Apps Mail, Personen en Agenda

Windows 10 is standaard uitgerust met de app Mail voor het beheren van e-mail. Is het gebruikersaccount gekoppeld aan een e-mailadres van Microsoft dan zijn de e-mail, agenda en contacten direct te beheren vanuit de met elkaar samenwerkende apps Mail, Personen en Agenda, via de knoppen links onderin is eenvoudig tussen de apps te schakelen. Deze apps slaan de e-mailberichten, agenda-items en contactpersonen online op bij de servers van Microsoft zodat ze ook toegankelijk zijn vanaf de website www.outlook.com en andere Windows 10-computers waarop met dit Microsoft-account wordt ingelogd. Voor velen is dit even wennen, het werkt namelijk compleet anders dan de vertrouwde e-mailprogramma’s waarbij de e-mail lokaal wordt opgeslagen.


App Mail (Windows 10)

E-mailaccount toevoegen

Bij de eerste keer openen van de app wordt direct aangeboden om een e-mailaccount toe te voegen, dit kan echter ook achteraf via Instellingen (het tandwieltje links onderin de app Mail), Accounts beheren, Account toevoegen. De instellingen van de populaire providers (Microsoft, Exchange, Gmail, Yahoo en iCloud) zijn al toegevoegd aan de wizard, de overige e-mailadressen kunnen worden toegevoegd met de optie Ander account (ook hierbij worden de instellingen grotendeels automatisch toegepast). Lukt het niet via deze opties dan zijn de POP- en SMTP-serverinstellingen altijd nog handmatig op te geven via de optie Geavanceerde configuratie (scroll zo nodig naar beneden), Internet-e-mail. Accounts zijn weer te verwijderen via een rechter muisklik op het account, optie Accountinstellingen, link Account verwijderen van dit apparaat.

App Mail: account aanmaken

TIP: Wordt de e-mail liever lokaal (met het POP-protocol) op één computer beheerd, maak dan gebruik van een e-mailprogramma zoals Outlook of een van de gratis alternatieven (bijvoorbeeld eM Client).

Instellingen wijzigen

Wijzig de volgende instellingen om nog prettiger met de app Mail te werken:

TIP: Bij het intikken van de eerste letter in het Aan-veld worden automatisch de in het geheugen voor Automatisch Aanvullen opgeslagen e-mailadressen getoond. Hier zitten ook de onjuist ingevoerde, verouderderde en anderszins ongewenste e-mailadressen. Deze ongewenste e-mailadressen zijn alleen via een omweg te verwijderen: maak voor het betreffende adres een nieuw contact aan via de app Personen, om deze vervolgens gelijk weer te verwijderen. Als alternatief kan het gehele geheugen ook in één keer worden geleegd door met de Windows Verkenner te bladeren naar de (standaard verborgen) map C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\Local\Packages\ Microsoft.People_8wekyb3d8bbwe\ TempState en de map relevantContactsCache te verwijderen.

De app Personen en de Personen-hub

Net als de e-mailberichten in de app Mail worden de contacten in de app Personen online opgeslagen. Deze contacten zijn dus vanaf elk Windows 10-apparaat te benaderen, simpelweg door in te loggen met een gebruikersaccount dat is gekoppeld aan hetzelfde Microsoft-account (of door in te loggen op de pagina www.outlook.com, zie het kader verderop). Helaas ontbreekt de optie om mailgroepen samen te stellen, maar door meerdere e-mailadressen (gescheiden met een puntkomma (;)) gezamenlijk als één nieuw contact toe te voegen, is het toch mogelijk om een bericht naar een vaste groep te verzenden.

De Personen-hub (zie afbeelding) maakt alle contacten toegankelijk die worden gebruikt binnen het Microsoft-account, in de apps Personen, Skype, Mail en andere zelf toegevoegde apps (waar mogelijk worden contacten samengevoegd). De hub is toegankelijk via de knop Personen op de taakbalk, te activeren via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Taakbalk, kopje Personen, optie Contactpersonen op de taakbalk weergeven (of met een rechter muisklik op de taakbalk, optie Personen op de taakbalk weergeven). Favoriete contactpersonen zijn aan de taakbalk vast te pinnen zodat ze snel toegankelijk zijn.

De app Agenda

De app Agenda bevat de bij het Microsoft-account behorende agenda. Via het menu Instellingen, onderdeel Agenda-instellingen zijn de dagen van de werkweek in te stellen en de weeknummers toe te voegen. Via de link Agenda’s toevoegen (onderin het linker deelvenster), optie Nederland worden de Nederlandse feestdagen aan de agenda toegevoegd.

App Agenda (Windows 10)

DE TAAL VAN APPS HERSTELLEN (VAN ENGELS IN NEDERLANDS)

Is de taal van de apps Mail en Agenda plots gewijzigd in het Engels (wat nog wel eens wil voorkomen na het installeren van een update)? Dit is te herstellen via Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, onderdeel Mail en Agenda, link Geavanceerde opties, knop Opnieuw instellen. Onthoud deze methode, hiermee zijn namelijk nog vele andere problemen met allerhande apps op te lossen!


VERGEET DE APPS, WERK DIRECT ONLINE MET WWW.OUTLOOK.COM…

De via de apps Mail, Personen en Agenda beheerde items van Microsoft-adressen zoals Hotmail, Live en Outlook worden online opgeslagen en kunnen ook via de online interface www.outlook.com worden beheerd. Deze online omgeving maakt ook gebruik van de voor Windows 10 karakteristieke tegels (via de knop in de linker bovenhoek) waarmee eenvoudig tussen de verschillende onderdelen van de gratis te gebruiken online versie van Office kan worden geschakeld. De online interface werkt vele malen prettiger dan die van de apps, reden genoeg dus om direct over te stappen! Start Microsoft Edge (of een andere browser), open www.outlook.com en maak deze pagina vast aan Start via de knop Instellingen en meer (de drie puntjes rechtsboven), optie Meer hulpmiddelen, optie Deze pagina aan Start vastmaken. Er is nu een nieuwe tegel aangemaakt die direct naar de webinterface van het e-mailaccount gaat. Ben je eenmaal gewend geraakt aan en tevreden met de webinterface? Verwijder de apps dan uit Start (met een rechter muisklik op de betreffende tegels, optie Van Start losmaken) zodat ruimte vrijkomt voor andere apps. Losgemaakte apps kunnen altijd weer worden teruggeplaatst via Start of anders via de Store.

Office Online: Outlook
 

Alternatieve e-mailadressen beheren

Elk willekeurig e-mailadres kan vanuit de online interface worden beheerd door deze toe te voegen via het tandwieltje, link Alle Outlook-instellingen weergeven, sub E-mail synchroniseren, knop Gmail dan wel knop Andere e-mailaccounts. Standaard wordt voor elk nieuw toegevoegd account een nieuwe set mappen aangemaakt, het is echter praktischer om de berichten aan de bestaande mappen toe te laten voegen (optie Importeren in bestaande mappen...). Na het toevoegen van een extra account moet bij het verzenden van een bericht wel worden opgelet met welk account dat gebeurt (zie de keuzebox onder de knop Van)!


© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring