Gratis virusscanner: avast! Free antivirus

Wilt u niet betalen voor een jaarlijks abonnement voor het verkrijgen van de laatste virusdefinities, dan is er altijd nog gratis antivirussoftware waar u op terug kunt vallen! Ook avast! Free Antivirus (download: www.avast.com) houdt de computer op eenvoudige wijze vrij van virussen, spyware en rootkits. Wilt u blijvend gebruik maken van de gratis versie dan moet avast! binnen 30 dagen worden geregistreerd.

LET OP: Deze gratis antivirussoftware is alleen bedoeld voor thuisgebruik. Wordt de antivirussoftware voor zakelijke doeleinden aangewend dan zal daarvoor betaald moeten worden. Gratis antivirussoftware is niet voor niets gratis: geen winst betekent minder onderzoek, minder onderzoek betekent een lagere kwaliteit, een lagere kwaliteit betekent...

Setup avast!

In het eerste scherm worden Google Chrome en Google Toolbar aangeboden, deze zijn voor de werking van de virusscanner niet relevant en hoeven dus niet te worden geļnstalleerd (deactiveer dus de opties Ja, installeer Google Crome als standaardbrowser en Ja, installeer Google Toolbar voor Internet Explorer). De standaard setup is eenvoudig maar doeltreffend. Wilt u echter meer afstelmogelijkheden, doorloop dan de geavanceerde setup via de link Aangepaste installatie (schakel bij voorkeur bij het onderdeel Hulpmiddelen de opties Avast! Hulp op afstand en Browser Cleanup uit). Ter afronding van de setup wordt nog een snelle scan van de computer uitgevoerd.

Basisscherm avast!

Nadat de setup is afgerond wordt avast! direct opgestart en de virusdefinities bijgewerkt. Het basisscherm van avast! kan worden geopend door te dubbelklikken op de avast!-tegel van het Windows 8 startvenster of het avast!-icoon in het systeemvak van het bureaublad.

Avast! basisscherm

Via de optie Instellingen (links onderin het menu) opent het venster waar de programma-instellingen kunnen worden gewijzigd. Volgens de standaardinstellingen wordt veiligheidsgerelateerde informatie naar Avast doorgestuurd. Weliswaar anoniem, maar toch... Vindt u dit uit privacyoverwegingen niet wenselijk, deactiveer dan de optie Deelnemen aan de Avast community. Eventueel kunnen de opties Geanimeerd pictogram tijdens scannen en Avast geluiden inschakelen (bij het onderdeel Geluiden) worden gedeactiveerd. Bij het onderdeel Uitsluitingen kunnen mappen worden aangewezen die bij het scannen moeten worden overgeslagen.

Controle en certificering van verzonden mail uitschakelen

Omdat het scannen van uitgaande e-mailberichten (SMTP) wel eens problemen geeft bij het verzenden van de e-mail (terwijl het nauwelijks extra veiligheid oplevert), kan deze optie net zo goed worden uitgeschakeld via de knop Instellingen, optie Actieve bescherming, de link Aanpassen bij Mailschild. Als prettige bijkomstigheid wordt hiermee tevens het certificeren van verzonden e-mail uitgeschakeld! Ook bij de andere subonderdelen staan interessante e-mailinstellingen, zo kan bij de sub Gedrag het markeren van de onderwerpregel van een verdacht e-mailbericht met ***VIRUS*** worden uitgeschakeld.

Avast! instellingen aanpassen

 
 
 
HOME
Windows 8.1
Windows 7
Windows Vista
BEVEILIGEN
AVG virusscanner
Comodo Internet Security
HOSTS-bestand
SOFTWARE
Dropbox
Bestandssynchronisatie
Gratis software
NETWERK/INTERNET
Draadloos netwerk
Bestanden delen
Outlook
HERINSTALLATIE
10 stappenplan
Back-up gegevens
Partitioneren
SYSTEEMBEHEER
Opstartproces
Windows register
Mijn docs verplaatsen
 

© 2001-2014 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands