Windows 10 November 2021 Update (versie 21H2)


Eerst even het geheugen opfrissen, want hoe zat het ook alweer met die onderdelenupdates? Microsoft beschouwt Windows 10 als een service, wat er in de praktijk op neer komt dat halfjaarlijks een gratis Windows 10-onderdelenupdate beschikbaar komt. Zo'n update voorziet Windows 10 van nieuwe functionaliteiten, moderniseert de gebruikersinterface, verbetert de beveiliging en repareert vele problemen waar gebruikers in vorige versies tegenaan zijn gelopen.

Elke onderdelenupdate staat voor een nieuwe Windows 10-versie. Sinds juli 2015 verschenen de volgende versies:

In de volksmond heten de halfjaarlijkse onderdelenupdates de voorjaars- en najaarsupdate. Het bijbehorende versienummer is opgebouwd uit het jaar van uitgave, aangevuld met een code. Deze code werd voorheen gevormd door een verwarrend maandnummer, maar krijgt tegenwoordig simpelweg code 'H1' voor de voorjaarsupdate en 'H2' voor de najaarsupdate. Zo heeft de Oktober 2020 Update het versienummer 20H2, de Mei 2021 Update het versienummer 21H1 en de November 2021 Update het versienummer 21H2.

De eerste jaren werd Windows 10 bij de installatie van een onderdelenupdate altijd opnieuw ge´nstalleerd (met behoud van de ge´nstalleerde apps en persoonlijke bestanden). Bij de minder ingrijpende onderdelenupdates (in bovenstaand overzicht gemarkeerd met een *) is zo'n tijdrovende en foutgevoelige herinstallatie van Windows echter niet meer nodig, deze updates lijken dan ook meer op een servicepack. Dit geldt ook voor de nieuwe November 2021 Update, zie verderop!

Ondersteuningstermijn onderdelenupdates

Windows 10 wordt ondersteund tot 14 oktober 2025, elke Windows 10-versie wordt (volgens de Windows 10-levenscyclus) echter maar anderhalf jaar ondersteund. Werk je dus nog met de November 2019 Update (versie 1909) dan zal je deze uiterlijk 11 mei 2021 moeten bijwerken naar een recentere versie om nog recht te blijven houden op support en updates van Microsoft (de ge´nstalleerde versie is te achterhalen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Info). Om de gebruiker hiervan op de hoogte te brengen, wordt een melding getoond dat Windows 10 'niet langer geldig is'. Een enigszins cryptische waarschuwing waarmee de gebruiker 'vriendelijk' wordt verzocht een recentere onderdelenupdate te installeren...

 

De November 2021 Update installeren

zie instructievideo nieuwsbrief 104 op 3:43

Halfjaarlijkse onderdelenupdates worden aangeboden via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update. Wordt versie 21H2 nog niet weergegeven, probeer dan of deze via de knop Naar updates zoeken wordt toegevoegd. Met de link Downloaden en installeren kan de onderdelenupdate vervolgens op een voor de gebruiker geschikt moment handmatig ge´nstalleerd worden.

Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update, met de link Downloaden en installeren

De November 2021 Update installeert als een servicepack

De November 2021 Update is te beschouwen als een servicepack voor het verbeteren van de prestaties, veiligheid en het oplossen van problemen waar gebruikers in voorgaande onderdelenupdates tegenaan zijn gelopen. Een soort van reguliere update dus waarbij geen tijdrovende en foutgevoelige herinstallatie van Windows 10 nodig is, het installatierisico is dan ook beperkt. Tenminste, als onderdelenupdate 2004, 20H2, 21H1al is ge´nstalleerd! Anders volgt alsnog een volledige installatie van Windows 10 (met bijbehorende herstarts en eventuele updateproblemen). Het mag duidelijk zijn dat dit niet geheel zonder risico is, maak daarom altijd ÚÚrst een back-up van je persoonlijke bestanden! Uiteraard doet vrijwel iedere SchoonePC-fan dat al, toch maak ik er voor de zekerheid nog maar even melding van :-)

Om Windows optimaal voor te bereiden op de installatie van de November 2021 Update, wordt eerst update KB4023057 ge´nstalleerd. Deze patch voegt de app Microsoft Update Health Tools toe, welke is terug te vinden in de lijst Instellingen, onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen. Deze app draait op de achtergrond en heeft tot doel eventuele problemen in het bestandssysteem en het register op te lossen, Windows Update te resetten, schijfruimte vrij te maken, de netwerkverbinding te controleren e.d. Deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de installatie van de onderdelenupdate probleemloos verloopt.

Lukt het niet om de November 2021 Update te installeren?

Meldt Windows Update langdurig dat onderdelenupdate 21H2 'eraan komt' of wordt de update maanden later nog steeds niet aangeboden dan is de betreffende hard- en/of software waarschijnlijk niet compatibel. Koppel de externe hardware in dat geval eens los, en verwijder onnodige software zoals virusscanners en cleantools. Heeft dat geen effect dan kan de update als alternatief altijd nog direct worden ge´nstalleerd via de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10, of vanaf een zelfgemaakt installatiemedium.

Lukt het wel om de update te starten maar loopt deze tijdens de installatie vast (waarbij wordt teruggerold naar de vorige installatie), kijk dan eens naar de tips om de installatie van een onderdelenupdate succesvol te laten verlopen. Als geen van deze tips soelaas biedt dan zal waarschijnlijk een schone installatie van Windows 10 uitgevoerd moeten worden. Ik kan mij echter voorstellen dat je niet zit te wachten op het opnieuw installeren en afstellen van alle software. Als laatste redmiddel zou je daarom nog contact kunnen opnemen met de helpdesk van Microsoft (via de chat-app Hulp vragen, te openen via de zoekfunctie naast Start): zij kunnen de computer overnemen, het probleem analyseren en waar mogelijk oplossen...

Wat verandert er bij de November 2021 Update?

ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring