Beveilig de PC met een gratis virusscanner

Deze pagina gaat over antivirussoftware ter beveiliging van de PC. Hoewel de firewall nauwkeurig de lopende processen en de daarbij behorende verbinding met het internet controleert, biedt het weinig bescherming tegen virussen. Voor meer zekerheid zal een virusscanner moeten worden ge´nstalleerd. Antivirussoftware scant wÚl alle inkomende bestanden en voorkomt hiermee dat de computer besmet raakt. Daarnaast kan de virusscanner de computer periodiek scannen op besmettingen, voor het geval er toch een virus aan het oog van de beveiliging is onttrokken. Er zijn verschillende gratis antivirussoftware-pakketten verkrijgbaar (zoals Microsoft Security Essentials (zie verderop), Panda (zie verderop), AVG, Avira, Avast en Comodo) of tegen betaling (zoals McAfee (Network Associates), Norton Anti Virus / Internet Security (Symantec) en Norman). Daarnaast zijn er tools voor het detecteren van spyware/adware (zoals Malwarebytes en Windows Defender).

CommerciŰle of gratis antivirussoftware?

Veel computergebruikers spelen 'op zeker' en beschermen hun systeem met een commercieel (betaald) antiviruspakket. Dat is echter lang niet altijd noodzakelijk, er komen namelijk steeds meer goede gratis beveiligingsprogramma's op de markt! Zo geven softwareproducenten naast hun commerciŰle antivirusprogramma vaak ook een uitgeklede gratis versie uit (op een enkeling na zijn deze alleen geschikt voor thuisgebruik). De commerciŰle antiviruspakketten zijn weliswaar uitgebreider dan de gratis programma's maar veel van deze extra's bieden nauwelijks toegevoegde waarde. Sterker nog: in sommige gevallen nemen ze zo veel systeembronnen in beslag dat ze de computer ernstig vertragen. Heeft u een wat oudere, trage computer dan is het dus niet verstandig zo'n uitgebreid pakket te installeren, de gratis antiviruspakketten zijn dan een betere optie.

Zorg dat de PC niet besmet raakt met een virus: gebruik gezond verstand!

U denkt misschien dat de computer veilig is waanneer deze met de duurste antivirussoftware is uitgerust. Dit is echter een groot misverstand! De belangrijkste risicofactor bij de beveiliging is de computergebruiker zelf. Besmetting van een PC wordt bijna altijd veroorzaakt door het nieuwste en modernste virus. Worden de updates van virusdefinities niet frequent ge´nstalleerd, dan zijn de recentste virusdefinities niet beschikbaar in de lokale antivirusdatabase. Het risico is dan erg groot dat de PC besmet raakt met dat virus.

Gebruik dus gezond verstand, anders heeft de antivirussoftware weinig nut! Gebeurt er iets ongebruikelijks, wees er dan alert op dat er sprake kan zijn van een virus. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar de meeste virussen worden door de gebruiker zelf geactiveerd. U zult er versteld van staan hoeveel computers, voorzien van de dure antivirusproducten, ge´nfecteerd blijken te zijn (terwijl men verwachtte goed beschermd te zijn)! Houd de virusdefinities up-to-date, zorg voor een regelmatige update van de Windows 7/update van Windows 8 en installeer alleen betrouwbare software! Gebruik in noodgevallen anti-spyware software voor het achterhalen van adware en spyware.

TIP: Schakel het scannen van uitgaande e-mail uit, ongeacht welke virusscanner er wordt gebruikt. Wordt dit niet gedaan, dan is de kans aanwezig dat verzonden e-mail bij de virusscanner blijft hangen en dus niet bij de geadresseerde aankomt!

GOEDE BEVEILIGING BEGINT BIJ UZELF

Wees voorzichtig met het downloaden van onbekende software en het openen van attachments. Bij elke e-mail met attachments is het belangrijk om op uw hoede te zijn (het openen van de e-mail zelf is niet schadelijk, zolang de bijlagen maar niet worden geopend)! Bij attachments met de extensies EXE, COM, BAT, JS, VBS, WSH etc. moet een alarmbelletje gaan rinkelen. Activeer ook geen macro's in onbekende Office-bestanden.


Gratis virusscanners

Wellicht vraagt u zich met het ruime aanbod aan gratis virusscanners af welke software u nu het beste kunt installeren. Helaas kan ik die vraag niet voor u beantwoorden, de juiste keuze wordt grotendeels bepaald door uw persoonlijke wensen. Bent u op zoek naar een virusscanner waar zo weinig mogelijk aan af te stellen valt en waar na installatie ook niet meer naar omgekeken hoeft te worden, kijk dan eens naar de eenvoudige virusscanners Microsoft Security Essentials of Panda Cloud antivirus. Geeft u echter de voorkeur aan een scanner waaraan nog het een en ander af te stellen is, dan zijn AVG, Avira en Avast! betere opties (AVG wil nog wel eens voor problemen zorgen, zie de waarschuwing op de betreffende pagina). Ook het alles-in-ÚÚn beveiligingspakket Comodo Internet Security is interessant: dit gratis programma beschikt namelijk naast een goede virusscanner tevens over een uitstekende firewall!

LET OP: Virusscanners kunnen met elkaar in conflict raken en zodoende vervelende (opstart)problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat er nooit meer dan ÚÚn virusscanner tegelijk is ge´nstalleerd!

Microsoft Security Essentials
Ook Microsoft heeft zich op de markt van de computerbeveiliging gestort en biedt een gratis virusscanner aan onder de naam Microsoft Security Essentials (download: www.microsoft.com/Security_Essentials). Microsoft Security Essentials is een simpele maar doeltreffende virusscanner die weinig uitleg nodig heeft. Kortom: installeren en niet meer naar omkijken. Microsoft Security Essentials komt helaas niet altijd even goed uit de tests, het is dan ook de vraag of deze virusscanner wel goed genoeg beveiligt tegen de nieuwste, state-of-the-art virussen.

Microsoft Security Essentials

LET OP: Omdat Microsoft Security Essentials de standaard in Windows 7 ge´ntegreerde Windows Defender vervangt, is deze overbodig en wordt daarom tijdens de setup van MSE automatisch uitgeschakeld. Er kan daarna dus niet meer met Windows Defender worden gescand op malware!

Panda Cloud AntiVirus
Panda Cloud AntiVirus (download: www.cloudantivirus.com/en/forHome/) laat zien dat een virusscanner eenvoudig kan zijn. Bij deze virusscanner worden bestanden niet op de computer maar 'in de cloud' (op de server) op virussen gecontroleerd.  Is op een van de miljoenen aangesloten computers een nieuw virus gedetecteerd, dan wordt deze binnen enkele minuten geblokkeerd waardoor andere computers niet meer kunnen worden besmet. Aangezien elke download dus reeds is gecontroleerd vˇˇrdat deze wordt binnengehaald, hoeven er geen virusdefinities te worden gedownload! Dit heeft twee grote voordelen: de virusscanner neemt nauwelijks systeembronnen in beslag (interessant voor de wat langzamere computer) en nieuwe virusvarianten worden direct tegengehouden. Het is overigens wel de vraag of de privacy kan worden gewaarborgd wanneer persoonlijke bestanden in de cloud worden gecontroleerd.

LET OP: Tijdens de installatie van Panda wordt aangeboden de standaard zoekmachine te wijzigen in Yahoo/MyStart, schakel deze optie bij voorkeur uit. Klik in Internet Explorer tevens op de knop Niet inschakelen wanneer de Panda Security Toolbar als invoegtoepassing wordt voorgesteld.

Panda Cloud antivirus

Restanten van beveiligingssoftware verwijderen

Wordt een beveiligingsprogramma volgens de standaard procedure verwijderd, dan zou je verwachten dat alles netjes wordt verwijderd. In de praktijk valt dat echter tegen en blijven er restanten (zoals programmabestanden en registerwaarden) achter die vervelende problemen kunnen veroorzaken (waardoor bijvoorbeeld het installeren van een nieuwere versie van het programma of zelfs van alternatieve software onmogelijk wordt gemaakt). Vaak wordt dan een speurtocht gestart naar achtergebleven bestanden en registervermeldingen om deze vervolgens rŘcksichtslos te verwijderen. Het probleem wordt daar echter zelden mee opgelost, en in sommige gevallen zelfs verergerd...

De meeste fabrikanten van beveiligingssoftware stellen gelukkig een cleantool ter beschikking waarmee restanten alsnog kunnen worden verwijderd (zie de pagina http://singularlabs.com/uninstallers/security-software/ voor een uitgebreide lijst van beschikbare cleantools). Start deze tools liefst in veilige modus (met de F8-toets tijdens het opstarten van Windows of voor Windows 8 via MSCONFIG, tabblad Computer opstarten, vinkje bij Opstarten in veilige modus, Minimaal, knop OK) en herhaal de procedure nog een keer om er zeker van te zijn dat echt ßlle restanten worden verwijderd. De meest interessante:

TIP: Als alternatief zijn restanten van beveiligingsprogramma's ook met de tool AppRemover (download: www.appremover.com) te verwijderen, zie hun website (onderdeel Supported Applications) voor een overzicht van de ondersteunde beveiligingsprogramma's.

 
 
 
 

ę 2001-2015 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands