1.000+ tips en trucs voor Windows 10

De wijzigingen van de meest recente onderdelenupdates kan je hier terugvinden:

Inleiding in Windows 10

Windows 10 heeft een grote transformatie ondergaan ten opzichte van zijn voorgangers. De in het oog springende vernieuwingen zijn het menu Start met de sober vormgegeven tegels, eenvoudige apps, aanraaktechnologie, de multifunctionele zoekfunctie, de online synchronisatie van instellingen (met het Microsoft-account) en de verregaande integratie van OneDrive (voor online opslag van persoonlijke bestanden). Het is even wennen, maar voordat je het weet kan je niet meer zonder!

De strategie: Windows 10 als service

Microsoft beschouwt Windows 10 als een service, hetgeen betekent dat het besturingssysteem up-to-date wordt gehouden en er gaandeweg nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd. Tweemaal per jaar brengt Microsoft een nieuwe grote onderdelenupdate uit, die maximaal anderhalf jaar wordt ondersteund (zie https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet), daarna is het min of meer verplicht om te updaten naar een recentere versie. Er zit uiteraard een strategie achter dit concept. Omdat het op deze manier niet meer nodig is om oude Windows-versies langdurig up-to-date te blijven houden (zoals dat nog wel het geval was met bijvoorbeeld Windows 7), bespaart Microsoft zich veel tijd en geld! Daarnaast verwacht Microsoft dat veel computers van Microsoft 365 (voorheen Office 365) zullen worden voorzien. Dit Office-abonnement vormt een lucratieve bron van inkomsten: er wordt 99 euro per jaar gevraagd voor een abonnement waarmee maximaal zes Microsoft-accounts toegang krijgen tot de meest recente versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access (op dit moment versie 2019). Daarnaast ontvangt elk Microsoft-account 1 TB opslag bij OneDrive. En dan wordt er ook nog verdiend aan de via de Windows Store verkochte apps, de binnen gratis apps getoonde advertenties en de in-app aankopen (met name bij spelletjes). De Store is dus een platform waar zowel app-ontwikkelaars als Microsoft aan verdienen.

TIP: Bij Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info staat informatie over de Windows-installatie, waaronder de Windows-editie en het versienummer van de geïnstalleerde onderdelenupdate. Zie de pagina over Windows Update voor informatie over het installeren van (onderdelen)updates.

ONDERDELENUPDATES

Het is inmiddels een gegeven dat elk half jaar een grote onderdelenupdate uitkomt om verbeteringen aan te brengen en extra’s toe te voegen. In de volksmond heten deze de voorjaars- en najaarsupdates. De grote wijzigingen vinden vooralsnog tijdens de voorjaarsupdate plaats, met de najaarsupdate worden voornamelijk problemen opgelost. Bij de installatie van een onderdelenupdate wordt doorgaans een complete herinstallatie van Windows 10 uitgevoerd. Is de voorjaarsupdate echter al geïnstalleerd, dan wordt de daaropvolgende najaarsupdate als een reguliere update geïnstalleerd (dus zonder dat daarvoor een herinstallatie benodigd is).

Er zijn inmiddels vele onderdelenupdates uitgebracht. Zo verscheen in 2015 de November Update, in 2016 de Anniversary Update en in 2017 de Creators Update en de Fall Creators Update (versienummers 1511, 1607, 1703 en 1709). Sinds 2018 wordt de naam voor de duidelijkheid gerelateerd aan de verschijningsmaand, te weten de April 2018 Update (1803), de Oktober 2018 Update (1809), de Mei 2019 Update (1903), de November 2019 Update (1909), de Mei 2020 Update (2004) en recent de Oktober 2020 Update met versienummer 20H2 (dit versienummer wordt nu opgebouwd uit het jaar waarin deze beschikbaar is gekomen, aangevuld met H1 voor de voorjaarsupdate of H2 voor de najaarsupdate). Wil je weten welke wijzigingen bij de onderdelenupdates zijn aangebracht, neem dan een kijkje op de website.


Windows 10-edities

Er zijn verschillende Windows 10-edities: Home, Pro, Enterprise en Education (Enterprise en Education zijn met Pro vergelijkbaar; zie Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info). Ten opzichte van de Home-editie kent de Pro-editie enkele extra’s, waaronder de mogelijkheid om de installatie van updates langer uit te stellen (voor velen een opluchting!), BitLocker (voor het versleutelen van de gehele schijf), extern bureaublad (voor het op afstand toegang krijgen tot de computer), de zandbak (een afgeschermd virtueel bureaublad, handig voor het testen van nieuwe software)  en Hyper-V (voor het aanmaken van een virtuele computer). Deze website is voor alle edities te gebruiken. In het enkele geval dat informatie alleen voor Windows 10 Pro van toepassing is, wordt daar melding van gemaakt.

Hoe zit het met de privacy?

Bij de introductie van Windows 10 is er veel kritiek geweest over de manier waarop Windows 10 met privacygevoelige informatie om gaat. Zo wordt bijvoorbeeld voor de zoekassistent Cortana allerlei privacygevoelige informatie opgeslagen. Wil je je privacy zo goed mogelijk beschermen, dan is het verstandig om tijdens het afstellen van het gebruikersaccount niet klakkeloos de express-instellingen te accepteren. En als het online opslaan van gegevens sowieso ongewenst is, dan kan ook altijd nog met een lokaal gebruikersaccount worden gewerkt!

Hulp als je er toch niet uitkomt

Deze website is een handig hulpmiddel bij het oplossen van veelvoorkomende, aan Windows 10 gerelateerde problemen. Kom je er desondanks niet uit, dan kan de Windows 10-app Hulp vragen uitkomst bieden. Na het stellen van je vraag worden eerst mogelijke oplossingen aangeboden. Lossen deze standaard oplossingen het probleem niet op dan kan via de app met een medewerker van Microsoft worden gechat. Zo nodig neemt de medewerker (na je goedkeuring) de computer vanaf afstand over om het probleem nader te analyseren en waar mogelijk op te lossen. Als koper van mijn boek kun je je vraag uiteraard ook aan mij voorleggen, dit gaat het makkelijkst via de pagina www.schoonepc.nl/boek/, tabblad Vragen?.

App Hulp vragen aan Microsoft

LEESTIPS

Windows 10 kan zowel met toetsenbord-en-muis als met aanraak- en veegbewegingen (touchscreen) worden aangestuurd: één besturingssysteem dus voor zowel desktops, laptops als tablets. Uit praktische overwegingen wordt in dit boek voornamelijk in termen voor toetsenbord-en-muisaansturing gesproken, tenzij het aanraakcommando een speciale handeling vereist. Gebruik je een aanraakscherm, vat een muisklik dan op als het aanraken met de vinger (ook wel tikken genoemd) en een rechter muisklik als het ingedrukt houden of het maken van een veegbeweging. Ben je nog niet bekend met de aanraaktaal? Het omvat slechts enkele commando’s en het werkt vrij intuïtief, het is dus eenvoudig aan te leren.


Windows 10 opnieuw installeren is eenvoudiger dan u denkt...

Soms is het opnieuw installeren van Windows minder werk dan het oplossen van de problemen. Op dit advies wordt echter vaak negatief gereageerd omdat men het teveel werk vindt, de installatie-DVD ontbreekt of de productcode onbekend is. Daarnaast heerst de hardnekkige overtuiging dat na een gratis upgrade eerst weer moet worden teruggekeerd naar Windows 7 of 8.1 om van daaruit Windows 10 opnieuw te kunnen installeren. Deze aannames zijn echter onjuist: na een succesvolle installatie en activatie van Windows 10 is een herinstallatie eenvoudig en betrekkelijk snel uit te voeren. Dit gaat als volgt:

Installatiemedium Windows 10 maken: taal, versie en architectuur

Aan het einde van de installatie wordt Windows 10 geactiveerd, hierbij wordt gecontroleerd of eerder een Windows 10-licentie aan de betreffende computer is gekoppeld. Aangezien deze koppeling tijdens de eerste installatie van Windows 10 al is aangemaakt, kan de vraag over de productcode (tijdens de setup) worden overgeslagen. Zoals u leest: een herinstallatie van Windows 10 valt dus reuze mee!

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring