VOORKOM MALWARE: let goed op tijdens de installatie van gratis software (freeware)

Omdat de makers van gratis software ook wat willen verdienen, wordt tijdens de installatie van hun programma’s nogal eens onzinnige, irritante en vaak lastig te verwijderen malware (regcleaners, toolbars etc.) aangeboden. Dit is met name het geval bij gratis software zonder commercieel broertje of zusje omdat dan een alternatief verdienmodel ontbreekt. De manier waarop deze extra’s worden aangeboden, kan behoorlijk misleidend zijn! Zo is de downloadlink van een gratis aangeboden programma vaak verdekt opgesteld terwijl een opvallende knop (meestal een grote, groene download-knop) de aandacht trekt. Het gaat dan vrijwel altijd om een advertentie die de bezoeker door laat klikken naar software van een andere aanbieder, vaak betreft het malware. Ook tijdens de setup wordt vaak op slinkse wijze een Agree-knop (of soortgelijk) rechts onderin het installatievenster geplaatst (precies op de plek waar je normaal gesproken de installatie van het programma voortzet), terwijl je op een knop als Cancel, Decline of Abort zou moeten klikken om te voorkomen dat malware wordt geïnstalleerd.

Voorkom malware: klik op Decline of Skip in plaats van Agree of Agree & Install.

Sommige softwareontwikkelaars maken het wel heel bont en bieden tijdens de set-up de optie aan om de malware niét te installeren. Of er wordt aan het einde van de setup alsnog een optie aangeboden om nog wat malware te installeren (deze optie moet dus eerst gedeactiveerd worden!).

Voorkom malware: deactiveer de toegevoegde software

Dergelijke misleidende methodes worden helaas steeds vaker toegepast. Mocht je er toch per ongeluk zijn ingestonken dan zijn de meeste door malware ontstane problemen gelukkig weer op te lossen met Systeemherstel, maar dan moet deze wel aan staan! Wil je dus bepaalde gratis programma’s uitproberen zonder dat je bang hoeft te zijn voor eventuele narigheid, maak dan eerst een systeemherstelpunt of zelfs een systeemback-up.

SCAN INSTALLATIEBESTANDEN VAN ONBEKENDE UITGEVERS

Controleer een installatiebestand van een onbekende uitgever altijd eerst even via een online scanner als www.virustotal.com voordat tot installatie wordt overgegaan. Deze scanner toont in één keer de resultaten van tientallen virusscanners, hetgeen een redelijke indicatie geeft of het bestand veilig is. Krijgt een installatiebestand het predicaat ‘onveilig’ dan wil dat nog niet zeggen dat de software onbetrouwbaar is! Vaak zit het probleem namelijk in de bijgeleverde en optioneel te installeren malware (zo ook bij een aantal in dit boek genoemde tools). Installatie van dergelijke malware is tijdens de setup echter eenvoudig te voorkomen, mits je oplettend te werk gaat. Door het HOSTS-bestand aan te passen kan Windows nog extra tegen malware worden beschermd.


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring