Windows 11 2022-update (versie 22H2)

TIP: Zie tevens de veranderingen van de 2023 update (23H2).


Microsoft heeft de Windows 11 2022-update, ook wel de 22H2-versie genoemd, beschikbaar gesteld (download: www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows11). Op deze pagina ga ik in op de wijzigingen die je van deze update kan verwachten. Zit je niet te wachten op kinderziektes, dan is mijn advies de installatie uit te stellen totdat de 2022-update vanzelf via Windows Update wordt aangeboden (bij velen zal dat overigens pas begin 2023 zijn).

Windows Update: Windows 11 2022-update (versie 22H2)

Installatietips

Het mag duidelijk zijn dat de installatie van een grote update niet geheel zonder risico is, maak daarom bij voorkeur éérst een back-up van je persoonlijke bestanden! Uiteraard doet vrijwel iedere SchoonePC-fan dat al, toch maak ik er voor de zekerheid nog maar even melding van :-) Om te voorkomen dat alternatieve beveiligingssoftware in de weg zit, is het verstandig deze eerst te verwijderen. En zijn in het verleden de hardware-eisen voor Windows 11 omzeild, dan moet diezelfde procedure worden herhaald om de 2022-update te kunnen installeren.

Zijn er problemen na de installatie?

Ervaar je na de installatie van de 2022-update problemen die er daarvoor nog niet waren, keer dan terug naar de vorige versie (via Instellingen > Systeem > Systeemherstel > knop Terug). Wacht er niet te lang mee, want na 10 dagen worden de daarvoor benodigde herstelbestanden automatisch verwijderd!

Wat verandert er bij de 2022-update?

Microsoft beschouwt Windows 11 als een service, wat er in de praktijk op neer komt dat jaarlijks een gratis Windows 11-onderdelenupdate beschikbaar komt. Zo'n update voorziet Windows 11 van nieuwe functionaliteiten, moderniseert de gebruikersinterface, verbetert de beveiliging en repareert problemen waar gebruikers in vorige versies tegenaan zijn gelopen.

Deze nieuwsbrief (met bijbehorende video) bespreekt de belangrijkste wijzigingen van de 2022-update. Hier een overzicht van de onderwerpen:

TIP: Wordt na de installatie van de 2022-update het welkomstmelodietje (weer) afgespeeld tijdens het opstarten van Windows en heb je daar geen behoefte aan, schakel deze dan uit via Instellingen > Systeem > Geluid > Meer geluidsinstellingen, tabblad Geluiden, optie Geluid van Windows starten afspelen.

Wijzigingen aan de taakbalk, het startmenu en het bureaublad

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 2:38

Met de 2022-update zijn wijzigingen doorgevoerd die betrekking hebben op de taakbalk, het startmenu en het bureaublad.

Overloopknop

Staat de taakbalk al vol met knoppen van vastgemaakte en/of openstaande apps dan worden nieuwe app-knoppen voortaan verborgen achter de overloopknop (knop met 3 puntjes).

Windows 11: Overloopknop

Geluidsvolume met het scrollwieltje aanpassen

Het is een kleine aanpassing, maar wel handig om te weten: zodra de muiscursor op het volume-icoontje in de taakbalk staat, kan het volume worden aangepast met het scrollwiel van de muis.

Windows 11: Geluidsvolume met het scrollwieltje aanpassen

Aan het startmenu vastgemaakte apps

Er is veel geklaagd over de beperkte mogelijkheden om de indeling van het startmenu aan te passen, vandaar dat Microsoft enkele aanpassingen heeft aangebracht. Zo kunnen app-knoppen nu gestapeld worden, en zodoende samengevoegd tot één groepsmap (welke desgewenst van een zelfgekozen naam kan worden voorzien).

Windows 11: Aan het startmenu vastgemaakte apps

Standaard toont het startmenu drie rijen met vastgemaakte apps. Het aantal rijen is nu via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Startmenu, onderdeel Indeling aan te passen naar vier rijen (optie Meer vastgemaakte apps) of twee rijen (optie Meer aanbevelingen). De aanbevolen apps kunnen eventueel worden verborgen door de optie Recent toegevoegde apps weergeven uit te schakelen. Heb je ook geen behoefte aan de recent geopende bestanden, schakel dan ook de optie Recent geopende items weergeven in Start, Jumplists en de Verkenner uit (let wel op, want hiermee worden ook de lijsten met recent geopende bestanden in de jumplists en de Windows Verkenner gewist!).

Indeling startmenu: Aan het startmenu vastgemaakte apps

Windows-spotlight op het bureaublad

Direct na installatie van Windows toont het bureaublad de standaard Windows 11-afbeelding. De bureaubladachtergrond kan echter ook eenvoudig naar eigen smaak worden gepersonaliseerd met een afbeelding, een effen kleur of een diavoorstelling. Vanaf de 2022-update is het ook mogelijk om de bureaubladachtergrond te voorzien van een roulerende foto uit de Windows-spotlight fotocollectie van Microsoft Bing! Dit gaat via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Achtergrond, selecteer hier de optie Windows-spotlight.

Windows-spotlight op het bureaublad

Zoekmarkeringen

In nieuwsbrief 113 vertelde ik al over de zoekmarkering: een afbeelding uit de zoekmachine van Bing die aan het zoekvenster van Windows 10 is toegevoegd. Inmiddels is de zoekmarkering ook aan Windows 11 toegevoegd. Als je er niet blij van wordt, schakel deze dan uit via Instellingen > Privacy en beveiliging > Zoekmachtigingen, optie Zoekmarkeringen weergeven.

Windows 11: Zoekmarkeringen

Pop-up met recente zoekopdrachten

Een muisbeweging over de knop Zoeken opent een pop-up waarmee recent geopende zoekitems eenvoudig opnieuw te openen zijn. Wordt de pop-up als vervelend ervaren dan is deze uit te schakelen via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Taakbalk > Gedrag van de taakbalk, deactiveer de optie Recente zoekopdrachten weergeven wanneer ik de muisaanwijzer over het zoekpictogram beweeg.

Windows 11: Pop-up met recente zoekopdrachten

Wijzigingen aan de redockingfunctie (voorgedefinieerde vensterlocaties)

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 6:56

Met de redockingfunctie wordt de pop-up bedoeld die wordt weergegeven bij een muisbeweging over het maximaliseer-icoontje van een venster. Vanaf de 2022-update kan de redockingfunctie ook eenvoudig met het toetsenbord worden bediend. De toetscombinatie Win-Z opent de pop-up, waarna de voorgedefinieerde vensterindelingen en het vensterformaat met behulp van getallen geselecteerd kunnen worden.

Windows 11 redockingfunctie

Vanaf de 2022-update kan de redockingfunctie óók worden geactiveerd door een venster naar de bovenkant van het scherm te verslepen. Dit venster ziet er qua vormgeving iets anders uit, maar werkt feitelijk hetzelfde. Dit redockingvenster wordt bij het verslepen van vensters vaak onbedoeld geactiveerd. Vind je dat irritant, schakel deze functie dan uit via Instellingen > Systeem > Multitasking > Uitgelijnde vensters, optie Uitgelijnde indelingen weergeven wanneer ik een venster naar de bovenkant van mijn scherm sleep.

Windows 11: Uitgelijnde indelingen weergeven wanneer ik een venster naar de bovenkant van mijn scherm sleep

Vanaf de 2022-update worden alle gedockte vensters gezamenlijk als één omrande groep weergegeven in Taakweergave (te openen met de toetscombinatie Win-Tab), de Alt-Tab-functie en de miniatuurweergaven (weergegeven bij het bewegen van de muis over het taakbalkicoontje van een openstaande app). Dankzij deze toevoeging kunnen alle gedockte vensters in één moeite naar de voorgrond worden gehaald. Is deze groepsweergave verwarrend of ongewenst, schakel deze functie dan uit via Instellingen > Systeem > Multitasking > Uitgelijnde vensters, optie Mijn vastgemaakte vensters weergeven wanneer ik de muisaanwijzer over de taakbalk-apps beweeg, in de taakweergave en wanneer ik op Alt+Tab druk.

Wijzigingen in de Windows Verkenner

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 9:16

Met de 2022-update verandert er ook het een en ander aan de Windows Verkenner.

De 'map' Thuis

Waar de Verkenner voorheen opende met Snelle toegang, heet deze locatie nu Thuis. De 'map' Thuis is onderverdeeld in Snelle toegang (voor vastgemaakte mappen), Favorieten (voor vastgemaakte bestanden) en Recent (voor recente gebruikte bestanden).

Windows Verkenner: De 'map' Thuis

De 'map' Thuis kan wat onoverzichtelijk worden met alle vaakgebruikte mappen en recent geopende bestanden. Heb je hier last van, schakel de weergave van deze items dan uit via de knop Meer informatie (knop met 3 puntjes), optie Opties, tabblad Algemeen, opties Veelgebruikte mappen weergeven en Recent gebruikte bestanden weergeven.

Veelgebruikte mappen weergeven en Recent gebruikte bestanden weergeven

Ook het navigatievenster (links in de Windows Verkenner) houd ik graag overzichtelijk, en geef er daarom de voorkeur aan om de 'map' Thuis hier standaard dichtgeklapt te laten. Zo wordt voorkomen dat de persoonlijke mappen tweemaal onder elkaar worden weergegeven. Is de 'map' Thuis bij het openen van de Verkenner toch opengeklapt, dan is dat uit te schakelen via tabblad Weergave van de mapopties, deactiveer de optie Uitvouwen tot geopende map (onderin het venster met geavanceerde instellingen).

TIP: De weergave van de map Deze pc toont onder andere de aanwezige partities. Voorheen werd visueel weergegeven hoeveel schijfruimte er nog beschikbaar was (zie afbeelding), dit is te herstellen via de knop Weergeven, optie Tegels.

Deze pc, knop Weergeven, optie Tegels

OneDrive

Zodra je de map OneDrive in het navigatievenster opent, wordt een OneDrive-icoontje aan de rechter bovenhoek van de Windows Verkenner toegevoegd. Via dit icoontje is te achterhalen hoeveel online opslagruimte er voor het betreffende Microsoft-account nog beschikbaar is, en zijn de instellingen van OneDrive eenvoudig te openen.

Windows Verkenner: OneDrive

Fotomappen

Tot vreugde van velen vertonen de mappen met foto's eindelijk weer een preview van een daarin opgeslagen foto, zodat het in één oogopslag duidelijk is dat er foto's in de betreffende map zijn opgeslagen. Deze weergave kennen we nog van voorgaande Windows-versies, en is met de 2022-update gelukkig weer terug!

Windows 11: Fotomappen

Aankomende wijzigingen

Er staan nog een aantal wijzigingen op stapel die nog niet volledig zijn uitgetest, de verwachting is echter dat ze later alsnog (middels een feature-update) aan de Windows Verkenner worden toegevoegd. Zo zitten tabbladen al een tijd in de pijplijn. Met deze tabbladen kunnen binnen hetzelfde Verkenner-venster meerdere bestandslocaties worden geopend (net zoals bij de browser Edge). Met de +-knop (rechts van de tabbladen) wordt een nieuw tabblad geopend, volgens de standaard instellingen in de 'map' Thuis. Met de x-knop bovenin het tabblad wordt het tabblad weer afgesloten. Dit kan ook met sneltoetsen: Ctrl-T opent een nieuw tabblad en Ctrl-W sluit het actieve tabblad.

Windows Verkenner: tabbladen

Er zit ook een wijziging in het navigatievenster aan te komen: de persoonlijke mappen Documenten, Muziek, Afbeeldingen etc. krijgen een eigen gedeelte in het navigatievenster, onder Deze pc zullen dan alleen nog partities, media en netwerklocaties met een schijfletter worden getoond.

Windows Verkenner: navigatiestructuur

Dan volgt er ook nog een aanpassing in de manier waarop specifieke apps aan een bestandstype zijn te koppelen. Deze functionaliteit is handig, want zo worden bestanden automatisch met de gewenste app geopend. Veel extensies zijn al aan een app gekoppeld, bijvoorbeeld de extensies PNG, JPG en BMP aan de app Foto’s (zie Instellingen > Apps > Standaard-apps voor een totaaloverzicht van alle als standaard ingestelde apps). Het is vrij eenvoudig om een extensie aan een (andere) app te koppelen: klik met rechts op een bestand in de Windows Verkenner, optie Openen met, optie Kies een andere app, selecteer de app en bevestig met de knop Altijd (weet je het niet zeker, probeer het dan eerst uit met de knop Slechts één keer). Staat de gewenste app er niet bij, zoek dan verder op de pc via de link Een app op uw pc kiezen.

Windows 11: Openen met

Wijzigingen in venster Instellingen, onderdeel Accounts

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 11:35

Met de 2022-update zijn aanpassingen aan het venster Instellingen gemaakt, met name in onderdeel Accounts.

Sub Microsoft-account (Microsoft 365 Family)

Onderdeel Accounts van het venster Instellingen start nu met de sub Microsoft-account. Hier is informatie terug te vinden over het aan het gebruikersaccount gekoppelde Microsoft-account.

Windows 11: Instellingen, Accounts, Micorosoft 365 Familiy

Subs Familie en Andere gebruikers

In de 2021-versie van Windows 11 bevatte onderdeel Accounts nog de sub Gezin en andere gebruikers voor het beheren van zowel standaard gebruikersaccounts als familieaccounts (waarbij ouderlijk toezicht ingesteld kan worden). Deze splitsing maakte de sub wat onoverzichtelijk, vandaar dat Microsoft deze vanaf de 2022-update heeft opgesplitst in de subs Familie en Andere gebruikers. Standaard gebruikersaccounts worden beheerd via de sub Andere gebruikers, het gedeelte voor ouderlijk toezicht is verplaatst naar de sub Familie. Ondanks de opsplitsing blijft het toch nog verwarrend, de via de sub Familie toegevoegde accounts worden namelijk ook onder de sub Andere gebruikers vermeld.

Wil je ouderlijk toezicht op het account van je kind toepassen (zie Instellingen > Privacy en beveiliging > Windows-beveiliging > Gezinsopties), voeg dan een kindaccount toe via sub Familie, knop Iemand toevoegen. Voor ouderlijk toezicht hebben zowel de ouder als het kind een Microsoft-account nodig zodat het account van het kind (lid) aan die van de ouder (beheerder) gekoppeld kan worden.

Windows 11: Instellingen, Accounts, Familie

Via sub Familie, knop Gezins-app openen is de Microsoft Family Safety-app te downloaden (via de Store). Met deze app is het mogelijk om tijdslimieten in te stellen, ongewenste websites te blokkeren, de geografische locatie te achterhalen, een gezinsagenda bij te houden en een gezamenlijk notitieblok te onderhouden.

Wijzigingen in venster Instellingen, onderdeel Windows Update

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 13:29

Het onderdeel Windows Update van het venster Instellingen kent ook enkele kleine wijzigingen.

Windows Update en de CO2-uitstoot

Het automatisch updaten van Windows vindt op de achtergrond plaats, op momenten dat de computer toch niet wordt gebruikt. Vaak is dat in de nachtelijke uren, hetgeen uit oogpunt van efficiënt gebruik van energiebronnen niet het handigste tijdstip is. Om de wereldwijde CO2-uitstoot van het Windows Update-proces te verlagen, wordt het updaten voortaan uitgevoerd op een moment dat er in de betreffende regio relatief veel zonne- en windenergie beschikbaar is (zie ook https://app.electricitymap.org/zone/NL voor de realtime beschikbaarheid van groene stroom). Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen...

Geïnstalleerde updates verwijderen

Zorgt een geïnstalleerde update voor problemen, onderzoek dan eens of het probleem wordt opgelost door de update weer te verwijderen. Deze instelling was voorheen in het configuratiescherm terug te vinden, maar is met de 2022-update verplaatst naar venster Instellingen: ga naar Instellingen > Windows Update > Geschiedenis van updates > Installatie van updates ongedaan maken (bij Verwante instellingen), selecteer de betreffende update, link Installatie ongedaan maken. Is het probleem hiermee opgelost, onderbreek het updaten dan een tijdje (via Instellingen > Windows Update, knop Een week pauzeren) om te voorkomen dat de update direct opnieuw wordt geïnstalleerd. Hopelijk komt Microsoft in de tussentijd met een oplossing, en anders zit er niets anders op dan de problematische update te verbergen óf het probleem te accepteren...

Windows 11: Installatie van updates ongedaan maken

"Niet storen" en focussessie

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 15:03

Met de 2022-update wordt de concentratiehulp vervangen door de functies Niet storen en Focus.

'Niet storen' activeren

Wil je af en toe even ongestoord kunnen doorwerken zónder gestoord te worden door meldingen (inclusief bijbehorende pop-ups, banners en geluiden)? Activeer dan via Instellingen > Systeem > Meldingen de optie Niet storen (of laat deze automatisch activeren door een focussessie te starten) zodat meldingen tijdelijk worden verborgen.

Via de optie Niet storen automatisch inschakelen is de functie Niet storen automatisch te activeren, bijvoorbeeld tijdens vooraf ingestelde werktijden, bij het dupliceren van het scherm voor een presentatie, het spelen van een game of het schermvullend openen van een app (zoals bij het kijken van een film).

Windows 11: Niet storen

Een focussessie starten

De functie Niet storen kan ook geactiveerd worden door een focussessie te starten. Een focussessie creëert een omgeving waarin je geconcentreerd kunt werken, zonder gestoord te worden door allerhande meldingen. Een focussessie is op te starten via Instellingen > Systeem > Focus, knop Focussessie starten, via de knop Focus onderin het meldingencentrum of via de app Klok (maak deze dan vast aan de taakbalk). Via de app Klok kan de focussessie verder worden ingesteld, bijvoorbeeld met een focustimer, pauzes, en het afspelen van muziek via Spotify.

Windows 11: focussessie

Delen via het netwerk

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 16:41

Microsoft vindt dat het delen van persoonlijke bestanden het beste via OneDrive kan verlopen, menigeen vindt het echter een onprettige gedachte om belangrijke bestanden online op te slaan. Zo maak ik zelf graag gebruik van een op het eigen netwerk aangesloten externe opslaglocatie (oftewel een NAS) om bestanden te delen. Het delen van bestanden binnen het eigen netwerk kan ook nog steeds vanaf de pc, de hiervoor benodigde instellingen waren echter weggestopt in het configuratiescherm en daardoor maar lastig te vinden. Met de 2022-update heeft Microsoft de geavanceerde instellingen voor het delen via de pc aan het venster Instellingen toegevoegd, zie Instellingen > Netwerk en internet > Geavanceerde netwerkinstellingen > Geavanceerde instellingen voor delen. Dit venster bevat opties voor het in- en uitschakelen van netwerkdetectie, bestands- en printerdeling, de map Openbaar delen, het versleutelen van de verbinding en wachtwoordbeveiliging. Hoewel het nog steeds een uitdaging met de nodige hindernissen blijft, is het via de pc delen van bestanden (en printers) door deze wijziging een stuk makkelijker geworden.

Windows 11: Geavanceerde instellingen voor delen

Beveiliging: Smart App Control

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 17:54

Vanaf de 2022-update is Windows-beveiliging voorzien van Smart App Control: een aanvullende beveiliging die controleert of apps door de makers zijn voorzien van een digitaal certificaat van echtheid. Daarnaast worden ongewenste en schadelijke apps op basis van informatie uit de cloud geblokkeerd. Het gaat hier niet alleen om malware, maar ook om apps die de computer trager maken, ongewenste advertentiepop-ups tonen, onnodige software aanbieden en andere verstoringen veroorzaken.

LET OP: Smart App Control kan pas worden ingeschakeld nadat een schone installatie van Windows 11 heeft plaatsgevonden (en er dus nog geen onveilige apps geïnstalleerd kunnen zijn), een upgrade naar de 2022-versie voldoet hier dus niet aan!

Smart App Control werkt eerst enige tijd in de evaluatiemodus, totdat duidelijk is hoe frequent apps geblokkeerd zouden moeten worden. Hoeven tijdens de evaluatieperiode nauwelijks tot geen apps geblokkeerd te worden, dan wordt Smart App Control automatisch ingeschakeld (Microsoft wil namelijk een positieve ervaring garanderen). Wil je Smart App Control handmatig inschakelen, ga dan naar Instellingen > Privacy en beveiliging > Windows-beveiliging > App- en browserbeheer, link Instellingen voor Smart App Control en kies optie Aan.

Windows 11: Smart App Control

Ik verwacht overigens dat veel gebruikers Smart App Control weer zullen uitschakelen omdat er geen bypass of whitelist is voor vertrouwde programma's. Wordt een app geblokkeerd terwijl je die toch graag wilt gebruiken, dan is deze dus alleen aan de praat te krijgen door Smart App Control weer uit te schakelen. En eenmaal uitgeschakeld, kan deze pas weer na een herinstallatie van Windows weer worden ingeschakeld!

Het Microsoft-account is nu ook bij de setup van Windows 11 Pro verplicht

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 19:54

Tijdens de setup van Windows 11 moet een gebruikersaccount worden aangemaakt. Vooralsnog was het alleen bij de Home-editie verplicht om dit gebruikersaccount aan een Microsoft-account te koppelen. Met de 2022-versie is deze lijn ook doorgetrokken naar de Pro-editie, Microsoft maakt het dus steeds lastiger om een lokaal gebruikersaccount aan te maken! En dat is jammer, er zijn namelijk nog steeds veel gebruikers die niet willen dat er gegevens online worden opgeslagen. Gelukkig werkt de workaround nog steeds: geef bij het aanmaken van het gebruikersaccount een e-mailadres op waarvan bekend is dat deze door Microsoft is geblokkeerd (bijvoorbeeld info@test.nl), en een willekeurig wachtwoord. De setup zal nu aangeven dat het wachtwoord onjuist is, en de procedure opstarten om alsnog een lokaal gebruikersaccount aan te maken!

Windows 11: Aanmelden met een Microsoft-account (vs een lokaal gebruikersaccount)

Als je het niet erg vindt dat je pc tijdelijk aan een Microsoft-account wordt gekoppeld, kan je natuurlijk ook met een Microsoft-account aanmelden en deze na afloop van de setup omzetten naar een lokaal gebruikersaccount via Instellingen > Accounts > Uw info, link In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Zorg er dan wel voor dat de persoonlijke mappen niet in OneDrive worden opgeslagen, anders heb je er na afloop alsnog een hoop werk aan...

Opslaginzicht

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 21:03

Opslaginzicht maakt schijfruimte vrij door overbodig geworden tijdelijke (systeem)bestanden na verloop van tijd automatisch en ongemerkt te verwijderen. Voorheen stond Opslaginzicht standaard uit, maar vanaf de 2022-update wordt deze functie automatisch ingeschakeld! Deze instelling is terug te vinden bij Instellingen > Systeem > Opslag > Opslaginzicht.

Windows 11: Opslaginzicht

De muis bij een multimonitor-opstelling

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 21:49

Zijn er meerdere beeldschermen op de pc aangesloten en hebben deze afwijkende resoluties, dan kan de muisaanwijzer verspringen of blijven steken wanneer deze van het ene naar het andere scherm wordt bewogen. Door bij Instellingen > Systeem > Beeldscherm > Meerdere beeldschermen de optie Cursorverplaatsing tussen beeldschermen vergemakkelijken te activeren, worden de hoogtes van de beeldschermranden bij de overgang verhoudingsgewijs aan elkaar gelijkgesteld. De muiscursor zal hierna wél probleemloos van het ene naar het andere scherm bewegen.

Recente activiteiten van apps (m.b.t. de camera, microfoon e.d.)

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 22:33

Via Instellingen > Privacy en beveiliging, kopje App-machtigingen kunnen de machtigingen van geïnstalleerde apps worden aangepast zodat ze toegangsrechten krijgen voor het gebruik van de actuele locatie, de camera, de microfoon e.d. Vanaf de 2022-update is bij een aantal machtigingen de optie Recente activiteiten toegevoegd: een optie om te achterhalen welke apps de afgelopen tijd toegang tot het betreffende item hebben gekregen, en wanneer dat was. Heb je bijvoorbeeld het vermoeden dat je via je apparaat wordt begluurd of afgeluisterd? Controleer dan via de optie Recente activiteiten welke apps recent toegang hebben gehad tot de camera en de microfoon. Op vergelijkbare wijze kan een logboek worden opgevraagd voor de locatie, telefoongesprekken, meldingen, contactpersonen, schermopnames en de muziekbibliotheek.

Windows 11: Recente activiteiten van apps (m.b.t. de camera, microfoon e.d.)

Nieuw design voor de afdrukwachtrij

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 23:24

De actuele afdrukwachtrij van de printer is te openen via Instellingen > Bluetooth en apparaten > Printers en scanners, selecteer de betreffende printer, optie Afdrukwachtrij openen (of nog makkelijker: door een printopdracht te geven, waarna de afdrukwachtrij snel te openen is via het aan het systeemvak toegevoegd printericoontje). In dit venster wordt de voortgang van de afdruktaken weergegeven, en kunnen ze soms nog gepauzeerd of geannuleerd worden. De afdrukwachtrij is voorzien van de nieuwe look and feel van Windows 11. En dat werd wel tijd, de klassieke weergave stamde namelijk nog uit het Windows 95-tijdperk!

Windows 11: Nieuw design voor de afdrukwachtrij

Taakbeheer: een nieuw design en de efficiëntiemodus

zie instructievideo nieuwsbrief 115 op 24:11

Taakbeheer heeft een compleet nieuw design gekregen, waarmee de app nu ook met een aanraakscherm makkelijk te bedienen is. Zo is de menubalk vervangen door een gebruikersvriendelijk hamburgermenu (een verticaal menu dat opent met de knop met drie horizontale streepjes), en bovenin zijn enkele knoppen met handige opties toegevoegd. Op functioneel gebied is echter nauwelijks iets veranderd, het voelt dan ook snel weer vertrouwd aan.

Taakbeheer van Windows 11: efficiëntiemodus

De efficiëntiemodus

Nieuw in Taakbeheer is de efficiëntiemodus. Om schade aan de processor te voorkomen, is het belangrijk dat de door de processor gegenereerde warmte zo snel mogelijk weer wordt afgevoerd. Hiervoor moeten de ventilatoren op maximale snelheid draaien, hetgeen gepaard gaat met onnodig energieverbruik (en lawaai). Een proces dat in de efficiëntiemodus is gezet, wordt trager uitgevoerd. Dit zorgt voor een lagere piekbelasting van de processor, met als gevolg een lagere temperatuur (oftewel minder af te voeren warmte) en dus lager energieverbruik. Met name mobiele apparaten (laptops en tablets) hebben baat bij de efficiëntiemodus aangezien de accuduur ermee verlengd kan worden. Verwacht er alleen niet teveel van!

Wil je de efficiëntiemodus uitproberen, bepaal dan eerst welke processen het meeste beslag op de processor leggen. Dit gaat via onderdeel Processen, sorteer op kolom Processor. Klik vervolgens met rechts op een van de in aanmerking komende processen en activeer de optie Efficiëntiemodus (negeer daarbij de waarschuwing). Een proces dat in de efficiëntiemodus is gezet, krijgt als markering een groen blaadje.

Niet alle processen zijn geschikt om vertraagd uit te voeren. Bij essentiële processen is de optie ontoegankelijk gemaakt om te voorkomen dat Windows niet meer naar behoren functioneert. Bij andere processen zal de praktijk moeten uitwijzen of het bijbehorende programma na inschakelen van de efficiëntiemodus probleemloos blijft werken. Ontstaan er toch problemen dan kan de efficiëntiemodus altijd weer (op vergelijkbare wijze) worden uitgeschakeld.

TIP: Is de accu snel leeg dan is er nog een andere mogelijkheid om de accuduur te verlengen: achterhaal welke apps de laatste tijd veel energie hebben verbruikt (via Instellingen > Aan/uit en accu, link Gedetailleerde info weergeven; wijzig eventueel de optie Batterijniveaus in Afgelopen 7 dagen). Kan je ook zonder deze apps, schakel ze dan uit of verwijder ze (via Instellingen > Apps > Geïnstalleerde apps).

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring