Windows-instellingen (Windows 10)

Vroeger was het configuratiescherm nog dé verzamelplek voor systeeminstellingen maar met het venster Instellingen van Windows 10 (bereikbaar via de optie Instellingen in Start, via het actiecentrum, knop Alle instellingen, of met de toetscombinatie Win-I) wordt deze naar de achtergrond gedrukt. Het venster Instellingen bestaat uit de volgende onderdelen:

Door de eenvoud van het instellingenmenu is deze ook op aanraakschermen goed te bedienen, maar vanwege de veelheid aan instellingen is het niet zo overzichtelijk. Ook voor de doorgewinterde Windows-gebruiker is het vaak nog zoeken naar de spreekwoordelijke speld in een hooiberg, het zou dan ook praktischer zijn geweest als er een extra categorie was toegevoegd voor de meest gebruikte of favoriete instellingen. Gelukkig zijn de meeste instellingen met de zoekfunctie van Instellingen alsnog redelijk eenvoudig te achterhalen. Is een bepaalde instelling niet (meer) te vinden? Kijk dan even verder bij het oude vertrouwde configuratiescherm.

Windows 10 instellingen

Sommige onderdelen en/of instellingen kunnen afwijken van je eigen instellingen-menu (of zelfs ontbreken), de getoonde instellingen zijn namelijk afhankelijk van de geďnstalleerde Windows 10-versie en de hardware. Zo zijn sommige instellingen specifiek voor tablets en andere weer voor desk- of laptops. En zijn de instelmogelijkheden van het venster Instellingen beperkt, controleer dan via onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Activering of de Windows-versie wel is geactiveerd!

TIP: Het venster Instellingen kan eventueel als tegel aan Start en/of de taakbalk worden vastgepind, klik hiervoor met rechts op de optie Instellingen in Start en kies voor Aan Start vastmaken en/of Meer, Aan taakbalk vastmaken (op vergelijkbare wijze zijn alle (sub)onderdelen aan Start en/of de taakbalk vast te maken). Ontbreekt de optie Instellingen bij Start? Open dan het actiecentrum, knop Alle instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Start, link Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven en activeer de optie Instellingen.

MELDING 'Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd'

Zijn instellingen ontoegankelijk terwijl tegelijkertijd bovenin het betreffende venster de melding Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd wordt getoond? Meestal verdwijnt dit probleem door via Instellingen, onderdeel Privacy, sub Diagnostische gegevens en feedback de optie Diagnostische gegevens op Volledig te zetten. Het probleem is vaak ook op te lossen door met de registereditor in de registersleutel HKCU\SOFTWARE\Policies\ Microsoft\Windows\ CurrentVersion\ PushNotifications de DWORD-waarde NoToastApplicationNotification te wijzigen in 0 (mogelijk moeten de registersleutel en registerwaarde eerst worden aangemaakt), start de pc vervolgens opnieuw op.


© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring