Encryptie van bestanden (AxCrypt)

Nadat bestanden middels encryptie zijn versleuteld, kunnen ze alleen nog worden geopend door personen die in bezit zijn van de bijbehorende unieke sleutel en/of het wachtwoord. Encryptie kan erg nuttig zijn wanneer vertrouwelijke informatie over internet wordt gedeeld, bijvoorbeeld als bijlage via e-mail of via een online dienst als OneDrive, Dropbox of WeTransfer (www.wetransfer.com) voor het verzenden van grote bestanden. En wat te denken van makkelijk kwijt te raken mobiele gegevensdragers als tablets, USB-sticks en DVD's. Pas wel op met het toepassen van encryptie: raakt de unieke sleutel en/of het wachtwoord kwijt dan zijn de bestanden ook voor jou niet meer toegankelijk!


Encryptiemogelijkheden met AxCrypt

Hoewel ik grote fan ben van de tool AxCrypt (download: www.axcrypt.net) voor het encrypten van bestanden, vind ik de gratis versie van de nieuwste versie echter minder praktisch. Gelukkig is de oude versie van Axcrypt ook nog steeds beschikbaar (download: www.axantum.com/AxCrypt/Downloads.html; Old Full Setup). AxCrypt kan bestanden op twee manieren voorzien van encryptie: met een wachtwoord of met een zogenaamd sleutelbestand (met als bijkomend voordeel dat het bestand tegelijkertijd wordt gecomprimeerd). Het versleutelen gaat heel eenvoudig door in de Windows Verkenner met rechts op een bestand te klikken en te kiezen voor AxCrypt.

AxCrypt: encryptie en decryptie van een bestand

De eerste optie (Versleutelen) versleutelt het bestand zelf (het originele bestand krijgt nu de extensie AXX). Omdat het encrypten fout kan gaan (wat het origineel definitief onleesbaar maakt), is deze optie af te raden. De tweede optie (Kopie versleutelen) maakt een kopie van het originele bestand en versleutelt deze tot een AXX-bestand. De derde optie versleutelt een kopie van het origineel naar een EXE-bestand. Voor de ontvanger van dit EXE-bestand is installatie van het programma niet noodzakelijk, het wachtwoord weten is voldoende om het bestand te openen (enig nadeel is dat menig e-mailprogramma dergelijke EXE-bestanden als onveilig beschouwd en daarom voor de zekerheid ontoegankelijk maakt). Beschikt de ontvangende partij wel over dit programma (en het sleutelbestand), dan kan beter gebruik worden gemaakt van Kopie versleutelen.

TIP: Het is verstandig om, naast het sleutelbestand, ook de installatiesoftware van AxCrypt goed te bewaren zodat deze altijd weer geļnstalleerd kan worden wanneer toegang moet worden verkregen tot een in het verre verleden versleuteld bestand. Je weet namelijk nooit of de software dan nog te downloaden is...

Het Encrypted File System (EFS) van Windows

Ook Windows 7/8.1 Pro heeft de mogelijkheid bestanden te beveiligen door middel van encryptie, het gaat dan alleen wel om de bestanden die op de computer staan (en dus niet om te versturen bestanden zoals hierboven beschreven). Deze methode staat ook wel bekend onder de naam Encrypted File System (EFS) en is alleen bruikbaar voor partities met een NTFS-indeling. Een bestand kan worden voorzien van EFS-encryptie door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Eigenschappen, knop Geavanceerd, activeer de optie Inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen.

Inhoud coderen met Windows Encrypted Filesystem (EFS)

Zolang het mogelijk is in te loggen met het gebruikersaccount, behoudt de gebruiker toegang tot de versleutelde bestanden. Het is dus voor het ontsleutelen van de bestanden niet noodzakelijk een code te onthouden. Het account wordt namelijk gekoppeld aan een unieke EFS-sleutel. Is het echter niet meer mogelijk Windows op te starten en in te loggen met het gebruikersaccount (om wat voor redenen dan ook), dan is er ook geen toegang meer tot de met EFS versleutelde bestanden. Voor u er erg in heeft zijn de gegevens dus echt niet meer toegankelijk!

Veiligstellen van de unieke Encrypted File System-sleutel

Door de unieke EFS-sleutel te kopiėren naar een USB-stick kan op een andere PC of onder een andere gebruikersnaam weer toegang worden verkregen tot de versleutelde bestanden. Stel de sleutel daarom veilig via het configuratiescherm, onderdeel Gebruikersaccounts, taak Uw certificaten voor bestandsversleuteling beheren. Gebruik hiervoor een veilige, gemakkelijk te onthouden locatie die niet 'encrypted' is ;-).

© 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands