Commerciële vs. gratis beveiligingssoftware

Fabrikanten van beveiligingssoftware spelen met het steeds maar weer uitbrengen van nieuwe commerciële versies handig in op angst die leeft onder computergebruikers. Elke nieuwe versie van een beveiligingspakket biedt wel weer nieuwe functionaliteit. Het is echter maar de vraag of dergelijke nieuwe snufjes werkelijk een toegevoegde waarde zijn of dat ze meer uit marketingoogpunt worden toegevoegd... En dat terwijl het ook gratis kan! Want hoewel commerciële beveiligingssoftware geavanceerder is en dus beter beveiligt, is gratis software in veel gevallen goed genoeg om de computer afdoende te beveiligen tegen kwaadwillende software.

De standaard beveiligingsmogelijkheden beperken de risico's

De computer kan op verschillende manieren besmet raken. De grootste angst van minder ervaren gebruikers is wellicht besmetting via e-mail. Deze angst is niet terecht, want de kans op een besmetting via e-mail is erg klein dankzij de uitgebreide virusscans die vrijwel alle providers tegenwoordig uitvoeren voordat een e-mailbericht in de mailbox terechtkomt. En wanneer de gebruiker ook nog eens alle (ongewenste) e-mail van onbekende afzenders negeert, dan wordt het overige risico van e-mail tot praktisch nul gereduceerd (het openen van ongewenste e-mail is overigens vanwege de extra beveiligingen in de hedendaagse e-mailprogramma's niet schadelijk zolang de bijlagen niet worden geopend).

Ook het surfen op internet is met de laatste versie van Internet Explorer (dankzij onder andere het phishingfilter) een stuk veiliger geworden (is desondanks toch een vervelende plug-in geïnstalleerd, reset IE dan naar fabrieksinstellingen via Extra, Internetopties, tabblad Geavanceerd, knop Opnieuw instellen). Dankzij de extra beveiliging van Gebruikersaccountbeheer (UAC) is het zelfs extra lastig geworden de computer zonder 'goedkeuring' van de gebruiker te besmetten, voor elke essentiële systeemwijziging moet immers eerst akkoord worden gegaan!

Hoewel Gebruikersaccountbeheer het internetten aanzienlijk veiliger maakt, kan kwaadwillende software nog steeds schade aanrichten. Besmettingen worden meestal veroorzaakt door het downloaden van bestanden van vage websites of via filesharing-netwerken. Ook de ontwikkelingen staan niet stil, er verschijnen elke keer weer nieuwe typen bedreigingen... De kans op een besmetting is bij normaal internet- en e-mailverkeer van de doorsnee computergebruiker dus relatief klein, maar niet uitgesloten!

LET OP: Er wordt vaak gedacht dat een virusscanner voldoende bescherming biedt. Het is echter net zo belangrijk (zo niet belangrijker) de computer uit te rusten met een goede firewall!

Gratis beveiligingssoftware vergt minder van de systeembronnen

Commerciële pakketten zorgen vanwege hun omvang voor een aanzienlijke belasting van de systeembronnen waardoor vooral de wat oudere computers problemen kunnen ondervinden. In sommige gevallen doen de commerciële pakketten het werk zo goed, dat ze het onmogelijk maken nog fatsoenlijk met de computer te kunnen werken. Er worden dan zo veel systeembronnen in beslag genomen dat ze het systeem ernstig vertragen (er wordt wel eens gekscherend gezegd dat het beveiligingspakket zo zwaar is dat zelfs een virus de kans niet krijgt enige schade aan te richten...). Gratis beveiligingssoftware vergt minder van de systeembronnen waardoor ook de wat oudere computers goed beveiligd kunnen worden en toch nog goed hanteerbaar blijven!

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring