Windows XP installeren en optimaliseren


Setup: installeren van Windows op de interne schijf

De setup-procedure van Windows XP is op zich eenvoudig te doorlopen. Het is echter wel belangrijk vanaf het begin de juiste keuzes te maken. Op deze pagina wordt beschreven welke installatieprocedure de voorkeur geniet (en waarom), en welke installatieproblemen u daarbij kunt tegenkomen. De pagina bevat tevens informatie over het wijzigen van enkele standaard instellingen waarvan op de overige pagina's wordt aangenomen dat ze zijn doorgevoerd.

Hardware drivers installeren

Zonder de juiste drivers kan hardware niet naar behoren functioneren. Ondanks het gegeven dat Windows XP is voorzien van een groot aantal drivers voor veel voorkomende hardware, wordt niet alle hardware direct herkend. Het vinden van de ontbrekende drivers is dan vaak nog een probleem. Deze pagina bevat tips voor het achterhalen en installeren van de (ontbrekende) drivers.

Internetverbinding: ADSL/kabel/56K

Dit onderdeel gaat in op de instellingen en optimalisatie van een ADSL/kabel/56K internetverbinding.

Windows Update: essentiŽle en optionele updates

Nadat de internetverbinding tot stand is gekomen is het updaten van Windows een van de belangrijkste zaken. Er kan daarbij worden gekozen uit de essentiŽle en optionele updates, op deze pagina is daar meer informatie over te vinden.

Bureaublad en schermresolutie aanpassen

Nadat Windows XP en de hardware drivers zijn geÔnstalleerd en de basisinstellingen zijn aangepast, wordt het tijd te sleutelen aan de instellingen van de gebruikersinterface. Denk daarbij aan het opvrolijken van het bureaublad en het aanpassen van de beeldschermresolutie.

Start menu en Quick Launch taakbalk aanpassen

Informatie over het aanpassen en optimaliseren van het Startmenu, de Quick Launch taakbalk en het systeemvak voor een verbeterde navigatie.

Windows XP optimale instellingen deel I

Nu Windows (inclusief de updates) is geÔnstalleerd, is het tijd de instellingen van Windows te optimaliseren voor het verkrijgen van een gebruikersvriendelijker systeem. Het eerste gedeelte gaat over de geavanceerde systeem instellingen, het uitschakelen van de Windows Messenger, branden op een CD en het aanpassen van de zoekfunctie.

Windows XP optimale instellingen deel II

Nu Windows (inclusief de updates) is geÔnstalleerd, is het tijd de instellingen van Windows te optimaliseren voor het verkrijgen van een gebruikersvriendelijker systeem. Het tweede gedeelte gaat over de taakbalk/Start menu, de Windows Verkenner instellingen, slaapstand, prullenbak en toetsenbord instellingen, taakplanner, geluiden, meegeleverde Windows-software en Internet Explorer instellingen.

Windows XP Services

Door onnodige services uit te schakelen, kunnen de prestaties van Windows XP aanzienlijk worden verbeterd. Op deze pagina staat een overzicht van de services die zonder problemen kunnen worden uitgeschakeld.

MSCONFIG Systeem Configuratie tool

Ook met het uitschakelen van ongewenste of ongebruikte software (zodat ze niet meer automatisch met Windows opstarten) kan veel prestatiewinst worden behaald. Deze pagina beschrijft hoe dat kan worden bewerkstelligd en waar rekening mee moet worden gehouden.

E-mailinstellingen Outlook Express

De standaard instellingen van Outlook Express zijn voor verbetering vatbaar, deze pagina legt uit hoe de instellingen kunnen worden geoptimaliseerd.

Meerdere gebruikersaccounts aanmaken

Veel computers worden voorzien van meer dan een gebruikersaccount. Onder Windows XP is er keuze uit een standaardgebruiker met beperkte beheerrechten en een administratoraccount met volledige beheerrechten. Aan de hand van de informatie op deze pagina kan een gebruikersaccount geheel naar eigen wens worden ingesteld. Onder andere wordt beschreven hoe de persoonlijke gegevens naar een aparte datapartitie kunnen worden verhuisd en hoe de instellingen van een gebruikersaccount eenvoudig kunnen worden overgezet naar een nieuw aangemaakte account.

TweakUI (Windows XP Powertool)

TweakUI is een van de meest bekende Windows Powertoys/Powertools (uitgegeven maar niet ondersteund door Microsoft) voor het aanpassen van de gebruiksomgeving (User Interface, UI). Met deze tool kunnen de instellingen worden gewijzigd welke in Windows zelf onbereikbaar zijn.

Interessante Windows XP registertweaks

De meeste instellingen kunnen makkelijk vanuit Windows zelf aangepast worden. Voor sommige instellingen moet u echter het Windows-register in duiken of gebruik maken van een van de registertweak tools (zoals de Windows XP powertool TweakUI). Op deze pagina (en andere pagina's), heb ik een aantal interessante registertweaks beschreven, welke u zelf uit kunt voeren met de registereditor.

Schijfopruiming: verwijderen van onnodige bestanden

Voor het vrijmaken van schijfruimte kunnen een groot aantal onnodige bestanden worden verwijderd. Met de Windows-schijfopruiming komt u al een heel eind.

Defragmenteren harde schijf/register/pagefile

Voordat een image van de Windows-partitie wordt gemaakt, is het verstandig eerst de interne schijf te defragmenteren. Door het defragmenteren worden de bestanden netjes geordend zodat ze niet meer verspreid staan over de gehele interne schijf. Het ophalen van bestanden gaat zodoende een stuk sneller waardoor Windows lekkerder gaat lopen. Daarnaast kan ook het register en het virtuele geheugen (pagefile) worden gedefragmenteerd voor betere prestaties.

© 2001-2021 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring