Advertenties blokkeren met Ghostery

Bij menig website word je overstelpt door advertenties. Het advertentienetwerk, de adverteerder en de websitebeheerder willen er Šllemaal wat aan verdienen: het advertentienetwerk toont de advertenties die het meest opleveren en de adverteerder probeert zijn geld weer terug te verdienen met verleidelijke landingspagina's, terwijl de websitebeheerder het liefst verhult dat het om advertenties gaat zodat er zoveel mogelijk wordt doorgeklikt. Zo worden onwetende bezoekers regelmatig op discutabele wijze verleid tot de installatie van nauwelijks aan te bevelen of te dure software, malware of - in het ergste geval - zelfs ransomware. Bijkomend nadeel is dat het tonen van advertenties bandbreedte slurpt, waardoor websites trager dan nodig openen. Voor de bezoeker zijn advertenties dan ook zelden een toegevoegde waarde!

Een website vol met nauwelijks te herkennen advertenties


Advertenties blokkeren met het HOSTS-bestand

Gelukkig zijn advertenties te verbergen door de websiteadressen van advertentienetwerken (inclusief de malware-verspreidende websites) in het HOSTS-bestand op te nemen. Er blijft dan nog wel ťťn ergernis over: de vele advertenties in de zoekresultaten van Google en Bing (zie afbeelding). In 'the good old days' werden bij het zoeken Łberhaupt geen advertenties getoond, die tijd is echter lang voorbij. De eerste advertenties werden uitsluitend rechts van de zoekresultaten geplaatst, maar sinds ze boven de zoekresultaten worden geplaatst zijn ze niet meer te negeren. De hoeveelheid advertenties wordt ook nog eens steeds groter, waardoor de echte zoekresultaten steeds vaker onder de zogenaamde 'vouw' komen te staan (en er dus eerst naar beneden moet worden gescrold voordat daadwerkelijke zoekresultaten te zien zijn). Je kan je dus afvragen of je nu zoekt op het wereldwijde web of in een database met advertenties... Ik heb niets tegen advertenties, ze zijn zelfs nuttig om prijzen te kunnen vergelijken. Maar wie wil nu bij elke zoekopdracht de websites van bedrijven met de diepste zakken voorgeschoteld krijgen?

Advertenties overspoelen de zoekresultaten

Advertenties blokkeren met Ghostery

Gelukkig biedt Ghostery (download: www.ghostery.com/ghostery-browser-extension) een oplossing! Deze browserextensie (geschikt voor Edge, Chrome en Firefox) blokkeert namelijk niet alleen alle advertenties op websites (zoals het aangepaste HOSTS-bestand ook doet), maar schoont tevens de zoekresultaten van Google op! Na installatie is Ghostery snel toegankelijk te maken via de knop Extensies in de menubalk van de browser (het puzzelstuk-icoontje), knop Weergeven op werkbalk (het oog-icoontje). Via dit Ghostery-icoontje, tabblad Gedetailleerd Overzicht is te achterhalen welke trackers, advertentienetwerken, social media-knoppen e.d. op de betreffende website door Ghostery worden geblokkeerd. Functioneert een website niet (meer), onderzoek dan of dit door een blokkade van Ghostery wordt veroorzaakt.

Advertenties blokkeren met Ghostery

TIP: Is het Ghostery-icoontje niet zichtbaar op de taakbalk van Edge, activeer dan via Instellingen en meer (de knop met de drie puntjes), optie Extensies het oogicoontje.

Via het Ghostery-menu (de knop met drie puntjes rechts bovenin), optie Instellingen, tabblad Algemeen Blokkeren is in te stellen welk type trackers geblokkeerd moeten worden. Ik heb zelf alle categorieŽn geactiveerd, en daar geen nadelige gevolgen van ondervonden. Via tabblad Vertrouw en Beperk zijn de vertrouwde en geblokkeerde websites te beheren. Doorloop ook nog even de instellingen van tabblad Algemene Instellingen. Stoor je je aan de meldingen van Ghostery dan zijn deze via tabblad Mededelingen uit te schakelen. Uit privacyoverwegingen kunnen eventueel ook de opties op tabblad Wel/niet meedoen worden uitgeschakeld. Via tabblad Trackertelling is de melding met het aantal aangetroffen trackers (een badge die kort rechts onderin het venster wordt getoond) aan te passen of uit te schakelen. Maak je gebruik van meerdere browsers en/of apparaten dan kan je via tabblad Account een Ghostery-account aanmaken en de instellingen synchroniseren (als alternatief kunnen de instellingen hier ook handmatig geÔmporteerd of geŽxporteerd worden).

Ongewenst geblokkeerde trackers

Functioneert een website niet (meer), onderzoek dan of dit door een blokkade van Ghostery wordt veroorzaakt. Verdwijnt het probleem wanneer de blokkade tijdelijk wordt opgeheven (knop Pauzeer Ghostery in het basisvenster), vertrouw de probleemveroorzakende tracker dan nadat deze door middel van trial-and-erro is gevonden (via tabblad Gedetailleerd Overzicht van het basisvenster) of voeg de betreffende website toe aan de lijst met vertrouwde websites (knop Vertrouw website).

© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring