Q&A: Melding 'Er is onvoldoende schijfruimte'

Vraag: "Met grote regelmaat wordt een melding in het actiecentrum getoond dat er onvoldoende schijfruimte. Het gaat om een schijfletter die er sinds de April 2018 onderdelenupdate bijgekomen is."

Antwoord: Op sommige pc's wordt na installatie van de April 2018-update de melding Er is onvoldoende schijfruimte getoond voor de herstelpartitie. Dergelijke meldingen worden alleen getoond voor partities die zichtbaar zijn in de Windows Verkenner. De herstelpartitie, die normaal gesproken verborgen is, krijgt na de installatie van de onderdelenupdate om onbekende redenen soms een schijfletter toegewezen waardoor deze toch zichtbaar wordt in de Windows Verkenner. Deze relatief kleine partitie lijkt leeg, maar staat in werkelijkheid vol verborgen systeembestanden. Deze combinatie (een in de Windows Verkenner zichtbare partitie die vrijwel vol is) zorgt voor de regelmatig terugkerende melding in het systeemvak.

Melding 'Er is onvoldoende schijfruimte'

Door de schijfletter te verwijderen, zullen de meldingen ook weer tot het verleden behoren. De schijfletter van een partitie is normaal gesproken te verwijderen via Schijfbeheer (klik met rechts op de betreffende partitie, optie Stationsletter en paden wijzigen, knop Verwijderen), voor de betreffende herstelpartitie is deze optie echter ontoegankelijk. Er moet daarom op een alternatieve methode worden teruggegrepen: start via Win-X menu de Windows PowerShell (als administrator) en geef de volgende commando’s, elk gevolgd door een Enter:

DISKPART
LIST  VOLUME
SELECT  VOLUME
  <nummer uit lijst>
REMOVE  LETTER=<schijfletter>
EXIT

Het commando LIST  VOLUME toont een lijst met partities. Het volumenummer van de betreffende herstelpartitie (te herkennen aan de naam en de schijfletter) moet bij het commando SELECT  VOLUME worden ingevuld (bijvoorbeeld: SELECT  VOLUME  5). Nu de herstelpartitie is geselecteerd, kan de toegewezen schijfletter met het commando REMOVE  LETTER worden verwijderd (bijvoorbeeld REMOVE  LETTER=E). De partitie wordt hierna niet meer getoond in de Windows Verkenner en de vervelende melding over de schijfruimte behoort tot het verleden!

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring