Instellingen Windows 10: onderdeel Apps

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Apps van het venster Instellingen.


Sub Apps en onderdelen

Standaard kunnen apps alleen via de Store worden geďnstalleerd. Wil je ook apps buiten de Store om kunnen installeren, wijzig dan bij sub Apps en onderdelen de instelling bij Apps installeren van Alleen apps van de Store toestaan in Alle apps toestaan. De sub bevat ook een overzicht van alle geďnstalleerde programma's en apps, inclusief de installatiedatum en de hoeveelheid schijfruimte die ze in beslag nemen. Nadat een app is geselecteerd, verschijnen de knoppen om deze te verwijderen. De sorteer-, filter- en zoekfuncties maken het makkelijk om een specifieke app snel te vinden.

Windows 10 instellingen: onderdeel Systeem, sub Apps en onderdelen

zie instructievideo nieuwsbrief #97 op 9:19

Apps installeren

Standaard mogen alle apps geďnstalleerd worden, dus ook de van internet gedownloade bureaubladprogramma’s. Wil je dat apps alleen vanuit de Store geďnstalleerd kunnen worden, wijzig dan de keuzebox bij Kies waar u apps wilt downloaden van Overal in Alleen de Microsoft Store (aanbevolen). De keuzebox bevat tevens opties om je te laten waarschuwen wanneer een app wordt geďnstalleerd die niet uit de Store komt. Wordt toch getracht een app te installeren dan toont Windows een melding dat dit niet wordt toegestaan, met het advies om in plaats daarvan een app uit de Store te installeren.

TIP: Heeft de fabrikant Windows 10 in de S-modus geďnstalleerd (te achterhalen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info, kopje Windows-specificaties) dan kunnen alleen apps uit de Store geďnstalleerd worden. Deze S-modus is uit te schakelen via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Activering, onderdeel Overschakelen naar Windows 10 Home (of Pro), link Ga naar de Store, knop Ophalen.

Windows-onderdelen installeren of verwijderen

Via de link Optionele onderdelen kan je specifieke Windows-onderdelen (zoals Internet Explorer, Windows Media Player en Wiskundeherkenning) verwijderen, en met de knop Een onderdeel toevoegen extra onderdelen (zoals aanvullende lettertypen) toevoegen. Via de link Programma’s en functies (onder het kopje Verwante instellingen), taak Windows-onderdelen in- of uitschakelen zijn nog een aantal andere Windows-functies toe te voegen.

Sub Standaard-apps

De sub Standaard-apps laat zien welke app of programma als standaard is ingesteld om specifieke bestanden te openen of te bewerken (er zijn standaard-apps voor internet, e-mail, agenda, muziek, video’s, foto’s en geografische kaarten). In de afbeelding is te zien dat de app Foto’s door Windows 10 wordt aanbevolen als standaard-app voor onderdeel Fotoviewer, maar het is ook mogelijk een andere viewer uit de Store te downloaden. Ook voor specifieke bestandstypes en protocollen kan een standaard-app worden ingesteld (via de link Standaard-apps per bestandstype/protocol kiezen), het is echter praktischer om dat vanuit de Windows Verkenner te doen met een rechter muisklik op het bestand, optie Openen met, optie Kies een andere app, activeer de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van …..

zie instructievideo nieuwsbrief #94 op 9:24

Windows 10 instellingen: onderdeel Systeem, sub Standaard-apps

ORIGINELE BESTANDSASSOCIATIES AANPASSEN

zie instructievideo

Bij het herstellen van apps worden de originele bestandsassociaties automatisch teruggezet. Om te voorkomen dat je hierdoor de standaard-app herhaaldelijk opnieuw moet instellen, doe je er goed aan om tevens de bijbehorende originele bestandsassociaties aan te passen. Dat gaat als volgt:

Stap 1: standaard-apps wijzigen
Wijzig de standaard-apps naar wens (via Instellingen, onderdeel Apps, sub Standaard-apps, link Standaard-apps per bestandstype kiezen), in dit voorbeeld wordt het bestandstype PDF aan het PDF-programma Adobe Acrobat Reader (download: https://get.adobe.com/nl/reader/) gekoppeld. Dit kan uiteraard alleen als deze tool al is geďnstalleerd.

Stap 2: exportbestand van de ingestelde standaard-apps maken
Open de Windows PowerShell (Admin) via het Win-X menu en schrijf de actuele bestandsassociaties (oftewel de koppelingen tussen bestandstypen en standaard-apps) met het commando DISM  /online  /Export-DefaultAppAssociations:C:\AppAssociaties.xml weg naar het bestand C:\AppAssociaties.xml. De informatie in dit bestand wordt bij stap 3 gebruikt om wijzigingen in het originele bestand aan te brengen.

Stap 3: originele bestandsassociaties aanpassen
Het wijzigen van de originele associatie voor het bestandstype PDF gaat als volgt: start de teksteditor Kladblok met administratorrechten (via de zoekfunctie naast Start, klik met rechts op Kladblok, optie Als administrator uitvoeren) en open het zojuist aangemaakte bestand C:\AppAssociaties.xml (via Bestand, Openen, navigeer naar C:\ en typ app... bij de bestandsnaam om dit bestand direct te openen). Selecteer de gehele tekstregel met de vermelding .pdf (let op: de regel kan over meerdere regels verspreid zijn!) en kopieer deze met CTRL-C naar het klembord (eventueel kan ook de gehele inhoud van dit bestand in één keer worden overgezet, dit is echter vragen om problemen).

Open vervolgens het bestand OEMDefaultAssociations.xml met de originele bestandsassociaties, deze is opgeslagen in de map C:\Windows\System32\ (via Bestand, Openen, navigeer naar C:\Windows\System32 en typ oem... bij de bestandsnaam om dit bestand direct te openen), selecteer ook hier de gehele tekstregel met .pdf (let op: de tekst kan over meerdere regels verspreid zijn!) en plak de naar het klembord gekopieerde tekst met CTRL-V eroverheen. Sla het gewijzigde bestand op om de originele standaard bestandsassociatie voor PDF definitief te wijzigen. Herhaal deze procedure zo nodig voor andere bestandstypen. Het kopiebestand C:\AppAssociaties.xml kan na afloop worden verwijderd.

TIP: Maak desgewenst eerst een back-up door het bestand OEMDefaultAssociations.xml vanuit de map C:\Windows\System32 naar een andere locatie te kopiëren.


Sub Offlinekaarten

Wordt het apparaat ook voor navigatiedoeleinden gebruikt dan is het handig om het benodigde kaartmateriaal vooraf te downloaden (in onderstaand voorbeeld is de kaart voor Nederland reeds toegevoegd). De bestandsomvang van de kaarten is aanzienlijk. Is de opslagruimte op de Windows-partitie beperkt en is er nog genoeg ruimte op een andere partitie beschikbaar, wijzig dan de standaard opslaglocatie. Om een hoge rekening te voorkomen is het verstandig de optie Verbindingen met een datalimiet op Uit te laten staan, er wordt dan alleen gedownload via een wifi-verbinding of een verbinding met een onbeperkte datalimiet. Met de optie Kaartupdates op Aan worden gedownloade kaarten automatisch bijgewerkt, mits het apparaat op netstroom is aangesloten. Wordt het kaartmateriaal slechts sporadisch gebruikt dan is het regelmatig updaten niet noodzakelijk en kan deze optie net zo goed worden uitgeschakeld.

Windows 10 instellingen: onderdeel Systeem, sub Offlinekaarten

Sub Apps voor websites

Via de sub Apps voor websites wordt ingesteld welke apps toestemming hebben om webpagina's te openen (in de app zelf of in de browser).

Sub Video afspelen

Via de sub Video afspelen kunnen video's die met Windows 10-apps worden afgespeeld automatisch worden verbeterd, mits dit door de hardware wordt ondersteund. Ook bevat de sub een optie om video’s op een lagere resolutie af te spelen, handig om bandbreedte te sparen.

Sub Opstarten

De sub Opstarten bevat een overzicht van de apps die automatisch worden opgestart zodra met het gebruikersaccount wordt aangemeld, de apps kunnen naar wens worden in- of uitgeschakeld (vergelijkbaar met Taakbeheer, tabblad Opstarten). Naast de apps zijn er nog andere programma’s die automatisch met Windows opstarten en de computer aanzienlijk kunnen vertragen, waaronder vele services (zie elders hoe de services met MSCONFIG zijn uit te schakelen).

Windows 10: Opstarten van apps bij het aanmelden van het gebruikersaccount

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring