Instellingen Windows 10: onderdeel Apparaten

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Apparaten van het venster Instellingen.


Sub Bluetooth en andere apparaten

In deze sub wordt de extern aangesloten randapparatuur vermeld en, indien het betreffende Bluetooth-apparaat dat ondersteunt, het resterende accuniveau. Is er geen behoefte aan Bluetooth dan kan deze optie beter worden uitgeschakeld, dat is veiliger en zorgt ervoor dat de batterij minder snel leeg loopt (de Bluetooth-instellingen zijn bereikbaar via de links Meer Bluetooth-instellingen en Bestanden verzenden of ontvangen via Bluetooth onderin het venster). Bij het aansluiten van de overige randapparaten (zoals het beeldscherm, toetsenbord, muis, stylus, docking station, externe schijf, e.d.) worden de bijbehorende hardwaredrivers automatisch geÔnstalleerd. Moet een apparaat hardwarematig worden verwijderd, klik dan bij deze sub op het item, knop Verwijderen om deze eerst softwarematig los te koppelen. Alle aangesloten hardware wordt overigens ook overzichtelijk vermeld in Apparaatbeheer, toegankelijk via de gelijknamige link onderin het venster.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Bluetooth

Sub Printers en scanners

Sub Printers en Scanners toont een overzicht van alle aangesloten printers en scanners. Staat je apparaat niet in de lijst dan heeft Windows deze niet herkend. Het apparaat kan dan alsnog worden toegevoegd met de knop Een printer of scanner toevoegen, link De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst. Wil je niet dat Windows de standaardprinter automatisch wijzigt naar de laatstgebruikte printer, vink dan de optie Mijn standaardprinter door Windows laten beheren uit. Zet de optie Downloaden via verbindingen met een datalimiet alleen aan wanneer dat echt noodzakelijk is, dit kan je behoeden voor nare financiŽle verrassingen. De meer geavanceerde printerinstellingen zijn te achterhalen via de links Apparaten en printers (zoals het instellen van de standaard printer en het wijzigen van de afdrukeigenschappen van de printer).

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Printers en Scanners

Sub Muis

Via deze sub kan de muis worden ingesteld voor links- of rechtshandig gebruik. Door te draaien aan het muiswieltje kan met meerdere regels of per scherm door een pagina worden gescrold. Wordt de optie meerdere regels in een keer te verschuiven gekozen dan verschijnt een schuifbalk om het aantal regels aan te passen. Met de optie Inhoud van niet-actieve vensters omlaag schuiven als ik deze aanwijs wordt in elk venster gescrold waar de muis (al dan niet toevallig) overheen gaat op het moment dat het muiswieltje wordt gebruikt. Dit heeft voordelen (omdat zo niet eerst het betreffende venster geactiveerd hoeft te worden) maar kan ook als hinderlijk worden ervaren. Via de link Extra muisopties zijn nog enkele geavanceerde opties toegankelijk zoals de snelheid van dubbelklikken en de eigenschappen van de aanwijzer.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Muis en touchpad

Sub Touchpad

Bij aanraakschermen is via het systeemvak een virtueel touchpad te activeren (ontbreekt de knop dan is deze toe te voegen via een rechter muisklik op de taakbalk, optie Touchpadknop weergeven). Zodra het virtuele touchpad is geactiveerd, wordt de sub Touchpad aan het venster Instellingen, onderdeel Apparaten toegevoegd. Het virtuele touchpad is met name handig om een tweede scherm vanaf een tablet aan te sturen.

Sub Typen

Is het niet wenselijk dat spelfouten automatisch worden gemarkeerd of gecorrigeerd, schakel de ingebouwde spellingscontrole dan uit. Alleen voor aanraakschermen: worden de tekstsuggesties tijdens het typen als irritant ervaren dan zijn ook deze uit te schakelen. De opties voor het schermtoetsenbord spreken voor zich.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Typen

Sub Pen en Windows Ink

Nadat via een rechter muisklik op de taakbalk de optie Knop Windows Ink-werkruimte weergeven is geactiveerd, is de Windows Ink-werkruimte via het systeemvak te openen.

Sub Automatisch afspelen

Via de sub Automatisch afspelen is in te stellen of externe media zoals een externe schijf, geheugenkaart, mobiele telefoon e.d. automatisch in Windows moet worden opgestart zodra deze worden aangesloten, en wat er dan mee moet worden gedaan. Bijvoorbeeld het openen in de Windows Verkenner, het importeren van afbeeldingen en video's of het afspelen in de Windows Media Player. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om dergelijke media direct in de Windows Verkenner te laten weergeven zodat ik zelf kan bepalen wat ik met de bestanden ga doen.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Automatisch afspelen

Sub USB

Stoor je je aan de meldingen die worden getoond wanneer het niet lukt om verbinding te maken met een aangesloten USB-apparaat, zet de optie Waarschuwen als er problemen zijn met het maken van een verbinding met USB-apparaten dan uit.

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring