Sandbox en virtualisatie van een computer met Hyper-V (voor zowel Windows 10 Pro als Home!)

zie instructievideo nieuwsbrief #91 op 15:49

Windows 10 Pro beschikt over een eenvoudige zandbak Windows Sandbox en de virtualisatietool Hyper-V. Beide zijn te activeren via het configuratiescherm, onderdeel Programma’s en onderdelen, taak Windows-onderdelen in- of uitschakelen. De zandbak is een afgeschermde Windows 10-omgeving met een eigen bureaublad: handig om apps die je (nog) niet vertrouwt, geďsoleerd uit te proberen. Op deze manier wordt voorkomen dat geďnstalleerde software problemen veroorzaakt waardoor je Windows mogelijk opnieuw moet installeren. Zodra de zandbak wordt afgesloten verwijdert Windows alle door Sandbox aangemaakte bestanden, alsof deze nooit hebben bestaan.

TIP: Met de toetscombinatie CTRL-ALT-BREAK kan je wisselen tussen schermvullende weergave en een venster.

Windows Sandbox: een virtuele zandbak

Ook met de virtualisatietool Hyper-V kan software in een virtuele omgeving worden uitgetest, het grote verschil is echter dat de door Hyper-V aangemaakte bestanden bij afsluiten niet worden verwijderd. Met Hyper-V kunnen zelfs meerdere virtuele computers worden aangemaakt, waarop elk gewenst besturingssysteem is te installeren (bijvoorbeeld Windows XP of Windows 7 voor het uitvoeren van programma’s die niet door Windows 10 worden ondersteund).

Hyper-V virtualisatie: virtuele computer met Windows 7, Windows 8 e.d.

Ondervind je problemen tijdens de installatie van Windows Sandbox of Hyper-V dan ligt dat meestal aan het moederbord of de bijbehorende UEFI/BIOS-instellingen. Via Taakbeheer, tabblad Prestaties, sub Processor is te controleren of hardwarematige virtualisatie is ingeschakeld. Is dit niet het geval, controleer dan of het UEFI/BIOS hardware virtualisatie ondersteunt (zoek naar een optie als VT-x, Virtualization Technology, Virtualization Extensions of AMD-V) en zorg ervoor dat de optie is geactiveerd.

UEFI/BIOS: hardware virtualisatie ingeschakeld

Virtualisatie bij Windows 10 Home

Werk je met Windows 10 Home en wil je ook aan de slag met Windows Sandbox of HyperV? De hiervoor noodzakelijke programmabestanden worden ook met Windows 10 Home meegeleverd, maar zijn standaard ontoegankelijk. Ze kunnen echter eenvoudig met een script tot leven worden gebracht  Het installatiescript voor Sandbox en het installatiescript voor Hyper-V zijn als ZIP-bestand vanaf mijn website te downloaden, door deze uit te pakken en de batchbestanden (via een rechter muisklik) als administrator uit te voeren zijn beide tools op dezelfde wijzie toegankelijk als bij Windows 10 Pro. Als alternatief kan je ook aan de slag gaan met de virtualisatietool VirtualBox (download: www.virtualbox.org).

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring