Instellingen Windows 11: onderdeel Netwerk en internet

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Netwerk en internet van het venster Instellingen. Het onderdeel Netwerk en internet bevat de netwerkgerelateerde instellingen. Geheel bovenin is te zien of er toegang tot internet is, en welk type verbinding is opgezet. Dit kan een bekabelde ethernet-verbinding zijn (zie onderstaand voorbeeld), of een draadloze wifi-verbinding. Bij Eigenschappen wordt vermeld of de pc via een openbaar of particulier netwerk is verbonden. Vertrouw je het netwerk niet of maak je gebruik van een openbaar draadloos netwerk (bijvoorbeeld in de trein), laat deze optie dan bij voorkeur op Openbaar staan. Mag het apparaat door andere computers in het netwerk gevonden worden (bijvoorbeeld om gegevens uit te wisselen met andere apparaten), zet de optie dan op Particulier netwerk. Bij Dataverbruik is te zien hoeveel data er de afgelopen tijd is gebruikt. Wordt een mobiel internetabonnement met een datalimiet gebruikt dan is het verstandig om een gegevenslimiet per tijdseenheid in te stellen (via de knop Dataverbruik, knop Limiet invoeren). Het onbegrensd downloaden van data wordt hiermee aan banden gelegd, zodat een hoge rekening wordt voorkomen. Wordt de limiet onverwacht snel bereikt, controleer dan via de gebruikersstatistieken van de apps welke de veroorzaker zou kunnen zijn.


Windows 11 instellingen: Netwerk en internet

TIP: Via Instellingen > Systeem, link Naam wijzigen is de computernaam (de naam waarmee de computer in het netwerk wordt herkend) aan te passen.

Sub Wi-Fi

Deze sub is alleen beschikbaar op apparaten met een draadloze netwerkadapter. Het aan- en uitzetten van de draadloze internetverbinding kan via de optie Wi-Fi. Is er al een verbinding met een draadloos netwerk, klik dan op het verbonden draadloze netwerk om de bijbehorende eigenschappen en instellingen te bekijken en/of aan te passen. Met name de optie Wi-Fi-netwekwachtwoord is interessant, daarmee kan het wachtwoord van het verbonden draadloze netwerk worden achterhaald (altijd handig als je die even niet meer weet!). Wil je een (nieuwe) draadloze verbinding opzetten, dan wordt via de optie Beschikbare netwerken weergeven een overzicht van de beschikbare draadloze netwerken in de omgeving getoond. Selecteer het gewenste netwerk en maak een verbinding met de knop Verbinding maken (gaat je voorkeur ernaar uit dat de draadloze verbinding alleen handmatig kan worden geactiveerd, vink dan de optie Automatisch verbinding maken uit).

De wifi-instellingen zijn overigens sneller beschikbaar via het venster Snelle instellingen in het systeemvak, knop Wi-Fi (zie afbeelding). Wil je een actieve wifi-verbinding tijdelijk onderbreken (bijvoorbeeld omdat je even ongestoord wilt doorwerken en daarbij geen verleiding van social media, YouTube, mail etc. wilt hebben), schakel de wifi dan met deze knop uit. Wil je dat de verbinding na een ingestelde tijd automatisch weer wordt hersteld, stel dat dan in via de knop > (Wi-Fi-verbinding beheren). Hier kan met de optie Wi-Fi opnieuw inschakelen de uitgeschakelde periode worden ingesteld op 1 uur, 4 uur of 1 dag (in plaats van Handmatig).

Windows 11 instellingen: WiFi-verbinding  in- en uitschakelen

TIP: Zie elders op deze website voor meer informatie over het opzetten van een draadloze internetverbinding.

Sub Ethernet

Ethernet (alleen beschikbaar op apparaten met een bekabelde netwerkadapter) bevat informatie over de netwerkverbinding(en). Hier wordt algemene informatie over de betreffende netwerkverbinding getoond, zoals het IPv4-adres, fabrikant en type netwerkkaart, de bijbehorende driver en het MAC-adres.

Sub VPN

Met VPN (Virtual Private Network) wordt een veilige verbinding met de server op het werk of met die van een VPN-aanbieder opgezet zodat uitgewisselde gegevens extra worden beschermd. Dit is veiliger wanneer regelmatig via een openbaar netwerk op het bedrijfsnetwerk wordt aangemeld. Aangezien je IP-adres en locatie worden verborgen, is het met een VPN-verbinding echter ook mogelijk om anoniem op internet te bewegen (hetgeen weer handig is voor het omzeilen van regioblokkades zodat je bijvoorbeeld gebruik kan maken van streamingdiensten uit een ander land). Voeg met de knop VPN toevoegen een beveiligde VPN-verbinding toe en configureer deze met behulp van de door de werkgever of VPN-aanbieder verstrekte gegevens. Het is ook mogelijk om via het beveiligingspakket een VPN-verbinding op te laten zetten (vaak gaat dat zelfs automatisch). Vraag je altijd af of je dat wel wilt! Deze VPNs veroorzaken namelijk regelmatig vage internetproblemen, en is de pc via de eigen (mobiele) internetprovider met internet verbonden, dan voegt het qua veiligheid niet veel toe.

Sub Mobiele hotspot

Wil je de internetverbinding draadloos delen met mobiele apparaten in de omgeving, bijvoorbeeld om de kinderen even op je internetbundel mee te laten liften of om de betaalde wifi-verbinding op het vakantieadres te delen? Activeer dan de optie Mobiele hotspot. Bij het koppelen moet een wachtwoord worden opgegeven, deze is eventueel via de knop Bewerken aan te passen. Wordt de internetverbinding niet meer gedeeld dan kan de mobiele hotspot beter weer worden uitgeschakeld. Is de optie Energiebesparing ingeschakeld dan gebeurt dit automatisch.

Sub Vliegtuigstand

Sub Vliegtuigstand is alleen beschikbaar op apparaten met draadloze functionaliteit. Wil je de internetverbinding tijdelijk onderbreken of de accuduur van het apparaat verlengen, schakel de draadloze adapters (voor wifi, Bluetooth en/of NFC) dan uit. Dat kan afzonderlijk, of alles in n moeite (optie Vliegtuigstand) zodat het apparaat met zekerheid niet zal storen of apparatuur kan ontregelen. Het in- en uitschakelen van draadloze adapters en de vliegtuigstand gaat overigens makkelijker via het venster Snelle instellingen in het systeemvak.

TIP: Lukt het niet om de vliegtuigstand uit te zetten, open dan de beheermodule voor services en controleer de status van de service Radiobeheerservice, deze moet op Handmatig staan.

Sub Proxy

De proxy-instellingen voor de netwerkverbinding zijn in de meeste gevallen in orde. Wijzigingen zijn alleen nodig wanneer de netwerkbeheerder afwijkende proxy-instellingen voor de netwerkverbinding heeft opgegeven, zoals het toepassen van een automatisch installatiescript of het handmatig instellen van een proxyserver.

Sub Inbelverbindingen

Hier kan handmatig een netwerk- en/of internetverbinding tot stand worden gebracht via een ouderwetse inbelverbinding.

Sub Geavanceerde netwerkinstellingen

Sub Geavanceerde netwerkinstellingen bevat ook een aantal belangrijke instellingen voor het beheren van het netwerk! Zo kunnen de verschillende netwerkadapters hier afzonderlijk worden in- of uitgeschakeld (knop Uitschakelen), van naam worden gewijzigd (via een klik op de betreffende adapter, knop Naam wijzigen) en de IP-instellingen worden aangepast (via de optie Aanvullende eigenschappen bekijken, knop Bewerken). De optie Geavanceerde instellingen voor delen (bij onderdeel Meer instellingen) bevat instellingen voor het delen van bestanden en printers via het eigen netwerk, zoals het in- en uitschakelen van netwerkdetectie, bestands- en printerdeling, de map Openbaar delen, het versleutelen van de verbinding en wachtwoordbeveiliging. Zijn er problemen met de internetverbinding, probeer deze dan eens te herstellen via de optie Netwerk opnieuw instellen, knop Nu opnieuw instellen.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring