Schermafdruk maken met de PrintScreen-toets

Het gebruik van schermafdrukken kan handig zijn, bijvoorbeeld voor het samenstellen van een handleiding, voor het vastleggen van de indeling van de bureaubladiconen (handig voor na een herinstallatie van Windows) of bij het oplossen van computerproblemen (om specifieke foutmeldingen per e-mail te kunnen versturen). Er zijn verschillende mogelijkheden om een schermafdruk te maken, de bekendste is wellicht de PrintScreen-toets (ook wel PrtScr-toets, op de meeste toetsenborden rechts naast de F12-toets). Wilt u een schermafdruk direct laten opslaan in het gewenste bestandsformaat, maak dan liever gebruik van het Knipprogramma van Windows of een externe tool.

De PrintScreen-toets

Met deze toets kan een afdruk van het gehele scherm worden gemaakt, en in combinatie met de ALT-toets een afdruk van alleen het actieve venster. De schermafdruk wordt dan als afbeelding op het virtuele klembord geplaatst om vervolgens eenvoudig met de toetscombinatie CTRL-V in een willekeurig document of bewerkingsprogramma te plakken. Wordt de PrtScr-toets in Windows 8 met de Windows-toets gecombineerd dan wordt de schermafdruk direct als PNG-bestand in de map Afbeeldingen\Schermopnamen opgeslagen!

LET OP: Een afbeelding (schermafdruk) kan alleen in een e-mail worden geplakt wanneer als opmaak HTML wordt gebruikt. Niet alle e-mailprogramma’s ondersteunen het plakken van een afbeelding in een e-mailbericht: bij Outlook Express en Windows Mail is het alleen mogelijk een schermafdruk mee te sturen wanneer deze eerst als plaatje is opgeslagen (bijvoorbeeld door deze eerst in Paint te plakken en vervolgens als afbeelding op te slaan). De schermafdruk kan vervolgens via Invoegen, Afbeelding aan het e-mailbericht worden toegevoegd (en dus niet met de plakfunctie CTRL-V).

Een schermafdruk als bestand opslaan

Het maken van een schermafdruk hoeft dus nu geen problemen meer te geven. Het zou echter gemakkelijk zijn als je een schermafdruk zou kunnen vastleggen in een bestand. U kunt natuurlijk de schermafdrukken in een Word-bestand bewaren, maar daarmee worden de bestanden niet opgeslagen in het gangbare formaat voor afbeeldingen. Er zijn ook programma’s waarmee een schermafdruk als bestand kan worden opgeslagen, dit biedt verschillende voordelen:

Het Knipprogramma van Windows

Het Knipprogramma van Windows (Windows 7: startmenu, Alle programma's, Bureau-accessoires, Windows 8: App-overzicht, groep Accessoires, Windows 10: Start, map Accessoires) is een handige tool voor het maken van een afdruk van (een gedeelte van) het scherm om deze vervolgens als bestand op te slaan. De Probleemstappenbeschrijving (ook wel Problem Steps Recorder genoemd) is afgeleid van dit knipprogramma en kan worden opgestart met het commando PSR in het zoekvenster van het startmenu (Windows 8: charm Zoeken of door gewoon te typen vanuit het Startscherm). Deze tool maakt met achtereenvolgende schermafdrukken visueel zichtbaar hoe een specifieke handeling moet worden verricht. Deze afdrukken worden (samen met een beschrijving van de handelingen) in één bestand opgeslagen zodat ze eenvoudig per e-mail toegezonden kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke tool met name handig is bij computerondersteuning op afstand zodat niet onnodig lang telefonisch uitleg gegeven hoeft te worden.

 
 
 
 

© 2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands