Gratis virusscanner: Avast Free antivirus

Avast Free Antivirus (download: www.avast.com) houdt de computer op eenvoudige wijze vrij van virussen, spyware en rootkits. De grote hoeveelheid reclame voor andere Avast-producten is wel een minpunt. De onderin het eerste venster van de setup voorgestelde optie Ja, installeer ook de webbrowser Google Chrome kan dus probleemloos worden uitgeschakeld. De standaard setup is eenvoudig maar doeltreffend. Wilt u echter meer afstelmogelijkheden, doorloop dan de geavanceerde setup via de link Aanpassen (de instellingen zijn altijd nog achteraf te wijzigen). De geļnstalleerde SafeZone Browser kan worden genegeerd.

LET OP: Wordt in uw browser de invoegtoepassing avast! Online Security voorgesteld, klik dan op de knop Niet inschakelen.

Met een klik op het Avast-icoontje in het systeemvak wordt het basisscherm geopend. Klik op de knop Slimme scan uitvoeren om het systeem te laten controleren (nb: het is onnodig om extra software aan te schaffen voor het oplossen van aangetroffen problemen). Avast Free Antivirus moet binnen 30 dagen geregistreerd worden, dat kan via de groene knop REGISTREREN bovenin het basisvenster (geef desgewenst een niet bestaand e-mailadres op).

Avast! basisscherm

Instellingen wijzigen

Via het tandwieltje rechts bovenin het basisscherm opent het venster met programma-instellingen. Schakel bij sub Algemeen, onderdeel Geluiden de optie Avast geluiden inschakelen uit. Bij het onderdeel Uitsluitingen kunnen mappen worden aangewezen die bij het scannen moeten worden overgeslagen. Volgens de standaardinstellingen wordt veiligheidsgerelateerde informatie naar Avast doorgestuurd. Weliswaar anoniem, maar toch... Vindt u dit uit privacyoverwegingen niet wenselijk, scroll dan helemaal naar beneden en deactiveer bij onderdeel Privacy de opties Deelnemen aan de Avast community en Deel gegevens met anderen.

Omdat het scannen van uitgaande e-mailberichten (SMTP) wel eens problemen geeft bij het verzenden van de e-mail (terwijl het nauwelijks extra veiligheid oplevert), kan deze optie net zo goed worden uitgeschakeld. Dat gaat via sub Actieve bescherming, onderdeel Mailschild, link Aanpassen, vink uit de optie Uitgaande e-mail (SMTP) scannen. Als prettige bijkomstigheid wordt hiermee tevens het certificeren van verzonden e-mail (oftewel de toevoeging van Avast-reclame) uitgeschakeld! Ook bij de andere subonderdelen van MailSchild staan interessante e-mailinstellingen, zo kan bij de sub Gedrag het markeren van de onderwerpregel van een verdacht e-mailbericht (met de tekst ***VIRUS***) worden uitgeschakeld.

Avast! instellingen aanpassen

 
 
 
 

© 2001-2017 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands