Beveilig de PC met een gratis virusscanner

Hoe de computer tegen virussen, malware etc. te beveiligen, is een vraag op zich. Je denkt misschien dat de computer veilig is wanneer deze met dure beveiligingssoftware is uitgerust, dit is echter een groot misverstand! Het is verbazingwekkend hoeveel computers ondanks de aanwezigheid van goede beveiligingssoftware toch nog geïnfecteerd raken. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de beveiligingssoftware op het moment van besmetting nog niet op de hoogte was van de nieuwste virussen. Houd de virusdefinities dus up-to-date, zorg voor regelmatige updates van Windows en andere programma's en installeer alleen software van betrouwbare bronnen. Gebruik gezond verstand, anders heeft zelfs de duurste beveiligingssoftware weinig nut!


Het inschatten van het risico op besmetting

De computer kan op verschillende manieren met virussen, malware of andere bedreigingen besmet raken. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het downloaden van onbekende software (laat het installatiebestand bij twijfel eerst grondig controleren door een online scanner als www.virustotal.com/nl/, deze website maakt gebruik van de virusdefinities van tientallen scanners waardoor de uitslag een redelijke indicatie geeft of het bestand veilig is). Neem ook voorzichtigheid in acht bij het activeren van macro’s in Office-bestanden en bij het openen van e-mailbijlagen (ook als de afzender vertrouwd is). Het openen van e-mail zelf is niet schadelijk, het openen van bijlagen met uitvoerbare bestanden met extensies als EXE, COM, BAT, JS, VBS en WSH mogelijk wel.  Het resterende risico van besmetting via mail kan de gebruiker zelf tot praktisch nul reduceren door bijlagen en hyperlinks uit e-mail van onbekende afzenders te negeren.

Besmetting via de e-mail komt overigens nog maar zelden voor omdat vrijwel alle providers uitgebreide virusscans uitvoeren voordat een e-mailbericht naar de mailbox wordt doorgestuurd. De kans op besmetting is groter bij het downloaden van bestanden van vage websites of filesharing-netwerken. En de ontwikkelingen staan niet stil, er verschijnen continu nieuwe typen bedreigingen...

Voorkom ellende: maak regelmatig een back-up!

Er is maar één advies om ellende van virus-, malware- of ransomwarebesmetting te voorkomen: maak regelmatig een back-up van je persoonlijke bestanden! Dit gaat het makkelijkst door eerst de persoonlijke bestanden naar een aparte datapartitie te verplaatsen, hierna kan met een tool als SyncBack eenvoudig een back-up van de persoonlijke bestanden naar een externe schijf gemaakt worden.

Windows-beveiliging

De kans op een besmetting is bij normaal internet- en e-mailverkeer relatief klein, maar niet uitgesloten! Het is daarom belangrijk dat Windows 10 goed wordt beveiligd. Standaard is Windows 10 voorzien van Windows-beveiliging (voorheen Windows Defender), deze bevat onder andere een scanner tegen virussen, malware, ransomware, spyware en soortgelijke bedreigingen (voorheen Windows Defender genoemd), een firewall en een phishing- en SmartScreen-filter voor de browsers Edge en Internet Explorer. Windows-beveiliging zorgt er dus voor dat gedownloade bestanden worden gecontroleerd. Daarnaast wordt de computer periodiek gescand op besmettingen voor het geval er toch een virus aan het oog van de beveiliging is onttrokken, bijvoorbeeld omdat op dat moment de virusdefinities niet up-to-date waren.

Hoewel de virusscanner van Microsoft in het verleden regelmatig steken liet vallen, doet deze tegenwoordig niet meer onder aan de gratis beveiligingspakketten. Het is zelfs maar de vraag of betaalde scanners voldoende meerwaarde leveren, tests tonen namelijk steeds vaker aan dat de beveiliging van Windows niet onderdoet voor menig betaalde scanner. Voor de doorsnee gebruiker is Windows 10 in ieder geval afdoende beveiligd en hoeft er geen extra beveiligingssoftware geïnstalleerd te worden. De ervaring leert tevens dat menig beveiligingspakket de installatie van een onderdelenupdate flink in de weg kan zitten, en op zo’n moment voor veel ergernis kan zorgen.

Feit is in ieder geval dat fabrikanten van beveiligingssoftware handig inspelen op de angst die leeft onder menig computergebruiker, ik kan mij dan ook goed voorstellen dat je graag een betrouwbare scanner aanschaft. Veel producenten geven naast hun commerciële antivirusprogramma echter ook een uitgeklede gratis versie uit. Hoewel deze gratis versie minder extra’s bevat, beveiligen ze in de meeste gevallen goed genoeg tegen kwaadwillende software. Dat mag je ook wel verwachten, een slechte kwaliteit zou namelijk direct afstralen op de commerciële versie.

Gratis beveiligingssoftware

Heb je toch behoefte aan een alternatieve scanner, kijk dan eens naar een van de op deze website behandelde gratis programma’s van Avast, Avira, AVG, Sophos (download: https://home.sophos.com), Panda en Comodo. Daarnaast zijn er tools voor het detecteren van spyware/adware, zoals Malwarebytes. De verschillende programma’s doen niet voor elkaar onder. Door te experimenteren, merk je vanzelf welke je het meest prettig vindt werken. Wees er wel van bewust dat alternatieve beveiligingstools met elkaar in conflict kunnen raken en zodoende vervelende opstartproblemen kunnen veroorzaken. Zorg er dus voor dat er (naast Windows-beveiliging) nooit meer dan één virusscanner tegelijk is geïnstalleerd!

TIP: Schakel het scannen van uitgaande e-mail bij voorkeur uit, ongeacht welke virusscanner wordt gebruikt. De kans is anders aanwezig dat verzonden e-mail bij de virusscanner blijft hangen en dus niet bij de geadresseerde aankomt!

LET OP: Bij het installeren van alternatieve beveiligingssoftware wordt Windows Defender standaard uitgeschakeld, het is daarom maar de vraag of het installeren van alternatieve software wel ten goede komt aan de beveiliging van de pc. Windows Defender wordt automatisch weer hersteld nadat de software is verwijderd.

RESTANTEN BEVEILIGINGSSOFTWARE VERWIJDEREN

Ook wanneer een beveiligingsprogramma volgens de standaard procedure wordt verwijderd, blijven er vaak nog restanten zoals programmabestanden en registerwaarden achter. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij de installatie van nieuwe beveiligingssoftware of onderdelenupdates. Vaak wordt dan een speurtocht gestart naar achtergebleven bestanden en registervermeldingen om deze vervolgens rücksichtslos te verwijderen. Het probleem wordt daar echter zelden mee opgelost, en in sommige gevallen zelfs verergerd...

De meeste fabrikanten van beveiligingssoftware stellen gelukkig een cleantool ter beschikking waarmee restanten alsnog kunnen worden verwijderd (zie de pagina https://singularlabs.com/uninstallers/security-software/ voor een uitgebreide lijst van beschikbare cleantools). Start deze tools liefst via MSCONFIG in veilige modus en herhaal de procedure nog een keer om er zeker van te zijn dat echt álle restanten worden verwijderd. De meest interessante (in alfabetische volgorde):


ONJUISTE MELDINGEN ACTIECENTRUM

Toont het actiecentrum (conform onderdeel Beveiliging en onderhoud van het configuratiescherm) een melding dat er geen virusscanner en/of firewall geïnstalleerd zou zijn, terwijl dat wel degelijk het geval is? Of wordt juist een reeds verwijderde scanner vermeld? Dergelijke foutieve meldingen willen nog wel eens voorkomen nadat beveiligingssoftware is verwijderd en/of opnieuw geïnstalleerd. Gelukkig kan dit op eenvoudige wijze worden opgelost: start de beheermodule voor de Windows 10-services, klik met rechts op de service Windows Management Instrumentation en kies Stoppen om deze service tijdelijk te stoppen (negeer de melding dat ook afhankelijke services zullen worden gestopt). Open vervolgens de Windows Verkenner en verwijder de map C:\Windows\ System32\ wbem\ Repository (inclusief bestanden en submappen). Nadat de computer opnieuw is opgestart wordt de handmatig gestopte service automatisch weer opgestart, de map Repository weer aangemaakt en het actiecentrum bijgewerkt zodat de foutmeldingen niet meer worden getoond.


Panda Free AntiVirus

Panda Free AntiVirus (download: www.pandasecurity.com) laat zien dat een virusscanner eenvoudig kan zijn. Bij deze virusscanner worden bestanden niet op de computer, maar 'in de cloud' (op de server) op virussen gecontroleerd.  Is op een van de miljoenen aangesloten computers een nieuw virus gedetecteerd, dan wordt deze direct opgenomen in de virusdatabase waardoor andere computers niet meer besmet kunnen worden. Aangezien elke download dus reeds is gecontroleerd vóórdat deze wordt binnengehaald, hoeven er geen virusdefinities te worden gedownload! Dit heeft twee grote voordelen: de virusscanner neemt nauwelijks systeembronnen in beslag (interessant voor de wat langzamere computer) en nieuwe virusvarianten worden direct tegengehouden. Het is overigens wel de vraag of de privacy kan worden gewaarborgd wanneer persoonlijke bestanden in de cloud worden gecontroleerd.

LET OP: Tijdens de installatie wordt aangeboden om Panda Safe Web te installeren: een tool waarmee extra beveiligingsmiddelen en identiteitsbescherming aan de browser worden toegevoegd en de standaard zoekmachine wordt gewijzigd. Schakel deze optie bij voorkeur uit voordat op de knop Accepteren en Installeren wordt geklikt!

Panda Cloud antivirus

Sophos

De Engelstalige beveiligingstool Sophos (download: https://home.sophos.com/) zorgt voor geavanceerde bescherming tegen virussen, malware, ransomware e.d. en blokkeert tevens schadelijke websites. De software kan alleen gedownload worden nadat een account is aangemaakt, dit account is nodig om de instellingen van Sophos online op te slaan. Wat dat betreft hanteert Sophos een geheel eigenzinnige werkwijze. Met de knop Manage My Security wordt het dashboard met instellingen in een browservenster geopend. Er kunnen maximaal tien thuiscomputers aan het account worden gekoppeld, die allen vanuit dit dashboard zijn te beheren.

Comodo Internet Security

Het Nederlandstalige beveiligingsprogramma Comodo Internet Security (download: www.comodo.com/home/internet-security/free-internet-security.php) is gratis voor zowel privé als klein zakelijk gebruik. Deze tool bevat een uitstekende firewall, een gratis virusscanner inclusief antimalware functie en sandbox-technologie (dankzij deze ‘zandbak’ worden twijfelachtige programma’s automatisch in een virtuele omgeving opgestart waardoor ze geen ongewenste systeemwijzigingen kunnen aanbrengen). Hoewel deze extra’s ten goede komen aan de beveiliging van Windows, kan Comodo ook prima alleen als firewall of virusscanner worden ingezet. Zie elders op deze website voor meer informatie over Comodo.

Het basisscherm van Comodo firewall Professional

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring