Windows 7 tips en trucs: installeren en optimaliseren

Installeren Windows 7: de setup-procedure

De setup-procedure van Windows 7 is op zich eenvoudig te doorlopen. Het is echter wel belangrijk vanaf het begin de juiste keuzes te maken. Op deze pagina wordt beschreven welke installatieprocedure de voorkeur geniet (en waarom), en welke installatieproblemen u daarbij kunt tegenkomen. De pagina bevat tevens informatie over het wijzigen van enkele standaard instellingen waarvan op de overige pagina's wordt aangenomen dat ze zijn doorgevoerd.

Het configuratiescherm

Het configuratiescherm bevat alle instelmogelijkheden van Windows 7. Tevens aandacht voor de GodMode, een uitgebreid configuratiescherm.

De Windows Verkenner

De Windows Verkenner is de bestandsmanager van Windows waarmee bestanden op de interne schijf en alle aangesloten gegevensdragers (zoals de DVD-speler, USB-stick, externe schijf, geheugenkaart etc.) kunnen worden beheerd. Naast het bestandsbeheer (opslaan, verplaatsen of kopiŰren van bestanden en mappen) kan de Windows Verkenner ook worden gebruikt voor het branden van CD's en DVD's.

Onderhoudscentrum, Windows Update, Netwerkcentrum

Het Onderhoudscentrum van Windows 7 is een centrale plek voor het controleren van de beveiligings- en onderhoudsstatus van de computer. Hier kunnen de instellingen voor de verschillende onderdelen zoals de Windows firewall, Windows Update, Windows Defender (blokkeren van kwaadwillende software), de detectie van de virusscanner en de ingestelde back-up's. Deze pagina besteedt tevens aandacht aan de veiligheidsinstellingen van het Netwerkcentrum.

Gebruikersaccountbeheer (UAC) en administratorrechten

Gebruikersaccountbeheer (User Account Control, UAC) biedt een extra beveiliging van Windows ter voorkoming van het installeren van kwaadwillende software en het aanbrengen van ongewenste systeemwijzigingen. Dankzij deze extra beveiligingsschil kan de computer ook met een administratoraccount redelijk veilig worden gebruikt zonder daarbij het risico te lopen per ongeluk ongewenste cruciale systeemwijzigingen door te voeren. Veel gebruikers ondervinden echter problemen vanwege de door Gebruikersaccountbeheer opgelegde beperkingen. Deze pagina bevat daarom ook informatie over het omzeilen van Gebruikersaccountbeheer en het herkennen en verhelpen van de problemen rondom de beperkte beheerrechten.

Hardware drivers Windows 7 installeren

Zonder de juiste drivers kan hardware niet naar behoren functioneren. Ondanks het gegeven dat Windows 7 is voorzien van een grote database gevuld met drivers voor de meest voorkomende hardware, is het vinden van ontbrekende drivers vaak nog een probleem. Deze pagina bevat tips voor het achterhalen en installeren van de (ontbrekende) drivers.

Menu Start, taakbalk en bureaublad

Nadat Windows 7 en de hardware drivers zijn ge´nstalleerd en de basisinstellingen zijn aangepast, wordt het tijd te sleutelen aan de instellingen van de gebruikersinterface. Denk daarbij aan de gebruikersvriendelijkheid van het startmenu, het optimaliseren van de taakbalk, het toevoegen van een doeltreffend snelstartmenu, het opvrolijken van het bureaublad en het toevoegen van praktische gadgets. Is er sprake van een wat minder 'zware' grafische kaart, dan is het verstandig de visuele effecten te verminderen zodat betere prestaties kunnen worden behaald.

Optimale instellingen Windows 7

Ook met aanpassingen 'onder de motorkap' kan een verbetering van de systeemprestaties en verhoging van het gebruikersgemak worden bewerkstelligd. Denk bijvoorbeeld aan het afstellen van de Windows Verkenner, de prullenbak, geluidsinstellingen, het toetsenbord en de ge´nstalleerde software.

Windows 7-functies

Windows 7 is voorzien van verscheidene (nieuwe of vernieuwde) praktische toepassingen zoals de zoekfunctie, Windows Media Center, het CD's en DVD's branden met de Windows Verkenner, de functie Ouderlijk Toezicht, het Knipprogramma (voor het maken van een schermafdruk), de taakplanner, uitgebreide back-upfaciliteiten, het Mobiliteitscentrum voor laptops, het Synchronisatiecentrum en een centrum voor mobiele apparaten (PDA, MDA).

Prestatiewinst: Windows 7-services tweaken/optimaliseren

Door onnodige services uit te schakelen, kunnen de prestaties van Windows 7 aanzienlijk worden verbeterd. Op deze pagina staat een overzicht van de services die zonder problemen kunnen worden uitgeschakeld.

Windows 7 sneller opstarten met MSCONFIG

Ook met het uitschakelen van ongewenste of ongebruikte software (zodat ze niet meer automatisch met Windows opstarten) kan veel prestatiewinst worden behaald. Deze pagina beschrijft hoe dat kan worden bewerkstelligd en waar rekening mee moet worden gehouden.

Meerdere gebruikersaccounts in Windows 7 aanmaken

Veel computers worden voorzien van meer dan een gebruikersaccount. Onder Windows 7 is er keuze uit een standaardgebruiker met beperkte beheerrechten en een administratoraccount met volledige beheerrechten. Aan de hand van de informatie op deze pagina kan een gebruikersaccount geheel naar eigen wens worden ingesteld. Onder andere wordt beschreven hoe de persoonlijke gegevens naar een aparte datapartitie kunnen worden verhuisd en hoe de instellingen van een gebruikersaccount eenvoudig kunnen worden overgezet naar een nieuw aangemaakte account.

Schijfopruiming en schijfdefragmentatie

Nadat de computer compleet is afgesteld, is het zaak de overbodige bestanden van de interne schijf te verwijderen en de verschillende partities te defragmenteren voordat een systeemback-up wordt gemaakt. Vergeet niet ook het register even te defragmenteren.

Compatibiliteit software met Windows 7

De laatste pagina van het onderdeel Windows 7 bevat informatie over de compatibiliteit van de verschillende softwarepakketten met Windows 7. Met veel tips voor het aan de praat krijgen van software met compatibiliteitsproblemen.

WinBuilder: van DVD/USB-stick opstartbare Windows 7 PE

Als Windows met geen mogelijkheid meer wil opstarten, kan dat knap vervelend zijn... Gelukkig kunnen de persoonlijke bestanden nog vrij gemakkelijk worden veiliggesteld door ze met een van DVD of USB-stick opstartbare PE (Preinstalled Environment) naar een externe schijf weg te schrijven. Omdat je nooit weet of (en zo ja, wanneer) Windows er de brui aan geeft, is het verstandig nu alvast een PE aan te maken. Maar ook als je het nut daar niet van inziet is het leuk om eens wat te experimenteren met een PE!

Windows 7 slipstreamen met NTLite

Door de Windows 7 installatie-DVD te slipstreamen met het laatst beschikbare servicepack, updates, drivers, tweaks en instellingen voor onbeheerde setup, kost een nieuwe Windows-installatie aanzienlijk minder tijd.

Ultimate Windows Tweaker

Ultimate Windows Tweaker (UWT) is een tweaktool voor het eenvoudig en snel doorvoeren van systeemwijzigingen (zoals de instellingen voor de Windows Verkenner, het startmenu en de taakbalk).

 

 
 
 
 

ę 2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands