Instellingen Windows 10: onderdeel Apparaten

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Apparaten van het venster Instellingen.


Sub Bluetooth en andere apparaten

Deze sub toont een overzicht van gekoppelde apparaten, zoals je telefoon, beeldscherm, geluidsboxen, stylus, docking station, externe schijf, toetsenbord en/of muis. Met de optie Bluetooth is de Bluetooth-adapter in- of uit te schakelen (wat overigens eenvoudiger kan via de knop Bluetooth in het actiecentrum). Is er geen behoefte aan Bluetooth dan kan deze optie beter worden uitgeschakeld, dat is veiliger en zorgt ervoor dat de accu van de betreffende pc minder snel leegloopt. Met de knop Bluetooth- of ander apparaat toevoegen kan nieuwe apparatuur worden toegevoegd: voordat een Bluetooth-apparaat aan het systeem wordt gekoppeld, moet uit veiligheidsoverwegingen eerst een pincode worden uitgewisseld. Ondersteunt het apparaat Swift Pair, dan is deze ook eenvoudig via een pop-upmelding in het systeemvak te koppelen. Voorwaarde is wel dat de optie Meldingen weergeven om verbinding te maken via Snel koppelen is geactiveerd, de koppelingsmodus op het te koppelen apparaat is ingeschakeld en de afstand tussen de beide apparaten niet te groot is. Moet een apparaat hardwarematig worden verwijderd, klik dan bij deze sub op het item, knop Verwijderen om deze eerst softwarematig los te koppelen.

Bij het aansluiten van randapparatuur worden de bijbehorende hardwaredrivers automatisch geïnstalleerd. De apparaten zijn, inclusief de bijbehorende drivers (stuurprogramma’s), terug te vinden Apparaatbeheer. De instellingen voor de Bluetooth-adapter zijn bereikbaar via de link Meer Bluetooth-instellingen. Bestanden uitwisselen met een van de verbonden apparaten kan via de link Bestanden verzenden of ontvangen via Bluetooth.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Bluetooth

Sub Printers en scanners

Sub Printers en Scanners toont een overzicht van alle aangesloten printers en scanners. Staat je apparaat niet in de lijst dan heeft Windows deze niet herkend. Het apparaat kan dan alsnog worden toegevoegd met de knop Een printer of scanner toevoegen, link De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst. Wil je niet dat Windows de standaardprinter automatisch wijzigt naar de laatstgebruikte printer, vink dan de optie Mijn standaardprinter door Windows laten beheren uit. Zet de optie Downloaden via verbindingen met een datalimiet alleen aan wanneer dat echt noodzakelijk is, dit kan je behoeden voor nare financiële verrassingen. De meer geavanceerde printerinstellingen zijn te achterhalen via de links Apparaten en printers (zoals het instellen van de standaard printer en het wijzigen van de afdrukeigenschappen van de printer).

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Printers en Scanners

Sub Camera's

Via deze sub zijn de instellingen van de (via USB en het netwerk) aangesloten webcam’s en ONVIF IP-beveiligingscamera’s te wijzigen (zoals de helderheid, het contrast e.d.). De direct en via het netwerk aangesloten camera’s zijn eenvoudig met de knop Een netwerksite toevoegen aan het overzicht toe te voegen.

Sub Muis

Via deze sub kan de muis worden ingesteld voor links- of rechtshandig gebruik. Met de schuifbalk bij Cursorsnelheid kan de snelheid van de muisaanwijzer worden aangepast: bij een hogere snelheid beweegt de aanwijzer sneller van de ene naar de nadere kant van het scherm terwijl bij een lagere snelheid nauwkeuriger gewerkt kan worden. Door te draaien aan het muiswieltje kan met meerdere regels of per scherm door een pagina worden gescrold. Wordt de optie meerdere regels in een keer te verschuiven gekozen dan verschijnt een schuifbalk om het aantal regels aan te passen. Met de optie Inhoud van niet-actieve vensters omlaag schuiven als ik deze aanwijs wordt in elk venster gescrold waar de muis (al dan niet toevallig) overheen gaat op het moment dat het muiswieltje wordt gebruikt. Dit heeft voordelen (omdat zo niet eerst het betreffende venster geactiveerd hoeft te worden) maar kan ook als hinderlijk worden ervaren. Via de link Extra muisopties zijn nog enkele geavanceerde opties toegankelijk zoals de snelheid van dubbelklikken en de eigenschappen van de aanwijzer.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Muis en touchpad

Sub Touchpad

Bij aanraakschermen is via het systeemvak een virtueel touchpad te activeren (ontbreekt de knop dan is deze toe te voegen via een rechter muisklik op de taakbalk, optie Touchpadknop weergeven). Zodra het virtuele touchpad is geactiveerd, wordt de sub Touchpad aan het venster Instellingen, onderdeel Apparaten toegevoegd. Het virtuele touchpad is met name handig om een tweede scherm vanaf een tablet aan te sturen.

Sub Typen

Is het niet wenselijk dat spelfouten automatisch worden gemarkeerd of gecorrigeerd, schakel de ingebouwde spellingscontrole dan uit. Alleen voor aanraakschermen: worden de tekstsuggesties tijdens het typen als irritant ervaren dan zijn ook deze uit te schakelen. De opties voor het schermtoetsenbord spreken voor zich.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Typen

Sub Pen en Windows Ink

Hoewel de Windows Ink-werkruimte op alle computers gebruikt kan worden, is deze eigenlijk alleen interessant voor apparaten die zijn uitgerust met een aanraakscherm en digitale pen. Nadat de Windows Ink-werkruimte is geactiveerd (via een rechter muisklik op de taakbalk, optie Knop Windows Ink-werkruimte weergeven), kan deze vanuit het systeemvak worden geopend. Er zijn twee opties: een leeg whiteboard (om je ideeën te schetsen) of een afdruk van het volledige scherm (om daar vervolgens aantekeningen aan toe te voegen). Het whiteboard kan alleen gebruikt worden wanneer is aangemeld met een Microsoft-account!

Windows-Ink werkruimte: whiteboard en volledig scherm knipsel

De digitale pen kan bij vele andere apps worden toegepast: als teken- en schrijftool, maar ook als invoerapparaat wanneer er geen toetsenbord is aangesloten. De pen kan via de sub Pen en Windows Ink worden ingesteld. Bijvoorbeeld of de pen door een links- of rechtshandige wordt gebruikt (optie Geef aan met welke hand u schrijft), en of die bij de ouderwetse bureaublad-apps als muis moet worden gebruikt (optie In sommige bureaubladapps de pen als muis gebruiken).

Instellingen, onderdeel Apparaten, sub Pen en Windows Ink

Elk handschrift is weer anders, het is dan ook niet zo gek dat er bij handschriftherkenning fouten worden gemaakt. Optimaliseer de handschriftherkenning daarom op basis van je eigen handschrift (knop Herkenning verbeteren). Onder het kopje Pensneltoetsen kan de functionaliteit van het eenmalig klikken, dubbelklikken en ingedrukt houden van het knopje bovenop de pen naar wens worden aangepast (werkt de knop niet, controleer dan via de sub Bluetooth en andere apparaten of Bluetooth is ingeschakeld en of de pen is verbonden).

Handschriftherkenning Windows 10

Sub Automatisch afspelen

Via de sub Automatisch afspelen is in te stellen of externe media zoals een externe schijf, geheugenkaart, mobiele telefoon e.d. automatisch in Windows moet worden opgestart zodra deze worden aangesloten, en wat er dan mee moet worden gedaan. Bijvoorbeeld het openen in de Windows Verkenner, het importeren van afbeeldingen en video's of het afspelen in de Windows Media Player. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om dergelijke media direct in de Windows Verkenner te laten weergeven zodat ik zelf kan bepalen wat ik met de bestanden ga doen.

Windows 10 instellingen: onderdeel Apparaten, sub Automatisch afspelen

Sub USB

Stoor je je aan de meldingen die worden getoond wanneer het niet lukt om verbinding te maken met een aangesloten USB-apparaat, zet de optie Waarschuwen als er problemen zijn met het maken van een verbinding met USB-apparaten dan uit. Is een aangesloten USB-apparaat een tijdje niet in gebruik geweest dan wordt deze automatisch uitgeschakeld (om de accuduur van de laptop of tablet te verlengen). Functioneert het apparaat na hervatten niet meer, deactiveer dan de optie Stop apparaten wanneer mijn scherm uit is om de batterij te sparen. Zie de pagina over Apparaatbeheer wanneer je tegen andere USB-problemen aanloopt.

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring