1.000+ tips en trucs voor Windows 10

 

Inleiding in Windows 10

Windows 10 heeft een grote transformatie ondergaan ten opzichte van zijn voorgangers. De in het oog springende vernieuwingen zijn het menu Start met de sober vormgegeven tegels, eenvoudige apps, aanraaktechnologie, de multifunctionele zoekfunctie, de online synchronisatie van instellingen (met het Microsoft-account) en de verregaande integratie van OneDrive (voor online opslag van persoonlijke bestanden). Het is even wennen, maar voordat je het weet kan je niet meer zonder!

De strategie: Windows 10 als gratis service

Microsoft beschouwt Windows 10 als een service, hetgeen betekent dat Windows 10 gedurende de levensduur van het apparaat up-to-date wordt gehouden en nieuwe functionaliteit zal worden toegevoegd. Tweemaal per jaar worden verbeteringen en extra’s toegevoegd middels grote onderdelenupdates, zo verscheen in 2015 de November Update, in 2016 de Anniversary Update en in 2017 de Creators Update en de Fall Creators Update (versienummers 1511, 1607, 1703 en 1709). Sinds 2018 wordt de naamgeving voor de duidelijkheid gerelateerd aan de verschijningsmaand, te weten de April 2018 Update (1803) en de recente Oktober 2018 Update (1809). Elke versie wordt maximaal anderhalf jaar ondersteund, daarna is het min of meer verplicht om te updaten naar een recentere versie.

TIP: Zie https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet voor een overzicht van de levenscyclus van de verschillende Windows-versies.

Nu sluit ik niet uit dat Microsoft ooit op deze update-methodiek zal terugkomen, maar waarschijnlijk is dat niet. Er zit namelijk een strategie achter. Zo verwacht Microsoft dat veel computers van Office 365 Home zullen worden voorzien. Dit Office-abonnement (bestaande uit de meest recente versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access) kost 10 euro per maand (99 euro per jaar) en mag op vijf computers (én vijf tablets én vijf telefoons) worden geïnstalleerd. Er kunnen maximaal vijf personen (Microsoft-accounts) gebruik maken van één abonnement, en elke persoon krijgt 1 TB opslag bij OneDrive. Op lange termijn is deze deal waarschijnlijk net zo lucratief als de relatief lage opbrengsten uit OEM-licenties (voor de Windows-systemen die door computerfabrikanten worden voorgeïnstalleerd). En dan wordt er ook nog verdiend aan de via de Windows Store verkochte apps, de binnen gratis apps getoonde advertenties en de in-app aankopen (zoals bij spelletjes om een level verder te kunnen komen). De Store is dus een platform waar zowel app-ontwikkelaars als Microsoft aan verdienen. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken om op kosten gejaagd te worden: de vertrouwde programma’s die je onder Windows 7 en Windows 8 gebruikte, doen het óók onder Windows 10!

Recente wijzigingen (onderdelenupdates 1803 en 1809)

Bij elke onderdelenupdate vinden wel weer aanpassingen plaats aan het venster Instellingen en het Fluent Design (onder andere voor de mooie overgangseffecten). Bij de April 2018 Update zijn er onder andere aanpassingen aan de focushulp (om tijdelijk ongestoord te kunnen werken) en de tijdlijn (met in het verleden gebruikte apps, geopende bestanden en bezochte websites zodat deze op verschillende apparaten opnieuw zijn te starten). Verder wordt meer nadruk op de online opslag OneDrive gelegd, vandaar dat Microsoft de Thuisgroep heeft verwijderd en netwerkfuncties zijn uitgeschakeld. De grootste wijzigingen van de Oktober 2018 Update zijn gerelateerd aan het klembord, de app Knippen en aantekenien (voorheen het knipprogramma), de zoekfunctie, het automatisch vrijmaken van schijfruimte, de koppeling tussen Windows en een telefoon en verbeteringen in onder andere Edge, de gamebalk en Skype.

Windows 10-edities

Er zijn verschillende Windows 10-edities: Home, Pro, Enterprise en Education (Enterprise en Education zijn met Pro vergelijkbaar; zie Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info om te achterhalen welke editie is geïnstalleerd). Ten opzichte van de Home-editie kent de Pro-editie enkele extra’s, waaronder de mogelijkheid om de installatie van updates uit te stellen (voor velen een opluchting!), BitLocker (voor het versleutelen van de gehele schijf), extern bureaublad (voor het op afstand toegang krijgen tot de computer) en Hyper-V (voor het aanmaken van een virtuele computer). Deze website is voor alle edities te gebruiken. In het enkele geval dat informatie alleen voor Windows 10 Pro van toepassing is, wordt daar melding van gemaakt.

Hoe zit het met de privacy?

Bij de introductie van Windows 10 is er veel kritiek geweest over de manier waarop Windows 10 met privacygevoelige informatie om gaat. Windows 10 bevat namelijk een spraakgestuurde zoekfunctie die letterlijk luistert naar de naam Cortana. Je kan deze slimme zoekassistent van alles vragen (bijvoorbeeld “Wat is het adres van Jantje?” of “Wat zijn de inloggegevens van DigiD?”) en vaak zal Cortana ook nog een nuttig antwoord geven. De antwoorden op deze vragen zijn gebaseerd op persoonlijke informatie die uit het gebruik van Windows worden achterhaald. Cortana kan hier alleen gebruik van maken wanneer deze privacygevoelige informatie online via het Microsoft-account worden opgeslagen. Hoewel deze zoekassistent voorlopig nog niet in de Nederlandse versie is geïntegreerd (vandaar dat hij ook niet in dit boek wordt behandeld), wordt de informatie in de tussentijd wel alvast geïndexeerd. Is dit niet gewenst dan is het verstandig om tijdens de setup van het gebruikersaccount niet klakkeloos de express-instellingen te accepteren en achteraf de privacy-instellingen na te lopen. En als het online opslaan van gegevens sowieso ongewenst is dan kan ook altijd nog met een lokaal gebruikersaccount worden gewerkt!

Windows 10 opnieuw installeren is eenvoudiger dan u denkt...

Soms is het opnieuw installeren van Windows minder werk dan het oplossen van de problemen. Op dit advies wordt echter vaak negatief gereageerd omdat men het teveel werk vindt, de installatie-DVD ontbreekt of de productcode onbekend is. Daarnaast heerst de hardnekkige overtuiging dat na een gratis upgrade eerst weer moet worden teruggekeerd naar Windows 7 of 8.1 om van daaruit Windows 10 opnieuw te kunnen installeren. Deze aannames zijn echter onjuist: na een succesvolle installatie en activatie van Windows 10 is een herinstallatie eenvoudig en betrekkelijk snel uit te voeren. Dit gaat als volgt:

Aan het einde van de installatie wordt Windows 10 geactiveerd, hierbij wordt gecontroleerd of eerder een Windows 10-licentie aan de betreffende computer is gekoppeld. Aangezien deze koppeling tijdens de eerste installatie van Windows 10 al is aangemaakt, kan de vraag over de productcode (tijdens de setup) worden overgeslagen. Zoals u leest: een herinstallatie van Windows 10 valt dus reuze mee!

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring