Advertenties blokkeren met Ghostery

zie instructievideo nieuwsbrief #96 op 11:23

Bij menig website wordt je overstelpt door advertenties. De websitebeheerder, de adverteerder en het advertentienetwerk willen er állemaal wat aan verdienen: de websitebeheerder verhult het liefst dat het om advertenties gaat, het advertentienetwerk toont de advertenties die het meest opleveren en de adverteerder probeert zijn geld weer terug te verdienen met verleidelijke landingspagina's. Zo worden onwetende bezoekers regelmatig op discutabele wijze verleid tot de installatie van malware, een nauwelijks aanbevelenswaardige of gewoonweg te dure aankoop!

Een website vol met nauwelijks te herkennen advertenties

Advertenties blokkeren met het HOSTS-bestand

Voor de bezoeker zijn advertenties dan ook zelden een toegevoegde waarde. Gelukkig zijn ze vrij eenvoudig te verbergen: door de websiteadressen van advertentienetwerken (inclusief de malware-verspreidende websites) in het HOSTS-bestand op te nemen, worden deze in één keer voor alle browsers (en alle andere apps!) geblokkeerd. Deze methode heeft als bijkomend voordeel dat websites veel sneller openen, er hoeft immers geen bandbreedte meer te worden besteed aan het downloaden van advertenties!

Dat klinkt dus alsof het probleem is opgelost. Er bleef wel één ergernis over: de vele advertenties in de zoekresultaten van Google en Bing. In 'the good old days' werden bij het zoeken überhaupt geen advertenties getoond, die tijd is echter lang voorbij. De eerste advertenties werden uitsluitend rechts van de zoekresultaten geplaatst, hier waren ze nog te negeren. Later werden ze boven de zoekresultaten geplaatst, en inmiddels staan ze zowel boven als onder de resultaten. Het blok met advertenties wordt ook nog eens steeds groter, waardoor de echte zoekresultaten steeds vaker onder de zogenaamde 'vouw' komen te staan (en er dus eerst naar beneden moet worden gescrold...).

Advertenties overspoelen de zoekresultaten

Je kan je afvragen of je nu zoekt op het wereldwijde internet of in een database met advertenties... Ik heb niets tegen advertenties, ze zijn zelfs nuttig om prijzen te kunnen vergelijken. Maar wie wil nu bij elke zoekopdracht de websites van bedrijven met de diepste zakken voorgeschoteld krijgen?

Advertenties blokkeren met Ghostery-Privacy Ad Blocker

Gelukkig biedt Ghostery (download: www.ghostery.com/products/) een oplossing! Deze invoegtoepassing blokkeert namelijk niet alleen alle advertenties op websites (zoals het aangepaste HOSTS-bestand ook doet), maar schoont tevens de zoekresultaten van Google op!

Ghostery is onder andere geschikt voor de browsers Edge, Chrome en Firefox. Via het Ghostery-icoontje rechts bovenin de browser, tabblad Gedetailleerd Overzicht is voor de betreffende website te achterhalen welke trackers, advertentienetwerken, social media-knoppen e.d. door Ghostery worden geblokkeerd. Functioneert een website niet (meer), onderzoek dan of dit door een blokkade van Ghostery wordt veroorzaakt. Verdwijnt het probleem wanneer de blokkade tijdelijk wordt opgeheven (knop Pauzeer Ghostery), voeg de betreffende website dan toe aan de lijst met vertrouwde websites (knop Vertrouw website).

Advertenties blokkeren met Ghostery

Via het Ghostery-menu (de knop met drie puntjes rechts bovenin), optie Instellingen, tabblad Algemeen Blokkeren is in te stellen welk type trackers geblokkeerd moeten worden. Ik heb zelf alle categorieën geactiveerd, en daar geen nadelige gevolgen van ondervonden (mochten er wel problemen ontstaan dan kunnen de voor de betreffende website benodigde trackers altijd weer via tabblad Gedetailleerd Overzicht gedeblokkeerd worden). Via tabblad Vertrouw en Beperk zijn vertrouwde en te blokkeren websites toe te voegen of weer van de lijst te verwijderen.

Doorloop ook nog even de (minder belangrijke) instellingen van tabblad Algemene Instellingen. Stoor je je aan de meldingen van Ghostery dan zijn deze via tabblad Mededelingen uit te schakelen. Uit privacyoverwegingen kunnen eventueel ook de opties op tabblad Wel/niet meedoen worden uitgeschakeld. Via tabblad Paars Vak is de terugkerende melding (een paarse badge die kort rechts onderin het venster wordt getoond) met de op de betreffende pagina aangetroffen trackers aan te passen of uit te schakelen. Maak je gebruik van meerdere browsers en/of apparaten dan kan je via tabblad Account een Ghostery-account aanmaken en de instellingen synchroniseren (als alternatief kunnen de instellingen hier ook handmatig geïmporteerd of geëxporteerd worden).

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring