Schermafdruk maken met de PrintScreen-toets

Het gebruik van schermafdrukken kan handig zijn, bijvoorbeeld voor het samenstellen van een handleiding, voor het vastleggen van de indeling van de bureaubladiconen (handig voor na een herinstallatie van Windows) of bij het oplossen van computerproblemen (om specifieke foutmeldingen per e-mail te kunnen versturen). Er zijn verschillende mogelijkheden om een schermafdruk te maken. De bekendste is wellicht de PrintScreen-toets (ook wel PrtScr-toets, op de meeste toetsenborden rechts naast de F12-toets) om een afdruk van het scherm of actieve venster te maken. Met de toetscombinatie Win-SHIFT-S wordt een afdruk gemaakt van een zelf geselecteerd gedeelte van het scherm. Wil je invloed hebben op de wijze van opslaan (bijvoorbeeld een ander type bestand of een andere opslaglocatie), gebruik dan liever de app Knippen en aantekenen van Windows, of een externe tool.


De PrintScreen-toets

Met de PrintScreen-toets kan een afdruk van het gehele scherm worden gemaakt. De PrintScreen-toets in combinatie met de ALT-toets maakt een afdruk van alleen het actieve venster. De schermafdruk wordt als afbeelding op het virtuele klembord geplaatst, om vervolgens eenvoudig met de toetscombinatie CTRL-V of Win-V in een willekeurig document of bewerkingsprogramma te plakken. Met de toetscombinatie Win-PrintScreen wordt de schermafdruk direct als PNG-bestand opgeslagen in de map Afbeeldingen\Schermopnamen (deze functionaliteit is erg handig wanneer meerdere screendumps snel achter elkaar gemaakt moeten worden).

LET OP: Wordt een schermafdruk aan een e-mail toegevoegd, houdt er dan rekening mee dat deze alleen tussen de tekst kan worden geplakt wanneer het e-mailbericht in HTML wordt opgemaakt. Is dit niet mogelijk, sla de schermafdruk dan op als PNG-bestand en voeg deze als bijlage toe (met de paperclip-knop).

De toetscombinatie WIN-SHIFT-S

Een alternatief voor de PrintScreen-toets is de toetscombinatie WIN-SHIFT-S. Deze functie bevat verschillende opties om een selectie voor de schermafdruk te maken: een rechthoekige selectie, een vrije vorm, geselecteerde vensters of het volledige scherm. De selectie wordt als knipsel op het virtuele klembord geplaatst en kan vervolgens eenvoudig met de toetscombinatie CTRL-V of Win-V in een willekeurig e-mailbericht, document of tekenprogramma worden geplakt. Wil je de schermafdruk eerst nog bewerken, klik dan op de melding Knipsel opgeslagen op het klembord (in het actiecentrum) om deze te openen in de app Knippen en aantekenen.

TIP: Met de app Knippen en aantekenen, knop Nieuw is op vergelijkbare wijze een knipsel te maken. Deze app bevat tevens enkele eenvoudige opties om het knipsel te bewerken.

App Knipsel en aantekening

Het Knipprogramma van Windows

Het Knipprogramma van Windows (toegankelijk via Start, map Accessoires of via de zoekfunctie) is een handige tool voor het maken en opslaan van een afdruk van (een gedeelte van) het scherm. Gebruik de knop Nieuw om een selectie te maken (is het knipprogramma geminimaliseerd dan kan de selectietool met de toetscombinatie linker ALT-N worden geactiveerd). Deze tool wordt vervangen door de app Knippen en aantekenen, maar is nog wel toegankelijk.

Knipprogramma

Probleemstappenbeschrijving

De Probleemstappenbeschrijving (ook wel Problem Steps Recorder genoemd) is afgeleid van het knipprogramma en kan worden opgestart met het commando PSR in het zoekvak op de taakbalk. Deze tool maakt met achtereenvolgende schermafdrukken visueel zichtbaar hoe een specifieke handeling moet worden verricht. Deze afdrukken worden (samen met een beschrijving van de handelingen) in één bestand opgeslagen zodat ze eenvoudig per e-mail toegezonden kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke tool met name handig is bij computerondersteuning op afstand zodat niet onnodig lang telefonisch uitleg gegeven hoeft te worden.

Xbox Game Bar: foto- en video-opnames van het scherm maken

Windows 10 bevat de Xbox Game Bar (op te roepen met de toetscombinatie WIN-G) voor het maken van foto- en video-opnames van games, gestreamde uitzendingen en programma’s. Deze functie is bedoeld voor het opnemen van Xbox-games, maar kan ook binnen Windows 10 worden gebruikt (mits de computer is uitgerust met een geschikte grafische kaart). De opnames worden opgeslagen in de submap Opnames van de persoonlijke map Video’s.

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring