Webbrowser herstellen/resetten naar de standaard instellingen (Edge, Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari en Opera)

Herken je het ook, een browser die vanwege alle extensies verschrikkelijk traag reageert of helemaal niet meer opstart? Met de browser Microsoft Edge zouden dergelijke problemen tot het verleden moeten behoren, desondanks kan deze browser nog steeds vastlopen! En ook alternatieve browsers zoals Chrome en Firefox zijn niet gevrijwaard van problemen, het is daarom goed te weten dat dergelijke problemen zijn te verhelpen door de browser te resetten naar de standaard instellingen. Op deze pagina wordt daarom uitgelegd hoe de veelgebruikte browsers Microsoft Edge, Google Chrome en Firefox kunnen worden gereset.


Microsoft Edge

De standaard instellingen van Microsoft Edge zijn te herstellen via de knop Instellingen en meer (knop met drie puntjes), optie Instellingen, onderdeel Instellingen opnieuw instellen, optie Instellingen terugzetten op de standaardwaarden, knop Opnieuw instellen. Hiermee worden de instellingen van Edge gereset, maar blijven de opgeslagen favorieten, browsegeschiedenis en wachtwoorden behouden. Heeft dat niet geholpen (of start Edge in zijn geheel niet meer op), laat de browser dan opnieuw installeren via Instellingen > Apps > Ge´nstalleerde apps, knop met drie puntjes (bij de vermelding Microsoft Edge), optie Wijzigen, knop Herstellen (Windows 10: Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, selecteer Microsoft Edge, knop Wijzigen, knop Herstellen).

TIP: Hoewel het logisch klinkt dat het resetten van de browser ook de browsegeschiedenis wist, is dat bij Edge niet het geval. Het wissen van de browsegeschiedenis gaat via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, onderdeel Privacy, zoeken en services, knop Kiezen wat u wilt wissen (bij Browsegeschiedenis wissen). Kies bij Tijdbereik voor Gehele tijd en selecteer de te wissen categorieŰn.

Google Chrome

Google Chrome (download: www.google.com/chrome) is te herstellen via de knop Google Chrome aanpassen en beheren (knop met drie puntjes), optie Instellingen, optie Instellingen resetten, optie Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden. Deactiveer eventueel optie Help Chrome beter te maken door de huidige instellingen te melden en sluit af met de knop Instellingen Resetten. Was je met je Google-account aangemeld dan zijn je persoonlijke instellingen na opnieuw aanmelden direct weer van toepassing! Start Chrome niet meer op, verwijder de browser dan via Instellingen > Apps > Ge´nstalleerde apps, klik bij de vermelding Google Chrome op de knop met drie puntjes, optie Verwijderen (Windows 10: via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, selecteer de app, knop Verwijderen). Download het installatiebestand vervolgens met de browser Edge en installeer Chrome opnieuw.

Resetten/herstellen instellingen Chrome

Firefox

De reset-optie van Firefox (download: www.mozilla.org/nl/firefox) is lastiger te vinden. Open het Firefox-menu (de knop met de drie streepjes), optie Help, optie Meer probleemoplossingsinformatie, knop Firefox opfrissen, knop Firefox opfrissen. Firefox kan ook worden gereset door de Shift-toets in te drukken op het moment dat Firefox wordt gestart, gevolgd door de knop Firefox opfrissen. Is het probleem hiermee nog steeds niet opgelost? Open dan vanuit de Windows Verkenner de locatie C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Roaming\Mozilla en verwijder de submap Firefox.

Resetten/herstellen instellingen Firefox

Safari

De browser Safari (download: https://support.apple.com) is eenvoudig te resetten via de optie Bewerken (via de Alt-toets of via het tandwieltje rechtsboven), optie Safari opnieuw instellen, knop Opnieuw instellen.

Resetten/herstellen instellingen Safari

Internet Explorer

De instellingen van Internet Explorer zijn te herstellen via de Alt-toets, Extra (of het tandwieltje rechtsboven), Internetopties, tabblad Geavanceerd, knop Opnieuw instellen, activeer bij voorkeur ook de optie Persoonlijke instellingen verwijderen en bevestig met de knop Opnieuw instellen. Na een herstart van Windows moeten de instellingen (zoals de startpagina) opnieuw worden doorlopen. Zo zijn alle invoegtoepassingen uit veiligheidsoogpunt standaard uitgeschakeld. De invoegtoepassingen die je echt nodig hebt, kunnen via Alt-Extra, Internetopties, tabblad Programma's, knop Invoegtoepassingen beheren eventueel weer worden ingeschakeld. Lukt het hierna nog steeds niet om een specifieke pagina te openen, forceer het verversen van de pagina dan eens met de toetscombinatie Ctrl-F5.

Resetten/herstellen instellingen Internet Explorer

Het kan zijn dat een van de ge´nstalleerde invoegtoepassingen ervoor zorgt dat Internet Explorer niet meer kan opstarten. Start de browser in dat geval zonder invoegtoepassingen door in het uitvoervenster (te openen met de toetscombinatie Win-R) het commando IEXPLORE.EXE -EXTOFF in te voeren zodat de standaard instellingen alsnog kunnen worden toegepast.

Internet Explorer opstarten zonder invoegtoepassingen

ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring