Nieuwsbrief #84: Voortschrijdend inzicht Windows 10 - April 2018 Update

Hallo SchoonePC-fans. Dit is de instructievideo van de SchoonePC nieuwsbrief #84 (eveneens via YouTube te bekijken). De nieuwsbrief is als e-mail of PDF-bestand te downloaden.

 

Sinds de lancering twee maanden geleden is de April 2018 Update inmiddels op de helft van alle 700 miljoen Windows 10-apparaten geļnstalleerd. Op basis van voortschrijdend inzicht heb ik nog wat interessante aanvullingen voor je!

Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen:

De nieuwsbrief sluit af met een aantal interessante lezersvragen:

 

WIL JE MIJN NIEUWSBRIEF PER E-MAIL ONTVANGEN?

Schrijf dan gratis en vrijblijvend in via het formulier onderaan deze pagina (na inschrijving zijn tevens de vijf laatst verschenen nieuwsbrieven op te vragen).

Met vriendelijke groet,

Menno Schoone
SchoonePC

 

Problemen met de helderheid en automatisch contrast

Na installatie van de April 2018-update was op een aantal mobiele apparaten (die waren voorzien van een specifieke grafische kaart) de helderheid op de laagste stand gezet, waardoor bij daglicht nauwelijks nog iets op het scherm te zien was. Wilde je dit herstellen via het Actiecentrum of via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Beeldscherm, dan bleek de optie Helderheid wijzigen ontoegankelijk gemaakt... Hoewel dit probleem inmiddels met een driverupdate zou zijn verholpen, verwacht ik dat het een terugkerend probleem zal blijven. Vandaar dat ik toch even melding maak van de oplossing!

Is het niet gelukt om de optie Helderheid wijzigen weer toegankelijk te maken door de nieuwste drivers voor de grafische kaart via de website van de fabrikant te downloaden en te installeren, dan kan de volgende registertweak wellicht nog uitkomst bieden (mits de registerwaarde FeatureTestControl aanwezig is): navigeer met de registereditor naar de registersleutel HKLM\ SYSTEM\ ControlSet001\ Control\ Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\ 0000 of 0001, noteer de huidige waarde van de registerwaarde FeatureTestControl (zodat deze later eventueel weer hersteld kan worden) en wijzig deze in fb20. Na een herstart van Windows moet de helderheid weer te wijzigen zijn.

LET OP: Deze registertweak heeft mogelijk ongewenste bijeffecten op andere instellingen van de grafische kaart. Het hexadecimale getal fb20 komt namelijk overeen met de binaire waarde 1111 1011 0010 0000, waarbij elk binair cijfer staat voor een in- of uitgeschakelde functie van de grafische kaart. Dit betekent dus dat de registertweak invloed kan hebben op zestien instellingen van de grafische kaart. Worden bepaalde functies van de grafische kaart ongewenst in- of uitgeschakeld, probeer de waarden 9240, f008 en/of f048 dan eens (in plaats van de waarde fb20).

Automatische contrastaanpassing

De registerwaarde FeatureTestControl is bijvoorbeeld ook van belang wanneer er problemen zijn met de automatische contrastaanpassing. Wordt het contrast (niet te verwarren met de helderheid!) tussen donkere en lichte delen van het scherm tergend traag of schokkerig aangepast, zet de automatische contrastaanpassing dan als volgt uit: verhoog in de registerwaarde FeatureTestControl het tweede hexadecimale cijfer van rechts met 1 zodat deze oneven wordt, bijvoorbeeld fb20 in fb30, of 9240 in 9250 (de even hexadecimale getallen a, c en e moeten gewijzigd worden in respectievelijk de oneven getallen b, d en f) en herstart Windows.

Met dank aan Ben Beukens

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring