EarTrumpet: controle over het geluid per app en afspeelapparaat (speaker, koptelefoon)

zie instructievideo nieuwsbrief #92 op 20:25

Het geluidsniveau dat via de luidsprekers of koptelefoon wordt afgespeeld, kan in Windows 10 alleen via de schuifregelaar in het systeemvak worden afgesteld. Wil je het geluidsniveau van elk proces (systeemgeluiden en specifieke apps) afzonderlijk kunnen instellen, kijk dan eens naar de app EarTrumpet (te downloaden via de Store)! Met deze app kunnen systeemgeluiden bijvoorbeeld op nul worden gezet, en geluiden van specifieke apps op hun eigen geluidsniveau afgespeeld worden.

EarTrumpet: geluid per app instellen

Apps via verschillende afspeelapparaten afspelen

Wat EarTrumpet ook interessant maakt, is de optie om een app via een ander afspeelapparaat (oftewel audio-kanaal) te laten afspelen. Zo kan de app Spotify bijvoorbeeld muziek afspelen via de speakers, terwijl het geluid van alle overige apps via de koptelefoon wordt afgespeeld. Dit is in te stellen met een rechter muisklik op de app in het popup-venster van EarTrumpet (in dit voorbeeld de app Spotify), klik op de knop met de twee tegengestelde horizontale pijltjes en selecteer het gewenste afspeelapparaat. Met het opwaartse pijltje (rechts bovenin het popup-venster) is per uitvoerapparaat te achterhalen welke apps daar gebruik van maken.

EarTrumpet: andere geluidsuitgang (speker, koptelefoon) kiezen

LET OP: Lukt het niet om een app op een ander afspeelapparaat af te spelen dan wordt dat waarschijnlijk veroorzaakt door de configuratiesoftware van de geluidskaart. Zo moest ik zelf vanuit de Realtek HD Audio configuratie (te openen via het systeemvak) de instelling voor het afspeelapparaat aanpassen door via het tandwiel de optie Laat de uitvoerapparaten vooraan en achteraan twee verschillende audiostromen simultaan afspelen te activeren (in plaats van de optie De uitgang aan de achterzijde wordt uitgeschakeld als er aan de voorzijde een hoofdtelefoon wordt aangesloten).

De volume-icoontjes in het systeemvak

EarTrumpet plaatst een icoontje in het systeemvak (al dan niet verborgen achter het opwaartse pijltje) dat er exact hetzelfde uitziet als het volume-icoontje. Zorgt dit voor verwarring, wijzig het EarTrumpet-icoontje dan in een trompet-icoontje (via een rechter muisklik op het EarTrumpet-icoontje, optie Instellingen, onderdeel Algemeen, sub Legacy instellingen, optie Gebruik oude EarTrumpet icoon). Als alternatief kan het volume-icoontje van Windows ook worden versleept naar het venster met verborgen pictogrammen, of anders worden verborgen via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Taakbalk, link Systeempictogrammen in- of uitschakelen.

2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring