Instellingen Windows 10: onderdeel Netwerk en internet

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Netwerk en internet van het venster Instellingen. Voor meer informatie over het aanleggen van een (draadloos) netwerk wordt verwezen naar elders op deze website.


Windows 10 instellingen: onderdeel Netwerk en internet

Sub Status

Geheel bovenin sub Status is te zien of er toegang tot internet is, en zo ja: welk type verbinding is opgezet (een bekabelde ethernet-verbinding of een draadloze wifi-verbinding), en met welk type netwerk de pc is verbonden (openbaar of privé). Vertrouw je het netwerk niet of maak je gebruik van een openbaar draadloos netwerk (bijvoorbeeld in de trein), laat deze optie dan bij voorkeur op Openbaar staan. Mag het apparaat door andere computers in het netwerk gevonden worden (bijvoorbeeld om gegevens uit te wisselen met andere apparaten), zet de optie dan op Privé (via de knop Eigenschappen). Via de knop Dataverbruik is te zien hoeveel data er de afgelopen tijd is gebruikt. Wordt een mobiel internetabonnement met een datalimiet gebruikt dan is het verstandig om een gegevenslimiet per tijdseenheid in te stellen (knop Limiet invoeren). Het onbegrensd downloaden van data wordt hiermee aan banden gelegd, zodat een hoge rekening wordt voorkomen. Wordt de limiet onverwacht snel bereikt, controleer dan via de gebruikersstatistieken van de apps welke de veroorzaker zou kunnen zijn.

Deze sub bevat ook instellingen voor onder andere de netwerkadapter (optie Adapteropties wijzigen) en de bestands- en printerdeling (optie Netwerkcentrum). Is er een probleem met de netwerk- en/of internetverbinding dan is dat wellicht op te lossen met de optie Probleemoplossing voor netwerken.

Sub Wi-Fi

Bij sub Wi-Fi is alleen beschikbaar op apparaten met een draadloze netwerkadapter. Met de optie Wi-Fi kan de wifi-verbinding aan en uit worden gezet, dit gaat echter sneller via de knop Wi-Fi bij de snelle acties van het actiecentrum. Wil je de wifi-verbinding tijdelijk onderbreken (bijvoorbeeld omdat je even ongestoord wilt doorwerken en daarbij geen verleiding van social media, YouTube, mail etc. wilt hebben), schakel de wifi dan uit. Stel eventueel via het internet-icoontje in het systeemvak, optie Wi-Fi opnieuw inschakelen in dat de wifi-verbinding na 1 uur, 4 uur of 1 dag automatisch weer moet worden ingeschakeld (in plaats van Handmatig).

De link Beschikbare netwerken weergeven toont een overzicht van beschikbare draadloze netwerken in de omgeving (tevens bereikbaar met een klik op het wifi-icoontje in het systeemvak). Is eenmaal een draadloze verbinding tot stand gekomen dan wordt deze in sub Wi-Fi vermeld. Klik op de verbinding om de bijbehorende instellingen aan te passen: gaat je voorkeur ernaar uit dat de draadloze verbinding alleen handmatig kan worden geactiveerd, schakel dan de optie Automatisch verbinding maken binnen bereik uit. Met de optie Privé wordt toegestaan dat het apparaat door andere computers in het netwerk gevonden mag worden. Betreft het een onbetrouwbaar of openbaar draadloos netwerk, kies dan voor Openbaar zodat gegevens niet ongevraagd worden uitgewisseld met onbekenden. Heeft de internetprovider een datalimiet op de internetverbinding ingesteld, activeer dan de optie Instellen als verbinding met datalimiet om een ongewenst hoge rekening te voorkomen (via de sub Status, knop Dataverbruik is het verbruik per app te achterhalen).

Windows 10 instellingen: onderdeel Netwerk en internet, sub Wi-Fi

TIP: Zie elders op deze website voor meer informatie over het opzetten van een draadloze internetverbinding.

Sub Ethernet

Sub Etherenet (alleen beschikbaar op apparaten met een bekabelde netwerkadapter) bevat informatie over de netwerkverbinding(en). Selecteer het verbonden netwerk om algemene informatie over de actieve netwerkverbinding te tonen, zoals het IPv4-adres, fabrikant en type netwerkkaart, de bijbehorende driver en het MAC-adres. De netwerkgerelateerde instellingen zijn toegankelijk via de optie Netwerkcentrum (tevens bereikbaar via het configuratiescherm). Hier wordt onder andere vastgelegd of de computer zichtbaar mag zijn in het netwerk en of bestanden en printers mogen worden gedeeld. Let op: wordt in het netwerkcentrum Openbaar netwerk vermeld (in plaats van Particulier netwerk) dan is het niet mogelijk om bestanden te delen tussen de op het netwerk aangesloten computers. Dit is op te lossen bij sub Ethernet: open de verbonden netwerkverbinding en activeer bij het onderdeel Netwerkprofiel de optie Privé te activeren (in geval van een draadloze netwerkverbinding moet dit worden ingesteld via de sub Wi-Fi). Doe dit alleen wanneer het om een eigen netwerk gaat en de daarop aangesloten computers te vertrouwen zijn!

Het netwerkcentrum is dé plek om de status van, en problemen met het netwerk te analyseren. Wordt geen gebruik gemaakt van de netwerkfaciliteiten dan kunnen de meeste (via het netwerkcentrum toegankelijke) opties uit veiligheidsoverwegingen beter worden uitgeschakeld (voor zover dat nog niet het geval is). Zo kunnen via de optie Geavanceerde opties voor delen wijzigen onder andere Netwerkdetectie en Bestands- en printerdeling worden uitgeschakeld (bij Particulier netwerk en Gast of Openbaar), evenals Openbare mappen delen (bij Alle netwerken). Schakel Met wachtwoord beveiligd delen alleen uit wanneer dit echt noodzakelijk is!

INTERNETVERBINDING (AUTOMATISCH) IN- EN UITSCHAKELEN

In sommige situaties (bijvoorbeeld wanneer je het internetgebruik van de kinderen wilt beperken, of op vooraf vastgestelde tijden niet gestoord wilt worden) kan het handig zijn om het in- en uitschakelen van de internetverbinding te automatiseren. Met de tool InternetOff (download: www.crystalrich.com/internetoff) kan je een weekschema instellen. Via het app-icoontje in het systeemvak, optie Settings, tabblad Schedule is per uur in te stellen of de internetverbinding aan of uit moet staan. Nadat het schema is geactiveerd, hoef je verder niets meer te doen. Hoewel ik persoonlijk liever zelf bepaal wanneer de internetverbinding wordt opgestart, kan ik mij voorstellen dat het in sommige situaties zo zijn voordelen heeft. De tool start automatisch met Windows op, het ingestelde weekschema is dus standaard geactiveerd. Wil je zelf bepalen wanneer InternetOff actief is, schakel dan via tabblad General de optie Run on Windows startup uit.

InternetOff: internet uitschakeleen volgens een weekschama
 Sub Inbelverbindingen

Hier kan handmatig een netwerk- en/of internetverbinding tot stand worden gebracht via een ouderwetse inbelverbinding.

Sub VPN

Met VPN (Virtual Private Network) wordt een veilige verbinding met de server op het werk of die van een VPN-aanbieder gerealiseerd zodat uitgewisselde gegevens extra worden beschermd. Dit is veiliger wanneer regelmatig via een openbaar netwerk op het bedrijfsnetwerk wordt aangemeld. Aangezien je IP-adres en locatie worden verborgen, is het met een VPN-verbinding echter ook mogelijk om anoniem op internet te bewegen (hetgeen weer handig is voor het omzeilen van regioblokkades). Voeg met de knop Een VPN-verbinding toevoegen een beveiligde VPN-verbinding toe en configureer deze met behulp van de door de werkgever of VPN-aanbieder verstrekte gegevens.

Sub Vliegtuigstand

Sub Vliegtuigstand is alleen beschikbaar op apparaten met draadloze functionaliteit. Wil je de internetverbinding tijdelijk onderbreken of de accuduur van het apparaat verlengen, schakel de draadloze adapters (voor wifi, Bluetooth en/of NFC) dan uit. Dat kan afzonderlijk, of alles in één moeite door de vliegtuigstand te activeren zodat het apparaat met zekerheid niet zal storen of apparatuur kan ontregelen. Het in- en uitschakelen van draadloze adapters en de vliegtuigstand gaat overigens makkelijker via het actiecentrum.

Lukt het niet om de vliegtuigstand uit te zetten, controleer dan de status van de service Radiobeheerservice, deze moet op Handmatig staan.

Windows 10 instellingen: onderdeel Netwerk en internet, sub Vliegtuigstand

Sub Mobiele hotspot

Wil je de internetverbinding draadloos delen met mobiele apparaten in de omgeving, bijvoorbeeld om de kinderen even op je internetbundel mee te laten liften of om de betaalde wifi-verbinding op het vakantieadres te delen? Activeer dan de optie Mijn internetverbinding delen met andere apparaten. Bij het koppelen moet een wachtwoord worden opgegeven, deze is eventueel via de knop Bewerken aan te passen. Wordt de internetverbinding niet meer gedeeld dan kan de mobiele hotspot beter worden uitgeschakeld.

Sub Proxy

De proxy-instellingen voor de netwerkverbinding zijn in de meeste gevallen in orde. Wijzigingen zijn alleen nodig wanneer de netwerkbeheerder afwijkende proxy-instellingen voor de netwerkverbinding heeft opgegeven, zoals het toepassen van een automatisch configuratiescript of het handmatig instellen van een proxyserver.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring