Windows-instellingen (Windows 10)

Vroeger was het configuratiescherm nog dé verzamelplek voor systeeminstellingen maar met het venster Instellingen van Windows 10 (bereikbaar via de optie Instellingen in Start, via het actiecentrum, knop Alle instellingen, of met de toetscombinatie Win-I) wordt deze naar de achtergrond gedrukt. Het venster Instellingen bestaat uit de volgende onderdelen:

Door de eenvoud van het instellingenmenu is deze ook op aanraakschermen goed te bedienen, maar vanwege de veelheid aan instellingen is het niet zo overzichtelijk. Ook voor de doorgewinterde Windows-gebruiker is het vaak nog zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg, het zou dan ook praktischer zijn geweest als er een extra categorie was toegevoegd voor de meest gebruikte instellingen. Gelukkig zijn de meeste instellingen met de zoekfunctie van Instellingen alsnog redelijk eenvoudig te achterhalen. Is een instelling niet (meer) te vinden? Kijk dan even verder bij het oude vertrouwde configuratiescherm.

Windows 10 instellingen

Sommige onderdelen en/of instellingen kunnen afwijken van je eigen instellingen-menu (of zelfs ontbreken), de getoonde instellingen zijn namelijk afhankelijk van de geïnstalleerde Windows 10-versie en de hardware. Zo zijn sommige instellingen specifiek voor tablets en andere weer voor desk- of laptops. Zijn er problemen met het venster Instellingen, reset deze dan naar de standaardinstellingen via een rechter muisklik op het tandwiel in Start, optie Meer, optie App-instellingen, knop Opnieuw instellen.

TIP: Het venster Instellingen kan eventueel als tegel aan Start en/of de taakbalk worden vastgepind, klik hiervoor met rechts op de optie Instellingen in Start en kies voor Aan Start vastmaken en/of Meer, Aan taakbalk vastmaken (op vergelijkbare wijze zijn alle (sub)onderdelen aan Start en/of de taakbalk vast te maken). Ontbreekt de optie Instellingen bij Start? Open dan het actiecentrum, knop Alle instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Start, link Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven en activeer de optie Instellingen.

MELDING 'Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd'

zie instructievideo nieuwsbrief #94 op 11:18

Zijn er opties in het venster Instellingen ontoegankelijk geworden en wordt daarbij de melding Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd of Een aantal van deze instellingen zijn verborgen of worden beheerd door uw organisatie weergegeven? Dan denk je wellicht dat de computer door een of andere organisatie, persoon of virus is overgenomen of dat er een rechtenprobleem is. Dat is echter niet het geval: het probleem wordt veroorzaakt doordat de beleidsinstellingen voor de betreffende opties zijn aangepast (vaak door een geïnstalleerde tweak- of beveiligingstool).

De makkelijkste methode om het probleem op te lossen, is het herstellen van de beleidsinstellingen. Open hiervoor de Editor voor lokaal groepsbeleid, ga naar het onderdeel Computerconfiguratie, sub Beheersjablonen, sub Alle instellingen en sorteer op de kolom Status (door op de kolomtitel te klikken). Is een beleidswijziging toegepast dan zal minimaal één van de items de status Ingeschakeld hebben: dubbelklik op de betreffende beleidsinstelling om de status te wijzigen in Niet geconfigureerd. Herhaal de procedure voor het onderdeel Gebruikersconfiguratie, sub Beheersjablonen, sub Alle instellingen. Noteer eventueel welke beleidsinstellingen zijn aangepast zodat de afwijkende status van een beleidsregel weer hersteld kan worden. Herstart tot slot Windows en controleer of de meldingen zijn verdwenen.

TIP: Is het probleem niet met de beleidsinstellingen op te lossen, dan zijn er nog enkele andere opties. Zo kan het soms lukken door bij Instellingen, onderdeel Privacy, sub Diagnostische gegevens en feedback de optie Diagnostische gegevens op Volledig te zetten. In andere gevallen moet met de register-editor in de registersleutel HKCU\SOFTWARE\Policies\ Microsoft\Windows\ CurrentVersion\ PushNotifications de DWORD-waarde NoToastApplicationNotification worden gewijzigd in 0 (mogelijk moeten de registersleutel en -waarde eerst handmatig worden aangemaakt), en vervolgens de pc opnieuw worden opgestart.


© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring