ClipboardFusion: snel standaardteksten invoegen

ClipboardFusion is een praktische tool voor het snel invoegen van standaardteksten, afbeeldingen e.d., met name handig bij het beantwoorden van e-mail. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke voetnoot aan het einde van een bericht, of standaardantwoorden voor veelgestelde vragen.


ClipboardFusion installeren

De installatieprocedure van ClipboardFusion (download: www.clipboardfusion.com) is eenvoudig te doorlopen. Kies aan het einde van de setup de proefversie, deze kan achteraf worden omgezet naar de gratis versie (zie de uitleg verderop). Laat de optie Starten tijdens het opstarten van Windows geactiveerd zodat de app altijd op de achtergrond actief is. Na afloop van de setup opent het instellingenvenster van ClipboardFusion. Let wel op: de standaard instellingen zijn niet praktisch en kunnen beter eerst worden aangepast voordat je met ClipboardFusion aan de slag gaat (zie de tips verderop)!

ClipboardFusion setup

De Klembordmanager (Clipboard Manager)

Het beheren en plakken van teksten verloopt via de Klembordmanager/Clipboard Manager van ClipboardFusion, te openen met een rechter muisklik op het programma-icoontje in het systeemvak, optie Toon Klembordbeheer/Show Clipboard Manager. Het is echter veel makkelijker om een sneltoets in te stellen (via het instellingenvenster, tabblad Sneltoetsen/HotKeys) zodat de klembordmanager snel geopend kan worden. De Klembordmanager bevat de tabbladen Geschiedenis/History, Vastgemaakt/Pinned, Online recent, Online vastgemaakt en Macro's.

Tabblad Geschiedenis bevat alle recent naar het klembord gekopieerde items (deze worden beperkte tijd bewaard). Het is verstandig om veelgebruikte items aan de lijst met vastgepinde items (tabblad Vastgemaakt) toe te voegen zodat ze bewaard blijven en snel toegankelijk zijn. Dit gaat met een rechter muisklik op het gekopieerde item op tabblad Geschiedenis, optie Vastmaken/Pin. Wijzig eventueel de namen van vastgepinde items zodat de lijst overzichtelijk blijft: klik hiervoor met rechts op een item, optie Wijzig naam/Edit Name. Kijk ook even naar de opties Ga omhoog/Move up en Verplaats omlaag /Move Down (voor het aanpassen van de volgorde) en Bewerken/Edit (voor het aanpassen van de inhoud van het item).

ClipboardFusion: Clipboard Manager

Het plakken van standaardteksten gaat als volgt: plaats de cursor op de plek waar de tekst moet komen (in een e-mail, chatbox, Word-bestand etc.), open vervolgens tabblad Vastgemaakt/Pinned van de klembordmanager en selecteer het gewenste item (met een enkele muisklik, het bijbehorende cijfer of de pijltjestoetsen i.c.m. de Enter-toets). Of nog handiger: maak gebruik van sneltoetsen voor veelgebruikte items zodat de klembordmanager niet eens geopend hoeft te worden (zie de instellingen verderop).

De instellingen van ClipboardFusion aanpassen

Tot zover het gebruik van ClipboardFusion. Het is wel verstandig om eerst de instellingen van ClipboardFusion aan te passen, daarmee wordt het gebruikersgemak aanzienlijk verhoogd. Het instellingen-venster van ClipboardFusion opent via een rechter muisklik op het programma-icoontje in het systeemvak, optie Instellingen/Settings.

ClipboardFusion instellingen

De meest interessante wijzigingen worden hier besproken (bevestig de aangebrachte wijzigingen met de knop Toepassen/Apply):

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring