Q&A: Foutmelding bij het opstarten (Windows Scripting Host)

Joost Timperman vraagt: "Na het installeren van de April 2018 Update krijg ik steeds onderstaand bericht bij het opstarten van de PC. Na het wegklikken werkt alles normaal. Hoe kan ik dit euvel herstellen?"

Windows Scripting Host: Kan scritbestand ... vbs niet vinden

Antwoord: Veel lezers krijgen na de installatie van de April 2018-update een vergelijkbaar venster te zien bij het opstarten van de computer. De melding heeft te maken met een proces dat niet (meer) correct met Windows kan opstarten. In dit geval verwijst Windows Scripting Host naar een VBS-scriptbestand in de map Temp (voor het tijdelijk opslaan van systeembestanden) welke waarschijnlijk tijdens het updaten is geleegd.

De vraag is nu welk met Windows opstartend proces naar dit bestand verwijst (en dus de foutmelding veroorzaakt). Schakel daarvoor met Taakbeheer (te openen met de toetscombinatie Ctrl-Shift-Esc), tabblad Opstarten alle items uit. Open daarna MSCONFIG (via de zoekfunctie), tabblad Services, activeer de optie Alle Microsoft-services verbergen (om alle services van Microsoft te verbergen) en deactiveer met de knop Alles uitschakelen alle overgebleven services. Start daarna de computer opnieuw op en kijk of de foutmelding nog steeds wordt getoond. Zo niet, dan is het zaak uit te zoeken welk item de veroorzaker was: zet de items stuk voor stuk weer aan (te beginnen met de services) en start de computer bij elke wijziging opnieuw op om te controleren of het zojuist geactiveerde item de foutmelding triggert. Een beetje trial-and-error dus!

Voor meer uitleg over het uitschakelen van opstartitems met Taakbeheer en MSCONFIG kan je terecht op de SchoonePC-website.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring