Windows 10 April 2018 Update (Spring Creators Update)

TIP: Zie tevens de informatie over de Windows 10 - Oktober 2018 Update (1809) en de Windows 10 - Mei 2019 Update (1903).

Microsoft brengt tweemaal per jaar (in Maart/April en September/Oktober) een grote onderdelenupdate voor Windows 10 uit, vorig jaar waren dat de Creators Update (versie 1703) en de Fall Creators Update (versie 1709). De opvolger zou Spring Creators Update gaan heten, bij de definitieve lancering op 30 april (3 weken later dan gepland) is de naam echter gewijzigd in de Windows 10 April 2018 Update. Deze onderdelenupdate wordt gefaseerd over 3-4 maanden op alle Windows 10-computers geïnstalleerd. De installatie verloopt via Windows Update maar als je daar niet op wilt wachten dan is de April 2018 Update ook handmatig te installeren via de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10.

Zie deze video als aanvulling op onderstaande informatie:

Er zijn weer vele wijzigingen doorgevoerd, de meest interessante en in het oog vallende behandel ik in deze nieuwsbrief (werken de links niet, scroll dan naar beneden):

Tot slot: heb je redenen om de installatie van de April 2018 Update nog even uit te stellen, neem dan ook even een kijkje bij het laatste onderwerp van deze nieuwsbrief!

Een snellere installatieprocedure

Bij de installatie van een onderdelenupdate wordt Windows 10 compleet opnieuw geïnstalleerd (met behoud van programma's en persoonlijke bestanden). Omdat dit zomaar enkele uren kan duren, zorgde de installatie van een onderdelenupdate in het verleden voor veel ergernis. Met de April 2018 Update komt daar verandering in, een groot deel van de implementatie vind nu namelijk alvast op de achtergrond plaats voordat de update daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. De te wijzigen bestanden worden in een tijdelijke map geplaatst zodat ze tijdens de herstart van Windows in één keer overgezet kunnen worden. Hoewel deze werkwijze veel tijd bespaart, kost het updaten nog steeds aardig wat tijd...

NB: Met het installeren van deze update worden eerder aangebrachte wijzigingen (bijvoorbeeld het activeren van Windows Systeemherstel) helaas nog steeds ongedaan gemaakt. Je zal dus nog wel wat tijd moeten besteden aan het doorlopen van eerder gewijzigde instellingen.

Tijdlijn met recente activiteiten

De Taakweergave (te openen met het icoontje rechts naast de zoekfunctie, de toetscombinatie Win+Tab en bij aanraakschermen met een veegbeweging vanaf de linkerrand) toont een overzicht van alle openstaande apps, en daaronder een tijdlijn die tot dertig dagen terug laat zien welke bestanden en websites zijn geopend. Zolang er nog maar weinig apps geschikt zijn voor de tijdlijn, zal je hier voornamelijk Microsoft-apps zoals de browser Edge en Microsoft Office-programma’s zien verschijnen.

Windows 10: tijdlijn

Met deze activiteitsgeschiedenis kan een eerder uitgevoerde activiteit snel worden hervat. Is het gebruikersaccount gekoppeld aan een Microsoft-account dan wordt de activiteitsgeschiedenis in de cloud opgeslagen zodat deze ook op andere apparaten kan worden hervat (handig om op een ander apparaat ontbrekende apps alsnog in een handomdraai te installeren).

De instellingen van de activiteitsgeschiedenis zijn aan te passen bij Instellingen, onderdeel Privacy, sub Activiteitsgeschiedenis. Is het uit privacyoverwegingen ongewenst dat de activiteitsgeschiedenis in de cloud wordt opgeslagen, deactiveer dan de optie Toestaan dat de activiteiten van deze pc worden gesynchroniseerd met de cloud. Deactiveer ook het gebruikte Microsoft-account zodat de op andere apparaten uitgevoerde en online opgeslagen activiteiten niet op de tijdlijn van dit apparaat worden weergegeven. Is de opslag van de activiteitsgeschiedenis sowieso ongewenst, deactiveer dan ook de optie Toestaan dat Windows de activiteiten van deze pc verzamelt. De in de tijdlijn weergegeven tips zijn uit te schakelen via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Multitasking, optie Af en toe suggesties in tijdlijn weergeven.

Windows 10: Activiteitengeschiedenis

De thuisgroep is verwijderd :-(

Met de opkomst van online opslagdiensten zoals OneDrive en Dropbox is het delen van bestanden via het eigen netwerk de laatste jaren uit de gratie geraakt. En dat is niet voor niets, de online opslag werkt nu eenmaal veel efficiënter. De thuisgroep (een praktische manier om bestanden in het netwerk te delen) is om die reden verwijderd uit Windows 10. Wil je je bestanden liever niet via de cloud delen, weet dan dat er nog een mogelijkheid is om bestanden met een gedeelde netwerkmap via het lokale netwerk te delen. Wees hier wel voorzichtig mee, want zonder goede beveiliging worden je persoonlijke bestanden alsnog gedeeld met je ‘vrienden’ op het internet!

PS: Kan je de thuisgroep niet missen, stel de installatie van de April 2018 Update dan voorlopig even uit (zie het einde van deze nieuwsbrief).

App-instellingen eenvoudig openen

Is er een probleem met een app dan kan deze hersteld worden via de standaard instellingen van de app. Voorheen waren deze instellingen alleen via een lastige weg te benaderen (menu Instellingen onderdeel Apps, sub Apps en onderdelen, selecteer de betreffende app, link Geavanceerde opties, knop Opnieuw instellen), vanaf de April 2018 Update zijn de app-instellingen echter eenvoudig toegankelijk door met rechts op een app-tegel te klikken, optie Meer, App-instellingen.

Windows 10: app-instellingen openen

TIP: Met de optie Van Start losmaken (in het contextmenu dat opent met een rechter muisklik op de app) wordt alleen de snelkoppeling naar de app uit het startmenu verwijderd. Wil je de app helemaal verwijderen, gebruik dan de optie Verwijderen.

Concentratiehulp

Wil je ongestoord doorwerken, activeer dan de concentratiehulp (via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Concentratiehulp) zodat je tijdelijk even geen meldingen ontvangt. Zijn er meldingen die niet geblokkeerd mogen worden (bijvoorbeeld oproepen en berichten van belangrijke en/of aan de taakbalk vastgepinde contacten, ingestelde alarmen en/of meldingen van specifieke apps), geef dat dan aan via de prioriteitenlijst. De overige meldingen worden automatisch naar het actiecentrum verplaatst zodat je ze op een later tijdstip kan bekijken. Dankzij de automatiseringsregels kan de concentratiehulp automatisch worden geactiveerd tijdens vaste werktijden, zodra het scherm voor een presentatie wordt gedupliceerd of wanneer een spel op volledig scherm wordt gespeeld (voor de onderdelen is afzonderlijk in te stellen of alarmen en/of prioriteiten door mogen komen).

Windows 10: Concentratiehulp

Toegang van apps tot persoonlijke mappen blokkeren

Het komt vast bekend voor: via de Store geïnstalleerde apps vragen toestemming om toegang te krijgen tot je GPS-locatiegegevens, camera, microfoon, accountgegevens, contacten, agenda, telefoongegevens en andere privacy-gevoelige informatie. Uit gemakzucht wordt vaak klakkeloos akkoord gegaan, en soms ook omdat de betreffende app anders niet (of niet goed) functioneert. Gelukkig zijn de meeste apps betrouwbaar maar als je nu net een rotte appel treft dan is het kwaad vaak al geschied door toestemming te verlenen.

De toegangsrechten tot privacygevoelige informatie zijn te wijzigen via Instellingen, onderdeel Privacy, kopje App-machtigingen. Naast de subs Locatie, Camera, Microfoon, Accountgegevens, Contactpersonen, Agenda, Oproepgeschiedenis, E-mail, Taken en Berichten zijn hier met de April 2018 Update ook de mappen met persoonlijke bestanden (subs Documenten, Afbeeldingen, Video’s en Bestandssysteem) aan toegevoegd. Een goede zet om te voorkomen dat malafide apps zomaar toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke bestanden.

Een andere wijziging in de April 2018 Update is dat de app-machtigingen nu op drie niveaus kunnen worden ingesteld (zie onderstaande afbeelding):

Windows 10 pivacy instellingen: toegang tot apps

Wil je bijvoorbeeld niet dat apps toegang kunnen verkrijgen tot je camera en microfoon (om te voorkomen dat je ongemerkt door een malafide app wordt bespied of afgeluisterd), zet de toegangsrechten bij de subs Camera en Microfoon dan voor alle gebruikersaccounts uit.

TIP: De sub Bestandssysteem regelt op vergelijkbare wijze de toegang tot álle bestanden, inclusief de mappen Documenten, Afbeeldingen en Video's.

Welke privacygevoelige informatie verzamelt Microsoft?

Met de recente Facebook-schandalen is privacy op internet meer dan hot, het is dan ook fijn dat Microsoft de privacyinstellingen in Windows 10 steeds serieuzer neemt. Via Instellingen, onderdeel Privacy, sub Diagnostische gegevens en feedback (voorheen Feedback en diagnose) is in te stellen in welke mate privacygevoelige informatie over het gebruik van Windows naar Microsoft mag worden verzonden (basaal, uitgebreid of volledig). Voor een maximale Windows-ervaring adviseert Microsoft de volledige status, prestaties en diagnose van het systeem aan hen ter beschikking te stellen. Deze zogenaamde diagnostische gegevens worden gebruikt om Windows en andere diensten van Microsoft te verbeteren zodat bij problemen direct een op maat gemaakte oplossing kan worden geboden. Blijkt dat meerdere gebruikers last hebben van hetzelfde probleem dan wordt gezocht naar een structurele oplossing om deze vervolgens via Windows Update te verspreiden.

Windows 10: Diagnostische gegevens en feedback

Heb je er bezwaar tegen dat Microsoft gegevens over je computer verzamelt, verwijder de reeds verzamelde en opgeslagen diagnostische gegevens dan met de knop Verwijderen (Microsoft verzamelt dan alleen de basale gegevens).

De viewer voor diagnostische gegevens
Voorheen was onduidelijk welke informatie precies naar Microsoft werd verzonden, maar sinds de April 2018 Update is dit inzichtelijk te maken met de Viewer voor diagnostische gegevens. Je moet wel verstand hebben van de gegenereerde code, en dan nog is het lastig te begrijpen. Niet voor de doorsnee gebruiker dus! Deze app kost erg veel schijfruimte, verwijder hem dus weer zodra je er geen gebruik meer van maakt.

Overige opties
Staat de optie Handschrift- en typeherkenning verbeteren aan dan wordt je handschrift en typewerk geanalyseerd zodat Windows beter begrijpt wat je wilt schrijven. Uit privacyoverwegingen kan deze optie beter worden uitgezet. Is de optie Ervaringen op maat geactiveerd dan worden in het Actiecentrum relevante tips en aanbevelingen weergegeven die aansluiten bij waar je op dat moment mee bezig bent.

Lettertypen

Met elke grote update worden wel weer instellingen verplaatst van het configuratiescherm naar het venster Instellingen. Zo worden de in Windows aanwezige fonts (lettertypen) vanaf de April 2018 Update beheerd via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Lettertypen. Klik op een lettertype om de bijbehorende letterbeelden en metagegevens in te zien, of om het lettertype te verwijderen (knop Verwijderen). Via de link Meer lettertypen in de Microsoft Store downloaden kunnen extra fonts uit de Store worden gedownload, het aantal is vooralsnog beperkt. Lettertypen nemen veel schijfruimte in beslag, wees daarom terughoudend met het installeren van extra lettertypen.

Windows 10: lettertypen installeren

TIP: Zijn de letters op het scherm onscherp? Probeer dan eens of dit verbetert wanneer ClearType wordt toegepast (link ClearType-tekst aanpassen).

Direct schijfruimte vrijmaken

Windows slaat aan de lopende band bestanden op die slechts tijdelijk nodig zijn, bijvoorbeeld tijdens het internetten of bij het installeren en/of updaten van Windows en programma’s. Via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Opslag kunnen deze tijdelijke bestanden probleemloos worden verwijderd. Activeer eventueel de optie Slim opslaan zodat veel van deze bestanden automatisch worden verwijderd zodra een tekort aan schijfruimte dreigt (via de link Wijzigen hoe ruimte automatisch wordt vrijgemaakt is in te stellen welke bestanden en hoe vaak dit moet gebeuren).

Is echter sprake van acuut ruimtegebrek (waardoor bijvoorbeeld de installatie van software of een grote update niet kan worden afgerond) dan kan met de optie Nu ruimte vrijmaken direct extra schijfruimte worden vrijgemaakt (deze optie is nieuw in de April 2018 Update). Geselecteerde bestanden kunnen met de knop Bestanden verwijderen direct worden verwijderd. Het gaat vaak om vele GB's aan schijfruimte, zeker als er nog een back-up van de vorige Windows-installatie aanwezig is (opgeslagen in de map C:\Windows.old). Laat de eventuele vermelding Office Setup-bestanden bij voorkeur ongemoeid, deze kunnen later nog van pas komen.

Windows 10 nu ruimte vrijmaken (tijdelijke bestanden verwijderen)

Deze opruimmogelijkheid is overigens vergelijkbaar met de Windows-tool Schijfopruiming, bereikbaar vanuit de Windows Verkenner met een rechter muisklik op de Windows-partitie (doorgaans de C:-schijf), Eigenschappen, tabblad Algemeen, knop Schijfopruiming, knop Systeembestanden opschonen.

Automatisch opstartende apps uitschakelen

Nieuw in de April 2018 Update is het overzicht van apps die automatisch worden opgestart zodra met het gebruikersaccount wordt aangemeld. Via Instellingen, onderdeel Apps, sub Opstarten kunnen de apps naar wens worden in- of uitgeschakeld, vergelijkbaar met Taakbeheer, tabblad Opstarten.

Opstartende apps uitschakelen

TIP: Naast de apps starten ook vele services automatisch met Windows op, ook deze kunnen de computer aanzienlijk vertragen. Zie de website voor informatie hoe deze vele services met MSCONFIG zijn uit te schakelen.

Installatie April 2018 Update uitstellen

De grote onderdelenupdates zijn berucht omdat ze een goed werkend systeem nog wel eens overhoop willen halen. Elke nieuwe Windows 10-versie wordt uitgebreid getest door de vele deelnemers aan het Windows Insiders-programma, maar omdat elke computer (met al zijn software) uniek is zullen er altijd eindgebruikers zijn die problemen ondervinden. Zo kan een computer in een installatieloop terechtkomen waarbij de oorspronkelijke installatie als gevolg van ontstane problemen met de onderdelenupdate automatisch wordt teruggerold. Hierbij is de computer enkele uren ontoegankelijk, en dat elke dag weer! In andere gevallen werkt specifieke software niet meer.

Ervaar je dergelijke problemen of wacht je om andere redenen liever nog even met de installatie van de April 2018 Update? De Windows 10 Pro-versie beschikt over een instelling waarmee de installatie van een onderdelenupdate met enkele maanden kan worden uitgesteld: zie Instellingen, onderdeel Bijwerken en beveiliging, sub Windows Update, link Geavanceerde opties, selecteer bij Kiezen wanneer updates worden geïnstalleerd de optie Semi-Annual-kanaal in plaats van Semi-Annual-kanaal (Targeted). Deze mogelijkheid is toegevoegd om systeembeheerders meer tijd te geven om eventuele problemen te ondervangen voordat de onderdelenupdate op alle computers binnen de organisatie wordt geïnstalleerd.

Bij de Home-versie ontbreekt deze optie, maar ook dan kan de installatie van updates worden uitgesteld (of zelfs permanent voorkomen). Microsoft heeft hiervoor namelijk de tool Show or hide updates (download: https://support.microsoft.com/en-us/kb/3073930) beschikbaar gesteld. Door de onderdelenupdate 1803 voor Windows Update te verbergen (knop Hide updates), wordt de installatie automatisch uitgesteld. Is de installatie van de update echter al gestart dan ben je te laat! Controleer daarom dagelijks met deze tool of de update wordt aangeboden zodat deze op tijd verborgen kan worden.

Spring Creators Update: Show or hide updates

Wil je de update op een later tijdstip alsnog installeren, dan kan deze met de knop Show hidden updates altijd weer zichtbaar worden gemaakt. Als alternatief kan je de update ook handmatig installeren vanaf de Windows 10-downloadpagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring