Instellingen Windows 10: onderdeel Apparaten

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Apparaten van het venster Instellingen.


Sub Bluetooth en andere apparaten

Deze sub toont een overzicht van alle gekoppelde apparaten, zoals je toetsenbord, muis, digitale pen, printer, geluidsboxen, koptelefoon, oortjes, telefoon, camera, beeldscherm, dockingstation en/of externe schijf. Met de optie Bluetooth is de Bluetooth-adapter in- of uit te schakelen (wat overigens eenvoudiger kan via de knop Bluetooth in het actiecentrum). Is er geen behoefte aan Bluetooth-verbindingen dan kan deze optie beter worden uitgeschakeld, dat is veiliger en zorgt ervoor dat de accu van de betreffende pc minder snel leegloopt. Met de knop Bluetooth- of ander apparaat toevoegen kan nieuwe apparatuur aan de pc worden gekoppeld. Voordat een koppeling tot stand kan worden gebracht, moet uit veiligheidsoverwegingen eerst een pincode worden uitgewisseld. Ondersteunt het apparaat Swift Pair, dan is deze ook eenvoudig via een pop-upmelding in het systeemvak te koppelen. Voorwaarde is wel dat de optie Meldingen weergeven om verbinding te maken via Snel koppelen is geactiveerd, de koppelingsmodus op het te koppelen apparaat is ingeschakeld en de afstand tussen de beide apparaten niet te groot is.

Bij het koppelen van randapparatuur worden de bijbehorende hardware drivers automatisch geÔnstalleerd. De apparaten zijn, inclusief de bijbehorende drivers (stuurprogrammaís), terug te vinden Apparaatbeheer. Moet een apparaat hardwarematig worden verwijderd, koppel deze dan eerst softwarematig los door bij deze sub op het item te klikken, knop Verwijderen. De instellingen voor de Bluetooth-adapter zijn bereikbaar via de link Meer Bluetooth-instellingen. Bestanden uitwisselen met een van de verbonden apparaten kan via de link Bestanden verzenden of ontvangen via Bluetooth.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Bluetooth

Sub Printers en scanners

Sub Printers en Scanners toont een overzicht van alle aangesloten printers en scanners. Staat je apparaat niet in de lijst dan heeft Windows deze niet herkend. Het apparaat kan dan alsnog worden toegevoegd met de knop Een printer of scanner toevoegen, link De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst. Wil je niet dat Windows de standaardprinter kan aanpassen, vink dan de optie Mijn standaardprinter door Windows laten beheren uit. Zet de optie Downloaden via verbindingen met een datalimiet alleen aan wanneer dat echt noodzakelijk is, dit kan je behoeden voor nare financiŽle verrassingen. De meer geavanceerde printerinstellingen (zoals het instellen van de standaard printer en het wijzigen van de afdrukeigenschappen van de printer) zijn te achterhalen door de betreffende printer te selecteren, knop Beheren.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Printers en Scanners

Sub Muis

Via deze sub kan de muis worden ingesteld voor links- of rechtshandig gebruik. Met de schuifbalk bij Cursorsnelheid kan de snelheid van de muisaanwijzer worden aangepast: bij een hogere snelheid beweegt de aanwijzer sneller van de ene naar de nadere kant van het scherm terwijl bij een lagere snelheid nauwkeuriger gewerkt kan worden. Door te draaien aan het muiswieltje, scrol je naar boven of naar beneden op de pagina. Geef met de schuifbalk bij de optie Kies hoeveel regels worden verschoven aan met hoeveel regels tegelijk er geschoven moet worden. Wijzig eventueel de optie meerdere regels in een keer te verschuiven zodat er niet per x regels, maar per pagina wordt gescrold. Is de optie Inhoud van niet-actieve vensters omlaag schuiven als ik deze aanwijs geactiveerd dan wordt in elk venster gescrold waar de muis (al dan niet toevallig) overheen gaat. Dit heeft voordelen (omdat zo niet eerst het betreffende venster geactiveerd hoeft te worden) maar kan ook als hinderlijk worden ervaren. Via de link Extra muisopties zijn nog enkele geavanceerde opties toegankelijk, zoals de snelheid van dubbelklikken en de eigenschappen van de aanwijzer.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Muis en touchpad

Sub Touchpad

Deze sub is alleen beschikbaar wanneer het apparaat is voorzien van een touchpad (ťn de juiste drivers zijn geÔnstalleerd). Het touchpad is via deze sub in- en uit te schakelen, en tevens kan de cursorsnelheid, gevoeligheid e.d. hier worden aangepast. Bij aanraakschermen bevat het systeemvak een knop om een virtueel touchpad te activeren (ontbreekt de knop dan is deze toe te voegen via een rechter muisklik op de taakbalk, optie Touchpadknop weergeven). Het virtuele touchpad is met name handig om een extra scherm vanaf de tablet aan te sturen.

Sub Typen

Vind je het fijn om tijdens het typen tekstsuggesties te zien zodat deze snel ingevoegd kunnen worden, schakel deze dan in. Standaard worden spelfouten automatisch gemarkeerd en/of gecorrigeerd. Wordt deze spellingscontrole als irritant ervaren, schakel het dan uit.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Typen

Sub Pen en Windows Ink

De opties van sub Pen en Windows Ink zijn eigenlijk alleen interessant voor apparaten die zijn uitgerust met een aanraakscherm ťn een digitale pen. De digitale pen kan bij vele apps worden toegepast: als teken- en schrijftool, maar ook als invoerapparaat wanneer er geen toetsenbord en muis is aangesloten. Eenmaal gewend aan de pen verandert het je computerleven! (Dubbel)klik met het knopje bovenop de pen om de Windows Ink-werkruimte te activeren. Nadat de Windows Ink-werkruimte is geactiveerd (via een rechter muisklik op de taakbalk, optie Knop Windows Ink-werkruimte weergeven), kan deze vanuit het systeemvak worden geopend. Er zijn twee opties: een leeg whiteboard (om je ideeŽn te schetsen) of een afdruk van het volledige scherm (om daar vervolgens aantekeningen aan toe te voegen). Het whiteboard kan alleen gebruikt worden wanneer is aangemeld met een Microsoft-account!

Windows-Ink werkruimte: whiteboard en volledig scherm knipsel

Zodra een digitale pen wordt aangesloten, toont sub Pen en Windows Ink extra pen-instellingen. Zo is de pen voor links- of rechtshandig gebruik in te stellen (via optie Geef aan met welke hand u schrijft), en kan deze bij de ouderwetse bureaublad-apps als muis worden gebruikt (optie In sommige bureaubladapps de pen als muis gebruiken). Het kopje Pensneltoetsen bevat opties om de werking van het knopje bovenop de pen naar wens aan te passen: er zijn instelmogelijkheden voor klikken, dubbelklikken en ingedrukt houden (werkt de knop niet, controleer dan via de sub Bluetooth en andere apparaten of Bluetooth is ingeschakeld en of de pen is verbonden).

Instellingen, onderdeel Apparaten, sub Pen en Windows Ink

TIP: Elk handschrift is weer anders, het is dan ook niet zo gek dat er bij handschriftherkenning fouten worden gemaakt. Optimaliseer de handschriftherkenning daarom op basis van je eigen handschrift (knop Herkenning verbeteren).

Sub Automatisch afspelen

Via de sub Automatisch afspelen is in te stellen of externe media zoals een externe schijf, geheugenkaart, mobiele telefoon e.d. automatisch in Windows moet worden opgestart zodra deze worden aangesloten, en wat er dan mee moet worden gedaan. Bijvoorbeeld het openen in de Windows Verkenner, het importeren van afbeeldingen en video's of het afspelen in de Windows Media Player. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om dergelijke media direct in de Windows Verkenner te laten weergeven zodat ik zelf kan bepalen wat ik met de bestanden ga doen.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Automatisch afspelen

Sub USB

Stoor je je aan de meldingen die worden getoond wanneer het niet lukt om verbinding te maken met een aangesloten USB-apparaat, zet de optie Waarschuwen als er problemen zijn met het maken van een verbinding met USB-apparaten dan uit. Zie de pagina over Apparaatbeheer wanneer je tegen USB-problemen aanloopt.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring