Gratis virusscanner: Avast Free antivirus

Avast Free Antivirus (download: www.avast.com) is een prima tool om de computer op eenvoudige wijze vrij van virussen, spyware en rootkits te houden. De grote hoeveelheid reclame voor andere Avast-producten is wel een minpunt. Ook tijdens de setup worden de nodige extra’s aangeboden waarvan je je kan afvragen of ze wel zo nuttig zijn. Doorloop eventueel de geavanceerde setup (via de link Aanpassen), hier kunnen de opties Browser Cleanup, Rescue Disk, Wi-Fi Inspector, Browsextensie voor beveiliging, Browserextensie voor SafePrice, SecureLine VPN, Passwords, Cleanup en Gamemodus sowieso worden uitgeschakeld (deze instellingen zijn achteraf altijd nog te wijzigen). Het volgende scherm meldt dat Avast gegevens verzamelt (ter verbetering van hun producten en diensten). Ben je hier niet van gediend, dan kan dit na afloop van de installatie worden uitgezet (via onderdeel Privacy, zie verderop). Bij de afronding van de setup wordt gratis bescherming voor de telefoon aangeboden, dit kan worden geweigerd met de link Nee, ik wil mijn Android-telefoon niet beschermen.

Met een klik op het Avast-icoontje in het systeemvak wordt het basisscherm geopend. Klik gelijk even op de knop Slimme scan uitvoeren om het systeem te laten controleren. NB: in tegenstelling tot wat Avast adviseert, is het niet nodig om extra software aan te schaffen! Via de groene knop ACTIVEREN (links onderin het basisvenster) is Avast Free Antivirus te activeren, negeer hierbij de installatie van een gratis proefversie!

Avast! basisscherm

Instellingen wijzigen

Via de link Instellingen (links onderin het basisvenster) opent het venster met programma-instellingen. Schakel bij sub Algemeen, onderdeel Geluiden de optie Avast geluiden inschakelen uit. Bij het onderdeel Uitsluitingen kunnen mappen worden aangewezen die bij het scannen moeten worden overgeslagen. Volgens de standaardinstellingen wordt veiligheidsgerelateerde informatie naar Avast doorgestuurd. Weliswaar anoniem, maar toch... Vind je dit uit privacy-overwegingen niet wenselijk, scroll dan helemaal naar beneden en deactiveer bij onderdeel Privacy de opties Deelnemen aan de Avast community en Deel gegevens met anderen.

Omdat het scannen van uitgaande e-mailberichten (SMTP) wel eens problemen geeft bij het verzenden van de e-mail (terwijl het nauwelijks extra veiligheid oplevert), kan deze optie net zo goed worden uitgeschakeld. Dat gaat via sub Onderdelen, onderdeel Mailschild, link Aanpassen, vink uit de optie Uitgaande e-mail (SMTP) scannen. Als prettige bijkomstigheid wordt hiermee tevens het certificeren van verzonden e-mail (oftewel de toevoeging van Avast-reclame) uitgeschakeld! Ook bij de andere subonderdelen van MailSchild staan interessante e-mailinstellingen, zo kan bij de sub Gedrag het markeren van de onderwerpregel van een verdacht e-mailbericht (met de tekst ***VIRUS***) worden uitgeschakeld.

Avast! instellingen aanpassen

© 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring