Zet Windows Systeemherstel aan

Met Systeemherstel is Windows terug te zetten naar een eerder gemaakt herstelpunt. Deze herstelfunctie (afkomstig van eerdere Windows-versies) is bijzonder nuttig wanneer Windows op de een of andere manier in de problemen komt, bijvoorbeeld na installatie van kwaadwillende software of na een desastreus verlopen Windows-update. Deze herstelfunctie kan zelfs voorkomen dat Windows opnieuw moet worden ge´nstalleerd, een echte redder in nood dus! Na installatie van Windows 10 is systeemherstel echter standaard uitgeschakeld... Waarom Microsoft hiervoor heeft gekozen is een raadsel. De voorkeur gaat blijkbaar uit naar de meer rigoureuze systeemherstelmogelijkheden waarbij Windows 10 opnieuw wordt ge´nstalleerd via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel.

Het is dus verstandig om na installatie van Windows 10 gelijk even te controleren of Systeemherstel actief is (via het configuratiescherm, onderdeel Herstel, optie Systeemherstel configureren). Via de knop Configureren kan systeemherstel via de optie Systeembeveiliging inschakelen, knop OK kan systeemherstel per partitie worden geactiveerd (het is belangrijk dat systeemherstel in ieder geval voor de Windows-partitie is ingeschakeld). Na inschakelen is het verstandig direct een herstelpunt aan te maken (knop Maken) zodat systeemwijzigingen vanaf dat moment altijd weer ongedaan gemaakt kunnen worden. De herstelgegevens worden per partitie apart opgeslagen in de verborgen systeemmap System Volume Information. Deze zogenaamde systeemherstelpunten kunnen met de knop Systeemherstel (of via het configuratiescherm, onderdeel Herstel, optie Systeemherstel starten) op elk gewenst moment worden teruggezet.

Windows Systeemerhstel starten en configureren

Foutmelding bij systeemherstelpunt terugzetten

Sinds de April 2018 Update is de kans groot dat het niet meer lukt om een eerder gemaakt systeemherstelpunt terug te zetten: het herstel lijkt goed te gaan maar aan het einde wordt je op een foutmelding getrakteerd. Microsoft zal deze fout in Windows naar verluidt op korte termijn (middels een update) oplossen. Tot die tijd is een eerder gemaakt systeemherstelpunt alleen terug te zetten door de computer op te starten vanaf een zelfgemaakt installatiemedium en achtereenvolgens te kiezen voor de link Uw computer herstellen, tegel Problemen oplossen, tegel Systeemherstel, de tegel voor het betreffende besturingssysteem. Eventueel kan systeemherstel ook nog worden hersteld met de in het onderstaande kader genoemde tool Restore Point Creator. Mocht ook dat niet baten dan kan Windows als laatste redmiddel misschien nog naar de fabrieksinstellingen worden teruggezet (via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, optie Deze pc opnieuw instellen, knop Aan de slag). Merk op dat deze sub eveneens de naam Systeemherstel heeft gekregen, hetgeen voor verwarring kan zorgen.

Zolang er nog geen systeemback-up is gemaakt, is het verstandig systeemherstel voor de Windows-partitie in te schakelen. Wordt besloten een systeemback-up te maken, schakel deze ruimtevretende functie dan eerst weer uit zodat de omvangrijke map System Volume Information wordt geleegd (dit heeft een kleinere image als resultaat). Na het uitschakelen van systeemherstel is het niet meer mogelijk terug te keren naar een eerder gemaakt herstelpunt, wacht dus met uitschakelen totdat Windows, drivers en software naar tevredenheid zijn ge´nstalleerd en afgesteld!

TIP: Start Windows nog wel op maar vertoont deze de nodige problemen? Dan kan met de Windows 10 Media Creatie Tool, optie Deze pc nu bijwerken Windows worden hersteld mÚt behoud van apps, persoonlijke bestanden en instellingen!

AANVULLENDE OPTIES MET RESTORE POINT CREATOR

De mogelijkheden van systeemherstel zijn beperkt, wat dat betreft is Restore Point Creator (download: www.toms-world.org/blog/restore_point_creator) een welkom alternatief. Net als Systeemherstel kan deze app een herstelpunt maken (knop Create System Checkpoint, of de knop Create Custom Named Restore Point als het herstelpunt een zelfgekozen naam is geven) en terugzetten (rechter muisknop op het herstelpunt, optie Restore to Selected Restore Point). Zover niets nieuws, de meerwaarde zit hem voornamelijk in de mogelijkheid om problemen met systeemherstel te kunnen herstellen (via System Rostore Point Utilities, optie Manually Fix System Restore) en het maken van herstelpunten als regelmatig terugkerende taak in te plannen (via System Rostore Point Utilities, optie Schedule Creation of System Restore Points).

LET OP: De maker heeft besloten om de tool niet verder te ontwikkelen omdat het gebruik weer nieuwe problemen kan veroorzaken. Wil je het toch proberen, dan kan je de tool downloaden vanaf de pagina www.techspot.com/downloads/6178-restore-point-creator.html.

Systeemherstel: Restore Point Creator
 


 

ę 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring