1.000+ tips en trucs voor Windows 10

 

 

 

Met Windows 10 is het roer drastisch omgegooid

Windows 10 heeft een grote transformatie ondergaan ten opzichte van zijn voorgangers. De in het oog springende vernieuwingen zijn het menu Start met de sober vormgegeven tegels, eenvoudige apps, aanraaktechnologie, de multifunctionele zoekfunctie, de online synchronisatie van instellingen (met het Microsoft-account) en de verregaande integratie van OneDrive (voor online opslag van persoonlijke bestanden). Het is even wennen, maar voordat je het weet kan je niet meer zonder!

De strategie: Windows 10 als gratis service

Microsoft beschouwt Windows 10 als een service, hetgeen betekent dat Windows 10 gedurende de levensduur van het apparaat up-to-date wordt gehouden en nieuwe functionaliteit zal worden toegevoegd. Tweemaal per jaar worden verbeteringen en extra’s toegevoegd middels grote onderdelenupdates, zo verschenen in 2016 de Anniversary Update, in 2017 de Creators Update en Fall Creators Update en recent de April 2018 Update. Bij de April 2018 Update (voorheen bekend onder de naam Spring Creators Update) zijn er onder andere aanpassingen aan het venster Instellingen, de Fluent Design (voor mooie overgangseffecten), de concentratiehulp (om tijdelijk ongestoord te kunnen werken) en de tijdlijn (met in het verleden gebruikte apps, geopende bestanden en bezochte websites zodat deze op verschillende apparaten opnieuw zijn te starten). Verder is, als gevolg van de opkomst van online opslag, de Thuisgroep verwijderd.

Nu sluit ik niet uit dat Microsoft ooit op deze update-methodiek zal terugkomen, maar waarschijnlijk is dat niet. Er zit immers een strategie achter. Zo verwacht Microsoft dat veel computers van Office 365 Home zullen worden voorzien. Dit Office-abonnement (bestaande uit de meest recente versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Accessp op dit moment versie 2016) kost 10 euro per maand (99 euro per jaar) en mag op vijf computers (én vijf tablets én vijf telefoons) worden geïnstalleerd. Er kunnen maximaal vijf personen (Microsoft-accounts) gebruik maken van één abonnement, en elke persoon krijgt 1 TB opslag bij OneDrive. Op lange termijn is deze deal waarschijnlijk net zo lucratief als de relatief lage opbrengsten uit OEM-licenties (voor de Windows-systemen die door computerfabrikanten worden voorgeïnstalleerd). En dan wordt er ook nog verdiend aan de via de Windows Store verkochte apps, de binnen gratis apps getoonde advertenties en de in-app aankopen (zoals bij spelletjes om een level verder te kunnen komen). De Store is dus een platform waar zowel app-ontwikkelaars als Microsoft aan verdienen. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken om op kosten gejaagd te worden: de vertrouwde programma’s die je onder Windows 7 en Windows 8 gebruikte, doen het óók onder Windows 10!

Windows 10: de look van Windows 8 en de feel van Windows 7

Met de Modern UI van Windows 8 (oftewel de nieuwe User Interface, een modern vormgegeven gebruikersomgeving die is te herkennen aan het schermvullende startscherm met de grote tegels en schermvullende apps) maakte Microsoft een belangrijke stap om Windows ook voor tablets en mobiele telefoons geschikt te maken. De soberheid en eenvoud van deze gebruikersinterface is handig voor aanraakschermen, maar gaat totaal voorbij aan het gebruikersgemak voor desktop- en laptopgebruikers. Veel desktop- en laptopgebruikers lieten Windows 8 automatisch doorstarten naar het bureaublad en installeerden een tooltje om het klassieke startmenu van Windows 7 terug te laten keren. In Windows 10 is dat niet meer nodig, het startmenu is namelijk teruggekeerd en er is een eenvoudige functie toegevoegd om te switchen tussen de desktopomgeving (met bureaublad en startmenu) en de tabletmodus (met het schermvullende startvenster). De desktopomgeving is geoptimaliseerd voor het navigeren met een muis, de tabletmodus voor aanraakbewegingen.

PROGRAMMA’S DIE NIET IN WINDOWS 10 ZITTEN

Met het verschijnen van Windows 10 zijn een aantal populaire programma’s uit het vaste aanbod gehaald. Zo is Windows Media Center (niet te verwarren met de Windows Media Player...) komen te vervallen, evenals de populaire Windows 7-spelletjes Mijnenvegen, Patience, Solitaire, Mahjong Titans etc.

Voor de diehards die echt niet zonder deze spelletjes kunnen is het goed om te weten dat de Windows Store soortgelijke games bvat, zij het in een nieuw jasje (bijvoorbeeld Microsoft Solitaire Collection; deze gratis app bevat mogelijk wel hinderlijke advertenties). En met de tool Windows 7 games for Windows 10 (download: www.winaero.com/download.php?view.1836; deactiveer de optie voor het installeren van de tweaktool aan het einde van de setup) zijn de originele spellen zelfs weer te installeren!


Hoe zit het met de privacy?

Bij de introductie van Windows 10 is er veel kritiek geweest over de manier waarop Windows 10 met privacygevoelige informatie om gaat. Windows 10 bevat namelijk een spraakgestuurde zoekfunctie die letterlijk luistert naar de naam Cortana. Je kan deze slimme zoekassistent van alles vragen (bijvoorbeeld “Wat is het adres van Jantje?” of “Wat zijn de inloggegevens van DigiID?”) en vaak zal Cortana ook nog een nuttig antwoord geven. De antwoorden op deze vragen zijn gebaseerd op persoonlijke informatie die uit het gebruik van Windows worden achterhaald. Cortana kan hier alleen gebruik van maken wanneer deze privacygevoelige informatie online via het Microsoft-account worden opgeslagen. Hoewel deze zoekassistent voorlopig nog niet in de Nederlandse versie is geïntegreerd (vandaar dat hij ook niet in dit boek wordt behandeld), wordt de informatie in de tussentijd wel alvast geïndexeerd. Is dit niet gewenst dan is het verstandig om tijdens de setup van het gebruikersaccount niet klakkeloos de express-instellingen te accepteren en achteraf de privacy-instellingen na te lopen. En als het online opslaan van gegevens sowieso ongewenst is dan kan ook altijd nog met een lokaal gebruikersaccount worden gewerkt!

Windows 10 opnieuw installeren is eenvoudiger dan u denkt...

Soms is het opnieuw installeren van Windows minder werk dan het oplossen van de problemen. Op dit advies wordt echter vaak negatief gereageerd omdat men het teveel werk vindt, de installatie-DVD ontbreekt of de productcode onbekend is. Daarnaast heerst de hardnekkige overtuiging dat na een gratis upgrade eerst weer moet worden teruggekeerd naar Windows 7 of 8.1 om van daaruit Windows 10 opnieuw te kunnen installeren. Deze aannames zijn echter onjuist: na een succesvolle installatie en activatie van Windows 10 is een herinstallatie eenvoudig en betrekkelijk snel uit te voeren. Dit gaat als volgt:

Aan het einde van de installatie wordt Windows 10 geactiveerd, hierbij wordt gecontroleerd of eerder een Windows 10-licentie aan de betreffende computer is gekoppeld. Aangezien deze koppeling tijdens de eerste installatie van Windows 10 al is aangemaakt, kan de vraag over de productcode (tijdens de setup) worden overgeslagen. Zoals u leest: een herinstallatie van Windows 10 valt dus reuze mee!

© 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring