Apps Mail, Personen en Agenda

Windows 10 is standaard uitgerust met de app Mail voor het beheren van e-mail. Is het gebruikersaccount gekoppeld aan een e-mailadres van Microsoft dan zijn de e-mail, agenda en contacten direct te beheren vanuit de met elkaar samenwerkende apps Mail, Personen en Agenda, via de knoppen links onderin is eenvoudig tussen de apps te schakelen. Deze apps slaan de e-mailberichten, agenda-items en contactpersonen online op bij de servers van Microsoft zodat ze ook toegankelijk zijn via Outlook Online (oftewel de website www.outlook.com) en vanaf andere Windows 10-computers waarop met dit Microsoft-account wordt ingelogd. Voor velen is dit even wennen, het werkt namelijk compleet anders dan de vertrouwde e-mailprogramma’s waarbij de e-mail lokaal wordt opgeslagen.


App Mail (Windows 10)

E-mailaccount toevoegen

Bij de eerste keer openen van de app wordt direct aangeboden om een e-mailaccount toe te voegen, dit kan echter ook achteraf via Instellingen (het tandwieltje links onderin de app Mail), Accounts beheren, Account toevoegen. De instellingen van de populaire Microsoft-accounts (te openen via Outlook.com), Office 365-accounts, Gmail, Yahoo! en iCloud zijn al toegevoegd aan de wizard, de overige e-mailadressen kunnen worden toegevoegd met de optie Ander account (ook hierbij worden de instellingen grotendeels automatisch toegepast). Lukt het niet via deze opties dan zijn de POP- en SMTP-serverinstellingen altijd nog handmatig op te geven via de optie Geavanceerde configuratie (scroll zo nodig naar beneden), Internet-e-mail. Accounts zijn weer te verwijderen via een rechter muisklik op het account (in het linker deelvenster), optie Accountinstellingen, link Account verwijderen van dit apparaat.

App Mail: account aanmaken

TIP: Wordt de e-mail liever lokaal (met het POP-protocol) op één computer beheerd, maak dan bij voorkeur gebruik van een e-mailprogramma zoals Outlook of een van de gratis alternatieven (bijvoorbeeld eM Client).

Instellingen wijzigen

Wijzig de volgende instellingen om nog prettiger met de app Mail te werken:

TIP: Is de taal van de apps plots gewijzigd in een andere taal, bijvoorbeeld Engels? Zie elders op deze website voor tips hoe de taal van apps is te wijzigen.

FOUTE EMAILADRESSEN UIT 'AUTOMATISCH AANVULLEN' VERWIJDEREN

Bij het intikken van de eerste letter in het Aan-veld van de app Mail worden automatisch de in het geheugen voor Automatisch Aanvullen opgeslagen e-mailadressen getoond. Hier zitten ook de onjuist ingevoerde, verouderderde en anderszins ongewenste e-mailadressen, en deze zijn vaak lastig te verwijderen. Het wil nog wel eens helpen om vanuit de Windows Verkenner de (standaard verborgen) map C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Local\Packages\ Microsoft.People_8wekyb3d8bbwe\ TempState\ relevantContactsCache te verwijderen zodat alle opgeslagen contacten in één keer worden verwijderd. De foutieve e-mailadressen kunnen ook online bij het Microsoft-account zijn opgeslagen, kijk daarom ook even naar de contacten op de pagina https://outlook.live.com/people/.


De app Personen en de Personen-hub

Net als de e-mailberichten in de app Mail worden de contacten in de app Personen online opgeslagen. Deze contacten zijn dus vanaf elk Windows 10-apparaat te benaderen, simpelweg door in te loggen met een gebruikersaccount dat is gekoppeld aan hetzelfde Microsoft-account (of door in te loggen op de pagina www.outlook.com, zie het kader verderop). Helaas ontbreekt de optie om mailgroepen samen te stellen, maar door meerdere e-mailadressen (gescheiden met een puntkomma (;)) gezamenlijk als één nieuw contact toe te voegen, is het toch mogelijk om een bericht naar een vaste groep te verzenden.

De Personen-hub (zie afbeelding) maakt alle contacten toegankelijk die worden gebruikt binnen het Microsoft-account, in de apps Personen, Mail en andere zelf toegevoegde apps (waar mogelijk worden contacten samengevoegd). De hub is toegankelijk via de knop Personen op de taakbalk, te activeren via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Taakbalk, kopje Personen, optie Contactpersonen op de taakbalk weergeven (of met een rechter muisklik op de taakbalk, optie Personen op de taakbalk weergeven). Favoriete contactpersonen zijn aan de taakbalk vast te pinnen zodat ze snel toegankelijk zijn.

De app Agenda

De app Agenda bevat de bij het Microsoft-account behorende agenda. Via het menu Instellingen, onderdeel Agenda-instellingen zijn de dagen van de werkweek in te stellen en de weeknummers toe te voegen. Via de link Agenda’s toevoegen (onderin het linker deelvenster), optie Nederland worden de Nederlandse feestdagen aan de agenda toegevoegd.

App Agenda (Windows 10)

Vergeet de apps, werk direct online…

De mogelijkheden van de apps Mail, Personen en Agenda zijn beperkt, daarnaast zijn ze alles behalve prettig om mee te werken. Gebruik je een e-mailadres van Microsoft (zoals Hotmail, Live of Outlook), kijk dan eens naar de online office-versie van Microsoft 365 (te openen via www.outlook.com of www.office.com). Deze versie maakt gebruik van de voor Windows 10 karakteristieke tegels (via de knop Startprogramma voor apps in de linkerbovenhoek) waarmee eenvoudig tussen de verschillende online Office-apps kan worden geschakeld. Bevalt de online versie van Outlook, voeg deze pagina dan toe aan de favorieten en verwijder de overbodig geworden apps Mail, Agenda en Personen uit Start (met een rechter muisklik op de betreffende tegels, optie Van Start losmaken) zodat ruimte vrijkomt voor andere apps. Losgemaakte apps kunnen altijd weer worden teruggeplaatst via Start of anders via de Store. Alternatieve e-mailadressen beheren

Alternatieve e-mailadressen beheren

Ben je eenmaal aangemeld op de online versie dan kan daarna elk willekeurig e-mailadres worden beheerd. Extra e-mailadressen zijn toe te voegen via het tandwieltje, link Alle Outlook-instellingen weergeven, sub E-mail synchroniseren, knop Gmail dan wel knop Andere e-mailaccounts. Standaard wordt voor elk nieuw toegevoegd account een nieuwe set mappen aangemaakt, het is echter praktischer om de berichten aan de bestaande mappen toe te laten voegen (optie Importeren in bestaande mappen...). Worden meerdere accounts beheerd, selecteer bij het sturen van een mailtje dan via de knop Van met welk account je het bericht wilt verzenden.

TIP: Ben je op zoek naar een professioneel pakket voor het beheren van je e-mail, kijk dan eens naar Outlook, onderdeel van Microsoft Office. Een licentie is al voor een paar tientjes te verkrijgen (door te googlen naar “Microsoft Office 2019 Pro licentie goedkoop”), voor de prijs hoef je het dus niet te laten!

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring