Zoeken in Windows 10 (en de zoektool FileLocator)

De zoekfunctie van Windows 10 (de loep in de taakbalk, naast de startknop) is handig om zelden gebruikte of lastig te vinden apps, bestanden en/of Windows-instellingen te vinden. Na het intikken van de zoekopdracht (bijvoorbeeld 'mail' voor het zoeken van de app Mail) worden direct alle daaraan gerelateerde apps, bestanden en instellingen getoond (zie de afbeelding). Zo kan een zelden gebruikte app, e-mailbericht, contact, bestand (waarvan je geen flauw idee hebt waar deze is opgeslagen), muziekbestand of video eenvoudig worden gevonden en zijn Windows-instellingen razendsnel op te sporen en te openen. Een stuk makkelijker dus dan het doorspitten van de Windows Verkenner, het venster Instellingen of het configuratiescherm. Pas eventueel het zoekfilter toe (bovenin het venster) om gerichter te zoeken. Met de pijltjestoetsen zijn de zoekresultaten te doorlopen, in het rechter gedeelte van het zoekvenster worden details van het geselecteerde zoekresultaat getoond.

Zoeken in Windows 10

Standaard wordt de inhoud van een groot aantal persoonlijke bestanden en het e-mailarchief ge´ndexeerd waardoor het zoeken binnen deze gegevens vrij snel gaat. De niet ge´ndexeerde bestandslocaties worden dus ook niet in de zoekresultaten weergegeven (partities worden bijvoorbeeld standaard niet meegenomen). Via de knop Opties (rechtsboven), optie Indexeringsopties wordt inzicht gegeven in de ge´ndexeerde bestandslocaties (zodra er nieuwe persoonlijke bestanden aan deze locaties worden toegevoegd, worden deze automatisch ge´ndexeerd). Met de knop Wijzigen kunnen nog niet ge´ndexeerde locaties (zoals de data-partitie) worden toegevoegd (of juist verwijderd). Maar pas wel op: hoe meer bestanden er worden ge´ndexeerd, hoe meer schijfruimte de index in beslag zal nemen.

TIP: Onder de knop Geavanceerd zijn nog een aantal interessante opties te vinden, zoals het opnieuw laten samenstellen van de index (handig bij indexeringsproblemen), het wijzigen van de indexlocatie (bijvoorbeeld van een SSD- naar een traditionele harde schijf) en het in de indexering meenemen dan wel uitsluiten van bepaalde bestandstypen (tabblad Bestandstypen). Hierbij is per bestandstype aan te geven dat naast de eigenschappen (zoals de bestandsnamen) ook de inhoud van de betreffende bestanden ge´ndexeerd moet worden.

Nadelen van de zoekfunctie van Windows

Omdat de indexering van bestanden alleen plaatsvindt op momenten dat de computer niet actief in gebruik is, kan het nogal wat tijd kosten voordat alle bestanden in de index zijn opgenomen (met name bij een herinstallatie of de installatie van een grote update zal dit merkbaar zijn). Daarnaast worden zoekopdrachten niet onthouden, hetgeen best irritant is wanneer het eerst geopende bestand niet de juiste blijkt te zijn. De zoekfunctie van de Windows Verkenner onthoudt de zoekopdrachten wel, maar heeft als nadeel dat je eerst de juiste map moet selecteren. Als je geen idee hebt waar het bestand is opgeslagen, kan je eventueel de gehele computer doorzoeken (via Deze pc). Aangezien niet alle bestanden zijn ge´ndexeerd, kan dit echter vrij lang duren...

DE ZOEKTOOL FILELOCATOR LITE IS EEN GOED ALTERNATIEF

Een goed alternatief op de standaard zoekfunctie van Windows is de gratis zoektool FileLocator Lite (download: www.mythicsoft.com/filelocatorlite). Deze tool doorzoekt razendsnel alle bestanden op de schijf, zonder dat de bestanden ge´ndexeerd hoeven te worden. FileLocator kan alle typen schijven (dus ook netwerkschijven) snel doorzoeken op bestandsnaam (File name) Ún op inhoud (Containing text). Het venster rechtsonder (tabblad Summary) laat zien dat een zoekopdracht naar bestandsnamen razendsnel verloopt: binnen 34 seconden is ruim 1 TB aan data doorzocht. Eenzelfde zoekopdracht binnen de inhoud van bestanden duurt aanzienlijk langer, maar kan ingekort worden door te filteren op bestandsgrootte (Size) en datum/tijd (After, Before en tabblad Dates). Er kan desgewenst hoofdlettergevoelig worden gezocht (met de knop Aa rechts naast het invoerveld) en gebruik worden gemaakt van de operatoren AND, OR, NOT en aanhalingstekens (zie de knop ? voor voorbeelden). De zoekresultaten zijn (net als in de Windows Verkenner) per kolom te sorteren en via File, Export Results te exporteren naar het klembord of een tekstbestand.


 


ę 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring