Gratis virusscanner: Avast Free antivirus

Wilt u niet betalen voor een jaarlijks abonnement voor het verkrijgen van de laatste virusdefinities, dan is er altijd nog gratis antivirussoftware waar u op terug kunt vallen! Ook Avast Free Antivirus (download: www.avast.com) houdt de computer op eenvoudige wijze vrij van virussen, spyware en rootkits.

LET OP: Deze gratis antivirussoftware is alleen bedoeld voor thuisgebruik. Wordt de antivirussoftware voor zakelijke doeleinden aangewend dan zal daarvoor betaald moeten worden. Gratis antivirussoftware is niet voor niets gratis: geen winst betekent minder onderzoek, minder onderzoek betekent een lagere kwaliteit, een lagere kwaliteit betekent...

Setup Avast

In het eerste scherm kunnen de opties Ja, installeer ook de webbrowser Google Chrome en Google Chrome installeren als standaard browser worden gedeactiveerd, deze browser is niet relevant voor de werking van de virusscanner. De standaard setup is eenvoudig maar doeltreffend. Wilt u echter meer afstelmogelijkheden, doorloop dan de geavanceerde setup via de link Aangepaste installatie (schakel bij voorkeur bij het onderdeel Hulpmiddelen de opties Avast Hulp op afstand en Browser Cleanup uit). Ter afronding van de setup wordt nog een snelle scan van de computer uitgevoerd.

Basisscherm Avast

Nadat de setup is afgerond wordt Avast direct opgestart en de virusdefinities bijgewerkt. Het basisscherm kan worden geopend door te dubbelklikken op het Avast-icoontje in het systeemvak van het bureaublad.

Avast! basisscherm

Wilt u na 30 dagen ook nog gebruik blijven maken van Avast dan moet deze met de knop REGISTREREN worden geregistreerd, dit kan eventueel met een niet bestaand e-mailadres. Via Instellingen (links onderin het menu) opent het venster waar de programma-instellingen kunnen worden gewijzigd. Volgens de standaardinstellingen wordt veiligheidsgerelateerde informatie naar Avast doorgestuurd. Weliswaar anoniem, maar toch... Vindt u dit uit privacyoverwegingen niet wenselijk, deactiveer dan de optie Deelnemen aan de Avast community. Eventueel kan bij onderdeel Uiterlijk de optie Geanimeerd pictogram tijdens scannen worden uitgeschakeld en bij onderdeel Geluiden de optie Avast geluiden inschakelen worden gedeactiveerd. Bij het onderdeel Uitsluitingen kunnen mappen worden aangewezen die bij het scannen moeten worden overgeslagen.

Controle en certificering van verzonden mail uitschakelen

Omdat het scannen van uitgaande e-mailberichten (SMTP) wel eens problemen geeft bij het verzenden van de e-mail (terwijl het nauwelijks extra veiligheid oplevert), kan deze optie net zo goed worden uitgeschakeld. Dat gaat via Instellingen (uit het menu), optie Actieve bescherming, link Aanpassen bij het onderdeel Mailschild, vink uit de optie Uitgaande e-mail (SMTP) scannen. Als prettige bijkomstigheid wordt hiermee tevens het certificeren van verzonden e-mail (oftewel het aan elke e-mail toevoegen van een logo en link naar de website van Avast) uitgeschakeld! Ook bij de andere subonderdelen staan interessante e-mailinstellingen, zo kan bij de sub Gedrag het markeren van de onderwerpregel van een verdacht e-mailbericht (met de tekst ***VIRUS***) worden uitgeschakeld.

Avast! instellingen aanpassen

 
 
 
 

2001-2015 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands