Q&A: Blokkade van password recoverytools (door Windows Beveiliging)

zie instructievideo nieuwsbrief #88 op 11:36

Vraag: "Ik wil de wachtwoorden van mijn e-mailaccounts en bezochte websites veiligstellen, de wachtwoord recoverytool wordt echter geblokkeerd door Windows Beveiliging. Hoe is deze beveiliging uit te schakelen?"

Antwoord: Voordat Windows opnieuw wordt ge´nstalleerd, is het essentieel om eerst alle opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden veilig te stellen, waaronder die van de e-mailaccounts in je e-mailprogramma, websites waarop is aangemeld en de diverse WiFi-netwerken waarmee verbinding is gemaakt. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld de password recoverytools van NirSoft worden gebruikt.

Het is echter vervelend dat deze tools bij het opstarten vaak direct door Windows worden verwijderd, omdat het gedownloade bestand als een bedreiging wordt gezien. Ook al zijn de password recoverytools betrouwbaar, dan nog worden ze door beveiligingssoftware vaak als onveilig gezien. Dat komt omdat ze toegang proberen te krijgen tot de opgeslagen wachtwoorden, en daar kan misbruik van worden gemaakt. In dit geval schiet het zijn doel echter voorbij!

Virus- en bedreigingsbeveiliging heeft een bedreiging gevonden

Wordt het gedownloade bestand door zelfge´nstalleerde beveiligingssoftware geblokkeerd dan kan deze blokkade uiteraard worden omzeild door de beveiligingssoftware tijdelijk uit te schakelen, of zelfs definitief te verwijderen. Het wordt een ander verhaal als het bestand door de beveiliging van Windows zelf wordt geblokkeerd. In dat geval zal de realtime-beveiliging van Windows uitgeschakeld moeten worden via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows-beveiliging, optie Virus- en bedreigingsbeveiliging, onderdeel Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging, link Instellingen beheren, deactiveer de optie Realtime-beveiliging.

LET OP: Wordt Windows niet opnieuw ge´nstalleerd, schakel dan na afloop de beveiliging van Windows weer in!

ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring