10 Store

Naast de standaard met Windows meegeleverde apps zijn er ook talloze externe apps ontwikkeld (zoals Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, Twitter, Facebook, Buienradar, NOS, NPO Uitzending Gemist, KIJK, Trein, apps voor telebankieren, Fresh Paint (leuk voor kinderen), Microsoft Solitair Collection, Fokke & Sukke, Woordenboek, NU.nl, Netflix, Dropbox...). Deze worden gratis of tegen een (kleine) vergoeding aangeboden via de Windows Store (tegel Store in Start of op de taakbalk). De Store is nogal onoverzichtelijk, het zoeken naar apps gaat echter eenvoudig met de zoekfunctie (rechts bovenin de Store), of anders via de verschillende categorieŰn (zie afbeelding). Voor elke ge´nstalleerde app wordt een tegel in de app-lijst van Start geplaatst. De laatst ge´nstalleerde app is tevens zichtbaar aan de linker zijde van Start bij Recentelijk toegevoegd. Veelgebruikte apps kunnen desgewenst ook worden vastgepind aan Start (via een rechter muisklik op de tegel, optie Aan Start vastmaken) of de taakbalk (via een rechter muisklik op het programma-icoontje, optie Aan taakbalk vastmaken).

Windows Store (apps)

KLASSIEKE WINDOWS 7-SPELLETJES IN ERE HERSTELLEN

U kent ze vast nog wel: de zogenaamde 'ontspannende' spellen uit Windows 7: Mijnenvegen, Patience, FreeCell, Hartenjagen, Purble Place, Spider Solitaire, Chess Titans, Mahjong Titans, Backgammon, Checkers en Spades. Met de invoering van de Store zijn ze vervangen door zelf te downloaden apps (zoals de Microsoft Solitair Collection). Deze moderne apps zijn echter lang niet zo leuk als de klassieke Windows 7-spelletjes. Met Windows 7 games for Windows 10 (download: www.winaero.com/download.php?view.1836; negeer de tweaktool aan het einde van de setup) zijn de originele spellen echter eenvoudig in ere te herstellen.

Windows 7 spellen: Mijnenvegen, Patience, FreeCell, Hartenjagen, Purble Place, Spider Solitaire, Chess Titans, Mahjong Titans, Backgammon, Checkers en Spades
 


Store-instellingen

Via het account-icoontje (links naast de zoekfunctie), optie Instellingen zijn de instellingen van de Store aan te passen. De weergave van de Live-informatie op de tegels van ge´nstalleerde apps is eventueel uit te schakelen met de optie Producten op tegel weergeven (volgens de bijbehorende instelling standaard worden de tegels alleen bijgewerkt wanneer sprake is van een wifi-verbinding). Door de optie Mijn aankoopervaring stroomlijnen te activeren, wordt eerst om het wachtwoord van het betreffende Microsoft-account gevraagd voordat apps kunnen worden gekocht of in-app aankopen gedaan. Wel zo veilig als regelmatig iemand anders achter je computer zit...

Volgens de Windows Store-instellingen worden alle apps automatisch bijgewerkt, dus ook de apps die niet van Microsoft afkomstig zijn. Het enige dat je dus nog zelf moet bijhouden, zijn de updates voor programmaĺs die niet via de Store zijn ge´nstalleerd (voor zover ze niet zelf over een automatische updatefunctie beschikken). Moet het automatisch bijwerken worden uitgeschakeld, open dan vanuit de Store het menu (via het account-icoontje links van de zoekfunctie), kies optie Instellingen en deactiveer de optie Apps automatisch bijwerken.

Apps en in-app aankopen

De Windows Store bevat zowel gratis als commerciŰle apps. Voordat apps kunnen worden gekocht of in-app aankopen gedaan, moet eerst het scherm met betaalinstellingen worden doorlopen. Dat kan via het account-icoontje, optie Gekocht, knop Betalingsopties weergeven (er kan met iDeal, incasso, creditcard of PayPal worden betaald). Je betalingsgegevens worden aan je Microsoft-account gekoppeld.

LET OP: Aangekochte apps kunnen op maar liefst 81 pc's (tablets, smartphones...) worden ge´nstalleerd! Verwijderde apps kunnen op een later tijdstip altijd weer opnieuw worden ge´nstalleerd via het account-icoontje in de Windows Store, optie Mijn bibliotheek (hier staan alle via het Microsoft-account gedownloade apps, dus ˇˇk apps die met hetzelfde account op andere apparaten zijn ge´nstalleerd).

Rekening houden met veiligheid en privacy

Veel apps maken gebruik van privacygevoelige informatie (zoals de accountnaam, de accountafbeelding e.d.) en aangesloten apparatuur (zoals de webcam, microfoon en GPS voor de geografische locatie). Is het ongewenst dat apps hier toegang toe hebben, schakel de betreffende opties dan uit via Instellingen, onderdeel Privacy. Hoewel alle apps door Microsoft worden gecontroleerd, zijn problemen met de privacy (of zelfs oplichting) niet uit te sluiten. Wees dus voorzichtig en installeer apps alleen wanneer de maker voldoende vertrouwen uitstraalt, lees zo nodig eerst de recensies van andere gebruikers.

Problemen met de Windows Store oplossen

De Windows Store is dÚ plek om apps (opnieuw) te installeren. Moet de Store zelf echter opnieuw worden ge´nstalleerd (bijvoorbeeld omdat deze problemen vertoont of geheel is verdwenen) dan kan dit alleen met een PowerShell-scriptbestand. Dit scriptbestand is als ZIP-bestand te downloaden van de website van Microsoft (download: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=619547). Pak het bestand uit in de (zelf aan te maken) map C:\Store en open via het Win-X menu de Windows PowerShell (Admin). Geef in het PowerShell-venster achtereenvolgens de commando's (zoals in de afbeelding):

Bevestig het laatste commando met R, gevolgd door de ENTER-toets. Nu de Store opnieuw is ge´nstalleerd, is het verstandig de cache van de Store nog even te resetten (commando WSRESET) zodat oude bestanden geen problemen kunnen veroorzaken. Tot slot kunnen de voorheen ge´nstalleerde apps opnieuw worden ingesteld met het volgende commando:

Get-AppXPackage *WindowsStore* -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage ľDisableDevelopmentMode ľRegister ô$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xmlö}

Al met al zijn het nogal wat commando's, maar daarmee moet de Store weer volledig zijn hersteld.

Windows Store herstellen

Problemen met apps oplossen

Functioneren de apps niet meer naar behoren terwijl wel wordt voldaan aan de basisvoorwaarden (zoals een geactiveerde Windows 10-installatie, een minimale resolutie van 1024*768 pixels, ingelogd met een Microsoft-account en een ingeschakeld Gebruikersaccountbeheer) dan is er wat anders aan de hand. Mogelijk kan een van de volgende opties het probleem tackelen:

 
 
 
 

ę 2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands