Opstartbare herstel/recovery-CD/DVD/USB-stick maken

Sommige bewerkingen zijn alleen buiten Windows om uit te voeren. Voor dergelijke situaties is het handig om een opstartbare herstel-CD, -DVD of ĖUSB-stick voorhanden te hebben zodat de handeling buiten Windows om uitgevoerd kan worden. Er zijn verschillende opstartbare mediums verkrijgbaar met elk een eigen verzameling tools, per situatie moet dus worden afgevraagd welke het beste toepasbaar is. In de meeste gevallen kan een image van de betreffende CD/DVD/USB-stick gratis van de genoemde website worden gedownload zodat deze alleen nog op schijf hoeft te worden gebrand (met de Windows Verkenner) of op USB-stick gezet met een tool als ISO to USB (download: www.isotousb.com) of Rufus (download: https://rufus.ie).

Deze pagina geeft een korte samenvatting van de interessantste opstartbare CD/DVD/USB-sticks. Ze bieden te veel mogelijkheden om uitgebreid te bespreken, je zal er dus zelf (op eigen risico!) mee moeten experimenteren.


Installatiemedium voor Windows 10 (DVD/USB)

De Windows 10 Media Creatie Tool (download: www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10; knop Hulpprogramma nu downloaden) kan voor elke willekeurige pc een Windows 10-installatiemedium op USB of DVD) maken. Het hulpprogramma vraagt om de taal, Windows- en bits-versie (zie Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info voor de benodigde Windows-versie en architectuur), daarna moet worden gekozen voor het maken van een opstartbaar USB-medium of het downloaden van een ISO-bestand (voor de DVD). Steeds meer computers beschikken niet (meer) over een DVD-speler en dan is een opstartbare USB-stick bijzonder handig! Zorg er wel voor dat de computer van USB kan opstarten (wellicht moet daarvoor eerst het opstartproces in de UEFI/BIOS worden aangepast).

LET OP: De download van enkele Gbís wordt opgeslagen in de verborgen systeemmap C:\$Windows.~WS, deze map kan achteraf worden verwijderd zodat de bezette schijfruimte weer vrijkomt.

Windows herstelstation (USB)

Een beschadigd besturingssysteem is ook te herstellen met behulp van een USB-herstelstation (als alternatief voor het recoverysysteem). Een USB-herstelstation is feitelijk een USB-geheugenstick met daarop de Windows-installatiebestanden. Ook als je geen ervaren computergebruiker bent is mijn advies een USB-herstelstation te maken, het is namelijk niet ingewikkeld en het helpt u vrijwel zeker uit de brand wanneer Windows er een keer de brui aan geeft!

Opstartbare MS-DOS CD maken

Voor een eenvoudige opstartbare MS-DOS CD kan gebruik worden gemaakt van Windows ME, no ramdisk diskette (www.allbootdisks.com/download/me.html; kies Automatic Boot Disk, WindowsME_No_Ramdrive). Het is ook mogelijk om een opstartbare MS-DOS CD handmatig samen te stellen. Zo is op deze website te lezen hoe een op maat gemaakte systeemback-up CD (gebaseerd op MS-DOS en Partition Saving) kan worden gemaakt.

Windows 10 PE

Als Windows met geen mogelijkheid meer wil opstarten, kan dat knap vervelend zijn. Vaak kan de data op de schijf gelukkig nog wel worden benaderd door op te starten vanaf een DVD/USB-stick met Windows 10 PE. Windows 10 PE creŽert een Preinstalled Environment (met ondersteuning voor SATA- en RAID-controllers) waarmee partities buiten Windows om te benaderen zijn. Via deze ingang kunnen de persoonlijke bestanden (zoals het fotoarchief, de werkdocumenten, het e-mailarchief, etc.) relatief eenvoudig naar een externe schijf worden veiliggesteld! Met behulp van WinBuilder (download: http://win10se.cwcodes.net/) en de installatiebestanden van Windows 10 is het relatief eenvoudig (en vooral leuk!) om een op Windows 10 gebaseerde PE samen te stellen.

Windows 7/8.1 PE

Door op te starten vanaf een DVD (of USB-stick) met Windows 8.1 PE kan een op Windows 8.1 gebaseerde Preinstalled Environment (met ondersteuning van SATA- en RAID-configuraties) worden gecreŽerd waarmee partities buiten Windows 8.1 om zijn te benaderen. Beschikt u over een Windows 8.1 installatie-DVD? Probeer dan eens de opstartbare Windows 8.1 PE te maken, de procedure is redelijk eenvoudig!

Kaspersky Rescue Disk

Is Windows besmet? Probeer het virus dan eens met de desinfecteringstool Kaspersky Rescue Disk (download: http://support.kaspersky.com) is het virus wellicht eenvoudig buiten Windows om te verwijderen.

Ultimate Boot CD

De Ultimate Boot CD (download: www.ultimatebootcd.com) is een van de opstartbare CD's die echt niet mag ontbreken. De mogelijkheden zijn divers omdat de CD uitpuilt van de vele handige systeemtools (zie genoemde website voor een overzicht van alle geÔntegreerde tools). Deze CD (en dan met name het bijzonder krachtige tooltje TestDisk) is al eens mijn redder in nood geweest bij het veiligstellen van data van een praktisch ontoegankelijke interne schijf (veroorzaakt door een corrupte partitietabel).

Hiren's BootCD

De Hiren's BootCD (download: www.hirensbootcd.org/download/) puilt werkelijk uit van handige tools op het gebied van antivirus, back-up, UEFI/BIOS, bestandsbeheer, cleaners, interne schijf, multimedia, MS-DOS, netwerk, (password)recovery, procesbeheer, opgestarte items, geheugenbeheer, registerbewerking, extern bureaublad, encryptie, systeeminformatie, testdoeleinden en het tweaken.

System Rescue CD (Linux-variant)

De System Rescue CD (download: www.system-rescue-cd.org) is ook een heel uitgebreide opstartbare CD, gebaseerd op Linux. Enkele handige tools op deze CD zijn MemTest+ (voor het achterhalen van defect RAM-geheugen), GParted (partitioneringssoftware), Partimage (voor het maken van een image van een van de partities) en Testdisk (voor het herstellen van beschadigde en verwijderde partities).

MemTest86+

Loopt Windows regelmatig vast en/of worden er blauwe schermen getoond? Maak dan gebruik van MemTest86+ (download: www.memtest.org/#downiso) om uit te sluiten dat dit wordt veroorzaakt door problemen met het RAM-geheugen.

GParted Live CD

Plannen om te experimenteren met een ander besturingssysteem, met behoud van het huidige besturingssysteem? Dan is het aanmaken van meerdere partities noodzakelijk. Er zijn vele gratis partitioneringsprogramma's verkrijgbaar, bijvoorbeeld GParted Live CD (download: https://gparted.sourceforge.io/livecd.php). Deze gratis partitiemanager is op Linux gebaseerd en heeft als voordeel dat NTFS-partities kunnen worden verkleind mťt behoud van de bestaande gegevens. Jammer genoeg wordt niet alle hardware ondersteund, waardoor de tool niet op alle systemen bruikbaar is.

TIP: Zie de pagina's over het partitioneren en het verkleinen van de Windows partitie voor meer informatie over partitioneringstools!

Offline NT Password & Registry Editor en Ophcrack

Is er geen toegang meer tot Windows omdat het wachtwoord van een lokaal gebruikersaccount is vergeten? Achterhaal het wachtwoord dan met de opstartbare CD Offline NT Password & Registry Editor (download: http://pogostick.net/~pnh/ntpasswd). Deze methode werkt alleen bij een lokaal gebruikersaccount, is het account gekoppeld aan een Microsoft-account dan moet het wachtwoord van het Microsoft-account hersteld worden. Liever toch het oude wachtwoord terug, probeer het dan eens met een zogenaamde 'woordenboekaanval', bijvoorbeeld met de tool Ophcrack (download: http://ophcrack.sourceforge.net).

TIP: Is er geen toegang meer tot Windows, bijvoorbeeld omdat alle beheerdersaccounts per ongeluk zijn verwijderd? Lees dan hoe het standaard verborgen administratoraccount worden geactiveerd!

© 2001-2020 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring