Instellingen Windows 11: onderdeel Bluetooth en apparaten

Deze pagina bevat informatie over het onderdeel Bluetooth en apparaten van het venster Instellingen.


Instellingen Windows 11: onderdeel Bluetooth en apparaten

Sub Bluetooth

Het onderdeel Bluetooth en apparaten begint met de op dit moment met Bluetooth gekoppelde apparaten, bijvoorbeeld je toetsenbord, muis, digitale pen, printer, geluidsboxen, koptelefoon, oortjes, telefoon, camera, beeldscherm, dockingstation en/of externe schijf. Bij sub Bluetooth is de Bluetooth-adapter in- of uit te schakelen (wat overigens ook kan via het venster Snelle instellingen in het systeemvak). Is er geen behoefte aan Bluetooth-verbindingen dan kan deze optie beter worden uitgeschakeld, dat is veiliger en zorgt er bij mobiele apparaten voor dat de accu minder snel leegloopt.

TIP: Werkt Bluetooth niet? Controleer dan of de services voor Bluetooth op Automatisch staan en Bluetooth is ingeschakeld in Apparaatbeheer.

Sub Apparaten

Sub Apparaten toont alle (al dan niet draadloos) aangesloten apparaten. De knop Apparaat toevoegen heeft dezelfde functie als de knop met het plusteken bovenin onderdeel Bluetooth en apparaten: draadloze apparatuur aan de pc koppelen. Zet het Bluetooth-apparaat in de koppelstand (ook wel pairing genoemd) zodat de Bluetooth-adapter van de pc het apparaat kan vinden. Voordat een koppeling tot stand kan worden gebracht, moet uit veiligheidsoverwegingen eerst een pincode worden uitgewisseld. Ondersteunt het apparaat Swift Pair, dan is deze ook eenvoudig via een pop-upmelding in het systeemvak te koppelen. Voorwaarde is wel dat bij sub Apparaten de optie Meldingen weergeven om verbinding te maken via Snel koppelen is geactiveerd, de koppelingsmodus op het te koppelen apparaat is ingeschakeld en de afstand tussen de beide apparaten niet te groot is.

Bij het koppelen van randapparatuur worden de bijbehorende hardware drivers (ook wel stuurprogramma’s genoemd) automatisch geïnstalleerd. De apparaten zijn, inclusief de bijbehorende drivers, terug te vinden in Apparaatbeheer. Moet een apparaat hardwarematig worden verwijderd, koppel deze dan eerst softwarematig los via sub Apparaten: klik op de drie puntjes bij het betreffende apparaat, optie Verwijderen. De instellingen voor de Bluetooth-adapter zijn bereikbaar via de link Meer Bluetooth-instellingen. Bestanden uitwisselen met een van de verbonden apparaten kan via de link Bestanden verzenden of ontvangen via Bluetooth.

Sub Printers en scanners

Sub Printers en scanners toont een overzicht van alle aangesloten printers en scanners. Staat je apparaat niet in de lijst dan heeft Windows deze niet herkend. Het apparaat kan dan alsnog worden toegevoegd met de knop Apparaat toevoegen, link Handmatig toevoegen. Is de toegevoegde printer de voorkeursprinter, stel deze dan als standaardprinter in via de knop Als standaard instellen. Wil je voorkomen dat Windows de standaardprinter zelfstandig wijzigt (dus zonder tussenkomst van de gebruiker), schakel dan de optie Mijn standaardprinter door Windows laten beheren uit. Zet de optie Stuurprogramma’s en apparaatsoftware downloaden via verbindingen met een datalimiet alleen aan wanneer dat echt noodzakelijk is, dit kan je behoeden voor nare financiële verrassingen.

Windows 11 instellingen: Printers en Scanners

Sub Mobiele apparaten

Via Mobiele apparaten is het mogelijk om je mobiel via het draadloze netwerk aan de pc te koppelen zodat er informatieoverdracht tussen beide apparaten kan plaatsvinden. Activeer de optie Deze pc toegang geven tot uw mobiele apparaten, knop Apparaten beheren, knop Apparaat toevoegen om een mobiel apparaat toe te voegen. Wordt met een lokaal gebruikersaccount gewerkt dan wordt in de volgende stap gevraagd om eerst aan te melden met een Microsoft-account. Installeer vervolgens de app Koppeling met Windows vanuit de Apple Store of de Google Play Store op de telefoon en meld ook bij deze app aan met je Microsoft-account. Scan tot slot vanuit de app op de telefoon de QR-code op de pc om de koppeling tot stand te brengen. Het venster Mobiele apparaten beheren bevat vooralsnog slechts één functie voor gekoppelde apparaten, namelijk het tonen van meldingen voor nieuwe met de telefoon gemaakte afbeeldingen, schermafdrukken en foto’s (optie Nieuwe fotomeldingen ophalen), waarmee ze eenvoudig in het Knipprogramma geopend kunnen worden.

Mobiele apparaten beheren

Zoek je meer mogelijkheden, gebruik dan de app Telefoonkoppeling. Open de app via de knop Telefoonkoppeling openen en klik al naar gelang de gebruikte telefoon op de knop Android (vanaf versie 7.0) of iPhone (vanaf versie 14.0). Pas waar nodig de app-machtigingen op de telefoon aan zodat de app toegangsrechten krijgt tot Camera, Contacten, Foto’s en video’s, Meldingen, Muziek en audio, Sms en Telefoon. De telefoon meldt met welke computer en welk Microsoft-account een koppeling is gemaakt (activeer eventueel de optie Mobiele data gebruiken zodat de telefoon niet per se via een draadloos netwerk verbonden hoeft te zijn om de koppeling met de pc te maken).

TIP: Is de koppeling niet meer gewenst, verbreek deze dan via de app Koppelen met Windows op de telefoon, selecteer het gekoppelde account, het tandwiel bij de verbonden computer, optie Verbinding verbreken.

De app Telefoonkoppeling

Nadat de koppeling tot stand is gebracht, kan de telefoon via de app Telefoonkoppeling op de computer worden aangestuurd. Via het icoontje met de afbeelding van de telefoon (links bovenin de app) kan direct op de telefoon worden gewerkt, alsof je de telefoon in je handen hebt. Direct onder de afbeelding van de telefoon worden de actuele meldingen op de telefoon getoond, zoals SMS- en WhatsApp-berichten. Deze meldingen worden ook aan het meldingencentrum van Windows 11 toegevoegd, inclusief banner in het systeemvak, dit is eventueel aan te passen via de knop Instellingen (rechts bovenin de app), onderdelen Algemeen en Functies.

De app Telefoonkoppeling bevat verder de volgende onderdelen:

App Telefoonkoppeling

TIP: Bij enkele apps (zoals de webbrowser, sms e.d.) wordt de optie Begeleidende app voor Jouw telefoon als deeloptie toegevoegd. Hierdoor zijn op de telefoon geopende websites eenvoudig te delen met de gekoppelde pc, waarna ze direct in de browser van de computer kunnen worden geopend.

Sub Camera's

Camera’s bevat instellingen voor de via USB, het netwerk of intern aangesloten webcams en ONVIF IP-beveiligingscamera’s. Denk hierbij aan instellingen voor de helderheid, contrast e.d. Nadat op de knop Camera’s zoeken is geklikt, wordt een overzicht getoond van alle automatisch gedetecteerde camera’s.

Camera instellen (Windows 11)

Sub Muis

Bij deze sub kan de muis worden ingesteld voor links- of rechtshandig gebruik. Met de schuifbalk kan de snelheid van de muisaanwijzer worden aangepast: bij een hogere snelheid beweegt de aanwijzer sneller van de ene naar de nadere kant van het scherm terwijl bij een lagere snelheid nauwkeuriger gewerkt kan worden (zie kader). Door te draaien aan het muiswieltje, scrol je naar boven of naar beneden op de pagina. Geef met de schuifbalk bij de optie Regels om tegelijk te schuiven aan met hoeveel regels tegelijk er geschoven moet worden. Wijzig eventueel de optie Draai aan het muiswiel om te schuiven zodat er niet per x regels, maar per pagina wordt gescrold. Is de optie Inactieve vensters schuiven wanneer u de muisaanwijzer erover beweegt geactiveerd dan wordt in elk venster gescrold waar de muis (al dan niet toevallig) overheen gaat. Dit heeft voordelen (omdat zo niet eerst het betreffende venster geactiveerd hoeft te worden) maar kan ook als hinderlijk worden ervaren. Via de opties Aanvullende muisinstellingen en Muisaanwijzer zijn nog enkele geavanceerde opties toegankelijk, zoals de snelheid van dubbelklikken en de eigenschappen van de aanwijzer.

Windows 11 instellingen: Muis en touchpad

TIP: Heb je last van de informatieballonnen die verschijnen wanneer de muis over de taakbalk bewogen wordt en wil je die liever verbergen? Wijzig dan met de register-editor in de registersleutel HKCU\Control Panel\Mouse de registerwaarde MouseHoverTime van 400 in bijvoorbeeld 10.000 (oftewel 10 seconden).

MUISARM VOORKOMEN

Om een muisarm te voorkomen is het belangrijk dat de fysieke muisbewegingen groot genoeg zijn, waardoor de bovenarm ook mee moet bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door de gevoeligheid van de muiscursor te verlagen zodat voor eenzelfde afstand op het scherm een grotere armbeweging gemaakt moet worden. Dit komt wellicht onnatuurlijk over, maar met een pijnlijke muisarm is het verschil meteen merkbaar. Bijkomend voordeel van de lagere cursorsnelheid is dat er minder moeite gedaan hoeft te worden om een exacte locatie aan te klikken, hetgeen onnodige spanning in de spieren voorkomt.

Om de muis nauwkeuriger te laten werken is de afgelegde afstand van de muiscursor afhankelijk gemaakt van de snelheid waarmee de muis wordt bewogen. Wordt de muiscursor met verschillende snelheden heen en weer bewogen dan eindigt de muiscursor dus niet op dezelfde plek als waar deze was begonnen. Dat is hoogst irritant, zeker wanneer de cursorsnelheid is verlaagd. Heb je er last van, zet deze functie dan uit via Aanvullende muisinstellingen, tabblad Opties voor de aanwijzer, deactiveer de optie Precisie van de aanwijzer verbeteren.


APPS OPENEN MET EEN ENKELE KLIK

Openen apps met een enkele (in plaats van dubbele) klik dan komt dat omdat via de Windows Verkenner, knop Meer informatie (knop met drie puntjes), optie Opties, tabblad Algemeen, kader Als volgt op items klikken is gekozen voor de optie Openen bij eenmaal klikken (selecteren bij aanwijzen). Deze optie is niet altijd praktisch (zo geeft dat problemen bij het slepen van items), activeer daarom bij voorkeur de standaard optie Openen bij dubbelklikken (selecteren bij eenmaal klikken).


Sub Touchpad

Deze sub is alleen beschikbaar wanneer het apparaat is voorzien van een touchpad. Het touchpad is via deze sub in- en uit te schakelen, en tevens kan de cursorsnelheid, gevoeligheid e.d. hier worden aangepast. Bij aanraakschermen bevat het systeemvak een knop om een virtueel touchpad te activeren (ontbreekt de knop dan is deze toe te voegen via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Taakbalk, optie Virtueel touchpad). Het virtuele touchpad is met name handig om een extra scherm vanaf de tablet aan te sturen.

Sub Aanraking

Hier zijn de aanraakbewegingen voor de navigatie bij aanraakschermen in of uit te schakelen. Zie voor meer informatie de pagina met aanraakcommando’s.

Sub Pen en Windows Ink

De opties van sub Pen en Windows Ink zijn eigenlijk alleen interessant voor apparaten die zijn uitgerust met een aanraakscherm én een digitale pen. De digitale pen kan bij vele apps worden toegepast: als teken- en schrijftool, maar ook als invoerapparaat wanneer er geen toetsenbord en muis is aangesloten. Eenmaal gewend aan de pen verandert het je computerleven! (Dubbel)klik met het knopje bovenop de pen om de Windows Ink-werkruimte te activeren. Er zijn twee opties: een leeg whiteboard (om je ideeën te schetsen) of een afdruk van het volledige scherm met het knipprogramma (om daar vervolgens aantekeningen aan toe te voegen). Het whiteboard kan alleen gebruikt worden wanneer is aangemeld met een Microsoft-account!

Zodra een digitale pen wordt aangesloten, toont sub Pen en Windows Ink extra pen-instellingen. Zo is de pen voor links- of rechtshandig gebruik in te stellen (via optie Geef aan met welke hand u schrijft). Open de optie De werking van uw snelknop kiezen om de werking van het knopje bovenop de pen naar wens aan te passen: er zijn instelmogelijkheden voor klikken, dubbelklikken en ingedrukt houden (werkt de knop niet, controleer dan via Bluetooth en apparaten of Bluetooth is ingeschakeld en of de pen is verbonden). Doorloop ook de overige opties even, inclusief de aanvullende peninstellingen!

Instellingen Windows 11: digitale pen en Windows Ink

TIP: Elk handschrift is weer anders, het is dan ook niet zo gek dat er bij handschriftherkenning fouten worden gemaakt. Optimaliseer de handschriftherkenning daarom op basis van je eigen handschrift (Instellingen > Privacy en beveiliging > Diagnostische gegevens en feedback > Handschrift en typen verbeteren).

Sub Automatisch afspelen

Via Automatisch afspelen is in te stellen of externe media zoals een externe schijf, USB-stick, geheugenkaart, mobiele telefoon e.d. automatisch in Windows moet worden opgestart zodra deze worden aangesloten, en wat er dan mee moet worden gedaan. Bijvoorbeeld openen in de Windows Verkenner, importeren van afbeeldingen en video's of afspelen in de Windows Media Player. Mijn voorkeur gaat ernaar uit om dergelijke media direct in de Windows Verkenner te laten weergeven zodat ik zelf kan bepalen wat ik met de bestanden ga doen.

Windows 11 instellingen: Automatisch afspelen

Sub USB

Lukt het niet om verbinding met een aangesloten USB-apparaat te behouden dan wordt een melding getoond. Stoor je je aan deze meldingen, zet de optie Verbindingsmeldingen dan uit. Wordt het scherm van een mobiel apparaat (zoals een laptop of tablet) uitgeschakeld, dan worden de via USB aangesloten apparaten automatisch in de slaapstand gezet om de batterij te sparen. Functioneert het apparaat na hervatten van Windows niet meer, deactiveer dan de optie USB-batterijbesparing. Zie de pagina over Apparaatbeheer wanneer je tegen andere USB-problemen aanloopt.

Windows 11 USB instellingen: verbindingsmeldingen en USB-batterijbesparing

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring