Q&A: Archiefmap Dropbox verplaatsen naar een verwisselbaar medium

zie instructievideo nieuwsbrief #88 op 13:20

Vraagt: "Ik wil de archiefmap van Dropbox naar een geheugenkaart verplaatsen, maar dat lukt niet. Is er een workaround?"

Antwoord: Vanuit de software van Dropbox is de locatie van de archiefmap (de lokale Dropbox-map die met de online opslag wordt gesynchroniseerd) alleen te wijzigen naar een locatie op een interne (of permanent aangesloten externe) schijf. De archiefmap kan dus niet worden verplaatst naar een medium dat door Windows wordt gekenmerkt als verwisselbaar, zoals een SD-geheugenkaart. Dat is met name jammer voor tablets, netbook- en laptopgebruikers, aangezien de beperkte opslagcapaciteit van dergelijke apparaten vaak met een geheugenkaart wordt uitgebreid.

Er is echter een truc waarmee een verwisselbaar medium tóch gebruikt kan worden voor de archiefmap van Dropbox! Sluit het medium aan, open Schijfbeheer (via Win-X), klik met rechts op het medium (onderin het venster, met de vermelding Verwisselbaar), optie Stationsletter en paden wijzigen.

Schijfbeheer: Stationsletter en paden wijzigen (voor het koppelen aan een NTFS-map)

Vervolg met de knop Toevoegen, optie Dit volume aan een lege NTFS-map koppelen, knop Bladeren, selecteer de schijf om de koppeling op te plaatsen (bijvoorbeeld D:, de schijfkeuze doet er niet toe), knop Nieuwe map, geef deze de naam Dropbox en sluit af met OK.

Verwisselbaar medium: Dit volume aan een lege NTFS-map koppelen

Nu het verwisselbaar medium aan een NTFS-map is gekoppeld, hoeft de archiefmap van Dropbox alleen nog verplaatst te worden. Wijzig hiervoor de standaard opslaglocatie van Dropbox via het tandwiel in het Dropbox-venster (te openen via het icoontje in het systeemvak), optie Voorkeuren, tabblad Synchroniseren, knop Verplaatsen.

Dropbox: archiefmap verplaatsen naar een lege NTFS-map

Met dank aan Jan Blauw

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring