Gratis virusscanner: Avast Free antivirus

Avast Free Antivirus (download: www.avast.com) houdt de computer op eenvoudige wijze vrij van virussen, spyware en rootkits. De grote hoeveelheid reclame voor andere Avast-producten is wel een minpunt. De onderin het eerste venster van de setup voorgestelde optie Ja, installeer ook de webbrowser Google Chrome kan dus probleemloos worden uitgeschakeld. De standaard setup is eenvoudig maar doeltreffend. Wil je echter meer afstelmogelijkheden, doorloop dan de geavanceerde setup via de link Aanpassen (de instellingen zijn altijd nog achteraf te wijzigen).

LET OP: De SafeZone Browser kan worden genegeerd. Wordt in de browser de invoegtoepassing avast! Online Security voorgesteld, klik dan op de knop Niet inschakelen.

Met een klik op het Avast-icoontje in het systeemvak wordt het basisscherm geopend. Klik gelijk even op de knop Slimme scan uitvoeren om het systeem te laten controleren. NB: in tegenstelling tot wat Avast adviseert, is het niet nodig om extra software aan te schaffen! Via de groene knop ACTIVEREN (links onderin het basisvenster) is Avast Free Antivirus te activeren, negeer hierbij de installatie van een gratis proefversie!

Avast! basisscherm

Instellingen wijzigen

Via de link Instellingen (links onderin het basisvenster) opent het venster met programma-instellingen. Schakel bij sub Algemeen, onderdeel Geluiden de optie Avast geluiden inschakelen uit. Bij het onderdeel Uitsluitingen kunnen mappen worden aangewezen die bij het scannen moeten worden overgeslagen. Volgens de standaardinstellingen wordt veiligheidsgerelateerde informatie naar Avast doorgestuurd. Weliswaar anoniem, maar toch... Vind je dit uit privacyoverwegingen niet wenselijk, scroll dan helemaal naar beneden en deactiveer bij onderdeel Privacy de opties Deelnemen aan de Avast community en Deel gegevens met anderen.

Omdat het scannen van uitgaande e-mailberichten (SMTP) wel eens problemen geeft bij het verzenden van de e-mail (terwijl het nauwelijks extra veiligheid oplevert), kan deze optie net zo goed worden uitgeschakeld. Dat gaat via sub Onderdelen, onderdeel Mailschild, link Aanpassen, vink uit de optie Uitgaande e-mail (SMTP) scannen. Als prettige bijkomstigheid wordt hiermee tevens het certificeren van verzonden e-mail (oftewel de toevoeging van Avast-reclame) uitgeschakeld! Ook bij de andere subonderdelen van MailSchild staan interessante e-mailinstellingen, zo kan bij de sub Gedrag het markeren van de onderwerpregel van een verdacht e-mailbericht (met de tekst ***VIRUS***) worden uitgeschakeld.

Avast! instellingen aanpassen

 
 
 
 

2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands