Het beveiligen van Windows

 

Beveiliging van de computer met een (gratis) virusscanner

Naast het beveiligen met een softwarematige firewall, is het verstandig een computer ook uit te rusten met een (gratis) virusscanner ter beveiliging van de PC. Waar de firewall software exact in de gaten houdt wat er van en naar het internet gaat, het voorkomt niet dat de computer geïnfecteerd raakt met een virus! antivirussoftware controleert alle inkomende bestanden op virussen en zorgt ervoor dat deze niet voor een besmetting kunnen zorgen door deze voortijdig onschadelijk te maken. Op deze pagina is tevens informatie terug te vinden over de virusscanners Microsoft Security Essentials en Panda Cloud antivirus. Zie tevens de pagina over commerciële vs gratis beveiligingssoftware.

Malwarebytes en Windows Defender

Bij een besmetting gebeuren de raarste dingen met een computer, zoals een trage computer of internetverbinding, het automatisch wijzigen van de startpagina, het niet meer kunnen verwijderen van een toolbar, een firewall die regelmatig met meldingen komt, etc. Het is dan noodzaak het systeem op te schonen (mits er geen systeemback-up aanwezig is). Voor dit doel kan gebruik worden gemaakt van Malwarebytes en Windows Defender.

Ransomware: voorkom de gevolgen

Ransomware (oftewel de gijzeling van bestanden en/of Windows) kan iedereen overkomen. Je ontvangt een mailtje van een ogenschijnlijk bekende afzender en je opent in goed vertrouwen de bijlage. Het bericht blijkt echter afkomstig van een cybercrimineel: enige tijd later wordt de toegang tot de computer geblokkeerd of, erger nog, blijken alle persoonlijke bestanden versleuteld. Voorkom daarom de gevolgen van ransomware!

Ongewenste en probleemsoftware verwijderen

Deze pagina beschrijft het handmatig verwijderen van ongewenste en probleemsoftware.

Encryptie van bestanden (AES Crypt)

Nadat bestanden middels encryptie zijn versleuteld, kunnen ze alleen nog worden geopend door personen die in bezit zijn van het wachtwoord. Encryptie kan erg nuttig zijn wanneer vertrouwelijke informatie over internet wordt gedeeld, bijvoorbeeld als bijlage via e-mail of via een online dienst als OneDrive, Dropbox of WeTransfer voor het verzenden van grote bestanden. Gebruik dan AES Crypt om bestanden te versleutelen.

Persoonlijke gegevens verwijderen

Voordat een computer wordt weggegooid, weggeven of verkocht is het zaak eerst alle persoonlijke informatie te verwijderen. Maar ook als de computer in gebruik blijft, is het verstandig deze af en toe een schoonmaakbeurt te geven zodat niet zomaar de nodige persoonlijke gegevens achterhaald kunnen worden.

HOSTS-bestand aanpassen: sneller en veiliger internetten

Sommige advertenties zijn zo zwaar dat ze het laden van een webpagina hinderlijk kunnen vertragen. Door de advertentieserver te blokkeren worden deze niet meer gedownload zodat webpagina's merkbaar sneller laden. Een eenvoudige manier om dit te realiseren is het aanpassen van het HOSTS-bestand! Op deze wijze kan tegelijkertijd worden voorkomen dat de computer besmet raakt met malware. Op deze pagina wordt tevens het tooltje HostsMan (voor het automatisch laten updaten van het HOSTS-bestand.) besproken.

Advertenties blokkeren met Ghostery

Bij menig website wordt je overstelpt door advertenties. De websitebeheerder, de adverteerder en het advertentienetwerk willen er állemaal wat aan verdienen: de websitebeheerder verhult het liefst dat het om advertenties gaat, het advertentienetwerk toont de advertenties die het meest opleveren en de adverteerder probeert zijn geld weer terug te verdienen met verleidelijke landingspagina's. Zo worden onwetende bezoekers regelmatig op discutabele wijze verleid tot de installatie van malware, een nauwelijks aanbevelenswaardige of gewoonweg te dure aankoop! Gelukkig biedt Ghostery een oplossing! Deze invoegtoepassing blokkeert namelijk niet alleen alle advertenties op websites (zoals het aangepaste HOSTS-bestand ook doet), maar schoont tevens de zoekresultaten van Google op!

Opt-out behavioral advertising

Internet staat vol met advertenties. Waar advertenties vroeger willekeurig werden getoond, worden ze tegenwoordig zoveel mogelijk op uw persoonlijke interesses afgestemd (dit wordt ook wel behavioral advertising genoemd). Uw surfgedrag vertelt namelijk veel over uw persoonlijke interesses. Door uw surfgedrag vast te leggen, kunnen advertenties daar eenvoudig op worden toegespitst. Dit gebeurt zeer subtiel, de kans is dus klein dat u het zelf door heeft! Hoewel behavioral advertising een toegevoegde waarde kan hebben, zal de wenselijkheid daarvan van persoon tot persoon verschillen.

OpenDNS: DNS-servers en het blokkeren van kindonvriendelijke websites met OpenDNS

Heeft u kinderen dan zult u zich vast wel eens afvragen welke stappen u kunt ondernemen om hen veilig en beschermd het internet op te laten gaan. Naast goede begeleiding en het maken van duidelijke afspraken zijn er gelukkig ook softwarematige oplossingen. Geen enkele werkt echter zo eenvoudig en effectief als OpenDNS. Deze gratis DNS-server is dankzij het webfilter namelijk uitermate geschikt om kindonvriendelijke (of anderszins onwenselijke) sites automatisch te laten blokkeren. Dit is dan ook één van de redenen dat OpenDNS inmiddels miljoenen gebruikers telt! Een interessant onderwerp dus om eens uitgebreid te belichten.

Bescherming van je online privacy en de alternatieve zoekmachine Startpage

De privacy-beer is los, en het kan haast niet anders of er gaat de komende jaren nog veel veranderen. Één van de gevolgen van de privacywetgeving is dat bezoekers overstelpt worden met vele cookiemeldingen wanneer ze een website voor het eerst bezoeken. De nieuwe privacywet verplicht websitebeheerders namelijk toestemming te vragen voor het verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens met als doel de bezoeker op internet te volgen. Wat kan je nu zelf doen om je online privacy te verbeteren?

Facebook en je privacy

Wie het nieuws volgt, heeft meegekregen dat Facebook in opspraak is geraakt vanwege de omgang met persoonlijke gegevens. Het was al bekend dat Facebook veel (zo niet alles...) vastlegt en gebruikt voor advertentiedoeleinden, maar nu is onlangs ook nog eens bekend geworden dat bij Facebook aangesloten app-makers op slinkse wijze toegang tot jouw persoonlijke gegevens (én die van je Facebook-vrienden!) kunnen krijgen. Door deze informatie te combineren met andere informatiebronnen (zoals bezochte websites), is goed in kaart te brengen hoe iemand in elkaar steekt en waar hij of zij gevoelig voor is. Wat kan je nu zelf doen om je privacy op Facebook te verbeteren?

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring