Installatietips voor de November 2019 onderdelenupdate

Gelukkig verloopt de installatie in de meeste gevallen probleemloos, desondanks kunnen sommige gebruikers problemen ondervinden met de installatie van de November 2019 Update (ook wel versie 1909 genoemd). Op basis van voortschrijdend inzicht van voorgaande onderdelenupdates is het verstandig gebruik te maken van onderstaande tips om de installatie van de November 2019 Update (en ook toekomstige onderdelenupdates) soepel te laten verlopen:

Installatie via Windows Update

Kan of wil je niet wachten dan is de installatie van de November 2019 Update handmatig te starten via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update, knop Naar updates zoeken. Wordt de onderdelenupdate niet aangeboden, controleer dan (als dat niet het geval is) via Instellingen, onderdeel Privacy, sub Camera en sub Microfoon of de toegang tot zowel de camera als de microfoon is ingeschakeld en apps toegang is verleend (dit schijnt te helpen). Wordt de onderdelenupdate nog steeds niet aangeboden dan verwacht Microsoft voor de betreffende hard- en/of software mogelijk compatibiliteitsproblemen. Het is dan verstandig om te wachten totdat Microsoft de verwachte problemen nader heeft onderzocht en opgelost (mogelijk helpt het verwijderen van software en het loskoppelen van aangesloten hardware). Wil je desondanks tˇch een poging wagen? Installeer de November 2019 Update dan vanaf de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10, knop Update nu (of vanaf een zelfgemaakt installatiemedium).

Windows Update: November 2019 Update (1909)

Installatie vanaf een installatiemedium

Geeft de installatie van de onderdelenupdate problemen dan zal deze automatisch weer worden teruggerold naar de vorige Windows-installatie. Deze problemen worden veelal voorkomen door de installatie via de updatepagina van Microsoft (knop Update nu) te laten verlopen of door (vanaf diezelfde pagina) eerst een Windows 10 installatiemedium te maken en daar de update mee uit te voeren. Een installatiemedium heeft als bijkomend voordeel dat deze geen schijfruimte in beslag neemt.

Maak een back-up van je persoonlijke bestanden

Het is natuurlijk overbodig om te melden, maar doe het toch maar even: maak een back-up van je persoonlijke bestanden! Zeker in het geval dat grote systeemwijzigingen worden aangebracht, er kan namelijk altijd wat fout gaan...

Koppel aangesloten externe schijven, USB-sticks en ander flash-geheugen los

Koppel aangesloten externe schijven, USB-sticks en ander flash-geheugen los aangezien ze tijdens het updaten voor problemen kunnen zorgen. Daarnaast is er een riscio dat de gegevens op het betreffende geheugen worden gewist.

Installeer de meest recente drivers en update het BIOS/UEFI

Wordt de betreffende onderdelenupdate niet via Windows Update aangeboden dan kan dat worden veroorzaakt doordat de ge´nstalleerde drivers van de hardware niet up-to-date zijn. Achterhaal in dat geval het merk en type moederbord (met CPU-Z) en grafische kaart (met GPU-Z) om vervolgens via de website van de betreffende fabrikant de meest recente drivers te downloaden en installeren. Het alternatief is wachten totdat deze drivers automatisch via Windows Update worden aangeboden, dat kan echter erg lang duren. Ook het updaten van het BIOS/UEFI van het moederbord kan een oplossing bieden.

Zorg voor minimaal 10 Gb vrije schijfruimte

Voordat met de installatie wordt begonnen is het belangrijk dat er minimaal 10 Gb aan vrije schijfruimte is (mits de installatie vanaf een Windows 10 installatiemedium wordt uitgevoerd, anders is 16-20 Gb benodigd). Controleer daarom eerst de beschikbare ruimte en voer waar nodig een schijfopruiming uit!

Verwijder beveiligings-, clean-, systeem- en encryptietools

Bij elke grote onderdelenupdate is er wel weer een beveiligingstool die voor opstartproblemen zorgt. Ter voorkoming van opstartproblemen is het verstandig om voorafgaande aan de installatie van een onderdelenupdate eerst de zelf ge´nstalleerde beveiligingssoftware (en waar mogelijk ook de met Windows opstartende clean- en systeemtools) te verwijderen. Ook encryptietools als Diskcryptor kunnen voor problemen zorgen.

Blijft een verwijderde scanner toch nog voor problemen zorgen bij de installatie van de onderdelenupdate? Start dan eens de Windows PowerShell (Admin) (via het Win-X menu) en geef het commando DISM  /Online  /Cleanup-Image  /RestoreHealth.

TIP: Windows 10 is reeds voorzien van de scanner Windows-beveiliging welke voor thuisgebruik voldoende bescherming biedt.

Wordt Windows 10 alsnog teruggerold naar de vorige versie?

Schakel opstartprocessen uit

Software die met Windows mee opstart, kan tijdens de installatie van een onderdelenupdate voor grote problemen zorgen. Het is daarom verstandig om voorafgaande aan de installatie eerst de zelfge´nstalleerde programma's en de niet aan Windows gerelateerde services (al dan niet tijdelijk) uit het opstartproces te halen. De met Windows opstartende programma's zijn uit te schakelen via Taakbeheer (tabblad Opstarten) en de services via MSCONFIG (tabblad Services; verberg eerst de services van Microsoft met de optie Alle Microsoft-services verbergen links onderin het venster).

Schakel tijdens de installatie de internetbinding uit

Tijdens de installatie van een onderdelenupdate wordt gecontroleerd of er nog extra bestanden gedownload moeten worden, de installatieprocedure loopt hier nog wel eens op vast. Windows rolt dan terug naar de vorige versie, om de updateprocedure vervolgens opnieuw in gang te zetten. Deze vicieuze cirkel is eenvoudig te doorbreken door bij aanvang van de installatie de internetverbinding te verbreken (door de netwerkkabel los te koppelen, de draadloze adapter uit te schakelen of door simpelweg het modem uit te zetten), eventuele updates kunnen dan altijd nog achteraf via Windows Update ge´nstalleerd worden.

Ben je na de installatie bestanden kwijt?

Wellicht kan je nog wat terugvinden in de map C:\Windows.old. Deze map bevat een kopie van de Windows-installatie en wordt na 1 week automatisch verwijderd.

ę 2001-2020 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring