Het beveiligen van Windows 10

 

Beveiliging van de computer met een (gratis) virusscanner

Naast het beveiligen met een softwarematige firewall, is het verstandig een computer ook uit te rusten met een (gratis) virusscanner ter beveiliging van de PC. Waar de firewall software exact in de gaten houdt wat er van en naar het internet gaat, het voorkomt niet dat de computer geïnfecteerd raakt met een virus! antivirussoftware controleert alle inkomende bestanden op virussen en zorgt ervoor dat deze niet voor een besmetting kunnen zorgen door deze voortijdig onschadelijk te maken. Op deze pagina is tevens informatie terug te vinden over de virusscanners Microsoft Security Essentials en Panda Cloud antivirus. Zie tevens de pagina over commerciële vs gratis beveiligingssoftware over de voor- en nadelen van een dergelijke gratis virusscanner.

Malwarebytes en Windows Defender

Bij een besmetting gebeuren de raarste dingen met een computer, zoals een trage computer of internetverbinding, het automatisch wijzigen van de startpagina, het niet meer kunnen verwijderen van een toolbar, een firewall die regelmatig met meldingen komt, etc. Het is dan noodzaak het systeem op te schonen (mits er geen systeemback-up aanwezig is). Voor dit doel kan gebruik worden gemaakt van Malwarebytes en Windows Defender.

Ransomware: voorkom de gevolgen

Ransomware (oftewel de gijzeling van bestanden en/of Windows) kan iedereen overkomen. Je ontvangt een mailtje van een ogenschijnlijk bekende afzender en je opent in goed vertrouwen de bijlage. Het bericht blijkt echter afkomstig van een cybercrimineel: enige tijd later wordt de toegang tot de computer geblokkeerd of, erger nog, blijken alle persoonlijke bestanden versleuteld. Voorkom daarom de gevolgen van ransomware!

Ongewenste en probleemsoftware verwijderen

Deze pagina beschrijft het handmatig verwijderen van ongewenste en probleemsoftware.

Persoonlijke gegevens verwijderen

Voordat een computer wordt weggegooid, weggeven of verkocht is het zaak eerst alle persoonlijke informatie te verwijderen. Maar ook als de computer in gebruik blijft, is het verstandig deze af en toe een schoonmaakbeurt te geven zodat niet zomaar de nodige persoonlijke gegevens achterhaald kunnen worden.

HOSTS-bestand aanpassen: sneller en veiliger internetten

Sommige advertenties zijn zo zwaar dat ze het laden van een webpagina hinderlijk kunnen vertragen. Door de advertentieserver te blokkeren worden deze niet meer gedownload zodat webpagina's merkbaar sneller laden. Een eenvoudige manier om dit te realiseren is het aanpassen van het HOSTS-bestand! Op deze wijze kan tegelijkertijd worden voorkomen dat de computer besmet raakt met malware. Op deze pagina wordt tevens het tooltje HostsMan (voor het automatisch laten updaten van het HOSTS-bestand.) besproken.

Opt-out behavioral advertising

Internet staat vol met advertenties. Waar advertenties vroeger willekeurig werden getoond, worden ze tegenwoordig zoveel mogelijk op uw persoonlijke interesses afgestemd (dit wordt ook wel behavioral advertising genoemd). Uw surfgedrag vertelt namelijk veel over uw persoonlijke interesses. Door uw surfgedrag vast te leggen, kunnen advertenties daar eenvoudig op worden toegespitst. Dit gebeurt zeer subtiel, de kans is dus klein dat u het zelf door heeft! Hoewel behavioral advertising een toegevoegde waarde kan hebben, zal de wenselijkheid daarvan van persoon tot persoon verschillen.

OpenDNS: DNS-servers en het blokkeren van kindonvriendelijke websites met OpenDNS

Heeft u kinderen dan zult u zich vast wel eens afvragen welke stappen u kunt ondernemen om hen veilig en beschermd het internet op te laten gaan. Naast goede begeleiding en het maken van duidelijke afspraken zijn er gelukkig ook softwarematige oplossingen. Geen enkele werkt echter zo eenvoudig en effectief als OpenDNS. Deze gratis DNS-server is dankzij het webfilter namelijk uitermate geschikt om kindonvriendelijke (of anderszins onwenselijke) sites automatisch te laten blokkeren. Dit is dan ook één van de redenen dat OpenDNS inmiddels miljoenen gebruikers telt! Een interessant onderwerp dus om eens uitgebreid te belichten.

© 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring