Windows 10 Mei 2020 Update (versie 2004)

Microsoft beschouwt Windows 10 als een service, wat er in de praktijk op neer komt dat halfjaarlijks een nieuwe Windows 10-onderdelenupdate beschikbaar komt waarmee Windows 10 wordt voorzien van nieuwe functionaliteiten, de gebruikersinterface wordt gemoderniseerd en onopgeloste problemen worden gerepareerd. Elke onderdelenupdate staat voor een nieuwe Windows 10-versie, zo verschenen sinds de introductie van Windows 10 in juli 2015 (ook wel versie 1507 genoemd) de volgende onderdelenupdates:

Daar komt nu de Mei 2020 Update (versie 2004) bij. Deze wordt automatisch via Windows Update aangeboden nadat uit de door Microsoft verzamelde statistieken is gebleken dat er voor de betreffende computer geen problemen zijn te verwachten. Met een melding in het actiecentrum duidelijk gemaakt dat de Mei 2020 Update gedownload en geïnstalleerd kan worden. Het is verstandig op deze melding te wachten, ook al kan dit enkele maanden duren. Er is overigens geen verplichting om deze update direct te installeren (je kan zelfs wachten tot de laatstgeïnstalleerde versie niet meer wordt ondersteund), de installatie kan dus worden uitgesteld tot een voor jou geschikt moment.

Start opnieuw op om de meest recente Windows-onderdelenupdate te installeren

Wil je niet wachten totdat de update automatisch wordt aangeboden dan is de download ook te forceren door bij Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update op de knop Naar updates zoeken te klikken.

Windows 10 onderdelenupdate 2004 (Mei 2020 Update)

Wordt hier aangegeven dat de Mei 2020 Update nog niet geschikt is voor de betreffende computer, dan is het verstandig te wachten totdat Microsoft het probleem heeft opgelost (via de website van Microsoft is te achterhalen aan welke problemen op dit moment nog wordt gewerkt).

TIP: Als alternatief is de Mei 2020 Update te installeren vanaf de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10, knop Update nu. Desgewenst kan met de knop Hulpprogramma nu downloaden een installatiemedium op DVD of USB-stick worden gemaakt, waarmee een schone installatie van Windows 10 kan worden uitgevoerd. Wordt aangegeven dat de Mei 2020 Update nog niet geschikt is, dan kan op deze wijze alsnog de update worden geïnstalleerd (houd er dan wel rekening mee dat je tegen een van de door Microsoft opgesomde problemen kan aanlopen).

Installatietips

Om installatieproblemen te voorkomen, is het verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Verwijder om te beginnen de zelf geïnstalleerde virusscanners, alternatieve beveiligingssoftware kan er namelijk voor zorgen dat het updateproces vastloopt. Verwijder tevens ongebruikte software, clean- en systeemtools en koppel randapparatuur preventief los. Om gegevensverlies te voorkomen is het tevens verstandig een back-up van je persoonlijke bestanden te maken en extern geheugen (zoals een USB-stick of externe schijf) los te koppelen.

Wat verandert er?

Met de Mei 2020 Update zijn weer vele verbeteringen en nieuwe functies toegevoegd. De noemenswaardige veranderingen worden in deze nieuwsbrief besproken (scroll naar beneden om de betreffende onderwerpen te lezen):

Zie onderstaande video, deze website en mijn nieuwe boek voor alle ins en outs van de nieuwe versie van Windows 10!


Nieuwe icoontjes

Om te beginnen zijn enkele icoontjes van Windows 10 en Microsoft Office in een modern nieuw jasje gestopt.

De Cortana-knop is terug

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 1:27

De zoekassistent Cortana helpt (al dan niet met spraakgestuurde opdrachten) bij het zoeken via de zoekmachine Bing, het herinneren aan afspraken, het verzenden van e-mail, het afspelen van muziek, het opstarten van apps en nog veel meer. Cortana is te openen met het cirkelvormige Cortana-icoontje naast de zoekfunctie op de taakbalk.

Cortana werkt voorlopig alleen wanneer de weergavetaal van Windows is ingesteld op Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Chinees of Japans (via Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Taal). Verder is het van belang dat de ingestelde regio is afgestemd op deze weergavetaal. Omdat de Nederlandse taal en regio niet worden ondersteund, voegt Cortana vooralsnog niets toe voor Nederlandse en Belgische gebruikers. Op zich geen reden om te treuren, de resultaten van de zoekmachine Bing blijken in de praktijk toch behoorlijk tegen te vallen. De Cortana-knop kan dus voorlopig net zo goed weer van de taakbalk worden verwijderd (via een rechter muisklik op de taakbalk, deactiveer de optie De knop Cortana weergeven).

Aangepast locatie-icoontje

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 3:15

Is de computer uitgerust met een GPS-ontvanger, dan wordt het locatie-icoontje in het systeemvak getoond. Voor de duidelijkheid is het oude icoontje met de omcirkelde punt in de Mei 2020 Update gewijzigd in het symbool van een kompasnaald. Kom je deze kompasnaald tegen in het systeemvak, dan weet je dus ook dat de GPS-locatie door Windows wordt bijgehouden. Is dat ongewenst, schakel deze optie dan uit via Instellingen, onderdeel Privacy, sub Locatie.

Bureaubladen een naam geven

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 4:05

In de desktop-omgeving kan met meerdere bureaubladen worden gewerkt. Dit is met name handig om verschillende werkomgevingen van elkaar te scheiden: zo kan bijvoorbeeld één bureaublad worden gebruikt voor werkgerelateerde werkzaamheden, en één voor privédoeleinden. Via Taakweergave (te openen met de toetscombinatie Win-Tab of via het icoontje Taakweergave op de taakbalk rechts naast het zoekvak) kan tussen de verschillende bureaubladen worden geswitcht. Met het plusteken wordt een extra bureaublad toegevoegd. De bureaubladen krijgen standaard namen (bijvoorbeeld 'Bureaublad 1'), vanaf de Mei 2020 Update zijn deze eventueel aan te passen door er simpelweg op te klikken. Nieuw is ook dat de extra bureaubladen behouden blijven bij het afsluiten van Windows zodat ze niet elke keer opnieuw aangemaakt hoeven te worden.

De app Rekenmachine

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 4:57

Windows beschikt over de app Rekenmachine, een geavanceerde wetenschappelijke rekenmachine. Er zijn diverse modi: standaard, wetenschappelijk, programmeren en datumberekening. Hier wordt de grafische modus aan toegevoegd (deze aanpassing ontbrak in de definitieve versie, en volgt waarschijnlijk later middels een update via de Store). In deze modus kunnen grafieken van formules worden weergegeven. Met behulp van de schuifbalk kan met de variabelen worden 'gespeeld', handig om het effect op de grafiek te onderzoeken. Een interessante optie voor middelbare scholieren!

Weergave van de netwerkstatus

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 6:02

Vanaf de Mei 2020 Update toont het instellingenvenster Instellingen, onderdeel Netwerk en internet, sub Status alle netwerkverbindingen (in plaats van alleen de actieve verbinding). Dit is vooral handig wanneer de computer over meerdere netwerkverbindingen beschikt (bijvoorbeeld een normale en een draadloze verbinding).

Het overzicht toont tevens het datagebruik per verbinding over de afgelopen periode. Wordt gebruikgemaakt van een mobiel abonnement met een datalimiet op de internetverbinding, stel dan bij de betreffende verbinding een gegevenslimiet per tijdseenheid in (knop Dataverbruik, knop Limiet invoeren). Het onbegrensd downloaden van data wordt hiermee aan banden gelegd, zodat een hoge rekening wordt voorkomen. Wordt de limiet (te) snel bereikt, dan is via de lijst met apps (onder de knop Dataverbruik) eenvoudig te achterhalen welke app de veroorzaker is zodat het gebruik daarvan ingeperkt kan worden.

Taalgerelateerde instellingen in één oogopslag

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 7:44

De taalgerelateerde instellingen voor de weergave van Windows, apps, de regio-instellingen, de toetsenbordindeling en spraak staan op uiteenlopende plekken in menu Instellingen. Vanaf de Mei 2020 Update worden links naar deze taalgerelateerde instellingen gebundeld weergegeven in het venster Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Taal zodat je met één klik direct naar de gewenste instelling kunt navigeren. Deze aanpassing voegt dus geen nieuwe functies toe, de taalgerelateerde instellingen zijn nu alleen overzichtelijk geordend.

Taakbeheer geeft meer informatie

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 8:39

Op tabblad Prestaties van Taakbeheer (te openen met de toetscombinatie Ctrl-Shift-Esc) zijn twee wijzigingen doorgevoerd. Ten eerste wordt, voor de herkenbaarheid, bij de schijf nu ook vermeld of het een SSD-schijf of een klassieke harde schijf (HDD) betreft.

De tweede aanpassing laat de temperatuur van de grafische processor zien (mits dit door de betreffende grafische kaart wordt ondersteund). Deze optie is vooral interessant voor fanatieke gamers om te controleren of de grafische kaart tijdens het gamen overbelast raakt.

Mogelijk ongewenste apps blokkeren

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 10:16

Vanaf de Mei 2020 Update is het venster Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows-beveiliging, onderdeel App- en browserbeheer aangepast. Onder andere is de link Instellingen voor beveiliging op basis van reputatie toegevoegd. Met de optie Blokkering van mogelijk ongewenste app kunnen onbetrouwbare apps en (met de browser Edge gedownloade) installatiebestanden automatisch worden geblokkeerd. Deze optie is standaard geactiveerd en kan desgewenst (selectief) worden uitgeschakeld.

Cursorsnelheid en tekstcursorindicator

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 11:00

De Mei 2020 Update bevat ook nieuwe instellingen voor de weergave van de muis- en tekstcursor. Via Instellingen, onderdeel Apparaten, sub Muis zijn de muisinstellingen te wijzigen. Met de schuifbalk bij Cursorsnelheid kan de snelheid van de muisaanwijzer worden aangepast: bij een hogere snelheid beweegt de aanwijzer sneller van de ene naar de nadere kant van het scherm, terwijl bij een lagere snelheid nauwkeuriger gewerkt kan worden.

Soms is het lastig om de tekstcursor terug te vinden, bijvoorbeeld op een pagina gevuld met tekst. Door bij Instellingen, onderdeel Toegankelijkheid, sub Tekstcursor de optie Tekstcursorindicator inschakelen te activeren, krijgt de tekstcursor aan de boven- en onderkant een opvallend fel gekleurd bolletje zodat deze goed opvalt.

In veilige modus aanmelden met Windows Hello-pincode

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 12:12

Via Instellingen, onderdeel Accounts, sub Aanmeldingsopties kan het wachtwoord van het gebruikersaccount worden aangepast. Wordt aangemeld met een Microsoft-account, dan komen ook de aanmeldopties van Windows Hello beschikbaar. Denk daarbij aan gezichtsherkenning, vingerafdruk, pincode en afbeeldingswachtwoord. Hoewel een Microsoft-account reeds is voorzien van een wachtwoord, adviseert Microsoft om voor het aanmelden een Windows Hello-pincode of -afbeeldingswachtwoord te gebruiken. Deze is vanwege de asymmetrische encryptie niet te onderscheppen, en mede daardoor veiliger in gebruik.

Tot zover niets nieuws. Vanaf de Mei 2020 Update kan Windows Hello echter ook worden gebruikt om in de veilige modus aan te melden met het gebruikersaccount. Dat kon voorheen alleen met het wachtwoord, maar nu dus ook met de ingestelde pincode.

Verder zijn er twee opties aan de sub Aanmeldingsopties toegevoegd. Is het gebruikersaccount gekoppeld aan een Microsoft-account en ingesteld op het aanmelden met Windows Hello, dan komt de optie Aanmelden bij Windows Hello vereisen voor Microsoft-accounts beschikbaar (zie bovenstaande afbeelding). Deze is uit veiligheidsoverwegingen standaard geactiveerd zodat de aan een Microsoft-account gekoppelde gebruikersaccounts gebruik móeten maken van Windows Hello. Aanmelden met een wachtwoord is dan niet meer mogelijk.

En tot slot nog de nieuwe optie Mijn opnieuw opstartbare apps automatisch opslaan wanneer ik me afmeld en deze opnieuw opstarten nadat ik me heb aangemeld om karakteristieke Windows 10-apps (zoals Mail, Agenda, Contacten en Foto's) na een herstart snel te kunnen openen. Is deze optie geactiveerd dan worden de apps die bij afsluiten van Windows nog open stonden, bij het aanmelden van het gebruikersaccount automatisch opnieuw opgestart. De apps worden in een soort van slaapstand geopend, geminimaliseerd op de taakbalk. Ze moeten dus eerst nog worden aangeklikt om te kunnen gebruiken. Wat dat betreft kan je de apps net zo goed gewoon aan de taakbalk vastpinnen, zo zijn ze altijd snel te openen.

De probleemoplossers van Windows

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 14:31

Via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Problemen oplossen zijn de instellingen toegankelijk voor het automatisch oplossen van problemen. Constateert Windows dat er een probleem is dan wordt een probleemanalyse uitgevoerd om te bepalen welke wizard nodig is (dit kan echter alleen wanneer de diagnostische gegevens met Microsoft worden gedeeld, zie Instellingen, onderdeel Privacy, sub Diagnostische gegevens en feedback). Betreft het een probleem waarvan de oplossing bekend is, dan wordt deze automatisch (maar wel na instemming van de gebruiker) toegepast.

Dan zijn er nog de handmatig op te starten wizards. Deze waren er al, maar zijn nu verstopt achter de link Extra probleemoplossers. Hier vind je wizards voor het oplossen van problemen zoals het niet kunnen afspelen of opnemen van audio of video, een niet werkende internet-, netwerk- of Bluetooth-verbinding, een printer die niet wil afdrukken, terugkerende foutmeldingen bij Windows Update, BSOD's (blauwe schermen), een niet werkend toetsenbord, compatibiliteitsproblemen, niet functionerende apps en een niet werkende zoekindex. Mocht je je dus afvragen waar die probleemoplossers zijn gebleven, dan weet je ze nu weer te vinden.

Windows 10 vanuit de cloud installeren

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 15:42

Zijn er onoplosbare problemen dan is Windows 10 eenvoudig opnieuw te installeren via Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Systeemherstel, knop Aan de slag (bij Deze pc opnieuw instellen). Nieuw in de Mei 2020 Update is dat de installatiebestanden nu ook vanuit de cloud gedownload kunnen worden. Na de vraag of je de persoonlijke bestanden wilt behouden, wordt gevraagd welke installatiebestanden je voor de herinstallatie van Windows wilt gebruiken: uit de cloud te downloaden of de reeds op het apparaat aanwezige bestanden. Aangezien de bestanden uit de cloud het meest recent (en dus up-to-date) zijn, gaat daar de voorkeur naar uit. Houd er wel rekening mee dat voor het downloaden van deze bestanden ongeveer 4 GB aan vrije schijfruimte nodig is. Daarnaast is enkele GB's aan ruimte nodig voor het opnieuw installeren van Windows 10. Maak waar nodig dus vooraf ruimte vrij met schijfopruiming.

Windows-zoekfunctie

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 16:51

Tot ergernis van velen had Microsoft bij de vorige onderdelenupdate flink gesleuteld aan de zoekfunctie. Een van die ergernissen is het indexatieproces. Gaat het om een omvangrijk archief, dan kan het zomaar een week duren voordat alle bestanden zijn geïndexeerd. Aangezien de computer tijdens het indexeren niet in de slaapstand gaat, kan de accu van een mobiel apparaat tijdens het indexeren zomaar leeggetrokken worden. Om te voorkomen dat dit op belangrijke momenten voor verrassingen zorgt, is de optie Instellingen voor energiemodus van apparaat gebruiken (bij Instellingen, onderdeel Zoeken, sub Zoeken in Windows onder Prestaties indexeerfunctie) toegevoegd. Door deze optie te activeren, worden de instellingen van energiebeheer ook tijdens het indexeren van de bestanden gerespecteerd zodat de accuduur wordt verlengd. Dit heeft wel als nadeel dat het indexeren langer duurt.

Een andere aanvulling ten behoeve van de zoekfunctie is de door Microsoft beschikbaar gestelde app Indexer Diagnostics (download: Microsoft Store). Zijn er voortdurend problemen met de zoekfunctie, dan kan deze app worden gebruikt om de zoekfunctie opnieuw op te starten (via onderdeel Search is not working, knop Restart) of zelfs opnieuw in te stellen (knop Reset).

Bluetooth: snel koppelen

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 18:27

De Mei 2020 Update bevat ook een aanpassing in de manier waarop een Bluetooth-verbinding tot stand wordt gebracht. Is de computer uitgerust met Bluetooth dan kunnen apparaten die Swift Pair ondersteunen, snel een verbinding maken. Voorwaarde is wel dat de koppelingsmodus op het te koppelen apparaat is geactiveerd. Daarnaast mag de afstand tussen beide apparaten uiteraard niet te groot zijn. Voor het tot stand brengen van de koppeling wordt een pop-upmelding in het systeemvak getoond zodat een enkele klik voldoende is om de Bluetooth-verbinding tot stand te brengen. De mogelijkheid om apparaten snel te koppelen was er al, maar moest eerst via Instellingen, onderdeel Apparaten, sub Bluetooth en andere apparaten de optie Meldingen weergeven om verbinding te maken via Snel koppelen worden geactiveerd. Vanaf de Mei 2020 Update is deze optie standaard geactiveerd.

App 'Jouw telefoon' is verbeterd

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 19:30

Ook de app Jouw telefoon is weer verbeterd. Zo is het niet meer nodig om een Bluetooth-verbinding op te zetten, de app werkt nu namelijk ook via internet (mits de computer en de telefoon op hetzelfde netwerk zijn aangesloten). Ook het onderdeel Telefoonscherm is nieuw, deze is echter alleen beschikbaar voor telefoons met Android 9.0 of hoger. Via dit onderdeel is het mogelijk om met de muis je telefoon aan te sturen. Bijzonder handig omdat je dan bij wijze van spreken de telefoon niet meer uit je broekzak hoeft te halen om je vertrouwde apps even snel te kunnen raadplegen! Nadeel is wel dat het beeldscherm van de telefoon hierbij aan gaat, zodat deze aanraakgevoelig is en de batterij sneller leeg gaat.

TIP: In plaats van een wifi-verbinding kan ook gebruik worden gemaakt van een mobiele dataverbinding. Navigeer hiervoor vanuit de instellingen van de Android-telefoon (het tandwiel) naar onderdeel Apps, selecteer Begeleidende app voor Jouw telefoon, optie Mobiele gegevens, optie Instellingen app weergeven en activeer de optie Synchroniseren via data-abonnement. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van de databundel.

Sandbox-aanpassingen

zie instructievideo nieuwsbrief 98 op 21:01

Windows 10 Pro beschikt over de virtuele computer Windows Sandbox. Sandbox is een afgeschermde Windows 10-omgeving met een eigen bureaublad: handig om apps die je (nog) niet vertrouwt, geïsoleerd uit te proberen. Op deze manier wordt voorkomen dat onbekende software ernstige Windows-problemen kan veroorzaken.

Sandbox wordt nog steeds verder ontwikkeld. Zo wordt nu ook het gebruik van een microfoon ondersteund. Verder kan het Sandbox-venster met de toetscombinatie Ctrl-Alt-Break worden gemaximaliseerd tot het gehele beeldscherm, dan wel teruggekeerd naar het gewone venster.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring