Q&A: Contrast aanpassen bij slechtziendheid (hoog contrast inschakelen)

Henk Voogt vraagt: "Mijn vrouw is slechtziend. Het lezen van haar e-mail geeft steeds meer problemen, het liefst zou ze daarom een zwarte achtergrond hebben met witte letters. We zijn bij diverse pc-winkels geweest maar die kunnen ons niet helpen. Kan jij een oplossing aandragen?"

Antwoord: In het verleden heb ik al eens aandacht besteed aan de mogelijkheden om het beeldscherm te optimaliseren voor slechtzienden. Naast het vergroten van de tekst en het verlagen van de ingestelde beeldschermresolutie is het gebruik van witte letters op een zwarte achtergrond (oftewel het contrast) hier zeker een mooie aanvulling op! Het contrast is te wijzigen via Instellingen, onderdeel Toegankelijkheid, sub Hoog contrast, activeer de optie Hoog contrast inschakelen, selecteer thema Zwart hoog contrast.

LET OP: Bij de Fall Creators Update heet de sub nog Kleur en hoog contrast.

Hoog contrast inschakelen/instellen

In plaats van het scherm standaard in hoog contrast weer te geven kan ook het vergrootglas worden gebruikt, deze biedt namelijk de mogelijkheid om snel te wisselen tussen hoog contrast en de normale modus! Activeer hiervoor bij de vergrootglasopties (via Instellingen, onderdeel Toegankelijkheid, sub Vergrootglas) de optie Kleuren omkeren zodat de tekst bij het openen van het vergrootglas direct als witte letters op een zwarte achtergrond worden weergegeven. Wordt het vergrootglas gesloten, dan wordt de weergave direct weer hersteld. Pin het vergrootglas eventueel aan de taakbalk vast zodat deze snel is op te starten en af te sluiten.

TIP: Tot slot nog een aanvullende tip: de Verteller (te openen via Instellingen, onderdeel Toegankelijkheid, sub Verteller) kan tekst voorlezen, wel zo prettig als je niet alles even scherp ziet...

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring