De Windows 10 setup-procedure

Hoewel een herinstallatie door menigeen als een vervelende, tijdrovende klus wordt gezien, valt het in de praktijk best mee. Voorwaarde is wel dat er gestructureerd te werk wordt gegaan, het overzichtelijke 10-stappenplan is daarbij een goede leidraad. Is een herinstallatie (nog) niet nodig? Lees deze pagina dan luchtig door of ga direct door naar de pagina over de instellingen van Windows 10.


Voorbereiding

Stel voorafgaande aan een herinstallatie eerst de persoonlijke gegevens veilig. Om problemen met de hardware drivers te voorkomen, is het raadzaam vˇˇr aanvang van de herinstallatie alle randapparatuur (zoals printer, kaartlezer, externe schijf, etc.) los te koppelen (deze kunnen beter pas na afronding van de Windows-installatie worden aangesloten zodat eventuele installatieproblemen eenvoudiger te traceren zijn). Desgewenst kan de interne schijf vooraf nog worden gepartitioneerd, noodzakelijk is dat echter niet omdat de partitie-indeling van de interne schijf ook tijdens de setup kan worden aangepast.

Bij de eerste installatie van Windows 10 wordt de licentie aan de hardware (of eigenlijk het moederbord en processor) gekoppeld door middel van een online registratie bij de activatieservers van Microsoft. Is de licentie goedgekeurd dan wordt het besturingssysteem automatisch geactiveerd. Bij elke herinstallatie zal opnieuw online worden gecontroleerd of er voor de betreffende hardware een licentie is verstrekt voordat Windows 10 wordt geactiveerd. Controleer via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Activering of de activatie is gelukt. Is dat niet het geval dan kan Windows hier alsnog worden geactiveerd. Als alternatief kan Windows ook worden geactiveerd via de Windows PowerShell (Admin) (te openen via een rechter muisklik op Start), commando SLMGR.VBS  /ato.

MET SMART DE INTERNE SCHIJF CONTROLEREN

Voordat Windows opnieuw wordt ge´nstalleerd is het verstandig te controleren of de interne schijf hardwarematig nog gezond is. De meeste UEFI/BIOS-varianten beschikken over de optie SMART zodat eventuele problemen met de interne schijf vroegtijdig worden gemeld. Komt SMART met een melding dan is er meestal nog voldoende tijd om de gegevens veilig te stellen. Omdat deze optie heel wat ellende kan besparen, is het advies in de UEFI/BIOS te controleren wat de status van SMART is en deze zo nodig te activeren.


WINDOWS 10-INSTALLATIE OVERZETTEN NAAR NIEUWE PC

Wil je een nieuwe computer aanschaffen, bijvoorbeeld omdat de oude niet meer vooruit te branden is of omdat het moederbord defect is geraakt? Dan zou je de interne schijf in zijn geheel (dus inclusief de Windows 10-installatie, software, instellingen en persoonlijke bestanden) kunnen overzetten naar een andere computer! Windows 10 detecteert automatisch alle nieuwe hardware (waaronder het moederbord), installeert de benodigde drivers en start vervolgens als gebruikelijk op. Je kan na het overzetten van de schijf dus gelijk op de nieuwe computer verder werken!

Houd er alleen wel rekening mee dat er vanwege de gewijzigde hardware activatieproblemen kunnen ontstaan. Dit is met name het geval wanneer het om een OEM-versie gaat (een bij de computer meegeleverde Windows 10-licentie), deze is namelijk gekoppeld aan het betreffende moederbord en kan daarom niet worden overgezet naar een andere computer. De installatie kan dan wel worden overgezet naar een andere computer met OEM-licentie, maar dan moet het wel om een vergelijkbare Windows 10-versie gaan (Windows 10 Home of Pro). Bij een los gekochte Windows-versie speelt dit probleem niet. Activatieproblemen kunnen wellicht ook worden opgelost door de Windows 10-licentie van de oude computer te koppelen aan een Microsoft-account zodat deze eenvoudig naar de nieuwe computer kan worden overgezet. De licentie kan dan echter niet meer op de oude computer worden gebruikt, deze optie is dus alleen interessant als de oude computer is afgeschreven. Als alternatief kan ook altijd nog voor een paar tientjes een licentie op Marktplaats worden gekocht (controleer wel eerst even of de betreffende verkoper een goede reputatie heeft). Houd er verder rekening meer dat er (als gevolg van de gewijzigde hardware) ook activeringsproblemen bij andere software kunnen ontstaan.


Drie manieren om de setup te doorlopen

Moet Windows 10 opnieuw worden ge´nstalleerd (al dan niet met behoud van persoonlijke bestanden)? De setup kan op drie verschillende manieren worden doorlopen:

  1. Direct vanuit Windows.
  2. Met een door de fabrikant aangebracht recoverysysteem.
  3. Met een Windows-installatiemedium (al dan niet buiten Windows om).

Optie 1: Herinstallatie vanuit Windows

De eenvoudigste methode is via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, onderdeel Deze pc opnieuw instellen, knop Pc opnieuw instellen. Met deze optie kan de herinstallatie direct vanuit Windows worden opgestart, desgewenst mÚt behoud van persoonlijke bestanden (optie Mijn bestanden behouden). Een ideale oplossing wanneer er geen installatiemedium voor handen is! Deze methode is uiteraard alleen mogelijk wanneer Windows nog wil opstarten...

Optie 2: Herinstallatie via een recoverysysteem

Sommige computerfabrikanten plaatsen een aparte verborgen recoveryparitie op de schijf waarmee Windows 10 naar de fabrieksinstellingen teruggezet kan worden (deze partitie is zichtbaar in Windows Schijfbeheer). Naast de Windows-installatie en alle overige noodzakelijke software en drivers bevat dit recoverysysteem helaas ook altijd nutteloze software en ongewenste sluikreclame. Hoewel een herinstallatie met een recoverysteem zeer eenvoudig is, neemt het behoorlijk wat schijfruimte in beslag. En als de interne schijf defect raakt, dan is de recoverypartitie foetsie. Gelukkig kan Windows 10 bij verlies van de recoverypartitie altijd nog met een zelfgemaakt installatiemedium opnieuw worden ge´nstalleerd (zie optie 3).

Optie 3: Herinstallatie via een opstartbare DVD of USB-stick

Het Windows 10-installatiemedium op DVD of USB-stick heeft drie opties: een installatie met behoud van persoonlijke bestanden, een installatie met behoud van bestanden Ún ge´nstalleerde apps, en een schone installatie (de eerste twee opties zijn alleen beschikbaar wanneer de versie van het installatiemedium nieuwer is dan de reeds ge´nstalleerde versie). Een schone installatie heeft de voorkeur omdat daarmee geen problemen uit de oude installatie worden ge´mporteerd. Windows wordt dan zonder de door de fabrikant toegevoegde toeters en bellen ge´nstalleerd, en kan dus ook geen malware bevatten. Nadeel is wel dat je de hardware drivers zelf moet installeren, gelukkig worden de meesten al automatisch via Windows Update aangeboden. Hierna wordt uitgelegd hoe zoĺn installatiemedium met behulp van de Windows 10 Media Creatie Tool kan worden gemaakt, welke keuzes tijdens de setup het beste gemaakt kunnen worden en welke problemen zich daarbij kunnen voordoen.

INSTALLATIEMEDIUM MAKEN (DVD OF USB-STICK)

Ben je niet (meer) in het bezit van de Windows 10 installatie-DVD of USB-stick of heb je nog een oude versie, maak dan kan een nieuwe aan met de Windows 10 Media Creatie Tool (download: www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10; knop Hulpprogramma nu downloaden). Start de tool, ga akkoord met de licentievoorwaarden en kies in het volgende venster voor de optie Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken. Let op: eventuele gegevens die nog op de USB-stick staan, worden hiermee overschreven!

Windows 10 DVD of USB installatiemedium maken.

TIP: Start Windows nog wel op maar vertoont deze de nodige problemen? Dan kan Windows via de optie Deze pc nu bijwerken worden hersteld mÚt behoud van apps, persoonlijke bestanden en instellingen. Altijd handig om te weten!

Selecteer in het volgende scherm de taal van de gebruikersinterface, de versie (de vermelding ĹNĺ geeft aan dat MediaPlayer niet in de setup is ge´ntegreerd) en de architectuur van de gewenste Windows 10-installatie (32- of 64-bits). Kies de bitsversie die overeenkomt met de architectuur van de Windows-versie op de betreffende computer (te achterhalen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info). Met de optie Beide wordt een installatiemedium gemaakt die geschikt is voor beide bitsversies (bij de installatie zal dan alsnog de juiste bitsversie moeten worden gekozen).  Is de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc geactiveerd dan worden de instellingen van de betreffende computer automatisch ingevuld.

Installatiemedium maken: taal, versie en architectuur van de Windows 10 DVD of USB-stick

In het volgende scherm moet worden gekozen tussen een USB-flashstation (waarbij de installatiebestanden direct op een opstartbare USB-stick worden geplaatst) of een ISO-bestand (waarmee vervolgens vanuit de Windows Verkenner een installatie-DVD gebrand kan worden). Lukt het niet om het installatiemedium te maken, probeer het dan nog eens nadat de ge´nstalleerde beveiligingssoftware (al dan niet tijdelijk) is verwijderd.

LET OP: De gedownloade installatiebestanden worden opgeslagen in de verborgen systeemmap $Windows.~WS. De bestanden nemen enkele GBĺs aan ruimte in beslag en kunnen daarom beter direct weer worden verwijderd nadat het installatiemedium is aangemaakt.


HET VERSCHIL TUSSEN DE 64- EN 32-BITS INSTALLATIE

Windows 10 is als 64- en als 32-bits versie beschikbaar (het ge´nstalleerde type systeem is te achterhalen via het configuratiescherm, onderdeel Systeem). De 64-bits versie kan op elke computer worden ge´nstalleerd, mits deze van een 64-bits processor is voorzien. Hoewel de 64-bits versie wel wat nadelen kent (zo is niet alle hardware en bijbehorende drivers geschikt voor de 64-bits versie), kan deze versie wÚl overweg met vrijwel alle 32-bits programmaĺs. Daarnaast is de 64-bits versie meestal sneller en kan het met meer dan 3 GB aan RAM-geheugen overweg. Installatiebestanden voor de 64-bits versie van Windows worden gemarkeerd met de toevoeging x64, voor de 32-bits versie met x86. De 64-bits programmaĺs worden standaard in de map C:\Program Files ge´nstalleerd en de 32-bits programmaĺs in de map C:\Program Files (x86). Je moet het maar net even weten!


ISO-BESTANDEN VAN WINDOWS EN OFFICE DOWNLOADEN

Zoek je verder binnen de Microsoft-krochten dan vind je nog vele andere downloads. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? De tool Microsoft Windows and Office ISO Download Tool (download: www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/67-microsoft-windows-and-office-iso-download-tool) neemt het zoekwerk namelijk uit handen. Zoals uit onderstaande afbeelding blijkt, zijn met deze tool de ISO-bestanden van alle Windows 10-edities (ook van de vorige grote updates), Windows 8.1, Windows 7 en alle Office-versies (vanaf 2007) te downloaden. Ongeacht de taal en direct vanaf de website van Microsoft!

ISO bestanden Windows en Office downloaden

LET OP: Om deze ISO-bestanden te kunnen gebruiken, dien je te beschikken over de bij de oorspronkelijk ge´nstalleerde software behorende licentie. Dat kan een productcode zijn, bij Windows 10 is deze echter niet meer nodig omdat de licentie tijdens de activatie al is gekoppeld aan de betreffende hardware.


Setup opstarten vanaf het installatiemedium

Voor het buiten Windows om uitvoeren van de setup moet de computer eerst worden opgestart vanaf het Windows 10-installatiemedium (DVD of USB). Dit kan vanuit Windows via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, knop Nu opnieuw opstarten (bij het onderdeel Geavanceerde opstartopties), ˇf door Windows opnieuw op te starten (via Start, knop Aan/uit, Opnieuw opstarten) terwijl de SHIFT-knop is ingedrukt. Met de knop Een apparaat gebruiken kan vervolgens het gewenste medium worden geselecteerd.

Start Windows 10 niet meer op dan kan de computer ook direct vanaf het installatiemedium worden opgestart. Hiervoor moet waarschijnlijk wel eerst een wijziging in de UEFI of het BIOS worden aangebracht (meestal bereikbaar met de DEL- of F2-toets tijdens het opstarten van de computer), in het gedeelte waar het bootproces is vastgelegd. Zoek naar een term als boot order, boot sequence of iets dergelijks. Wijzig hier de volgorde van de opstartbare media zodat het DVD- of USB-installatiemedium eerder opstart dan de interne schijf. Is de installatie voltooid, dan kan de schijf eventueel weer als eerste bootoptie worden ingesteld.

Het doorlopen van de Windows 10 setup-procedure

Het vervolg van deze pagina gaat er vanuit dat de setup buiten Windows om wordt uitgevoerd. Plaats de DVD/USB-stick en herstart de computer. Zodra deze is gedetecteerd, wordt gevraagd of daarvan moet worden opgestart (bevestig met een willekeurige toetsaanslag). Wordt deze vraag niet gesteld, controleer dan de opstartvolgorde in de UEFI/BIOS (zie vorige alinea) en/of steek de USB-stick in een andere type poort (bijvoorbeeld een USB2 in plaats van USB3-poort). Nadat de setup is opgestart wordt direct om de taal-, tijd-, valuta- en toetsenbordinstellingen gevraagd, deze hoeven meestal niet te worden gewijzigd.

De productcode en activatie van Windows

Tijdens de initiŰle installatie werd de Windows 10-licentie aan de betreffende hardware (of eigenlijk het moederbord) gekoppeld en bij Microsoft geregistreerd. Bij een herinstallatie wordt via internet gecontroleerd of de ge´nstalleerde Windows 10-versie al eens eerder op de betreffende computer is ge´nstalleerd. Dankzij deze activeringsmethode is het overbodig geworden om een productcode op te geven (deze is alleen nog nodig bij de initiŰle installatie van een volledige Windows 10-versie). Het venster dat vraagt om de productcode kan bij een herinstallatie dus worden overgeslagen (met de link Ik heb geen productcode).

TIP: Wordt de productcode van een Windows 10-licentie met andere computers uitgewisseld dan zal dat onherroepelijk leiden tot activatieproblemen. Niet doen dus! Zijn er na herinstallatie problemen met de activatie (bijvoorbeeld na het vervangen van hardware) terwijl je zeker weet dat de productcode niet bij andere computers is gebruikt, neem dan contact op met Microsoft via de app Hulp vragen (of start een chat via https://support.microsoft.com/nl-nl/contactus/) voor hulp bij het oplossen van het activatieprobleem.

Upgrade of aangepaste installatie

De setup vervolgt met de vraag welke Windows-editie er ge´nstalleerd moet worden: Home of Pro (negeer de uitgeklede N-versies). Nadat akkoord is gegaan met de licentievoorwaarden, kan het type installatie worden gekozen. Een upgrade-installatie werkt het reeds ge´nstalleerde besturingssysteem bij. Dit betekent dat Windows opnieuw wordt ge´nstalleerd zˇnder de partitie eerst helemaal leeg te maken, waar mogelijk blijven oude instellingen, persoonlijke gegevens en ge´nstalleerde programma's dus behouden. Hoewel dat aantrekkelijk klinkt, kunnen hiermee gemakkelijk problemen uit een eerdere installatie worden overgenomen. Herinstalleer Windows dus liever via de aangepaste installatie. Bij een aangepaste installatie kan tevens de interne schijf opnieuw worden gepartitioneerd en/of de systeempartitie worden geformatteerd.

LET OP: Wordt Windows op een partitie ge´nstalleerd die nog een oude Windows-installatie bevat (dus een herinstallatie zonder de schijf eerst opnieuw te partitioneren) dan worden de bestanden van de oude Windows-installatie automatisch naar de map Windows.old verplaatst (deze map is achteraf met behulp van Schijfopruiming te verwijderen). Is geen behoefte aan een back-up van de oude Windows-installatie dan kan de schijf net zo goed tijdens de setup opnieuw worden gepartitioneerd zodat met een schone lei wordt begonnen.

Een partitie selecteren

Tijdens de installatie wordt gevraagd op welke partitie Windows ge´nstalleerd moet worden. Hoeft de oude Windows-installatie niet bewaard te worden, selecteer hier dan de partitie van de huidige Windows-installatie en formatteer deze vooraf (optie Formatteren). De schijf kan ook in zijn geheel opnieuw worden gepartitioneerd door eerst alle partities te verwijderen: klik ÚÚn of meerdere keren op de optie Verwijderen (zie afbeelding) om alle partities te verwijderen, optie Nieuw om een nieuwe partitie aan te maken (geef daarbij de partitiegrootte op, de maximaal beschikbare ruimte is reeds ingevuld) en bevestig met de knop Toepassen.

Nu Windows 10 is ge´nstalleerd, wordt de computer opnieuw opgestart waarna de privacyinstellingen doorlopen kunnen worden en het gebruikersaccount verder kan worden afgesteld.

FOUTMELDING GPT-SCHIJF TIJDENS SETUP

De Windows-DVD kan op twee manieren worden opgestart: zonder en met UEFI-ondersteuning. Wordt de installatie-DVD op de normale manier opgestart terwijl de betreffende interne schijf reeds volgens GPT is gepartitioneerd, dan verschijnt (op het moment dat de Windows-partitie moet worden geselecteerd) de foutmelding ôKan Windows niet op deze schijf installeren. De geselecteerde schijf heeft een GPT-partitiestijl.ö. Wordt de installatie-DVD daarentegen volgens UEFI opgestart en is de betreffende interne schijf reeds volgens MBR gepartitioneerd dan verschijnt de foutmelding "Kan Windows niet op deze schijf installeren. De geselecteerde schijf bevat een MBR-partitietabel. Op EFI-systemen kunt u Windows alleen op GPT-schijven installeren.". Er zijn dan twee opties: ˇf de gehele interne schijf wordt opnieuw gepartitioneerd ˇf de setup wordt afgebroken om de computer volgens de andere methode op te starten (te wijzigen in de opstartopties van de UEFI dan wel het BIOS). Zie de pagina over het partitioneren volgens MBR en GPT tijdens de setup voor meer informatie.


WORDT DE INTERNE SCHIJF NIET HERKEND?

Geeft de setup geen opties weer bij het selecteren van de systeempartitie dan wordt de interne schijf niet herkend. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat er nog geen drivers binnen Windows 10 beschikbaar zijn voor de gebruikte SATA-controller (de hardware voor de aansturing van aangesloten SATA-schijven) of RAID-configuratie (een combinatie van twee of meer samenwerkende interne schijven ten behoeve van een veiliger en/of sneller systeem). De ontbrekende drivers moeten dan tijdens de setup met de optie Stuurprog. laden vanaf CD, DVD of USB-stick worden ge´nstalleerd. De drivers voor de SATA- en RAID-controller staan doorgaans op de bij het moederbord meegeleverde CD/DVD met hardware drivers. Het is echter beter de meest recente drivers te downloaden van de website van de moederbordfabrikant (zie de pagina over apparaatbeheer voor meer informatie over het installeren van hardware drivers).


SATA-CONFIGURATIE WIJZIGEN VAN IDE NAAR AHCI

zie ook de instructievideo op 10:45

Een interne SATA-schijf kan op verschillende manieren worden aangestuurd: op de ouderwetse manier met IDE of met de meer geavanceerde AHCI-ondersteuning. AHCI (Advanced Host Controller Interface) zorgt voor merkbaar betere prestaties (met name bij SSD-schijven), deze heeft dan ook de voorkeur boven IDE. De ingestelde SATA-configuratie is terug te vinden in het BIOS/UEFI (meestal te bereiken door bij het opstarten van de computer herhaaldelijk op de DEL-toets te drukken) met een optie die lijkt op Native SATA support/AHCI Mode. Wordt de SATA-configuratie na de installatie van Windows gewijzigd van IDE-modus naar AHCI-modus, dan is de kans groot dat Windows niet meer opstart. Dat komt omdat de voor AHCI benodigde drivers nog niet zijn ge´nstalleerd. Dit is uiteraard op te lossen door Windows opnieuw te installeren, maar daar zit je vast niet op te wachten...

Gelukkig is er een superhandige truc waarmee de AHCI-modus alsnog succesvol geactiveerd kan worden! Open in Windows de Windows PowerShell (Admin) (via een rechter muisklik op Start) en geef het commando BCDEDIT /set safeboot minimal (dit commando laat Windows voortaan in de veilige modus opstarten). Start de computer opnieuw op, ga direct door naar het BIOS/UEFI, wijzig bij de SATA-configuratie de IDE- naar de AHCI-modus en herstart de computer nog een keer. Windows start nu in veilige modus op en wordt als gevolg daarvan automatisch voorzien van de benodigde AHCI-drivers. Start tot slot de PowerShell weer op, geef dit keer het commando BCDEDIT /deletevalue safeboot, herstart Windows en het probleem is opgelost!

LET OP: Staat de SATA-configuratie in de RAID-modus (in plaats van IDE of AHCI), wijzig deze dan niet! Bij RAID wordt een verzameling schijven gebundeld tot ÚÚn nieuwe schijf met als doel de veiligheid en de snelheid te verhogen.


DOOR SYSTEEM GERESERVEERDE PARTITIE

Wordt de DVD op de gebruikelijke wijze opgestart dan wordt naast de Windows-partitie ˇˇk een primaire door het systeem gereserveerde partitie van 300 MB aangemaakt (voor de Windows Recovery Environment en BitLocker). Is de computer voorzien van UEFI (in plaats van een BIOS) dan kan de DVD ook als UEFI worden opgestart, in dat geval wordt een herstelpartitie van 500 MB (voor de Windows Recovery Environment), een EFI-systeempartitie van 100 MB (voor de noodzakelijke EFI-opstartbestanden van Windows) en een door Microsoft gereserveerde verborgen MSR-partitie van 16 MB (onder andere voor BitLocker) aangemaakt. Bitlocker (voor encryptie van partities) wordt zelden toegepast en de herstelwerkzaamheden die met de Windows Recovery Environment (WinRE) uitgevoerd kunnen worden, zijn nog vanaf de Windows-DVD op te starten. Vandaar dat de gereserveerde partities niet altijd nodig zijn, de aanmaak ervan kan echter alleen worden voorkomen door de interne schijf voorafgaande aan de setup te partitioneren en/of de reeds aanwezige primaire partitie tijdens de setup enkel te formatteren (en dus niet te verwijderen).

TIP: Mislukt de installatie van een onderdelenupdate en wordt daarbij de foutmelding 'De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt' getoond? Dit wordt veroorzaakt doordat de gereserveerde systeempartitie over onvoldoende vrije schijfruimte beschikt om de benodigde aanpassingen door te voeren. Om deze partitie te kunnen vergroten, moet eerst ruimte worden vrijgemaakt door de C:-partitie aan de voorkant te verkleinen. Hiervoor is alternatieve partitioneringssoftware zoals EaseUS Partition Master Free nodig. Elders op deze website staat uitgelegd hoe de foutmelding 'De door het systeem gereserveerde partitie kan niet worden bijgewerkt' is te voorkomen.


De eerste keer opstarten van Windows 10

Nu Windows 10 is ge´nstalleerd, wordt de computer opnieuw opgestart en vervolgt de setup met de persoonlijke instellingen. De eerste schermen gaan over het instellen van het land of de regio (Nederland/BelgiŰ) en de toetsenbordindeling (Verenigde Staten (internationaal)/Belgisch (punt); voeg alleen een extra toetsenbordindeling toe wanneer daar behoefte aan is). Bij de Pro-versie wordt vervolgens nog gevraagd of Windows 10 moet worden ingesteld voor een organisatie (zodat deze volledig beheer over de computer heeft) of voor persoonlijk gebruik (zodat de computer in eigen beheer blijft). Gaat het om een privÚcomputer, kies dan voor persoonlijk gebruik. Wil je hierna een lokaal gebruikersaccount aanmaken, in plaats van deze te koppelen aan een Microsoft-account? Wacht dan nog even met aansluiten van de netwerkkabel en/of het opzetten van de wifi-verbinding! De volgende stap is het aanmaken van het gebruikersaccount en het doorlopen van de privacy-instellingen.

MULTIBOOT: DE OUDE INSTALLATIE VERWIJDEREN

zie instructievideo nieuwsbrief #94 op 13:38

Is het besturingssysteem op een andere partitie ge´nstalleerd dan de reeds aanwezige Windows-installatie (dus zonder eerst de oude installatie door middel van partitioneren en formatteren te verwijderen)? Dan zie je bij het opstarten een keuzemenu met daarin zowel het oude als het nieuwe besturingssysteem, oftewel een multiboot-opstelling waarbij elke Windows-installatie een eigen schijfletter heeft.

De overbodige vermelding (die mogelijk verwijst naar een niet meer aanwezig besturingssysteem) is eenvoudig te verwijderen: start op met de te behouden Windows-installatie en open MSCONFIG (via de zoekfunctie), tabblad Opstarten, selecteer de te verwijderen vermelding (de opgestarte Windows 10-installatie is te herkennen aan de vermelding Huidig besturingssysteem), knop Verwijderen. Desgewenst kan de bijbehorende partitie (indien nog aanwezig) vervolgens vanuit de Windows Verkenner worden leeggehaald en/of geformatteerd zodat deze ruimte beschikbaar komt voor andere zaken.

TIP: Wil je een ge´nstalleerd besturingssysteem aan het keuzemenu toevoegen of wijzigingen aanbrengen in de opstartopties, dan kan je beter een tool gebruiken als EasyBCD (download: www.neosmart.net/EasyBCD/; download via de knop Register). Via EasyBCD is het uiteraard ook mogelijk om ongewenste vermeldingen uit het opstartmenu te verwijderen (via de knop Edit Boot Menu, knop Delete), voor dit probleem is dat echter wat omslachtig.

Met EasyBCD (dus zonder BCDEDIT) de BCD aanpassen.

Voor meer informatie over het realiseren van een multiboot-computer, het commando BCDEDIT en het handmatig aanpassen van de BCD wordt verwezen naar elders op deze website en naar de informatie van Microsoft over de BCD (https://docs.microsoft.com).


ę 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring