Windows-instellingen (Windows 10)

Het venster Instellingen van Windows 10 (bereikbaar via de optie Instellingen in Start, via het actiecentrum, knop Alle instellingen of met de toetscombinatie Win-I) is dé verzamelplek voor systeeminstellingen. Door de eenvoud van het instellingenmenu is deze ook op aanraakschermen goed te bedienen, maar vanwege de veelheid aan instellingen raak je gemakkelijk verdwaald. Ook voor de doorgewinterde Windows-gebruiker is het vaak nog zoeken naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg, het zou dan ook praktischer zijn geweest als er een extra categorie was toegevoegd voor de meestgebruikte instellingen. Gelukkig zijn de meeste instellingen met de zoekfunctie van Instellingen alsnog redelijk eenvoudig te achterhalen. Is een instelling niet (meer) te vinden? Kijk dan even verder bij het oude vertrouwde configuratiescherm.

Het venster Instellingen bestaat uit de volgende categorieën:

Windows 10 instellingen

Sommige onderdelen en/of instellingen kunnen afwijken van je eigen instellingen-menu (of zelfs ontbreken), de getoonde instellingen zijn namelijk afhankelijk van de geďnstalleerde Windows 10-versie en de hardware. Zo zijn sommige instellingen specifiek voor tablets en andere weer voor desk- of laptops. Zijn er problemen met het venster Instellingen, reset deze dan naar de standaardinstellingen via een rechter muisklik op het tandwiel in Start, optie Meer, optie App-instellingen, knop Opnieuw instellen.

TIP: Het venster Instellingen kan eventueel als tegel aan Start en/of de taakbalk worden vastgepind, klik hiervoor met rechts op de optie Instellingen in Start en kies voor Aan Start vastmaken en/of Meer, Aan taakbalk vastmaken (op vergelijkbare wijze zijn alle (sub)onderdelen aan Start en/of de taakbalk vast te maken). Ontbreekt de optie Instellingen bij Start? Open dan het actiecentrum, knop Alle instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Start, link Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven en activeer de optie Instellingen.

MELDING 'Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd'

zie instructievideo nieuwsbrief #94 op 11:18

Zijn er opties in het venster Instellingen ontoegankelijk geworden en wordt daarbij de melding Sommige instellingen worden door uw organisatie beheerd, Een aantal van deze instellingen zijn verborgen of worden beheerd door uw organisatie of Uw virus- en bedreigingsbeveiliging wordt beheerd door uw organisatie weergegeven? Dan denk je wellicht dat de computer door een of andere organisatie, persoon of virus is overgenomen of dat er een rechtenprobleem is. Dat is echter niet het geval: het probleem wordt veroorzaakt doordat de beleidsinstellingen voor de betreffende opties zijn aangepast (vaak door een geďnstalleerde tweak- of beveiligingstool).

De makkelijkste methode om het probleem op te lossen, is het herstellen van de beleidsinstellingen. Open hiervoor de Editor voor lokaal groepsbeleid, ga naar het onderdeel Computerconfiguratie, sub Beheersjablonen, sub Alle instellingen en sorteer op de kolom Status (door op de kolomtitel te klikken). Is een beleidswijziging toegepast dan zal minimaal één van de items de status Ingeschakeld hebben: dubbelklik op de betreffende beleidsinstelling om de status te wijzigen in Niet geconfigureerd. Herhaal de procedure voor het onderdeel Gebruikersconfiguratie, sub Beheersjablonen, sub Alle instellingen. Noteer eventueel welke beleidsinstellingen zijn aangepast zodat de afwijkende status van een beleidsregel weer hersteld kan worden. Herstart tot slot Windows en controleer of de meldingen zijn verdwenen.

Is het probleem niet met de beleidsinstellingen op te lossen, dan zijn er nog enkele andere opties. Zo wil het nog wel eens helpen om bij Instellingen, onderdeel Privacy, sub Diagnostische gegevens en feedback de optie Diagnostische gegevens op Volledig te zetten. Heeft dit geen succes, verwijder dan met behulp van de register-editor de onderstaande registersleutels (inclusief onderliggende registerwaarden en subsleutels):

HKCU\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Policies
HKCU\ Software\Policies
HKLM\ Software\ Microsoft\Policies
HKLM\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Policies
HKLM\ Software\Policies
HKLM\ Software\ WOW6432Node\ Microsoft\Windows\ CurrentVersion\ Policies
HKLM\ Software\ WOW6432Node\ Microsoft\ Policies

Hierdoor worden vele beleidsinstellingen gereset zodat het probleem (na een herstart van Windows) mogelijk verholpen wordt. Maak eventueel eerst een back-up door de betreffende registersleutels vanuit de register-editor te exporteren zodat de registerinstellingen altijd weer hersteld kunnen worden (door de back-up weer te importeren) wanneer blijkt dat deze optie het probleem niet oplost.


© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring