Zijn de hardware-eisen voor Windows 11 omzeild? Controleer dan of update 23H2 is ge´nstalleerd

Vraag:

"Versie 23H2 voor Windows 11 is al een tijde beschikbaar, toch staat er bij mij nog steeds 22H2. Gaat er wat fout bij het updeten?"

Antwoord:

Bij de introductie van Windows 11 werd het al snel duidelijk dat deze Windows-versie hogere eisen aan de hardware stelt, en dat maar weinig Windows 10-computers daaraan voldoen. Door de hardware-eisen te omzeilen, kunnen veel van deze pc's gelukkig alsnog van Windows 11 worden voorzien. Hoewel deze Windows 11-installaties gewoon via Windows Update worden bijgewerkt, blijkt dat de recent verschenen onderdelenupdate 23H2 niet wordt aangeboden (bij Instellingen > Systeem > Info wordt dan nog versie 22H2 vermeld). Dat komt omdat bij de installatie van een onderdelenupdate een nieuwe versie van Windows 11 wordt ge´nstalleerd, waarbij opnieuw wordt gecontroleerd of de pc aan de hardware-eisen voldoet. Om deze Windows 11-installaties te voorzien van de 23H2-update, moeten de hardware-eisen dus opnieuw omzeild worden! Nu het goede nieuws: naast de reeds bekende methoden (de registertweak van Microsoft en de Rufus-methode) die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn er nog twee eenvoudige methoden bijgekomen:

  • Met de installatie van update KB5027397
    Werk Windows Update bij (totdat er geen updates meer worden aangeboden) en installeer vervolgens update KB5027397. Deze update wordt niet via Windows Update aangeboden en is ook niet in de updatecatalogus van Microsoft terug te vinden, hij kan alleen handmatig vanaf de server van Microsoft gedownload worden (https://catalog.sf.dl.delivery.mp.microsoft.com; voor ARM-processoren: https://catalog.sf.dl.delivery.mp.microsoft.com). Na het uitvoeren van de update wordt Windows 11 automatisch omgezet naar versie 23H2.
  • Via het commando 'setup /product server'
    Download het ISO-schijfkopiebestand (download: www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows11) en dubbelklik erop om deze in een virtueel DVD-station te openen. Open vervolgens het commandovenster (houd de Shift-toets ingedrukt en klik tegelijkertijd met rechts op het DVD-station, optie Meer opties weergeven, optie Openen in Terminal). Geef hier het commando CMD en direct daarna het commando setup /product server om de 23H2-onderdelenupdate te installeren.

TIP: De laatste methode kan ook worden gebruikt bij een upgrade van Windows 10 naar Windows 11. Enig verschil is dat het commandovenster in Windows 10 geopend moet worden via de optie PowerShell-venster hier openen (in plaats van de optie Openen in Terminal), verder is de procedure hetzelfde.

Met dank aan Johan Camps

ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring