Webbrowser herstellen/resetten naar de standaard instellingen (Edge, Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari en Opera)

Herken je het ook, een browser die vanwege alle invoegtoepassingen verschrikkelijk traag reageert? Of die irritante, per ongeluk ge´nstalleerde en daarna lastig te verwijderen toolbars? Met de browser Microsoft Edge zouden dergelijke problemen tot het verleden moeten behoren, er kunnen namelijk geen toolbars en verouderde features (zoals Silverlight, ActiveX en VBscript) meer worden ge´nstalleerd. Desondanks loopt Edge nog wel eens vast! Aangezien de mogelijkheden van Edge beperkt zijn, zullen velen gebruik blijven maken van een alternatieve webbrowser. Het is daarom goed te weten hoe de problemen met toolbars en invoegtoepassingen worden verholpen door de browser te resetten naar de standaard instellingen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de veelgebruikte browsers Microsoft Edge, Chrome en Firefox in geval van problemen kunnen worden gereset.


Microsoft Edge

Microsoft Edge is opnieuw in te stellen via de knop Instellingen en meer, optie Instellingen, sub Instellingen opnieuw instellen, optie Instellingen terugzetten op de standaardwaarden, knop Opnieuw instellen. Hiermee worden de instellingen van Edge gereset, maar blijven de opgeslagen favorieten, browsegeschiedenis en wachtwoorden behouden.

De oude versie van Edge is te resetten via Instellingen (de drie puntjes), optie Instellingen, sub Privacy en beveiliging, knop Kies wat u wilt wissen (bij Browsegeschiedenis wissen), selecteer in ieder geval de browsegeschiedenis, knop Wissen. Heeft dit niet geholpen, ga dan over op het herstellen of zelfs het resetten van Edge via het venster Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, activeer de app Microsoft Edge, link Geavanceerde opties en vervolg met de knop Herstellen om Edge met behoud van persoonlijke gegevens te herstellen of de knop Opnieuw instellen om Edge (met behoud van de opgeslagen favorieten) compleet te resetten.

zie instructievideo

Chrome

Chrome (download: www.google.com/chrome) is te herstellen via het Chrome-menu (de knop met de drie puntjes), optie Instellingen, link Geavanceerd (onderin), optie Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden. Deactiveer eventueel optie Help Chrome beter te maken door de huidige instellingen te melden en sluit af met de knop Instellingen Resetten. Was je met je Google-account ingelogd dan zijn je persoonlijke instellingen na opnieuw inloggen direct weer van toepassing!

Resetten/herstellen instellingen Chrome

TIP: Start Chrome niet op, open deze dan in de incognitomodus. Klik hiervoor met rechts op de Chrome-snelkoppeling, optie Eigenschappen, tabblad Snelkoppeling en voeg bij Doel aan het einde de tekst  -incognito toe (bijvoorbeeld: "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\ Application\chrome.exe" -incognito, let op de spatie vˇˇr het streepje)

Firefox

De reset-optie van Firefox (download: www.mozilla.org/nl/firefox) is lastiger te vinden. Open het Firefox-menu (de knop met de drie streepjes), optie Help, optie Probleemoplossingsinformatie, knop Firefox opfrissen, knop Firefox opfrissen. Firefox kan ook worden gereset door de SHIFT-toets in te drukken op het moment dat Firefox wordt gestart, gevolgd door de knop Firefox opfrissen. Is het probleem hiermee nog steeds niet opgelost? Open dan vanuit de Windows Verkenner de locatie C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Roaming\Mozilla en verwijder de submap Firefox.

Resetten/herstellen instellingen Firefox

Opera

Opera (download: www.opera.com/nl) kan alleen vanuit de Windows Verkenner worden hersteld. Open hiervoor de locatie C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable en verwijder het bestand operaprefs.ini.

Safari

De browser Safari (download: https://support.apple.com) is eenvoudig te resetten via de optie Bewerken (via de ALT-toets of via het tandwieltje rechtsboven), optie Safari opnieuw instellen, knop Opnieuw instellen.

Resetten/herstellen instellingen Safari

Internet Explorer

De instellingen van Internet Explorer zijn te herstellen via de ALT-toets, Extra (of het tandwieltje rechtsboven), Internetopties, tabblad Geavanceerd, knop Opnieuw instellen, activeer bij voorkeur ook de optie Persoonlijke instellingen verwijderen en bevestig met de knop Opnieuw instellen. Na een herstart van Windows moeten de instellingen (zoals de startpagina) opnieuw worden doorlopen. Zo zijn alle invoegtoepassingen uit veiligheidsoogpunt standaard uitgeschakeld. De invoegtoepassingen die je echt nodig hebt, kunnen via ALT-Extra, Internetopties, tabblad Programma's, knop Invoegtoepassingen beheren eventueel weer worden ingeschakeld. Lukt het hierna nog steeds niet om een specifieke pagina te openen, forceer het verversen van de pagina dan eens met de toetscombinatie CTRL-F5.

Resetten/herstellen instellingen Internet Explorer

Het kan zijn dat een van de ge´nstalleerde invoegtoepassingen ervoor zorgt dat Internet Explorer niet meer kan opstarten. Start de browser in dat geval zonder invoegtoepassingen door in het uitvoervenster (te openen met de toetscombinatie Win-R) het commando IEXPLORE.EXE -EXTOFF in te voeren zodat de standaard instellingen alsnog kunnen worden toegepast.

Internet Explorer opstarten zonder invoegtoepassingen

ę 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring