Installatietips voor de Oktober 2018 onderdelenupdate

De onderdelenupdate 1809 (ook wel de Oktober 2018 Update genoemd) wordt aanzienlijk sneller uitgerold dan zijn voorgangers. Gelukkig verloopt de installatie in de meeste gevallen probleemloos, desondanks ondervinden sommige gebruikers toch problemen met de installatie van de Oktober 2018 Update. De gevolgen zijn in enkele gevallen vrij ernstig, waaronder het niet meer opstarten van Windows. In sommige gevallen zorgt beveiligingssoftware voor opstartproblemen. In andere gevallen gaat het om (veelal oplosbaar) klein leed. Op basis van voortschrijdend inzicht volgen hier nog wat tips om de installatie van de Oktober 2018 Update (en ook toekomstige onderdelenupdates) soepel te laten verlopen:

Installatie via Windows Update

De onderdelenupdate wordt automatisch aan de lijst met te installeren updates toegevoegd zodra op de knop Naar updates zoeken wordt geklikt (via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update). Wil je (nog) niet dat de onderdelenupdate versneld wordt ge´nstalleerd, blijf dan van deze knop af!

DE ONDERDELENUPDATE UITSTELLEN

De Windows 10 Pro-versie beschikt over een instelling waarmee de installatie van een onderdelenupdate met enkele maanden kan worden uitgesteld: zie Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update, link Geavanceerde opties, selecteer bij Kiezen wanneer updates worden ge´nstalleerd de optie Semi-Annual-kanaal in plaats van Semi-Annual-kanaal (Targeted).

Voor de Home-versie, waar deze optie ontbreekt, heeft Microsoft de tool Show or hide updates (download: https://support.microsoft.com/en-us/kb/3073930) beschikbaar gesteld. Door de onderdelenupdate 1803 voor Windows Update te verbergen (knop Hide updates), wordt de installatie automatisch uitgesteld.


Installatie vanaf een installatiemedium

Geeft de installatie van de onderdelenupdate problemen dan zal deze automatisch weer worden teruggerold naar de vorige Windows-installatie. Deze problemen worden veelal voorkomen door de installatie via de updatepagina van Microsoft (knop Update nu) te laten verlopen of door (vanaf diezelfde pagina) eerst een Windows 10 installatiemedium te maken en daar de update mee uit te voeren. Een installatiemedium heeft als bijkomend voordeel dat deze geen schijfruimte in beslag neemt.

Maak een back-up van je persoonlijke bestanden!

Het is natuurlijk overbodig om te melden, maar doe het toch maar even: maak een back-up van je persoonlijke bestanden! Zeker in het geval dat grote systeemwijzigingen worden aangebracht, er kan namelijk altijd wat fout gaan...

Zorg voor minimaal 10 Gb vrije schijfruimte!

Voordat met de installatie wordt begonnen is het belangrijk dat er minimaal 10 Gb aan vrije schijfruimte is. Controleer daarom eerst de beschikbare ruimte en voer waar nodig een schijfopruiming uit!

Verwijder beveiligings-, clean- en systeemtools

Bij elke grote onderdelenupdate is er wel weer een beveiligingstool die voor opstartproblemen zorgt. Ter voorkoming van opstartproblemen is het verstandig om voorafgaande aan de installatie van een onderdelenupdate eerst de zelf ge´nstalleerde beveiligingssoftware (en waar mogelijk ook de met Windows opstartende clean- en systeemtools) te verwijderen.

Blijft een verwijderde scanner toch nog voor problemen zorgen bij de installatie van de onderdelenupdate? Start dan eens de Windows PowerShell (Admin) (via het Win-X menu) en geef het commando DISM  /Online  /Cleanup-Image  /RestoreHealth.

TIP: Windows 10 is reeds voorzien van de scanner Windows-beveiliging welke voor thuisgebruik voldoende bescherming biedt.

Wordt Windows 10 alsnog teruggerold naar de vorige versie?

Schakel opstartprocessen uit
Software die met Windows mee opstart, kan tijdens de installatie van een onderdelenupdate voor grote problemen zorgen. Het is daarom verstandig om voorafgaande aan de installatie eerst de zelfge´nstalleerde programma's en de niet aan Windows gerelateerde services (al dan niet tijdelijk) uit het opstartproces te halen. De met Windows opstartende programma's zijn uit te schakelen via Taakbeheer (tabblad Opstarten) en de services via MSCONFIG (tabblad Services; verberg eerst de services van Microsoft met de optie Alle Microsoft-services verbergen links onderin het venster).

Schakel tijdens de installatie de internetbinding uit
Tijdens de installatie van een onderdelenupdate wordt gecontroleerd of er nog extra bestanden gedownload moeten worden, de installatieprocedure loopt hier nog wel eens op vast. Windows rolt dan terug naar de vorige versie, om de updateprocedure vervolgens opnieuw in gang te zetten. Deze vicieuze cirkel is eenvoudig te doorbreken door bij aanvang van de installatie de internetverbinding te verbreken (door de netwerkkabel los te koppelen, de draadloze adapter uit te schakelen of door simpelweg het modem uit te zetten), eventuele updates kunnen dan altijd nog achteraf via Windows Update ge´nstalleerd worden.

Ben je na de installatie bestanden kwijt?

Wellicht kan je nog wat terugvinden in de map C:\Windows.old. Deze map bevat een kopie van de Windows-installatie en wordt na 1 week automatisch verwijderd.

ę 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring