Het verborgen administratoraccount activeren

Is op de een of andere vage manier het laatste administratoraccount verwijderd of heb je er gewoonweg geen toegang meer toe (bijvoorbeeld omdat je het wachtwoord bent vergeten), dan is het niet meer mogelijk om systeemwijzigingen aan te brengen. Gelukkig beschikt Windows nog over een verborgen administratoraccount! Vanuit dit account (met de naam Administrator) kan een nieuw administratoraccount worden aangemaakt, of het accounttype van een reeds aanwezig standaard gebruikersaccount worden omgezet naar een administratoraccount.


Het standaard verborgen administratoraccount is te activeren door in de Terminal (Beheerder) (Windows 10: PowerShell (Admin)) het commando NET USER ADMINISTRATOR /ACTIVE:YES te geven. Deze methode werkt echter alleen vanuit een administratoraccount! Zijn alle administratoraccounts ontoegankelijk geworden dan is deze methode dus nutteloos. Met het volgende stappenplan is het verborgen administratoraccount wl te activeren (en weer te verbergen):

 1. Start de computer op vanaf een Windows 11-installatiemedium (of Windows 10-installatiemedium).
 2. Start bij het eerste scherm (voor het instellen van de taal en toetsenbordindeling) de opdrachtprompt met de toetscombinatie Shift-F10, of met de knop Volgende, optie Mijn pc herstellen. Selecteer de taal- en toetsenbordinstellingen, tegel Problemen oplossen, tegel Opdrachtprompt.
 3. Start de registereditor met het commando REGEDIT.
 4. Selecteer de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE.
 5. Selecteer in de menubalk van de registereditor de opties Bestand (File), Component laden (Load Hive).
 6. Selecteer de partitie van de Windows-installatie (de schijfletter wijkt af van die in Windows).
  Let op: wordt (naast de partitie X:) de Windows-partitie niet weergegeven dan moet deze eerst nog een schijfletter krijgen. Ga hiervoor terug naar de Windows Terminal, geef het commando DISKPART gevolgd door het commando LIST VOLUME. Achterhaal in het getoonde overzicht het volumenummer van de Windows-partitie (deze is tientallen GBs groot, de partities met een omvang in MBs kunnen dus genegeerd worden) en gebruik deze in het commando SELECT VOLUME <volumenummer>. Geef deze partitie vervolgens met het commando ASSIGN LETTER=Z de schijfletter Z: zodat deze wel in het overzicht wordt weergegeven.
 7. Open de map Windows\System32\config, selecteer het bestand SAM en klik op de knop Open.
 8. Geef in het venster Component laden (Load Hive) de naam ADMIN op.
 9. Navigeer naar de registersleutel HKLM\ADMIN\SAM\Domains\ Account\Users\000001F4.
 10. Dubbelklik op de registerwaarde F om deze te kunnen wijzigen.
 11. Dubbelklik op de eerste waarde in de rij 0038 (8e rij) en wijzig (in de 2e kolom) de waarde 11 in 10 (of omgekeerd om het ingebouwde administratoraccount weer te verbergen).
 12. Sluit de registereditor, verwijder het installatiemedium, herstart Windows (via de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del) en log in op het zojuist zichtbaar gemaakte administratoraccount Administrator.
 13. Wil je een nieuw administratoraccount aanmaken? Maak dan via Instellingen > Accounts > Andere gebruikers, knop Account toevoegen (Windows 10: Iemand anders aan deze pc toevoegen) een nieuw lokaak gebruikersaccount aan vanuit het LUSRMGR-venster: selecteer de map Gebruikers, optie Actie (in de menubalk), optie Nieuwe gebruiker. Selecteer dit nieuw aangemaakte account in sub Andere gebruikers en wijzig het via de knop Accounttype wijzigen in een administratoraccount.
  Wil je het wachtwoord van een bestaand gebruikersaccount wijzigen? Klik dan met rechts op de startknop, optie Computerbeheer, open Lokale gebruikers en groepen, map Gebruikers, klik met rechts op het aan te passen gebruikersaccount, optie Wachtwoord instellen, geef een nieuw wachtwoord op en herstart Windows. Let op, dit werkt alleen bij een lokaal gebruikersaccount. Is het account gekoppeld aan een Microsoft-account dan moet het wachtwoord worden gewijzigd via de pagina https://account.live.com/password/reset.
 14. Verberg tot slot het administratoraccount weer via de Terminal (Beheerder) (Windows 10: PowerShell (Admin)) met het commando NET USER ADMINISTRATOR /ACTIVE:NO (vervang NO door YES om deze weer zichtbaar te maken).

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring