Eerste keer opstarten van Windows 11: de privacyinstellingen

Bij de eerste keer opstarten moet Windows 11 worden afgesteld. De te doorlopen procedure begint met het instellen van het land of de regio (Nederland/België) en de toetsenbordindeling (Verenigde Staten (internationaal)/Belgisch (punt); voeg alleen een extra toetsenbordindeling toe wanneer daar behoefte aan is). Vervolgens wordt gecontroleerd of er een internetverbinding beschikbaar is, deze is verplicht om verder te kunnen gaan (is er nog geen verbinding dat moet eerst een netwerkkabel worden aangesloten of een draadloze verbinding tot stand worden gebracht). Geef de pc een logische naam zodat deze in een netwerk makkelijker te herkennen is. Bij Windows 11 Pro wordt vervolgens nog gevraagd of de computer moet worden ingesteld voor persoonlijk gebruik (zodat deze in eigen beheer blijft), of door een organisatie zoals een school of werkgever moet worden beheerd. Gaat het om een privécomputer dan moet uiteraard worden gekozen voor Instellen voor persoonlijk gebruik.


DE WEERGAVETAAL VAN WINDOWS WIJZIGEN

Is de computer in het buitenland gekocht waardoor Windows niet in de gewenste taal wordt weergegeven, wijzig de weergavetaal dan achteraf via Instellingen > Tijd en taal > Taal en regio, knop Een taal toevoegen. Selecteer Nederlands (of een andere taal) en installeer deze als de gewenste Windows-weergavetaal. Is de weergavetaal in het Nederlands maar worden de meldingen bij het opstarten en afsluiten van Windows in een andere taal weergegeven? Dan is de weergavetaal van het aanmeldingsscherm (en gebruikersaccounts) nog niet op Nederlands ingesteld.


Gebruikersaccount aanmaken

In de volgende schermen wordt een gebruikersaccount aangemaakt. Er wordt gevraagd aan te melden met een Microsoft-account. Dit kan met een e-mailadres van Microsoft (@outlook.com, @live.com, @hotmail.com of @msn.com), een willekeurig ander e-mailadres (bijvoorbeeld een Gmail-adres of een via de internetprovider verkregen e-mailadres), een telefoonnummer of een Skype-naam. Het is verstandig hiervoor een e-mailadres van Microsoft te gebruiken, dit geeft de minste kans op problemen (zie kader). Heb je deze nog niet, maak hem dan direct aan via de link Maak er een. Let daarbij op dat een geboortedatum van een volwassene wordt opgegeven, om te voorkomen dat een kind-account (met beperkte rechten) wordt aangemaakt! Koppel je het gebruikersaccount liever niet aan een Microsoft-account dan is het met een trucje nog steeds mogelijk om een klassiek lokaal gebruikersaccount aan te maken (zie tweede kader).

Gebruikersaccount aanmaken tijdens de Windows 11-setup: uw Microsoft-account toevoegen

Nadat het wachtwoord is ingevoerd (en eventueel de tweestapsverificatie is doorlopen), wordt gevraagd om voortaan met een voor het apparaat unieke pincode aan te melden (in plaats van met het wachtwoord). Heb je geen behoefte aan een pincode dan kan je deze achteraf weer uitschakelen via de aanmeldingsopties.

TIP: Gaat de computer door meerdere personen gebruikt worden dan is het raadzaam om extra gebruikersaccounts aan te maken. Dit gaat via Instellingen > Accounts > Andere gebruikers, knop Account toevoegen (zie ook de pagina over het afstellen van gebruikersaccounts).

GEBRUIK LIEVER GEEN ALTERNATIEF E-MAILADRES

Geef je voor het instellen van een Microsoft-account een e-mailadres van Microsoft op dan heb je te maken met maar één wachtwoord. Maak je echter gebruik van een alternatief e-mailadres (zoals die van je internetprovider of van Gmail) dan heb je te maken met twee verschillende wachtwoorden! Wordt uit onwetendheid het Microsoft-account met hetzelfde wachtwoord ingesteld als het e-mailadres, dan geeft dit op termijn problemen wanneer één van de wachtwoorden wordt aangepast. Er wordt namelijk nog wel eens vergeten dat het oude wachtwoord van het ene account nog steeds van toepassing is op het andere account... Het gevolg is een ogenschijnlijk onbereikbaar e-mailadres of Microsoft-account. Kies je echter voor een e-mailadres van Microsoft dan heb je met maar één wachtwoord te maken, en kan er dus ook geen verwarring ontstaan!


AANMELDEN MET EEN LOKAAL GEBRUIKERSACCOUNT

Het tijdens de setup aangemaakte gebruikersaccount moet verplicht worden gekoppeld aan een Microsoft-account. Werk je liever met een ‘ouderwets’ lokaal account (zodat er geen synchronisatie met de online opslag plaatsvindt)? Verbreek dan eerst de internetverbinding voordat je de setup opstart (bijvoorbeeld door de netwerkstekker los te koppelen of het modem uit te schakelen), de setup zal dan de procedure opstarten om alsnog een lokaal gebruikersaccount aan te maken. Als je het niet erg vindt dat je pc tijdelijk aan een Microsoft-account wordt gekoppeld, kan je natuurlijk ook zoals gebruikelijk met een Microsoft-account aanmelden en deze na afloop van de setup omzetten naar een lokaal gebruikersaccount via Instellingen > Accounts > Uw info, link In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Zorg er dan wel voor dat de persoonlijke mappen niet in OneDrive worden opgeslagen, anders heb je er na afloop alsnog een hoop werk aan...

LET OP: Houd de naam van het lokale account bij voorkeur kort, zonder spaties en andere rare tekens, dit voorkomt problemen met apps. Hoewel een wachtwoord wordt aanbevolen, is dat voor lokale accounts niet verplicht. Wil je het lokale account bij nader inzien alsnog aan een Microsoft-account koppelen, dan kan dat via de link In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account.


Privacyinstellingen aanpassen

Nadat het gebruikersaccount is aangemaakt en een pincode is ingesteld, wordt het venster met privacyinstellingen getoond. Scrol naar beneden om alle instellingen te doorlopen. Door elk item op Nee te zetten wordt qua privacy de veiligste keuze gemaakt, maar zal je in sommige gevallen beperkt worden in de mogelijkheden. Twijfel je, dan helpt onderstaande informatie wellicht bij je keuze:

Privacyinstellingen Windows 11: Privacyinstellingen voor uw apparaat kiezen

Instellingen van uw vorige pc terugzetten

Is aangemeld met een Microsoft-account dat al eens eerder aan een gebruikersaccount was gekoppeld dan kan je in het volgende venster kiezen van welke pc je een back-up van de instellingen, favoriete apps, en de in OneDrive opgeslagen bestanden wilt terugzetten. Standaard is dat van de pc waarop het laatst met het gebruikersaccount was aangemeld zodat je direct weer verder kan gaan waar je gebleven was! Wil je liever de huidige computer als nieuw apparaat instellen (of de gegevens liever van een andere computer dan de laatst aangemelde afhalen), klik dan op de link Meer opties (in het Welkom terug …-scherm), link Instellen als een nieuwe pc.

Uw ervaring aanpassen

Is aangemeld met het Microsoft-account dan wordt in het volgende scherm gevraagd naar de manier waarop de pc gebruikt gaat worden. Aan de hand van de keuzes worden tijdens en na afloop van de setup ‘persoonlijke tips, advertenties en aanbevelingen’ weergegeven. Als je daar niet op zit te wachten, vink dan niets aan en ga direct verder met de link Overslaan.

Windows 11 setup: uw ervaringen aanpassen (Entertainment, Gamen, School, Creativiteit...)

Tot slot passeert nog reclame voor de Xbox Game Pass, klik op de link Voorlopig overslaan wanneer daar geen interesse in is. Nadat alle vensters zijn doorlopen, wordt afgesloten met een controle op updates.

Uw Android-telefoon vanaf uw pc gebruiken

Is aangemeld met het Microsoft-account dan wordt in het volgende venster wordt gevraagd of je je Android-telefoon vanaf je pc wilt kun-nen aansturen om te bellen, sms-en en je Android-apps op je pc te gebruiken. Deze koppeling is met behulp van de QR-code aan te maken (of later via Instellingen > Bluetooth en apparaten > Mobiele apparaten). Klik op de link Overslaan als je je mobiel niet aan de pc wilt koppelen.

Aanmelden bij OneDrive

Is aangemeld met een Microsoft-account dan volgt de optie om een back-up van de persoonlijke bestanden in OneDrive op te slaan. Zo’n back-up heeft als bijkomend voordeel dat de persoonlijke bestanden ook op andere apparaten beschikbaar zijn. Hoewel dat aantrekkelijk klinkt, is het wel even oppassen! Microsoft noemt het namelijk een back-up, maar als je niet oppast dan worden de persoonlijke bestanden na verloop van tijd automatisch van de lokale opslag verwijderd (waardoor ze alleen nog op aanvraag vanuit de online opslag beschikbaar zijn). Dat kan een probleem worden wanneer je de toegang tot je Microsoft-account kwijtraakt (bijvoorbeeld door een blokkade, hack, vergeten wachtwoord, problemen met de tweestapsverificatie, verloren herstelcodes of een ongelukje met toegepaste encryptie)!

Is deze online opslag niet gewenst, kies dan de optie Geen back-up maken van mijn bestanden (voorheen de link Bestanden alleen opslaan op deze pc), hiermee voorkom je dat OneDrive wordt geactiveerd en de standaard opslaglocatie van de persoonlijke mappen Bureaublad, Documenten en Afbeeldingen naar de map OneDrive worden verplaatst.

Windows 11-setup: Back-ups van uw bestanden maken met OneDrive

TIP: Zijn de persoonlijke mappen toch in OneDrive terechtgekomen en is dat ongewenst? Elders op deze website wordt uitgelegd hoe je synchronisatie van de persoonlijke mappen in OneDrive kunt beëindigen, waarna de originele opslaglocatie hersteld kan worden.

Browsergegevens Edge importeren

Is aangemeld met een Microsoft-account dan volgt nog een scherm met de optie om de browsegegevens van Edge (zoals de favorieten, browsegeschiedenis, cookies, aanmeldgegevens e.d.) van een eerdere synchronisatie met een andere pc te importeren.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring