Sandbox en virtualisatie van een computer met Hyper-V (voor zowel Windows 11/10 Pro als Home!)


Windows 11/10 Pro beschikt over twee interessante functies om binnen Windows een virtuele computer te draaien: de zandbak Windows Sandbox en de virtualisatietool Hyper-V. Beide zijn te activeren via Instellingen > Apps > Optionele onderdelen, Meer Windows-functies bij Verwante instellingen (Windows 10: Instellingen, onderdeel Systeem, sub Optionele onderdelen, link Meer Windows-functies). De zandbak is een afgeschermde Windows 10-omgeving met een eigen bureaublad: handig om apps die je (nog) niet vertrouwt, geďsoleerd uit te proberen. Op deze manier wordt voorkomen dat onbekende software ernstige Windows-problemen kan veroorzaken. Zodra de zandbak wordt afgesloten verwijdert Windows alle door Sandbox aangemaakte bestanden, alsof deze nooit hebben bestaan.

TIP: Met de toetscombinatie Ctrl-Alt-Break (in sommige gevallen met Ctrl-Alt-Pause) kan je wisselen tussen de schermvullende weergave en een venster.

Windows Sandbox: een virtuele zandbak

Ook met de virtualisatietool Hyper-V kan software in een virtuele omgeving worden uitgetest, het grote verschil is echter dat de door Hyper-V aangemaakte bestanden bij afsluiten niet worden verwijderd. Met Hyper-V kunnen zelfs meerdere virtuele computers worden aangemaakt, waarop elk gewenst besturingssysteem is te installeren (bijvoorbeeld Windows XP of Windows 7 voor het uitvoeren van programma’s die niet door Windows 11/10 worden ondersteund).

Hyper-V virtualisatie: virtuele computer met Windows 7, Windows 8 e.d.

Ondervind je problemen tijdens de installatie van Windows Sandbox of Hyper-V dan ligt dat meestal aan het moederbord of de bijbehorende UEFI/BIOS-instellingen. Controleer of de hardwarematige virtualisatie is ingeschakeld: open Taakbeheer via een rechter muisklik op Start (het Win-X menu), sub Prestaties, onderdeel Processor. Is dit niet het geval, controleer dan of het UEFI/BIOS hardware virtualisatie ondersteunt (zoek naar een optie als VT-x, Virtualization Technology, Virtualization Extensions, SVM Mode of AMD-V) en of de optie ook is geactiveerd.

UEFI/BIOS: hardware virtualisatie ingeschakeld

Virtualisatie bij Windows 11/10 Home

Werk je met Windows 11/10 Home en wil je ook aan de slag met Windows Sandbox of HyperV? De hiervoor noodzakelijke programmabestanden zijn wel met Windows 11/10 Home meegeleverd, maar zijn standaard ontoegankelijk. Ze kunnen met een script worden geactiveerd. Het installatiescript voor Sandbox en het installatiescript voor Hyper-V zijn vanaf mijn website te downloaden. Sla de ZIP-bestanden op, pak ze uit en klik met rechts op het te installeren batchbestand om deze als administrator uit te voeren. De tools zijn daarna op dezelfde wijze toegankelijk als bij Windows 11/10 Pro. Als alternatief kan je ook aan de slag gaan met de virtualisatietool VirtualBox (download: www.virtualbox.org). NB: Ook bij Windows 11/10 Home is het noodzakelijk dat virtualisatie door het moederbord wordt ondersteund en vanuit het UEFI/BIOS is ingeschakeld.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring