Hoe is de afbeelding uit het zoekvak te verwijderen?

Vraag Frank Evertse:

Na het openen van een website stond er opeens heel irritant een afbeelding in het zoekvak. Ik ben er niet in geslaagd om het kwijt te raken, weet jij nog iets sluws?

Enno Borgsteede heeft een vergelijkbare vraag:

Ik heb sinds een paar dagen last van een plaatje aan de rechterkant van de zoekbalk van Windows 10. Ik heb liever een kaal zoekvak, maar heb nog geen manier gevonden om het uit te zetten. Weet jij hoe?

Antwoord:

Deze afbeelding is door een recente update aan het zoekvak van Windows 10 toegevoegd, het staat dus los van bezochte websites en is zeker geen malware. Wanneer je op de afbeelding klikt, opent het zoekvenster met een bijbehorende foto uit de fotocollectie van Microsoft Bing. Elke dag is er weer een ander thema, met een mooie foto en bijpassende afbeelding.

Hoewel Microsoft dit vast goed bedoeld heeft, heb ik inmiddels van tientallen lezers de vraag ontvangen of deze afbeelding weer te verwijderen is... Blijkbaar is de optie lastig te vinden. En dat is niet zo vreemd, Microsoft noemt deze afbeelding namelijk een markering. Met deze kennis is de afbeelding snel verwijderd: klik met rechts op de afbeelding, optie Zoeken en deactiveer de optie Markeringen zoeken weergeven!

NB: Deze markeringen worden vooralsnog alleen in Windows 10 toegepast, maar zullen in de toekomst waarschijnlijk ook aan Windows 11 worden toegevoegd. In dat geval zijn de afbeelding en de bijbehorende foto uit te schakelen via Instellingen > Privacy en beveiliging > Zoekmachtigingen, optie Zoekmarkeringen weergeven.


2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring